Ο Τύπος με ένα «κλικ»
Πρωτοσέλιδος βασικός τίτλος:
ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "«Σκορποχώρι» το Δημόσιο!..".
Η εφημερίδα γράφει ότι "«σκορποχώρι» θυμίζει το Δημόσιο που απειλείται με γενικευμένο μπλακ-άουτ λόγω της υπολειτουργίας των υπηρεσιών του και της «λευκής απεργίας» που έχουν κηρύξει οι εργαζόμενοι σ΄αυτό".
ΑΥΡΙΑΝΗ: "Μανιφέστο δικαστών για την λειτουργία της Δικαιοσύνης".
Η εφημερίδα τονίζει ότι "τις αποφάσεις της, καταγράφει σε ψήφισμα που εξέδωσε χθες, η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, οι οποίες πάρθηκαν κατά την τακτική γενική συνέλευση που πραγματοποίησε το Σάββατο".
ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: "Τρώνε τις συντάξεις".
Η εφημερίδα γράφει ότι "με κραχ απειλούνται άμεσα τα ασφαλιστικά ταμεία. Η συμφωνία της 27ης Οκτωβρίου για «κούρεμα» των ομολόγων «τρώει» ό,τι έχει απομείνει από τις συντάξεις, καθώς τα Ταμεία έχουν επενδύσει είτε μόνα τους είτε μέσω των διαθέσιμων αποθεματικών τους σχεδόν το σύνολο της περιουσίας τους σε ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου".
ΕΘΝΟΣ: "Κυκλώματα ντροπής στις φοιτητικές εστίες".
Η εφημερίδα σημειώνει ότι "εξωπανεπιστημιακές μαφίες δρουν στις φοιτητικές εστίες. Τρομοκρατούν οικότροφους και προσωπικό. Στην Πολυτεχνειούπολη Ζωγράφου πυροβόλησαν εναντίον φοιτητών".
ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Βρώμικο παιχνίδι με... μπαμπούλα το πραξικόπημα!".
Σύμφωνα με την εφημερίδα "όταν το πραξικόπημα για να εμπεδωθεί, επικαλείται... πραξικόπημα (!), τότε ζούμε αυτό που ζήσαμε τις προηγούμενες ημέρες... Με αριστούχους σπουδαστές στρατιωτικών σχολών, που οι ίδιες τους έκαναν αρχηγούς λόγω αδιαμφισβήτητων προσόντων αλλά και αφοσίωσης στο καθήκον, να διώκονται ως αποδιοπομπαίοι τράγοι, για να μπορεί το σύστημα να παίζει τα παιχνιδάκια του".
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Μπάχαλο με την εφεδρεία".
Η εφημερίδα επισημαίνει ότι "αλαλούμ στην εφαρμογή της εφεδρείας, με υπαλλήλους που διώχνονται από την υπηρεσία τους χωρίς προηγουμένως να έχουν εξεταστεί οι αιτήσεις εξαίρεσης που έχουν υποβάλει. Εργαζόμενοι καλούνται να παραδώσουν κάρτες και σφραγίδες χωρίς να τους έχουν επιδοθεί οι διαπιστωτικές πράξεις και υπηρεσίες απορφανίζονται από έμπειρο και εξειδικευμένο προσωπικό".
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Γενική διάλυση στο Δημόσιο φέρνει η εφεδρεία".
Η εφημερίδα γράφει ότι "οι χιλιάδες οριζόντιες απολύσεις χωρίς να έχουν αξιολογηθεί οι ανάγκες των υπηρεσιών παραλύουν υπουργεία, πανεπιστήμια, τελωνεία και αεροδρόμια".
ΕΣΤΙΑ: "Ευνοεί την Ελλάδα το χαμηλό ευρώ".
