Δείτε με μια ματιά τις σημερινές εφημερίδες
Η οικονομία με αφορμή την εντεινόμενη ύφεση και τη νέα έκτακτη εισφορά προς τους φορολογούμενους...
Η οικονομία με αφορμή την εντεινόμενη ύφεση και τη νέα έκτακτη εισφορά προς τους φορολογούμενους, το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων και οι εξελίξεις στην Παιδεία είναι τα θέματα που κυριαρχούν σήμερα στις εφημερίδες.
Πρωτοσέλιδος βασικός τίτλος:
ΕΘΝΟΣ της Κυριακής: «Μαύρος Σεπτέμβρης. Ανοίγουν μέτωπα σε Παιδεία, Δημόσιο, Οικονομία».
Η εφημερίδα τονίζει ότι «μαύρα σύννεφα θα συσσωρεύσει ο Σεπτέμβριος πάνω από τη σκληρή οικονομική πραγματικότητα που βιώνει ήδη η χώρα. Σε ένα... απόλυτα θολό τοπίο, λόγω των ραγδαίων ευρωπαϊκών εξελίξεων, έρχονται να προστεθούν νέα μέτωπα στο εσωτερικό, την ώρα που η κυβερνητική «μηχανή» κινείται... με τρεις διαφορετικές ταχύτητες».
ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ της Κυριακής: «Μελαγχολία στο πρόσωπο της Παναγίας!»
Η εφημερίδα γράφει ότι «θλιμμένο ‘’φάνηκε’’, έτσι λένε, το Πρόσωπο της Παναγιάς στην φετινή γιορτή Της. Απουσίαζε το γνωστό αχνό χαμόγελο που έδωσαν και δίνουν, μέχρι σήμερα, από αρχαιοτάτων χρόνων, από τις Εικόνες με μαστίχα και κερί του Ευαγγελιστή Λουκά, μέχρι τις σημερινές δημιουργίας των Μεγάλων Αγιογράφων. Λες κι υπήρχε μελαγχολία, λέει ο Γέροντας Γαβριήλ, ενώ ο Ευσέβιος συνηγορεί και αυτός γι΄ αυτή την μελαγχολία στο Πρόσωπο της Παναγίας!».
Η ΒΡΑΔΥΝΗ της Κυριακής: «Οι αλλαγές-σοκ για όσους συνταξιοδοτούνται το 2012».
Η εφημερίδα τονίζει ότι «σημαντικές αλλαγές στον υπολογισμό της σύνταξης αναμένονται από το 2012 και μετά. Ειδικότερα, έρχεται νέα παρακράτηση για τους ασφαλισμένους του ΙΚΑ από το 2013 στο 2% για κάθε έτος ασφάλισης, ενώ για όσους θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα από 1/1/2015 και μετά εφαρμόζεται ο νέος τρόπος υπολογισμού».
Η ΑΥΓΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ: «Ανοίγει ξανά το παιχνίδι».
Σύμφωνα με την εφημερίδα «σε αδιέξοδο διεθνώς το νεοφιλελεύθερο μοντέλο, καθώς η ύφεση χτυπάει την πόρτα Ευρώπης και Αμερικής. Σε τέλμα ο σχεδιασμός της κυβέρνησης στην Ελλάδα. Εντείνονται εντός και εκτός Ελλάδας οι αγώνες και οι πιέσεις για ανατροπές και αλλαγή πορείας».
Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: «Ύφεση και ατολμία φέρνουν νέα μέτρα».
Η εφημερίδα τονίζει ότι «έσοδα και δαπάνες εξακολουθούν να παραμένουν οι δύο βασικές ανοιχτές πληγές για τα δημόσια οικονομικά. Υπό το βάρος της συνεχώς εντεινόμενης ύφεσης, αλλά και της πολιτικής ατολμίας, που οδηγούν στη λήψη νέων μέτρων, η κυβέρνηση αντιλαμβάνεται ότι -ένα μήνα μετά τις αποφάσεις της έκτακτης Συνόδου Κορυφής της Ευρωζώνης, την 21η Ιουλίου- υπάρχει ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα που είναι η υλοποίηση των αποφάσεων αυτών».
Η ΝΙΚΗ της Δημοκρατίας: «Έτσι γλιτώνετε τη θηλιά των πιστωτικών καρτών».
