Ήταν όλοι εκεί: «Αντίο» Δάσκαλε, Ανδρέα Μπόμη
Το «ύστατο χαίρε» στο μεγάλο δάσκαλο της Δημοσιογραφίας, Ανδρέα Μπόμη, που υπηρέτησε το λειτούργημα του ρεπόρτερ με ήθος, εντιμότητα και αξιοπρέπεια, είπαν σήμερα η οικογένεια, εκατοντάδες φίλοι και συνάδελφοι στην εξόδιο ακολουθία που τελέστηκε το μεσημέρι της Δευτέρας στη Ζωοδόχο Πηγή Μελισσίων.
Στο κοιμητήριο Μελισσίων οι άνθρωποι που τον αγάπησαν και τους αγάπησε, τον συνόδευσαν στην τελευταία του κατοικία.
Αποχαιρέτησαν σε κλίμα συγκίνησης ένα γνήσιο εφημεριδά, ένα manager των media.
Με συγκινητικούς επικήδειους λόγους αποχαιρέτησαν τον Ανδρέα Μπόμη η πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ, Μαρία Αντωνιάδου και ο πρόεδρος του ΠΣΑΤ, Γιάννης Θεοδωρακόπουλους.
«Η ελληνική δημοσιογραφία πενθεί τον ευπατρίδη της δημοσιογραφίας», με αυτά τα λόγια ξεκίνησε τον συγκινητικό επικήδειο η κυρία Αντωνιάδου, η οποία αναφέρθηκε στην πορεία του.
«Με μεγάλη θλίψη και πόνο η δημοσιογραφική οικογένεια αποχαιρετά σήμερα τον Ανδρέα Μπόμη. Τον ευπατρίδη της δημοσιογραφίας, που λάμπρυνε με την παρουσία του και κόσμησε τον κλάδο μας για δεκαετίες. Η ελληνική δημοσιογραφία θρηνεί σήμερα για το θάνατο του, που αφήνει δυσαναπλήρωτο κενό. Γι’ αυτό και είναι εξαιρετικά δύσκολο να εκφέρει κανείς λόγια παρηγοριάς, μιας και τα λόγια είναι φτωχά, πολύ φτωχά, μπροστά στην ξεχωριστή δημοσιογραφική και συγγραφική σου πορεία που σε ανέδειξαν και σε οδήγησαν στην κορυφή της ελληνικής δημοσιογραφίας.
Γεννημένος στον Πειραιά το 1938 και στη δημοσιογραφία από το 1959, εργάστηκες ως συντάκτης, συνεργάτης, αρχισυντάκτης, διευθυντής σύνταξης και διευθυντής ξεκινώντας από το περιοδικό «Πρώτο» και στη συνέχεια στις εφημερίδες «Ακρόπολις», «Απογευματινή», «Ελεύθερος Τύπος» και «Έθνος». Στο «Έθνος» υπήρξες εμπνευστής του υποδειγματικού αθλητικού ενθέτου «Εθνοσπόρ» και ακόμα, γενικός διευθυντής στο περιοδικό «Εικόνες», ενώ υπήρξε στέλεχος για μια δεκαετία στον Δημοσιογραφικό Οργανισμό Λαμπράκη καθώς και της εφημερίδας «Η Πράσινη» σε συνεργασία με τον γιο σου Παναγιώτη, ο οποίος ακολουθεί επίσης την δημοσιογραφική διαδρομή. Εργάστηκες ακόμη στην τηλεόραση, ως υπεύθυνος της εκπομπής «Αθλόραμα», σχολιαστής στον «Κόσμο των Σπορ» και δημιουργός του τηλεοπτικού περιοδικού «1.Χ.2». Επιπλέον, συγγραφέας έντεκα βιβλίων και Αλμανάκ αθλητικού περιεχομένου. Για την προσφορά σου τιμήθηκες με το βραβείο Μπότση και από το Μορφωτικό Ίδρυμα της ΕΣΗΕΑ, σε εκδήλωση μαζί με 15 βετεράνους του αθλητικού ρεπορτάζ.