Η εφημερίδα τονίζει ότι "όταν η ισοτιμία του ευρώ είναι υψηλή, όλοι στην χώρα μας διαμαρτύρονται και υποστηρίζουν -όχι αβάσιμα- ότι με τόσο ακριβό ευρώ τα ελληνικά προϊόντα δεν μπορούν να είναι ανταγωνιστικά. Τώρα λοιπόν που η πορεία του ευρωπαϊκού νομίσματος έχει λάβει την κατιούσα, πάλι ακούμε ότι αυτή επενεργεί αρνητικά για την ελληνική οικονομία. Αν αποφασίσουμε να αλλάξουμε οικονομική πολιτική, τότε το πιο χαμηλό ευρώ, που φαίνεται να διαμορφώνεται σήμερα, μας ευνοεί".
Η ΑΥΓΗ: "Ληστεύουν τα ταμεία, κόβουν τις συντάξεις".
Σύμφωνα με την εφημερίδα "ακριβά πληρώνουν οι συνταξιούχοι και οι εργαζόμενοι τα Μνημόνια, καθώς η κυβέρνηση υποχρεώνει τα ταμεία να αγοράζουν κρατικά χρεόγραφα στο άρτιο, ενώ αυτά στην αγορά διατίθενται πολύ χαμηλότερα. Η ληστεία της περιουσίας των ταμείων επιφέρει, όπως αναμενόταν, αλλά διέψευδε έως τώρα η κυβέρνηση, περικοπές, κατ΄αρχήν στις επικουρικές συντάξεις κατά 40%, καθώς και στο εφάπαξ".
Η ΒΡΑΔΥΝΗ: "«Ενοίκιο» το τέλος ακινήτων".
Η εφημερίδα επισημαίνει ότι "την αποσύνδεση του ειδικού τέλους ακινήτων από τους λογαριασμούς της ΔΕΗ μελετά το υπουργείο Οικονομικών, σε μια προσπάθεια να αμβλύνει τις αρνητικές εντυπώσεις που προκαλεί η απόφαση διακοπής της παροχής ηλεκτρικού ρεύματος για όσους δεν έχουν πληρώσει το χαράτσι. Σύμφωνα με το σχεδιασμό του υπουργείου, το ειδικό τέλος θα πρέπει να αποδίδεται το 2012 σε ισόποσες μηνιαίες δόσεις. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα κληθούν να καταβάλλουν «ενοίκιο» στο κράτος για την περιουσία τους".
Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "Προειδοποίηση για ευρωπαϊκό κραχ από ΟΟΣΑ".
Η εφημερίδα επισημαίνει ότι "δραματική προειδοποίηση προς τις κυβερνήσεις της Ευρωζώνης και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς να αντιμετωπίσουν άμεσα και αποτελεσματικά την κρίση χρέους απηύθυναν χθες ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης και ο οίκος αξιολόγησης Moody's".
Η ΝΙΚΗ (της Δημοκρατίας): "Πώς οι ασφαλισμένοι έχασαν 3 δισ. ευρώ".
Η εφημερίδα γράφει ότι "εντυπωσιακά τα στοιχεία για τα ασφαλιστικά ταμεία και την έκθεσή τους σε ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου, δείχνουν μείωση της αξίας τους κατά 43%".
Ο ΛΟΓΟΣ: "Στον δρόμο οι... πρώτοι του Δημοσίου".
Σύμφωνα με την εφημερίδα "εκτός Δημοσίου βρίσκονται από χθες περίπου 20.000 υπάλληλοι, λόγω της εφαρμογής του μέτρου της εφεδρείας. Η αρχή γίνεται με 4.000 εργαζόμενους που έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα, αλλά παρέμεναν στην υπηρεσία τους κάνοντας χρήση ευνοϊκών ρυθμίσεων, και άλλους 16.000 μόνιμους υπαλλήλους που αποκτούν δικαίωμα πλήρους σύνταξης έως το τέλος του 2013".
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: "Αποδέσμευση από την Ευρωπαϊκή Ένωση διαγραφή του χρέους με λαϊκή εξουσία".