Η εφημερίδα τονίζει ότι «’’πνίγονται’’, μέσα στην κρίση από χρέη σε πιστωτικές κάρτες οι Έλληνες καταναλωτές, με αποτέλεσμα μία στις τρεις οφειλές αυτής της κατηγορίας να βρίσκεται σε καθυστέρηση και τα δικαστήρια να απασχολούνται καθημερινά με δεκάδες υποθέσεις που κινούν οι τράπεζες κατά των πελατών τους. Κι όμως, οι καταναλωτές έχουν τη δυνατότητα να περάσουν σε... αντεπίθεση κατά των τραπεζών και να πάρουν βαθιά «ανάσα» από τα χρέη τους!».
Κυριακάτικη ΑΥΡΙΑΝΗ: «Κοπάνα Παπανδρέου από τη ΔΕΘ».
Η εφημερίδα σημειώνει ότι «την κοπανάει από τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης ο Γιώργος Παπανδρέου και για πρώτη φορά στα χρονικά ο πρωθυπουργός δεν πρόκειται να μιλήσει στην καθιερωμένη κεντρική εκδήλωση προς τις παραγωγικές τάξεις».
Κυριακάτικη ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: «Σε τρεις μήνες φόροι τριών ετών».
Η εφημερίδα τονίζει ότι «μέχρι το τέλος του έτους θα πληρωθούν το ΕΤΑΚ του 2009 και ο ΦΑΠ για τα έτη 2010 και 2011. Για να ξεμπλοκάρει το ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο χρειάστηκε η χορηγία της Εθνικής Τράπεζας. Ασφυκτική κατάσταση προκαλούν και οι πέντε φόροι του μεσοπρόθεσμου, ύψους 1,8 δισ. ευρώ, που έρχονται τον Σεπτέμβριο».
Κυριακάτικος ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: «Οργάνωση και λαϊκή συμμαχία κόντρα στους εκβιασμούς και τα ψευτοδιλήμματα».
Η εφημερίδα αναφέρει ότι «η καπιταλιστική κρίση βαθαίνει και τα αδιέξοδα στη διαχείριση από το πολιτικό προσωπικό του κεφαλαίου οδηγούν σε μεγαλύτερη ένταση τους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς ανάμεσα σε κυβερνήσεις και μερίδες της πλουτοκρατίας. Ο λαός δεν έχει τίποτα να φοβηθεί από τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η αστική εξουσία στην Ελλάδα και στην ΕΕ, από τους κλυδωνισμούς στο ιμπεριαλιστικό εποικοδόμημα, στο βαθμό που ο ίδιος είναι αποφασισμένος να αξιοποιήσει τις εξελίξεις προς όφελός του».
Ο ΛΟΓΟΣ της Κυριακής: «Κυβέρνηση ...ερασιτεχνών».
Η εφημερίδα σημειώνει ότι «σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα «κάηκαν» τα πλεονεκτήματα και τα οφέλη που αποκόμισε η χώρα μας από τη σημαντική απόφαση της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη διαχείριση της κρίσης χρέους και την περαιτέρω ενίσχυση για την έξοδο από τις συνθήκες ύφεσης της οικονομίας».
ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ: «Δεν πληρώνουν τα δάνεια και με τον νόμο».
Η εφημερίδα αναφέρει ότι «με δεδικασμένο 15 αποφάσεις των Ειρηνοδικείων Αθηνών και Πατρών, με βάση τις οποίες διεγράφη το συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος των οφειλών των δανειοληπτών που προσέφυγαν σε αυτά (έως και 50%), ήδη 18.000 περίπου συμπολίτες μας έχουν προσφύγει στη Δικαιοσύνη και άλλοι περίπου 6.500 σε εξωδικαστικό συμβιβασμό ζητώντας βοήθεια μέσα σε τρεις μήνες, η οποία παρέχεται από τον Νόμο 3869/10 για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά».
ΤΟ ΑΡΘΡΟ: «Ζώνες εκτός κρατικού ελέγχου».
Η εφημερίδα επισημαίνει ότι «μία πρωτότυπη ιδέα επιστρατεύουν Γερμανοί επιχειρηματίες προκειμένου να επενδύσουν στην Ελλάδα και να βοηθήσουν στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, χωρίς να απειλούνται από τη γραφειοκρατία, τη διαφθορά, τα ρουσφέτια και τις συνεχείς αλλαγές των φορολογικών νόμων».
ΤΟ ΒΗΜΑ της Κυριακής: «’’Μη μας πιέζετε άλλο’’. Μήνυμα της κυβέρνησης στην τρόικα».