Ο Ανδρέας Μπόμης αφήνει πίσω του μια ζηλευτή καριέρα. Εργάστηκε για δεκαετίες σε διευθυντικές θέσεις και έζησε και μεγαλούργησε δίπλα στα μυθικά ονόματα της ελληνικής δημοσιογραφίας, κατορθώνοντας να σταθεί δίπλα τους ως ίσος και να δημιουργήσει το δικό του προσωπικό μύθο. Κορυφαίος αθλητικός δημοσιογράφος και ταυτόχρονα άνθρωπος που γνώριζε την εσωτερική λειτουργία της εφημερίδας και των εντύπων, υπήρξε άριστος γνώστης του τρόπου διεύθυνσης και ιδανικός δημιουργός νέων ιδεών στα Μέσα. Αδαμάντινος χαρακτήρας, αξιοπρεπής και με ήθος, υπήρξες δάσκαλος πολλών νέων συναδέλφων που διαπρέπουν στον χώρο, καθώς εκτός από τη διδασκαλία σου στην δουλειά, ήσουν δάσκαλος και σε ιδιωτικές σχολές δημοσιογραφίας. Με τον Ανδρέα γνωριζόμασταν από παλιά, ήταν όμως η εκλογή του στο Δ.Σ. του Μορφωτικού Ιδρύματος που μας έφερε πολύ κοντά. Είχα έτσι την ευκαιρία να διαπιστώσω την ευρύτητα του πνεύματος του, την εξαιρετική του παραγωγικότητα σε ιδέες, την αποτελεσματικότητα που τον διέκρινε και την συγκρότηση της προσωπικότητας του που ήταν ζηλευτή. Παράλληλα, ο Ανδρέας ήταν εξαιρετικά ευγενής και πάντοτε χαρούμενος, ευπρεπής με ένα χαμόγελο στα χείλη και με μια καλή κουβέντα για όλους.
Ως Πρόεδρος της Ενώσεως αλλά και του Μορφωτικού Ιδρύματος εκ μέρους των συναδέλφων στο Διοικητικό Συμβούλιο σε αποχαιρετώ με πόνο καρδιάς. Η ανάμνηση σου θα μείνει βαθιά χαραγμένη στη μνήμη όσων είχαν την τύχη να σε γνωρίσουν και να σε συναναστραφούν και ιδιαίτερα στους συναδέλφους με τους οποίους συνεργάστηκες. Υποκλινόμαστε με σεβασμό στη μνήμη σου, γιατί τίμησες την ελληνική δημοσιογραφία και αφήνεις πλούσια παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές. Θερμά συλλυπητήρια στη ζηλευτή σου σύζυγο Μίνα και τον άξιο συνεχιστή του έργου σου Παναγιώτη.
Να είναι ελαφρύ το χώμα της Αττικής γης που θα σε σκεπάσει.
Αιωνία σου η μνήμη αγαπημένε μας Ανδρέα.
Δεν θα σε ξεχάσουμε. Η ανάμνηση σου θα μας συντροφεύει».
