Ελένη Τσαλιγοπούλου: Χωρίς ιδιαίτερες παραστάσεις, η τέχνη του τραγουδιού θα έμενε στάσιμη
Η γνώριμη φωνή και η χροιά της αναγνωρίζεται αμέσως. Και μένει να σιγοτραγουδάς τα ρεφραίν της, ακόμη και όταν τα τραγούδια της τελειώνουν.
Με αφορμή τη μοναδική συναυλία που θα δώσουν ο Νίκος Ξυδάκης, η Ελένη Τσαλιγοπούλου και οι Boğaz Musique την Τετάρτη 20 Σεπτεμβρίου, στο Κηποθέατρο Παπάγου, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του 23ου Φεστιβάλ Παπάγου-Χολαργού, η δημοφιλής ερμηνεύτρια μίλησε στο Newsbomb.gr για αυτή τη συνεργασία.
Ποια είναι τα στοιχεία που σας ένωσαν με τους Bogaz Musique, και κρατούν «ζωντανή» τόσα χρόνια αυτή τη συνεργασία;
Η πρώτη σκέψη ήταν ότι νιώθαμε την ανάγκη να υπάρχει μια μπάντα - να υπάρχουν δηλαδή οι άνθρωποι που είσαι συνεχώς μαζί τους και μπορείς έτσι να εξελίσσεις τη σκέψη σου και την αγάπη σου για τη μουσική. Με τα παιδιά έχουμε μια κοινή αισθητική, μια κοινή αγάπη - αγαπάμε πολύ το καλό ελληνικό τραγούδι, αγαπάμε τα πολύτιμα τραγούδια της παράδοσής μας μέχρι το λαϊκό και τα ρεμπέτικα τραγούδια, οπότε αυτή η κοινή αισθητική μας ένωσε και μας κρατάει ενωμένους όλα αυτά τα χρόνια.
Δημιουργείται λοιπόν μια «οικογένεια» που μπορεί και συζητάει και το δουλεύει, και μπορεί τη θεωρία της και όλα αυτά που θέλει και πιστεύει, να τα κάνει πράξη. Αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό. Τα προηγούμενα χρόνια έχω παίξει με πάρα πάρα πολύ καλούς μουσικούς, μέσα σε συνεργασίες σε όλη μου την πορεία, αλλά η ιδιαιτερότητα της μπάντας είναι ότι πρόκειται για τους ίδιους ανθρώπους που παίζουν και ζουν μαζί, μοιράζονται τις ιδέες τους, και μπορούν πραγματικά να εξελίσσουν τη σκέψη τους και να την κάνουν πράξη.
Πώς θα χαρακτηρίζατε τη μουσική παράσταση της 20ής Σεπτεμβρίου; Τι να περιμένει ο κόσμος που θα έρθει να την παρακολουθήσει;
Η σχέση μου και η αγάπη μου για τον Νίκο Ξυδάκη κρατάει από το τέλος της δεκαετίας του '80. Ο Νίκος Ξυδάκης ήταν παραγωγός στον δεύτερο μου δίσκο, στο «Κορίτσι και Γυναίκα» με τα τραγούδια του Γιώργου Ανδρέου. Επίσης, από τις πρώτες φορές που κατέβηκα από την Θεσσαλονίκη στην Αθήνα για να τραγουδήσω, συνεργάστηκα με τον συνθέτη Νίκο Ξυδάκη, όπου ήταν και γι’ αυτόν η πρώτη φορά που έβγαινε επί σκηνής και ως ερμηνευτής των τραγουδιών του.
