Τηλεοπτικές άδειες: Σκληρό «πόκερ» μεταξύ Παππά και καναλαρχών - Οι απαιτήσεις των δυο πλευρών
Την μεγάλη ευθύνη που τους αναλογεί σχετικά με την ποιότητα του τηλεοπτικού προϊόντος που θα προσφέρουν στον ελληνικό λαό, υπογράμμισε ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς κατά τη σειρά συναντήσεων που είχε στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας με τις ιδιοκτησίες των τεσσάρων προσωρινών υπερθεματιστών, που προέκυψαν από τη δημοπρασία για την αδειοδότηση των ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών.
Ο ίδιος σημείωσε επίσης ότι η κυβέρνηση θα διασφαλίσει ότι θα τηρηθούν απαρέγκλιτα τα προβλεπόμενα για το επίπεδο του προγράμματος και επισήμανε τις υποχρεώσεις των αδειοδοτηθέντων τηλεοπτικών σταθμών.
Είχε προηγηθεί προπαρασκευαστική συνάντηση του Γενικού Γραμματέα Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, Λευτέρη Κρέτσου, με εκπροσώπους των προσωρινών υπερθεματιστών για τη διευκρίνιση τεχνικών ζητημάτων.
Ειδικότερα, σύμφωνα με πηγές της κυβέρνησης, ο υπουργός Επικρατείας, αφού συνεχάρη τους προσωρινούς υπερθεματιστές, τόνισε ότι εκκρεμεί αυστηρός έλεγχος του πόθεν έσχες των κεφαλαίων που προσέφεραν στη δημοπρασία, ενώ υπογράμμισε τη μεγάλη ευθύνη που τους αναλογεί σχετικά με την ποιότητα του τηλεοπτικού προϊόντος που θα προσφέρουν στον ελληνικό λαό.
Ο κ. Παππάς πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση θα διασφαλίσει πως θα τηρηθούν απαρέγκλιτα τα προβλεπόμενα για το επίπεδο του προγράμματος, επισημαίνοντας ότι οι αδειοδοτηθέντες τηλεοπτικοί σταθμοί υποχρεούνται:
- στην «αντικειμενική και με ίσους όρους μετάδοση πληροφοριών και ειδήσεων» (άρθ. 15, παρ. 2 του Συντάγματος),
- στην προστασία των ανηλίκων και του καταναλωτικού κοινού, το σεβασμό της προσωπικότητας, της φυλής, του φύλου, της θρησκείας, των πεποιθήσεων, της εθνικότητας, της αναπηρίας, της ηλικίας και του σεξουαλικού προσανατολισμού, καθώς και στην προβολή ευρωπαϊκών έργων, ανεξάρτητων παραγωγών, δελτίων ειδήσεων στη νοηματική γλώσσα και εκπομπών με υπότιτλους στα ελληνικά (Προεδρικό Διάταγμα 109/2010).
- στην τήρηση πολύ συγκεκριμένων προϋποθέσεων (ν. 4339/2015 της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ) σχετικά με:
- τον αριθμό των εργαζομένων (τουλάχιστον 400 ανά κανάλι),
- το περιεχόμενο του προγράμματος (δελτία ειδήσεων, εκπομπές λόγου, τέχνης, πολιτισμού, θεάτρου, ενημερωτικές, ποικίλης ύλης, ελαφράς ψυχαγωγίας, ελληνικές και ξένες σειρές, παιδικές εκπομπές, ντοκιμαντέρ και εκπομπές αθλητικού περιεχομένου),
- τις κτιριακές εγκαταστάσεις και τον τεχνολογικό εξοπλισμό (ελάχιστη ωφέλιμη επιφάνεια 2.500τμ και εξοπλισμός για εκπομπή προγράμματος High Definition).
Μάλιστα, ο νόμος προβλέπει ανάκληση άδειας εφόσον κάποια από τις προϋποθέσεις πάψει να ισχύει, σε οποιαδήποτε στιγμή της 10ετούς διάρκειας της τηλεοπτικής άδειας.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο υπουργός Επικρατείας ξεκαθάρισε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να αναστραφεί η τάση της μειούμενης απασχόλησης, της διαρκούς και ταχείας επιδείνωσης των εργασιακών σχέσεων και της σχεδόν μηδενικής ελληνικής τηλεοπτικής παραγωγής (μυθοπλασία, ντοκιμαντέρ, κ.λπ.) που έχουν επικρατήσει τα τελευταία χρόνια.
Τέλος, ο Νίκος Παππάς τόνισε ότι η δρομολογούμενη λειτουργία του Ηλεκτρονικού Συστήματος Διάθεσης Τηλεοπτικού Χρόνου θα καταστήσει -στο αμέσως επόμενο διάστημα- τις τηλεοπτικές επιχειρήσεις πολύ πιο ανταγωνιστικές, αφού η ρύθμιση της διάθεσης και αγοράς διαφημιστικού χώρου αναμένεται να αυξήσει πολύ σημαντικά το συνολικό διαφημιστικό τους έσοδο, εξαλείφοντας παρασιτικά φαινόμενα, όπως αυτά των επιστροφών και των πιστωτικών τιμολογίων.
