Τηλεοπτικές άδειες: Ο Πόλεμος των 90 ημερών

Ο πλειοδοτικός διαγωνισμός για τιςτηλεοπτικές άδειεςέληξε. Νικητές και... ηττημένοι αποχώρησαν από το κτίριο της γενικής γραμματείας Ενημέρωσης όπου μέσα από πρωτοφανείς για το παγκόσμιο οικονομικό και πολιτικό γίγνεσθαι διαδικασίες έμειναν έγκλειστοι για περίπου τρία 24ωρα διεκδικώντας τέσσερις άδειες και πληρώνοντας για να τις λάβουν περισσότερα από240 εκατομμύρια ευρώ.
8'

Τι περιμένουν οι καναλάρχες το επόμενο διάστημα - Ποιοι αποχωρούν και ποια κανάλια θα λειτουργήσουν - Κλειδί οι θεματικές άδειες

Κι όμως, όλα τώρα αρχίζουν. Τα έξι κανάλια που λειτουργούν μόλις δύο κατάφεραν να εξασφαλίσουν την άδεια. Άλλα τέσσερα καλούνται να σταματήσουν να εκπέμπουν μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας Digea, ελεύθερα σε όλη την Ελλάδα, ενώ με βάση το αποτέλεσμα προέκυψαν και δύο νέοι «παίκτες» στην τηλεοπτική αγορά.

Πολλά ερωτήματα έχουν τεθεί ήδη όλες αυτές τις ημέρες, αλλά το κυρίαρχο είναι ένα που έχει δύο σκέλη: Πότε θα τελεσιδικήσουν τα ένδικα μέσα στα οποία έχουν ήδη προσφύγει και θα ξαναπροσφύγουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι που διεκδίκησαν τις τηλεοπτικές άδειες. Και κυρίως το τι νομικό αποτέλεσμα θα έχουν οι προσφυγές τους αυτές.

Ας ξεκινήσουμε από την αρχή. Ήδη, από την προκήρυξη του διαγωνισμού όλα τα κανάλια που λειτουργούν έχουν προσφύγει κατά μόνας και ομαδικά στη Δικαιοσύνη ζητώντας από το Συμβούλιο της Επικρατείας να ακυρώσει τη διαδικασία.

Έχασαν μεν την πρώτη μάχη για την προσωρινή διαταγή έως την εκδίκαση των κύριων αγωγών αλλά όλα αναμένεται να εμμείνουν, ακόμη και τα δύο κανάλια (Σκάι και ΑΝΤ1) που τελικά εξασφάλισαν την άδεια.

Από εκεί και πέρα, έχουν ήδη προαναγγελθεί τουλάχιστον δύο νέες προσφυγές από τους χαμένους: Star και Alpha ανακοίνωσαν ήδη δημοσίως ότι πρόκειται να εξαντλήσουν κάθε ένδικο μέσο στην Ελλάδα και την Ευρώπη προκειμένου να ανατρέψουν το αποτέλεσμα του πλειοδοτικού διαγωνισμού.

Το μήνυμα του βασικού μετόχου του Alpha Δημήτρη Κοντομηνά έχει ως εξής:

«Ο Όμιλος ALPHA, με τη δύναμη και την εμπιστοσύνη των εργαζομένων του, έχει κατακτήσει την κορυφή δίνοντας πάντα πολλές και σκληρές μάχες. Το ίδιο θα συνεχίσει να κάνει και τώρα σε πείσμα όσων θα ήθελαν να δουν τον πρώτο σε τηλεθεάσεις, αξιοπιστία και εγκυρότητα σταθμό να κλείνει. Ο ALPHA είναι οικονομικά ο πιο υγιής και διάφανος τηλεοπτικός σταθμός της χώρας και η πορεία του δεν τελειώνει εδώ. Τα όπλα στην φαρέτρα του είναι πολλά και η δικαίωση θα έρθει σύντομα. Θέλω να σας ευχαριστήσω όλους, θερμά, για τα μηνύματα αγάπης και εμπιστοσύνης στο πρόσωπό μου. Ενωμένοι, όπως πάντα, συνεχίζουμε.»

Από την πλευρά του Star, που ανήκει στην οικογένεια Βαρδινογιάννη, μεταξύ άλλων τονίζονται τα εξής:

«Ο τηλεοπτικός σταθμός STAR αποτελεί μια υγιή Ελληνική επιχείρηση, που λειτουργεί αδιαλείπτως, με νόμιμη άδεια, η οποία ανανεώνεται συνεχώς από το 1993. Στα χρόνια λειτουργίας του STAR, η Νέα Τηλεόραση έχει συνεισφέρει στο Ελληνικό Δημόσιο:

€ 17.659.309 εκατομμύρια ευρώ για δικαίωμα χρήσης Συχνοτήτων.

€ 156.458.490 εκατομμύρια ευρώ για Ειδικό Φόρο Τηλεόρασης.

€ 118.875.376 εκατομμύρια ευρώ για ΦΠΑ.