Η εφημερίδα επισημαίνει ότι «προσπάθεια ομαλοποίησης του πολιτικού κλίματος καταβάλλει η κυβέρνηση επιχειρώντας μέσω της διαπραγμάτευσης με την τρόικα να χαλαρώσει τη μέγγενη της λιτότητας. Η ύφεση και τα υψηλά ελλείμματα επηρεάζουν την οικονομία όλης της Ευρώπης, η οποία σταθμίζει τα υπέρ και τα κατά της έκδοσης ευρωομολόγου».
ΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ: «Διώχνουν τις μισές χώρες από το ευρώ!».
Η εφημερίδα επισημαίνει ότι «χρυσό ευρώ για 5 χώρες του ευρωπαϊκού Βορρά. Κάλπικο ευρώ, κάτι σαν τη παλαιά δραχμή, για τις χώρες του Νότου με πρόσχημα τα θαλασσοδάνεια».
ΤΟ ΠΑΡΟΝ της Κυριακής: «Μαγειρεύουν εκλογές».
Η εφημερίδα γράφει ότι «σε προδιαγεγραμμένη πορεία με τερματικό σταθμό τις πρόωρες εκλογές εντός του φθινοπώρου έχουν μπει πλέον στην κυβέρνηση, ενώ στο Μέγαρο Μαξίμου επεξεργάζονται σενάρια για την ‘’επόμενη μέρα’’».
ΤΥΠΟΣ της Κυριακής: «Ακυβέρνητοι στην καταιγίδα».
Η εφημερίδα τονίζει ότι «εκτός ελέγχου η ύφεση, αλλά αυξάνουν τους φόρους. Το έλλειμμα μεγαλώνει και εκτροχιάζει τον Προϋπολογισμό. Φινλανδία και Βενιζέλος ξήλωσαν τη συμφωνία διάσωσης. Το χρηματιστηριακό κραχ ακυρώνει τις αποκρατικοποιήσεις. Στον αέρα ακόμη και η εκταμίευση της 6ης δόσης».
Realnews: «Αλλαγές και όχι εκλογές».
Σύμφωνα με την εφημερίδα «’’οι πολίτες θέλουν να δουν αλλαγές και όχι εκλογές’’, τονίζει ο Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος, με τη συνέντευξή του ανοίγει τα χαρτιά του για τον πολιτικό σχεδιασμό του. Ο πρωθυπουργός απορρίπτει το ενδεχόμενο συγκυβέρνησης, προαναγγέλλει δημοψήφισμα εντός του 2011 και υπογραμμίζει ότι στο ΠΑΣΟΚ δεν δίνονται δαχτυλίδια. Επιτίθεται με σφοδρότητα στον Αντώνη Σαμαρά, ενώ προειδοποιεί τους υπουργούς πως η κοινωνία απεχθάνεται πλέον τα ημίμετρα».
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΕΞΠΡΕΣ: «Επενδυτικός οργανισμός με παρακαταθήκη το ΤΠΔ».
Η εφημερίδα γράφει ότι «’’στροφή’’ σημειώνεται στο σχέδιο για τη δημιουργία νέας ισχυρής επενδυτικής τράπεζας, που επεξεργάζονται τα Υπουργεία Οικονομικών και Περιφερειακής Ανάπτυξης. Σύμφωνα με τα νέα δεδομένα, η τράπεζα φαίνεται ότι θα λειτουργεί στο πρότυπο της παλιάς ΕΤΒΑ, με τον μηχανισμό όμως του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων και θα έχει ως στόχο την επίλυση του οξύτατου προβλήματος της περιορισμένης ρευστότητας στην αγορά».
ΚΕΡΔΟΣ: «Τα αντίβαρα της ύφεσης».
Η εφημερίδα αναφέρει ότι «με στοχευμένες φοροπαρεμβάσεις και ενισχύσεις παραγωγικών κλάδων θα επιχειρήσει η κυβέρνηση την επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας, την ώρα που η γραφειοκρατία, η διαφθορά, το χωροταξικό και το ασταθές φορολογικό περιβάλλον εξακολουθούν να τορπιλίζουν σχεδόν κάθε υγιή προσπάθεια τόνωσης της επιχειρηματικότητας και βεβαίως να αποθαρρύνουν τους υποψήφιους, ξένους και Έλληνες, επενδυτές».