Ο Νίκος Παππάς χαρακτήρισε «πολύ παραγωγικές» τις συναντήσεις που είχε με τις ιδιοκτησίες των τεσσάρων προσωρινών υπερθεματιστών, που προέκυψαν από τη δημοπρασία για την αδειοδότηση των ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών.
Ο κ. Παππάς είπε ότι όλα έγιναν «σε κλίμα πολύ καλής συνεννόησης» και προανήγγειλε ότι τέτοιες συναντήσεις θα συνεχιστούν σε όλα τα επίπεδα, και δικές του, και του γ.γ. Ενημέρωσης και Επικοινωνίας με τους συμβούλους των ιδιοκτητών, για να οργανώσουν με συγκροτημένο τρόπο τη μετάβαση στην καινούρια τηλεοπτική πραγματικότητα.
Σε δηλώσεις που έκανε αποχωρώντας από τη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας μετά το πέρας των συναντήσεων, ο κ. Παππάς μίλησε για πολύ παραγωγικές συναντήσεις και πρόσθεσε «νομίζω ότι όλοι οι προσωρινοί υπερθεματιστές έχουν συνείδηση της ευθύνης που φαίνεται ότι αναλαμβάνουν, διότι υπάρχουν υποχρεώσεις που απορρέουν από το Σύνταγμα για την αντικειμενικότητα, για την με ίσους όρους προβολή όλων των απόψεων, υποχρεώσεις που απορρέουν από τον νόμο και που για πρώτη φορά προβλέπουν και τον ελάχιστο αριθμό εργαζομένων πλήρους απασχόλησης και πάρα πολύ αυστηρές προδιαγραφές για τις κτιριακές εγκαταστάσεις, τον τεχνολογικό εξοπλισμό και βέβαια πολύ αυστηρές προϋποθέσεις για την παραγωγή προγραμμάτων και την ποιότητά τους».
«Τετ α τετ» Παππά με τους τέσσερις καναλάρχες - Τι ζήτησαν από τον υπουργό Επικρατείας
Νωρίς το απόγευμα ο υπουργός Επικρατείας συναντήθηκε με τον επιχειρηματία Βαγγέλη Μαρινάκη, ενώ αμέσως μετά με τους κ. Καλογρίτσα, τον ιδιοκτήτη του ANT1, Θοδωρή Κυριακού, αλλά και τον ιδιοκτήτη του ΣΚΑΪ, Γιάννη Αλαφούζο.
Από την πλευρά τους, τέσσερις βασικές διευκρινήσεις, οι οποίες μάλιστα διατυπώθηκαν με τη μορφή ενστάσεων, ζητούν οι εκπρόσωποι των τεσσάρων καναλιών που κατοχύρωσαν πανελλαδικές τηλεοπτικές άδειες, πριν προχωρήσουν στην καταβολή της πρώτης δόσης του τιμήματος που πρόσφεραν στη δημοπρασία.
Οι νέοι καναλάρχες εξέφρασαν, δε, ήδη τις επιφυλάξεις για το κατά πόσον το ελληνικό δημόσιο μπορεί να εγγυηθεί τη βιωσιμότητά τους.
Η πρώτη απαίτηση που διατυπώθηκε από το νομικό σύμβουλό του κ. Καλογρίτσα, ήταν να καθυστερήσει για τουλάχιστον είκοσι ημέρες η έκδοση της κατακυρωτικής πράξης με τους νικητές του διαγωνισμού, έτσι ώστε να μην προηγηθεί η έκδοσή της, της αποφάσεως του Συμβουλίου της Επικρατείας για την νομιμότητα ανακήρυξης των υποψηφίων.
Σύμφωνα με το προβλεπόμενο χρονοδιάγραμμα, η κατακυρωτική πράξη θα πρέπει να εκδοθεί ως τις 15 Σεπτεμβρίου, ενώ εντός των προσεχών 15 ημερών θα πρέπει οι νικητές να καταβάλουν την πρώτη δόση (30%) του τελικού τιμήματος που πρόσφεραν. Σε αυτό το σημείο πρέππει να σημειωθεί ότι στις 16 Σεπτεμβρίου θα εκδικαστούν οι προσφυγές των υποψηφίων κατά συνυποψηφίων τους για το αν νομίμως ανακηρύχθηκαν υποψήφιοι.
Όπως επισήμανε έτσι η πλευρά Καλογρίτσα, επειδή η απόφαση θα εκδοθεί εντός 20ημέρου με πιθανό το ενδεχόμενο το δικαστήριο να ακυρώσει κάποια συμμετοχή, θα πρέπει να αναβληθεί ως τότε και η καταβολή του τιμήματος…
Η δεύτερη ένσταση που προέβαλαν όλοι οι εκπρόσωποι των καναλιών, ήταν πως η κυβέρνηση θα πρέπει να αποσαφηνίσει πώς θα λειτουργήσει ο νέος νόμος για τη διαφήμιση, η οποία στο εξής τίθεται υπό κρατικό έλεγχο και μάλιστα με επιπλέον κόστος για τα λειτουργούντα κανάλια που αγγίζει το 10% του συνολικού τζίρου. Όπως τονίζουν τα κανάλια, το πλαίσιο αυτό, σε συνδυασμό με τα υψηλά τιμήματα για την απόκτηση της άδειας, καθιστά αμφίβολη τη βιωσιμότητα των συγκεκριμένων επιχειρήσεων, αν όχι αδύνατη. Για το λόγο αυτόν ζητούν την τροποποίηση του νόμου και την δέσμευση της κυβέρνησης για το τελικό περιεχόμενό του.