Αμέσως μετά πήρε τον λόγο ο πρόεδρος του ΠΣΑΤ, Γιάννης Θεοδωρακόπουλους, «είναι πολύ δύσκολο Ανδρέα για όλους εμάς που σε γνωρίσαμε και σε αγαπήσαμε σαν πατέρα και σαν αδελφό, να σου πούμε σήμερα το τελευταίο αντίο. Πόσω μάλλον είναι αδύνατον να νιώθουν ότι φεύγεις η Μίνα, ο Παναγιώτης και η Πένυ. Γιατί δεν έχουν περάσει δυο τρεις μήνες που ήσουν ενεργός και σχεδίαζες μαζί μας δράσεις και δραστηριότητες για την αθλητική δημοσιογραφία και το Μορφωτικό της ΕΣΗΕΑ. Πριν από λίγο Ανδρέα στο Μουσείο της Ακρόπολης έγινε και η απονομή των βραβείων της χρονιάς των Αθλητικών Συντακτών, στα οποία 20 χρόνια ήσουν ο συντονιστής και στυλοβάτης. Στα 21α η καρέκλα σου για πρώτη φορά ήταν κενή. Ανδρέα σε αποχαιρετούμε σήμερα με μεγάλη θλίψη και απέραντο σεβασμό. Η παρουσία σου στην αθλητική δημοσιογραφία έχει ταυτιστεί με μεγάλους σταθμούς που έχουν καταγραφεί από την ιστορία προτού ακόμα μας αποχαιρετήσεις για την αιώνια ζωή. Η καθιέρωση μιας ολόκληρης σελίδας με αθλητικά από την ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ ήταν τότε, στη δεκαετία του ’70 επανάσταση. Η έκδοση κάθε Δευτέρα ολόκληρου αθλητικού περιοδικού του ΕΘΝΟΣΠΟΡΤ, μέσα στην εφημερίδα ήταν αργότερα ένα θαύμα. Οι εκδόσεις σου, για το ποδόσφαιρο δεν ήταν βιβλία για να μπούνε σε κάποια βιβλιοθήκη αλλά έγιναν εργαλεία της καθημερινής δουλειάς όλων μας. Έδωσες πολλά Ανδρέα, πήγες τη δημοσιογραφία μπροστά. Σου χρωστάμε όλοι. Εκ μέρους του Πανελληνίου Συνδέσμου Αθλητικού Τύπου είμαι σήμερα εδώ για να σου πω ένα μεγάλο ευχαριστώ. Για όσα πρόσφερες σε όλους, για όσα έδωσες στην αθλητική δημοσιογραφία. Για το επαγγελματικό ευ ζήν που μας δώρισες. Και σε ευχαριστώ και εγώ προσωπικά Ανδρέα μου. Επίτρεψε μου να το πω και σήμερα γιατί όσες φορές δοκίμαζα δια ζώσης να στο πω δεν με άφηνες να τελειώσω την κουβέντα μου. Μίνα είμαστε δίπλα σου. Παναγιώτη το ξέρεις αλλά στο λέμε κι εμείς, να είσαι υπερήφανος για τον πατέρα σου.
Φίλε Ανδρέα καλό ταξίδι, αιωνία σου η μνήμη».
Στο «ύστατο χαίρε» του Δάσκαλου Ανδρέα Μπόμη έδωσε το «παρών» η οικογένεια του Δημήτρη Γιαννακόπουλου, η Δέσποινα Γιαννακοπούλου και ο Θανάσης Γιαννακόπουλος.
Ράγισαν καρδιές όταν ο Θανάσης Γιαννακόπουλος πήρε το λόγο, μετά την εκφώνηση των επικηδείων και μέσα σε λυγμούς είπε: «Αγαπητέ Ανδρέα, θέλω να σου ζητήσω μία χάρη, εκεί ψηλά που πας, να ψάξεις και να βρεις τον αδερφό μου και κουμπάρο σου, Παύλο και τον άλλον μου αδερφό Κώστα».
Από το δημοσιογραφικό χώρο, το «παρών» στο τελευταίο «αντίο», έδωσαν η πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ Μαρία Αντωνιάδου, ο δημοσιογράφος Πάνος Σόμπολος, ο πρόεδρος του ΠΣΑΤ Γιάννης Θεοδωρακόπουλος και δεκάδες συνάδελφοι και μαθητές του.
Παρόντες και άνθρωποι του επιχειρηματικού κόσμου, ανάμεσά τους ο κ. Γιώργος Βαρδινογιάννης, ο κ. Γιώργος Μπόμπολας και η κυρία Αγάπη Βαρδινογιάννη.
Από τον πολιτικό κόσμο την μνήμη του Ανδρέα Μπόμη τίμησαν ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Γεώργιος Βασιλειάδης, η βουλευτής Σοφία Βούλτεψη, ο υφυπουργός Τέρενς Κουίκ και ο αντιπεριφερειάρχης Αττικής Γιώργος Καραμέρος.
Ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης απέστειλε στεφάνι εκφράζοντας την θλίψη του στην οικογένεια του Ανδρέα Μπόμη για το χαμό του.
