«Μικρή η περίοδος χάριτος της νέας κυβέρνησης»
Η εφημερίδα φιλοξενεί επίσης συνεντεύξεις των επικεφαλής των δύο κύριων κοινωνικών εταίρων, του ΣΕΒ και της ΓΣΕΕ.
Τονίζοντας ότι «η περίοδος χάριτος για τη νέα κυβέρνηση διήρκησε μόνο 48 ώρες», το δημοσίευμα εστιάζει στις αντιρρήσεις που εξέφρασε ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνης Σαμαράς και στην υπενθύμιση από μέρους του ότι η στήριξη στην παρούσα κυβέρνηση δεν αποτελεί λευκή επιταγή.
Παράλληλα, τα συνδικάτα της χώρας «βρίσκονται επί ποδός», προγραμματίζοντας νέα κινητοποίηση την ημέρα που θα κατατεθεί ο προϋπολογισμός στη Βουλή, σημειώνει η Les Echos και προσθέτει πως ο κ. Παπαδήμος θα έχει την ευκαιρία να νιώσει τον κοινωνικό σφυγμό της χώρας, με την ευκαιρία των διαδηλώσεων της επετείου 17ης Νοεμβρίου.
Επίσης, ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στις δυσκολίες για την είσπραξη εσόδων από την εφαρμογή της έκτακτης εισφοράς επί των ακινήτων μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, σημειώνοντας πως αρκετοί δήμοι που ελέγχονται από την αριστερά προτείνουν στους φορολογούμενους τη συγκέντρωση των ειδοποιητηρίων προκειμένου να μην καταβάλουν το φόρο που πλήττει περίπου το 70% των ελληνικών νοικοκυριών.
«Οι επιχειρήσεις δεν έχουν πλέον ρευστότητα»
Ο Δημήτρης Δασκαλόπουλος, πρόεδρος του ΣΕΒ, στη συνέντευξη που παραχώρησε υποστηρίζει ότι σε αντίθεση με τις μικρές επιχειρήσεις -πολλές από τις οποίες καταλήγουν σε χρεοκοπία, οι μεγάλες επιχειρήσεις δείχνουν «μια αξιοσημείωτη ικανότητα αντίστασης. Όπως και οι ελληνικές τράπεζες, οι επιχειρήσεις μας δεν είναι χρεωμένες».
Ο πρόεδρος του ΣΕΒ επισημαίνει, πάντως, ότι το πρόβλημα είναι πως δεν υπάρχουν πλέον κέρδη, παρότι οι διοικήσεις αντέδρασαν με τον καλύτερο τρόπο υπό συνθήκες εξαιρετικά σοβαρές, και δεν υπάρχει πλέον διαθέσιμη ρευστότητα για τις επιχειρήσεις. «Οδεύουμε προς δύο επιπλέον έτη ύφεσης», παραδέχεται ο κ. Δασκαλόπουλος σημειώνοντας ότι οι εξαγωγικές επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν καλύτερα την κατάσταση.
«Χωρίς ένα νέο ευρωπαϊκό όνειρο, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα διασπαστεί», καταλήγει ο πρόεδρος του ΣΕΒ, ενώ δεν έλειψε να τονίσει την αλληλεγγύη που επέδειξαν «οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές οργανώσεις εργοδοσίας».
«Το τελευταίο κύμα των μέτρων λιτότητας ξεχείλισε το ποτήρι»
Από τη μεριά του, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γιάννης Παναγόπουλος, σημειώνει ότι η απερχόμενη κυβέρνηση «κατέστρεψε τη συλλογική, κλαδική και εθνική διαπραγμάτευση, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει πλέον συλλογική προστασία για τους μισθωτούς».
Αναφερόμενος στη νέα κυβέρνηση ο κ. Παναγόπουλος υποστήριξε πως είναι προϊόν του ίδιου πολιτικού συστήματος, στο οποίο ο κόσμος δεν έχει πλέον εμπιστοσύνη.
Τέλος, ανέφερε ότι τα συνδικάτα συζητούν για μια νέα γενική απεργία την ημέρα του προϋπολογισμού, εκτιμώντας όμως ότι οι επόμενες απεργίες θα είναι πολύ δύσκολες.
«Οι μισθωτοί φοβούνται μην χάσουν τη δουλειά τους. Ο λαός δεν θέλει να συνεχίσει να κάνει απεργία χωρίς αποτελέσματα. Την ίδια στιγμή, αυξάνεται ο κίνδυνος μιας ανεξέλεγκτης κοινωνικής έκρηξης με συνέπεια βιαιότητες και, ίσως, αιματοχυσίες. Για να αποφευχθεί κάτι τέτοιο πρέπει η περικοπή μισθών που έχει αποφασιστεί να συνοδεύεται από μέτρα ανακούφισης», αναφέρει χαρακτηριστικά.