€ 87.864.752 εκατομμύρια Ευρώ για άλλους φόρους και Τέλη.

€ 306.117.651 εκατομμύρια ευρώ στα Ασφαλιστικά Ταμεία.

Πέρα από την απόλυτη συνέπεια προς το Ελληνικό Δημόσιο, τα τραπεζικά ιδρύματα, τα ασφαλιστικά ταμεία και τους εργαζόμενούς του, το STAR επενδύει συνεχώς, όλα αυτά τα χρόνια, τόσο σε τεχνολογικό εξοπλισμό και νέες τεχνολογίες, όσο και στο ανθρώπινο δυναμικό, διατηρώντας ποιοτικές θέσεις εργασίας. Μάλιστα, τα τελευταία έξι χρόνια, εν μέσω εξαιρετικά δύσκολης οικονομικής συγκυρίας, οι μέτοχοι του STAR στήριξαν την λειτουργία της επιχείρησης, με ποσό ύψους 85 εκατομμυρίων ευρώ.

Ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες προκηρύχθηκε στη βάση μιας αμφιλεγόμενης και ελλιπούς μελέτης, που αυθαίρετα περιόριζε τις προς διάθεση άδειες, χωρίς προειδοποίηση και χωρίς διαβούλευση. Επιπλέον, διεξήχθη σε ένα πλαίσιο τουλάχιστον ασαφές και ιδιότυπο. Για τη συμμετοχή στην εν λόγω διαδικασία, δεν ελήφθησαν υπόψη σημαντικές παράμετροι, όπως η συνεπής νόμιμη λειτουργία, το υφιστάμενο προσωπικό, η ιστορία και η διαδρομή, η τεχνολογική επάρκεια αλλά και οι επενδύσεις, που είχαν πραγματοποιηθεί τα τελευταία χρόνια. Μοναδικό κριτήριο αποτέλεσε η πλειοδοσία ανάμεσα σε υφιστάμενες επιχειρήσεις, που για να συμμετέχουν στη διαδικασία πιστοποιηθήκαν (καταθέτοντας φορολογική, ασφαλιστική και τραπεζική ενημερότητα) και έλαβαν σχετική έγκριση από το ελληνικό δημόσιο και σε νεοσύστατες επιχειρήσεις, που έπρεπε να είναι συνεπείς απλώς και μόνο στην καταβολή μίας εγγυητικής επιστολής».

Όπως αναφέρει το STAR, η διοίκηση του σταθμού έχει ήδη προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας. «Θα εξαντλήσουμε κάθε νομική οδό στην Ελλάδα και τους Ευρωπαϊκούς Θεσμούς, προκειμένου να διαφυλάξουμε τα δικαιώματά μας», υπογραμμίζει η ανακοίνωση και καταλήγει: «Είμαστε απολύτως πεπεισμένοι, έχοντας πλήρη εμπιστοσύνη στην ελληνική δικαιοσύνη, ότι θα τηρηθεί απαρέγκλιτα το γράμμα του νόμου και κάθε τυπική, νόμιμη διαδικασία και παραμένουμε εν αναμονή των σχετικών αποφάσεων. Το STAR συνεχίζει τη λειτουργία του, έχοντας διανύσει μια διαδρομή 23 ετών, με συνέπεια στο αρχικό όραμα δημιουργίας του, να αποτελέσει μια ηγετική επιχείρηση στην ελληνική αγορά των μέσων μαζικής ενημέρωσης, σεβόμενη πάντοτε τους θεσμούς, τους κανόνες και την επιχειρηματική ηθική».

ΤΙ ΘΑ ΣΥΜΒΕΙ ΜΕΤΑ ΤΙΣ 90 ΗΜΕΡΕΣ

Η κυβέρνηση όπως είναι ήδη γνωστό έχει προαναγγείλει ότι την 1η Δεκεμβρίου θα πρέπει να σταματήσει η ελεύθερη πανελλαδική εκπομπή σήματος, μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας Digea (που σημειωτέον ανήκει μετοχικά στους ιδιοκτήτες των υπαρχόντων τηλεοπτικών σταθμών) για όλους τους σταθμούς που δεν έλαβαν άδεια κατά τη διάρκεια του πλειοδοτικού διαγωνισμού. Μάλιστα η Digea απειλείται σε περίπτωση μη συμμόρφωσης με διοικητικά και άλλα μέτρα.

Δηλαδή, το αργότερο ως την 1η Δεκεμβρίου θα πρέπει να σταματήσει η εκπομπή σήματος για το Mega, το Star, τον Alpha και το Ε. Θα συνεχίσουν να εκπέμπουν εκτός φυσικά από την ΕΡΤ, ο ΑΝΤ1 και ο Σκάι. Και εφόσον είναι έτοιμοι, οι νέοι τηλεοπτικοί σταθμοί του Βαγγέλη Μαρινάκη και του Βλαδίμηρου Καλογρίτσα.

Το τι θα συμβεί όμως στα αλήθεια εξαρτάται αρχικά από τα δικαστήρια και στη συνέχεια από τη διάθεση των μετόχων των καναλιών.