Ο Ανδρέας Μπόμης συνέδεσε το όνομά του με την αθλητική δημοσιογραφία, όμως η συνεισφορά του στο δημοσιογραφικό λειτούργημα της χώρας ξεπερνά κατά πολύ τα στενά όρια του αθλητικού ρεπορτάζ, αφού η προσφορά του στο χώρο είναι τεράστια, η διαδρομή του μοναδική και η «κληρονομιά» που αφήνει πίσω του ανεκτίμητη.
Στην εξόδιο ακολουθία παρευρέθησαν οι δημοσιογράφοι Χρήστος Σωτηρακόπουλος, Νίκος Κατσαρός, Παύλος Γερακάρης, Μένιος Σακελλαρόπουλος, Χρήστος Αξελός, Μιχάλης Τσώχος, Βασίλης Σκουντής και δεκάδες ρεπόρτερ του αθλητικού χώρου όλων των Μέσων Ενημέρωσης. Το «παρών» έδωσε και ο υπεύθυνος επικοινωνίας της ΠΑΕ Ολυμπιακού, Κώστας Καραπαπάς.
Ανάμεσα σε αυτούς που έστειλαν στεφάνι για να εκφράσουν τα συλλυπητήρια τους στην οικογένεια του Ανδρέα Μπόμη ήταν η οικογένεια Δημήτρη Γιαννακόπουλου, η Δέσποινα Γιαννακοπούλου, η οικογένεια Θανάση Γιαννακόπουλου, η ΚΑΕ Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ, ο Παναθηναϊκός Α.Ο, το Δ.Σ του Παναθηναϊκού Α.Ο, οι δημοσιογράφοι του Newsbomb.gr, οι δημοσιογράφοι της DPG DIGITAL MEDIA, οι δημοσιογράφοι της εφημερίδας «Πράσινη», οι Μίνα, Λάμπης, Σταύρος και Κορίνα Κουναδάκη, οι Αμάλια και Θανάσης Κουτούκου, ο Νίκος Παρίσης, η ΠΑΕ Ολυμπιακός, οι Πάνος και Γωγώ Καραγιάννη, το Μορφωτικό Ίδρυμα της ΕΣΗΕΑ, η οικ. Πετραλιά, ο πρόεδρος το Δ.Σ. του Ιδρύματος Μπότση, ο Βαγγέλης Μαρινάκης, η Αθηνά Αλεξανδράκη, η οικ. Κωνσταντίνου Πετρή, οι Βασίλης και Νέλλη Ροντογιάννη, ο υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Γεώργιος Βασιλειάδης, ο Αργύρης Χόντος, η οικογένεια Γιάννη Ατδηνιώτη, οι Νίνα, Κώστας, Ελευθερία Βλάχου, ο όμιλος ANTENNA, ο ANT1 Media Lab, η οικογένεια CHIDIAC, ο πρόεδρος και το Δ.Σ της Football League, η ΠΑΕ Παναθηναϊκός, η οικογένεια Παναγιώτη Τριαντόπουλου, η οικογένεια Γιώργου Μπόμπολα, η οικογένεια Παναγιωτακόπουλου Χρήστου, ο πρόεδρος και τα μέλη της ΕΕ ΕΠΟ, οι παλαίμαχοι της ΑΕΚ, η Μαίρη Αρνιακού, το Δ.Σ της ΕΣΗΕΑ, η οικογένεια του Κωνσταντίνου Παναγούλια, το Δ.Σ του Μορφωτικού Ιδρύματος ΕΣΗΕΑ,
Ανδρέας Μπόμης, ο δημοσιογράφος... ο Δάσκαλος
Διδάσκοντας δημοσιογραφία, καθοδήγησε πλήθος νεαρών παιδιών -είτε μέσα στις αίθουσες σύνταξης, είτε σε σχολές- με τα δικά του ξεχωριστά ιδανικά και εκείνες τις σπάνιες αρχές που τον έκαναν να ξεχωρίζει πάντα και να δημιουργεί τη δική του άτυπη «σχολή» , έχοντας ως πρώτο και καλύτερο «μαθητή» τον γιο του, Παναγιώτη, που ακολούθησε τα βήματα του πατέρα του, γράφοντας κι εκείνος από πολύ νεαρή ηλικία τη δική του ξεχωριστή διαδρομή στο χώρο.