Η εφημερίδα αναφέρει ότι "ολοένα και πιο συγκεκριμένη μορφή παίρνουν τα σενάρια για διαίρεση της ΕΕ και της Ευρωζώνης, με βάση τις διαβουλεύσεις Γαλλίας - Γερμανίας για ένα νέο σύμφωνο δημοσιονομικής πειθαρχίας κάτω από το βάρος της βαθιάς κρίσης και της ανισομετρίας".
ΤΑ ΝΕΑ: "Η τρύπα των φόρων. Πώς χάνονται δισ. ευρώ για τα κρατικά ταμεία".
Η εφημερίδα σημειώνει ότι "κάθε πέρυσι και καλύτερα είναι οι επιδόσεις των εφοριών στον τομέα της είσπραξης των προστίμων. Μάλιστα η χειρότερη χρονιά της τελευταίας πενταετίας ήταν το 2010: για κάθε 100 ευρώ βεβαιωμένα πρόστιμα έμπαιναν στα ταμεία μόλις 2,3 ευρώ! Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, υπάρχει μεγάλο πρόβλημα στη διαδικασία επιβολής και είσπραξης των προστίμων".
City Press: "Διάσπαση στην Ευρωζώνη".
Σύμφωνα με την εφημερίδα "το Βερολίνο προχωρεί στη δημιουργία της «Ένωσης Σταθερότητας». Οργισμένη αντίδραση των Βρυξελλών. ΟΟΣΑ: Χειρότερο το 2012 για την Ελλάδα, σχεδόν μηδενική ανάπτυξη στην Ευρωζώνη".
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΕΞΠΡΕΣ: "Ύφεση 6,1% προβλέπει ο ΟΟΣΑ για την Ελλάδα".
Η εφημερίδα επισημαίνει ότι "«καμπανάκι» για βαθύτερη ύφεση στην Ελλάδα έκρουσε ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης με την εξαμηνιαία έκθεσή του. Ο ΟΟΣΑ υπολογίζει στο 6,1% τη μείωση του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος εφέτος (έναντι 5,5% της κυβερνητικής πρόβλεψης) και στο 3% το 2012 (έναντι 2,8% της εκτίμησης του Υπουργείου Οικονομικών).
ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Νέο Σύμφωνο για το ευρώ. Στην Ευρωζώνη όσες χώρες αντέξουν".
Η εφημερίδα σημειώνει ότι "μια «Ένωση Σταθερότητας» με νόμισμα το ευρώ, με τη συμμετοχή σ΄αυτήν των «προθύμων» και όσων αντέξουν τα δρακόντεια και μακροχρόνια μέτρα λιτότητας, εκχωρώντας παράλληλα (μέρος τουλάχιστον) της εθνικής τους κυριαρχίας στη χάραξη και εφαρμογή οικονομικής πολιτικής".
ΚΕΡΔΟΣ: "Έντονες διαβουλεύσεις σε Βερολίνο και Παρίσι".
Η εφημερίδα γράφει ότι "«σιδηρούν σύμφωνο» πειθαρχίας για την ευρωζώνη, που πυρπολείται από την κρίση χρέους, βάζει στο τραπέζι ο γερμανο-γαλλικός άξονας, με το Βερολίνο να πιέζει ασφυκτικά για σχεδόν πλήρη εκχώρηση της δημοσιονομικής κυριαρχίας των κρατών-μελών και το Παρίσι να σύρεται αδύναμο στα σχέδιο Μέρκελ για την Ευρώπη των «δύο ταχυτήτων»".
Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Πράσινο φως της Ευρώπης στην έκτη δόση του δανείου".
Η εφημερίδα τονίζει ότι "το πράσινο φως για την εκταμίευση της έκτης δόσης προς την Ελλάδα από τη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup προανήγγειλαν με δηλώσεις τους τόσο ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε όσο και ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ολι Ρεν