Ανεξαρτήτως των κύριων προσφυγών που έχουν ήδη γίνει και αυτών που θα κατατεθούν αναμένεται και νέα κατάθεση ασφαλιστικών μέτρων από τα κανάλια που καλούνται να σταματήσουν να εκπέμπουν μέσω της Digea τα οποία θα ζητούν αναστολή εκτέλεσης του «μαύρου» έως ότου εκδικαστούν και τελεσιδικήσουν οι προσφυγές τους. Κανείς φυσικά δεν γνωρίζει την απόφαση που θα λάβει το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Αν απορριφθούν τα ασφαλιστικά μέτρα και ενόψει των αποφάσεων από τα ελληνικά και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο υπάρχουν δύο ενδεχόμενα: Να ανασταλεί η λειτουργία ορισμένων ή και τεσσάρων τηλεοπτικών σταθμών, κάτι το οποίο δεν φαίνεται ως το πιθανότερο ενδεχόμενο.

Οι άλλες τεχνικές ή και επιχειρηματικές δυνατότητες που έχουν τα κανάλια αυτά είναι αρκετές αν και φυσικά καμία δεν θα τους εξασφαλίσει το εύρος της τηλεθέασης που προσφέρει η Digea.

Πρώτη, που ήδη λειτουργεί, συμπληρωματικά, είναι η εκπομπή σήματος μέσω της Nova και του ΟΤΕ μέσα από τις ψηφιακές τους πλατφόρμες.

Παράλληλα υπάρχει και η λειτουργία μέσω του διαδικτύου που όμως αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα με τα δικαιώματα εκπομπής στο πρόγραμμα που δεν αποτελεί παραγωγή των ίδιων των καναλιών (π.χ. ταινίες, ξένες σειρές κ.λπ.) Υπενθυμίζεται απλώς ότι πρόγραμμα μέσω διαδικτύου μπορούν να βλέπουν όσοι έχουν επιτραπέζιους υπολογιστές, τάμπλετ ή και κινητά νέας γενιάς, όσοι έχουν έξυπνες τηλεοράσεις που συνδέονται στο διαδίκτυο και όσοι συνδέσουν τις κοινές τους τηλεοράσεις με τον υπολογιστή τους μέσω ενός απλού καλωδίου HDMI.

Παράλληλα, τουλάχιστον τρεις από τους τηλεοπτικούς σταθμούς που δεν έλαβαν άδεια (Alpha, Mega, E) έχουν θυγατρικά κανάλια στην Κύπρο από τα οποία μπορούν να εκπέμπουν κανονικό πρόγραμμα. Το ίδιο μπορεί να κάνει και το Star με σχετικά απλές διαδικασίες. Και για όσους αναρωτιούνται πως θα φτάνει το σήμα από την Κύπρο στην Ελλάδα, η απάντηση είναι μέσα από περιφερειακούς σταθμούς που λειτουργούν σε όλη τη χώρα και αναμεταδίδονται κατά τόπους από την Digea και στην Αττική μέσα από τα αντίστοιχα κανάλια τοπικής εμβέλειας που εκπέμπουν και είναι αρκετά. Εκτιμάται δε πως δεν θα έλεγαν όχι σε μια επινοικίαση που θα τους απέφερε σημαντικά οφέλη.

Προφανώς οι «εναλλακτικές» αυτές λύσεις κοστίζουν αλλά σε κάθε περίπτωση οι ιδιοκτήτες των σταθμών που κόπηκαν μπορούν να τις στηρίξουν καθώς όλοι ήταν έτοιμοι να προσφέρουν αρκετά εκατομμύρια ευρώ προκειμένου να έχουν νόμιμη άδεια εκπομπής.

Σε κάθε περίπτωση οι 90 ημέρες είναι αρκετός χρόνος για να διαμορφωθεί το νέο τοπίο ενώ ενδεχομένως θα υπάρξουν και αρκετοί ακόμη μήνες ανταρτοπόλεμου για να φανεί ποιος θα είναι ο τελικός νικητής στον πόλεμο των καναλιών στον οποίο η κυβέρνηση κέρδισε το πρώτο γύρο.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι τα κανάλια που κόπηκαν θα έχουν σαφέστατη αντιπολιτευτική διάθεση σε μια εποχή που η κυβέρνηση δέχεται απανωτά πλήγματα στο success story του Αλέξη Τσίπρα.

Με τις συντάξεις να τσεκουρώνονται ξανά, τον Μάριο Ντράγκι να αποκλείει ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, τον... καταργημένο να μεγαλώνει και την δεύτερη αξιολόγηση να... καραδοκεί όλα φαντάζουν μαύρα για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ. Φυσιολογικό θα πείτε καθώς είναι ήδη κατάμαυρα για τον ελληνικό λαό που πίστεψε τις υποσχέσεις για ανάπτυξη, μείωση χρέους και έξοδο στις αγορές.

Σχετικές ειδήσεις