Ο Ανδρέας Μπόμης, διετέλεσε σύμβουλος έκδοσης, διευθυντής και αρχισυντάκτης σε μεγάλες εφημερίδες, επικεφαλής ειδικών εκδόσεων, ενώ στα εκδοτικά του «παιδιά», συγκαταλέγονται το «Εθνοσπόρ», ένθετο περιοδικό της εφημερίδας Έθνος και η αθλητική εφημερίδα «Η Πράσινη», της οποίας υπήρξε εμπνευστής ιδέας και δημιουργός υλοποίησής της, με αποτέλεσμα εκείνος ως σύμβουλος έκδοσής της να οδηγεί για πρώτη φορά την εφημερίδα στα περίπτερα στις 17 Μαρτίου του 2007, έχοντας δίπλα του -ως εκδότη- τον γιο του Παναγιώτη Μπόμη.
Την ιστορική του διαδρομή και απόλυτα επιτυχημένη πορεία του στο χώρο του ελληνικού πολιτισμού και της δημοσιογραφίας, επισφράγισαν δύο σημαντικές βραβεύσεις, από το Ίδρυμα Μπότση και από το Μορφωτικό Ίδρυμα της ΕΣΗΕΑ.
Ο Ανδρέας Μπόμης γεννήθηκε, δύο χρόνια πριν τον πόλεμο, στις 3 Ιουλίου του 1938, στην Καστέλα του Πειραιά.
Διαβάστε επίσης:
Τα συλλυπητήρια της ΕΣΗΕΑ για τον Ανδρέα Μπόμη
Τη δημοσιογραφική του καριέρα ξεκίνησε σε ηλικία 20 ετών, από το περιοδικό Αυτοδιοίκηση, εκδότης του οποίου ήταν ο πατέρας του, Παναγιώτης, για να συνεχίσει τα πρώτα του «βήματα» στην εφημερίδα Ακρόπολις το 1959 και το περιοδικό Πρώτο.
Το 1960 προσελήφθη στην Απογευματινή, ως βοηθός του Χάρη Λυμπερόπουλου, ο οποίος ήταν διευθυντής του αθλητικού τμήματος. Στη συνέχεια ανέλαβε αρχισυντάκτης του αθλητικού και αργότερα όλης της εφημερίδας, στην οποία και παρέμεινε μέχρι το 1983 όταν και μεταπήδησε στον Ελεύθερο Τύπο ως διευθυντής έκδοσης για έξι μήνες και το 1984 ανηφόρισε για το Έθνος. Αρχισυντάκτης, Διευθυντής Σύνταξης και Γενικός Διευθυντής του περιοδικού Εικόνες, από τις οποίες αποχώρησε 18 μήνες πριν από τη διακοπή της έκδοσης τους.
Δούλεψε με πάθος την εποχή εκείνη, όπως πάντα βέβαια, αλλά η ιδέα του «Εθνοσπόρ», ο σχεδιασμός και η έκδοση υπό την διεύθυνση του σηματοδότησαν και μια άκρως δημιουργική περίοδο. Το ένθετο αυτό αθλητικό περιοδικό ο Ανδρέας Μπόμης το θεωρούσε ως το δεύτερο παιδί του. Ολοκλήρωσε τη δημοσιογραφική του διαδρομή στον ΔΟΛ, ως επικεφαλής του τμήματος ειδικών εκδόσεων, έχοντας συμπληρώσει επίσης 300 τηλεοπτικές παρουσίες.