Αυτό που αξίζει να πω είναι ότι ο Νίκος Ξυδάκης, εκτός από την ιδιαίτερη καταγωγή που έχει, το πιο σπουδαίο είναι ότι κρατάει κάτι από τους παλιούς συνθέτες στον τρόπο που συνδέεται πολύ βαθιά με τους στιχουργούς που συνεργάζεται -με τον Ρασούλη, με τον Γκώνη, με τον Γκανά, με τον Καψάλη - και διαφοροποιείται πάρα πολύ στον τρόπο που γράφει μουσική για τον καθένα. Μιλάει για τοπωνύμια, για «σκαλιά και σκαλοπάτια», για κουμπιά, για εστιατόρια, για τόπους που δεν υπάρχουν όπως το Σουμιτζού. Αυτό κρατάει λίγο από την τόσο σημαντική σχολή του ρεμπέτικου τραγουδιού. Μιλάει για τον έρωτα με έναν πολύ διαφορετικό τρόπο, με μια τεράστια μυθολογία για όλα τα γυναικεία πρόσωπα, την Άννα Καρένινα, την Ιζαμπώ, αλλά και μέσα από τον ερωτικό λόγο των ποιητών όπως στο «Ερωτικό» του Ναπολέοντα Λαπαθιώτη ή την απόδοση του Οδυσσέα Ελύτη στα ποιήματα της Σαπφούς. Συνιστά μια μοναδική περίπτωση συνθέτη, και ουσιαστικά αυτή τη μοναδικότητα του Νίκου θελήσαμε μαζί με τους Bogaz Musique να αναδείξουμε.
Αυτό που με συγκίνησε πιο πολύ ήταν ότι όλη μας η παρέα, όλα τα παιδιά, οι Bogaz Musique, είπαν ναι σε αυτό το υπέροχο υλικό του Νίκου Ξυδάκη, με αποτέλεσμα όλο αυτό το διάστημα, το φετινό καλοκαίρι να είμαστε δεμένοι με τα τραγούδια του Νίκου. Αυτό δημιούργησε μια πραγματικά σπουδαία παράσταση, γιατί ο ήχος των Bogaz Musique διαμορφώνει μια άλλη ατμόσφαιρα, φτιάχνει τα τραγούδια του Νίκου με έναν διαφορετικό τρόπο, πιο άμεσα.
Η κρίση έχει ωθήσει το κοινό στην αναζήτηση πιο «ψαγμένων ακουσμάτων»; Ή για να ξεχαστεί ο κόσμος, καταφεύγει σε «εύκολους ήχους» και επιλογές;
Πρόκειται για δύο διαφορετικά πράγματα. Στην Ελλάδα η οικογένεια των μουσικών - τραγουδιστών είναι πια μικρή: Τους ξέρουμε όλους και τους έχουμε ακούσει πάρα πολλές φορές. Αυτή η κρίση διαμορφώνει σίγουρα κι έναν φόβο στο «να μην αλλάξουμε πάρα πολλά πράγματα για να μη χάσουμε το κοινό», αλλά υπάρχει όμως και μια άλλη πλευρά που λέει ότι για να μπορέσουμε εμείς οι ίδιοι οι μουσικοί να έχουμε όρεξη, για να μπορούμε να υπάρχουμε ως καλλιτέχνες, χρειαζόμαστε σίγουρα και τη δημιουργικότητα. Χρειαζόμαστε την τέχνη του τραγουδιού, να είμαστε μέλη αυτής της τέχνης του τραγουδιού. Για μένα αυτό έχει μεγαλύτερη σημασία. Χωρίς τις ιδιαίτερες παραστάσεις, τις ιδέες μας, την έκφραση της δημιουργικότητάς μας, η τέχνη του τραγουδιού θα έμενε στάσιμη.
Τι ετοιμάζετε για τον Χειμώνα; Πού θα μπορεί να σας απολαύσει ο κόσμος;
Θα παίξουμε με το Νίκο Ξυδάκη και το χειμώνα σε κάποιους επιλεγμένους χώρους στην Ελλάδα. Δουλεύουμε παράλληλα προς την ολοκλήρωση του δίσκου μας, που θα είναι και η πρώτη αποτύπωση δισκογραφικά του ήχου των Bogaz Musique, o οποίος υπολογίζω να κυκλοφορήσει ως το τέλος του χρόνου. Σίγουρα, λοιπόν, θα γίνουν κάποιες παραστάσεις για την παρουσίαση του καινούργιου μας δίσκου τόσο στην Αθήνα όσο και στην Θεσσαλονίκη.
Το Νίκο Ξυδάκη, την Ελένη Τσαλιγοπούλου και τους Boğaz Musique μπορείτε να απολαύσετε σε μία μοναδική, συλλεκτική συναυλία, στο Κηποθέατρο Παπάγου, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του 23ου Φεστιβάλ Παπάγου-Χολαργού, την Τετάρτη 20 Σεπτεμβρίου.