Παράλληλα, και οι τέσσερις καναλάρχες ζητούν να αποσαφηνιστεί πόσες τελικώς θα είναι οι τηλεοπτικές άδειες που θα δοθούν στο μέλλον (πανελλαδικές, θεματικές και περιφερειακές) κι αν αυτές θα δημιουργήσουν συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού προς τις εταιρείες που κατοχύρωσαν πανελλαδικές άδειες γενικού περιεχομένου. Μάλιστα, οι εκπρόσωποι των τεσσάρων εταιρειών ζητούν από την κυβέρνηση να δεσμευθεί δημοσίως για το ζήτημα αυτό, έτσι ώστε να αποσαφηνιστούν και οι κανόνες λειτουργίας της τηλεοπτικής αγοράς στο μέλλον.
Τέλος, τα κανάλια, με επικεφαλής τον ΣΚΑΪ και τον ΑΝΤΕΝΝΑ που το έθεσαν στην συνάντηση, ζητούν επίσης να υπογραφούν συμβάσεις του δημοσίου με τον κάθε υπερθεματιστή ξεχωριστά, όπου θα αναφέρονται όχι μόνο οι υποχρεώσεις της κάθε εταιρείας, αλλά και οι υποχρεώσεις του δημοσίου απέναντί τους, έτσι ώστε, όπως χαρακτηριστικά είπαν «να είναι σαφείς και ξεκάθαροι εξ αρχής οι όροι του παιχνιδιού».
Για όλα αυτά τα ζητήματα, η κυβέρνηση επιφυλάχθηκε να απαντήσει, κάτι που σημαίνει ότι ο διαγωνισμός τελείωσε, αλλά οι διαπραγματεύσεων μόλις άρχισαν…
Από εκεί και πέρα, λίγο μετά τις 16:00 ολοκληρώθηκε η προγραμματισμένη συνάντηση των εκπροσώπων των τεσσάρων καναλαρχών με τον γ.γ. Ενημέρωσης και επικοινωνίας, Λευτέρη Κρέτσο, με θέμα τα αποτελέσματα της μαραθώνιας δημοπρασίας που ολοκληρώθηκε τα ξημερώματα της Παρασκευής (02/09/2016), αλλά και τη διαδικασία που θα ξεκινήσει το επόμενο διάστημα.
Ρεπορτάζ: Νικόλ Παπάζογλου
Η συνάντηση ήταν προγραμματισμένη για τις 15:00 και, σύμφωνα, με κυβερνητικές πηγές, στο επίκεντρο των επαφών βρέθηκαν τα επόμενα διαδικαστικά βήματα, όπως η εξέταση των «πόθεν έσχες» των τεσσάρων «υπερθεματιστών».
Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος του ΣΚΑΪ, Κώστας Κιμπουρόπουλος, αναμένεται έως την ερχόμενη Παρασκευή η ολοκλήρωση του ελέγχου πόθεν έσχες των επιχειρηματιών, ώστε στη συνέχεια να αναρτηθεί επισήμως ο πίνακας με τους νέους ιδιοκτήτες τηλεοπτικών σταθμών.
Οι εκπρόσωποι των καναλιών ζήτησαν από Γενικό Γραμματέα να καταβληθεί η πρώτη δόση του τιμήματος μετά την απόφαση του ΣτΕ, το οποίο συνεδριάζει στις 16 Σεπτεμβρίου προκειμένου να εξετάσει τα ασφαλιστικά μέτρα των καναλιών.
Τέλος, προβληματισμός εκφράστηκε από τους περισσότερους εκπροσώπους για την πλατφόρμα που επιχειρεί να φέρει η κυβέρνηση στο θέμα διαχείρισης του διαφημιστικού χρόνου, υποστηρίζοντας ότι επιχειρείται ένας κρατικός έλεγχος σε μια ελεύθερη αγορά.
Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με το Μαξίμου, «μετά το πέρας της συνάντησης, ο Γενικός Γραμματέας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας θα ενημερώσει για τα αποτελέσματά της τον Υπουργό Επικρατείας, Νίκο Παππά, ο οποίος θα έχει εντός της ημέρας συναντήσεις με τις ιδιοκτησίες των προσωρινών υπερθεματιστών».
Διαβάστε επίσης:
Τηλεοπτικές άδειες: Στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης οι εκπρόσωποι των καναλαρχών (vid + pics)
Διαβάστε εδώ όλο το ρεπορτάζ του Newsbomb.gr με το παρασκήνιο για τις τηλεοπτικές άδειες
Διαβάστε εδώ όλα τα θέματα γύρω από τις τηλεοπτικές άδειες