Ο Ανδρέας Μπόμης είχε σημαντικό συγγραφικό έργο. Κυκλοφόρησε 11 αθλητικά βιβλία, μεταξύ των οποίων: «Ετήσια Αλμανάκ ελληνικού και ξένου ποδοσφαίρου» (1980-1983), Επίτομη έκδοση για το Παγκόσμιο Κύπελλο (1990), Τρίτομο Αλμανάκ του ποδοσφαίρου (1991), «Γκολ 2000, ένας αιώνας ποδόσφαιρο» (1999), «Αυτή είναι η ιστορία της Εθνικής Ελλάδας και πως φθάσαμε στην Αφρική» (2009).
Αναλυτικά, το 1980 εξέδωσε το πρώτο Αλμανάκ του ελληνικού και ξένου ποδοσφαίρου. Έκδοση που επαναλήφθηκε για τέσσερα χρόνια και επανήλθε το 1999 με το «Γκολ 2000-Ένας αιώνας ποδόσφαιρο».
Ως Διευθυντής του περιοδικού Εικόνες και με τους εξαιρετικούς συνεργάτες του στο αθλητικό τμήμα του «Έθνους»-όλοι τους σήμερα είναι διευθυντικά στελέχη-, έβγαλε το τρίτομο Αλμανάκ του ποδοσφαίρου και το επίτομο έργο για το Παγκόσμιο Κύπελλο με αφορμή τα τελικά της Ιταλίας. Οι εκδόσεις αυτές διατέθηκαν δωρεάν μαζί με τα αντίστοιχα τεύχη του περιοδικού. Τα δέκα τελευταία χρόνια πριν από την συνταξιοδότηση του, συνεργάστηκε με τον «Δημοσιογραφικό Οργανισμό Λαμπράκη».
Στην τηλεόραση είχε τις εκπομπές «Αθλόραμα», όπου παρουσίασε το πρώτο αθλητικό τηλεοπτικό παιχνίδι «1-Χ-2», ενώ για πολλά χρόνια ήταν ο σχολιαστής στον «Κόσμο των Σπορ».
Το αθλητικό ρεπορτάζ δεν το άφησε ποτέ. Σε όλες τις διευθυντικές του θέσεις διατηρούσε παράλληλα και αυτό το τμήμα, πάντα βέβαια με τη βοήθεια ενός βασικού φερέλπιδος και ταλαντούχου συνεργάτη.
Θεωρούσε ύψιστη τιμή που υπηρέτησε αυτόν τον τομέα, μέσα από το ρεπορτάζ, τους τίτλους, τη δημιουργία και την έρευνα-πρωταρχικά στοιχεία της υγιούς δημοσιογραφίας.
Ο Ανδρέας Μπόμης, δεν έφερε τον τίτλο του δασκάλου μόνο τιμητικά, καθώς δίδαξε τις νέες γενιές δημοσιογράφων και έξω από τις αίθουσες σύνταξης, σε σχολές δημοσιογραφίας, με τελευταία εκείνη του ΑΝΤ1.
Το 2017, τιμήθηκε στα 33α Δημοσιογραφικά Βραβεία του Ιδρύματος Μπότση για το ήθος του στην ελληνική δημοσιογραφία, ως ένας εκ των κορυφαίων αθλητικών συντακτών. Το 2018, το Μορφωτικό Ίδρυμα της ΕΣΗΕΑ τίμησε τον Ανδρέα Μπόμη, μαζί με άλλους 15 βετεράνους του αθλητικού ρεπορτάζ.
Η απώλειά του είναι τεράστια και δυσαναπλήρωτο το κενό του για την ελληνική δημοσιογραφία και τον πολιτισμό της χώρας.
Τεράστια, όμως, είναι η «κληρονομιά» και η παρακαταθήκη που αφήνει πίσω του, όπως και το σπάνιο εκδοτικό του έργο, μα πάνω απ’ όλα οι αρχές με τις οποίες έχουν «μεγαλώσει» και διδαχθεί τη δημοσιογραφία οι εκατοντάδες των μαθητών του.
Για άλλη μια φορά η δημοσιογραφική οικογένεια του Newsbomb.gr εκφράζει τα θερμά της συλληπητήρια στην οικογένεια του εκλιπόντος.
Καλό παράδεισο Ανδρέα Μπόμη.