Ο Βούτσης, ο Τσίπρας, το φόρεμα της Κεφαλογιάννη και το SMS του Δραγασάκη

Πέρυσι ήταν το μικρό τυποποιημένο cheesecake στο σακουλάκι, αγορασμένο από το κυλικείο της Βουλής, που χρησιμοποίησε ο Νίκος Βούτσης για να ανεβάσει λίγο το πεσμένο του ζάχαρο.

Ο Βούτσης, ο Τσίπρας, το φόρεμα της Κεφαλογιάννη και το SMS του Δραγασάκη
4'

Της Σόνιας Χαϊμαντά

Το μικροσκοπικό αυτό σνακ - που κανένας σεφ ζαχαροπλάστης δεν θα ζήλευε - έγινε αίφνης το απόλυτο αντικείμενο του πόθου για δεκάδες δελτία ειδήσεων των καναλιών και για 100άδες φωτογραφικά ενσταντανέ που κυκλοφόρησαν χάρις των επισκεπτών του διαδικτύου. Ναι για όσους δεν το γνωρίζετε, ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης είναι αληθινός άνθρωπος, έχει κάποια παραπάνω κιλά – πράγμα που τον καθιστά εξαιρετικά συμπαθή - και φυσικά μπορεί να χρειάζεται ένα μικρό γλυκό για να σταθεί όρθιος.

Ναι ο Αλέξης Τσίπρας μελετούσε προχθές στο tablet του τα γραφήματα για το χρέος – δεν διάβαζε ερωτικά γράμματα της Περιστέρας και ναι (πάλι) ο Βούτσης από αβρότητα έκανε χειροφίλημα στην Τσάκρη, η Ολγα Κεφαλογιάννη φόρεσε τα καλά της προχθές – στη Βουλή δουλεύει άλλωστε – ναι στο tablet του Γιάννη Δραγασάκη φιγουράριζε mail με την ομιλία του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, Βαγγέλη Μεϊμαράκη, στις προγραμματικές δηλώσεις. Και ναι, μπορεί ο Τσίπρας να νύσταξε, ο Βορίδης να χασμουρήθηκε, ο Φίλης να έβηξε και η Κανέλλη να κάπνισε.

Όμως είναι αυτό το ζητούμενο ενός δημοσιογράφου ή ενός φωτορεπόρτερ; Πρέπει ο φωτογραφικός φακός, να συλλαμβάνει τις ανθρώπινες στιγμές, τις γκριμάτσες, τα ενσταντενέ στα οποία αφήνεται ανυποψίαστος ένας βουλευτής, ένας υπουργός ή ακόμη και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, πόσο μάλλον όταν ο φωτογράφος δεν έχει άδεια ασκήσεως επαγγέλματος, όταν φωτογραφίζει με το Ipad, το Iphone ή το απλό κινητό ΕΥΑΙΣΘΗΤΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ που υφαρπάζει αφού κροπάρει τη φωτό με φωτοσοπιά;

Ιδού η απορία. Την οποία επεχείρησαν να λύσουν τα μέλη του Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ από κοινού με την ΕΦΕ (Ενωση Φωτογράφων Ελλάδος) και τον ίδιο τον πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση. Αφορμή, ο δραματικά μεγάλος αριθμός δημοσιεύσεων οπτικού περιεχομένου, που συνιστούν κατάφωρη παραβίαση προσωπικών δεδομένων και προσβολή προσωπικότητας και ΔΕΝ προσφέρουν απολύτως τίποτα στην ενημέρωση των πολιτών, αμαυρώνουν τον δημοσιογραφικό κλάδο, υψώνουν εμπόδια στην ουσιαστική άσκηση του δημοσιογραφικού επαγγέλματος και διευκολύνουν –αμέσως ή εμμέσως- την διάνοιξη επικίνδυνων δρόμων στην δημόσια ζωή της χώρας.

Στο κοινό τραπέζι όλοι παραδέχθηκαν ότι η θέσπιση των κανόνων έγινε προκειμένου να ασκείται απρόσκοπτα το δημοσιογραφικό επάγγελμα, αλλά και η αντίστοιχη εργασία, συναδέλφων επαγγελματιών, άλλων κλάδων που συμβάλλουν ακολουθώντας ανάλογους κανόνες, στην ενημέρωση των πολιτών. Και κατέληξαν να εκδώσουν ανακοινώσεις αυρορυθμιστικού πνεύματος, ένθεν κακείθεν. Ξέχασαν όμως ότι οι διαπιστευμένοι στη Βουλή συντάκτες εκπροσωπούν μόνο εφημερίδες, ραδιόφωνα, τηλεοράσεις και πρακτορεία. Τα sites πάλι στην απέξω. Η περίπου. Γιατί τα sites είναι για την Πολιτεία, ίσως και για τις ενώσεις, «τα παιδιά ενός κατώτερου Θεού». Κατηγορούνται για λαϊκισμό και κιτρινίλα, όμως τις φωτό και τα θέματα που φιλοξενούν ειδικά από τη Βουλή, κάποιος διεπιστευμένος τα έχει στείλει, διαπιστευμένος σε άλλα Μέσα. Μήπως να το δει αυτό η Πολιτεία, η Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και ο υπουργός Επικρατείας; Ο Νίκος Βούτσης το έπιασε αμέσως το θέμα, ο Νίκος Παππάς το γνωρίζει σε βάθος ενώ ο Λευτέρης Κρέτσος πρέπει να ολοκληρώσει το έργο της κατοχύρωσης των sites...με τη σύσταση μητρώο ιστοτόπων που δικαιούνται διαφήμισης από το ελληνικό Δημόσιο. Αλλά όχι σε βάρος τους, υπέρ τους. Και όχι υπέρ των συστημικών Μέσων που έχουν και sites, έτσι για ξεκάρφωμα....

Τι υποστηρίζει η ΕΣΗΕΑ

Την ανυποχώρητη στάση του δημοσιογραφικού κλάδου στην υπεράσπιση της ελευθερίας της έκφρασης αλλά ταυτόχρονα και την αυτονόητη υποχρέωση των δημοσιογράφων, στην τήρηση των κανόνων δεοντολογίας στη βάση της αυτορρύθμισης, επανέλαβαν τα μέλη του Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ, που παραβρέθηκαν στη σημερινή άτυπη συνάντηση, στο γραφείο του προέδρου της Βουλής κ. Νίκου Βούτση.

Σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο, φαινόμενα που υποκαθιστούν την είδηση με τεχνάσματα επικοινωνίας και lifestyle αλλά και εγχειρήματα με τα οποία η παραπολιτική τείνει να υποκαταστήσει την πολιτική, μόνο το δημόσιο αγαθό της ενημέρωσης δεν υπηρετούν.

Η ΕΣΗΕΑ έχει αποδείξει την ετοιμότητα της να προασπίσει τα εργασιακά και δημοσιογραφικά δικαιώματα των συναδέλφων απέναντι στις επιδιώξεις της ιδιοκτησίας των ΜΜΕ και έχει καταγγείλει εγκαίρως το ρεσιτάλ αυθαιρεσίας, στο οποίο επιδίδεται η εργοδοσία.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή