Κολοσσιαίο πρόβλημα η ακρίβεια – Κραυγή αγωνίας από τους πολίτες

Και δημοσιονομικό πρόβλημα δημιουργείται και νοικοκυριά- επιχειρήσεις στενάζουν και ο μύθος της ευρωπαϊκής ομοψυχίας καταρρέει, μαζί με το αφήγημα για ισχυρή συμμαχία του ευρωπαϊκού Νότου.   
Κολοσσιαίο πρόβλημα η ακρίβεια – Κραυγή αγωνίας από τους πολίτες
Intimenews
4'

Και δημοσιονομικό πρόβλημα δημιουργείται και νοικοκυριά- επιχειρήσεις στενάζουν, και ο μύθος της ευρωπαϊκής ομοψυχίας καταρρέει, μαζί με το αφήγημα για ισχυρή συμμαχία του ευρωπαϊκού Νότου. Καλά θα κάνουμε λοιπόν να συγκεντρωθούμε στα δικά μας, να επανεξετάσουμε τη δογματική επιδοματική λογική και κυρίως να εγκαταλείψουμε τη μοιρολατρική προσέγγιση περί εισαγόμενου προβλήματος, γιατί είναι εξίσου εισαγόμενο και για μας αλλά και για τους άλλους ευρωπαίους εταίρους μας, που πάντως εξ αυτού του λόγου δεν σηκώνουν ψηλά τα χέρια.

Σίγουρα, μάλιστα, δεν θεωρούν ότι μια φιλολογικού περιεχομένου αναφορά για plafond στην τιμή του φυσικού αερίου στο κείμενο συμπερασμάτων της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής - ακόμη και αν προσφέρεται για βραχυχρόνια επικοινωνιακή κατανάλωση – θα μπορούσε να αναχαιτίσει το ράλι των τιμών στην ενέργεια.

Γι αυτό άλλωστε και ο Μάριο Ντράγκι επέβαλε έκτακτη εισφορά στις παροχές των εταιριών ενέργειας θεωρώντας ότι κερδοσκοπούν εις βάρος των πολιτών. Τίποτα δεν είναι τυχαίο σ’ αυτή τη ζωή. Το παρατσούκλι του Ιταλού πρωθυπουργού είναι «Super Mario» γιατί στο πρόσφατο παρελθόν ως επικεφαλής της ΕΚΤ διέσωσε την Ευρώπη από οικονομική κατάρρευση με την πολιτική της αγοράς ομολόγων από την κεντρική τράπεζα και το έκανε πίσω από την πλάτη της τότε πανίσχυρης Άνγκελα Μέρκελ. Επειδή επέλεξε να είναι ουσιαστικός και όχι απλά αρεστός.

Εμείς εδώ μάλλον ρίχνουμε τη μπάλα στην εξέδρα. Τι εννοώ; Είναι γνωστό ότι εάν κάποιος δεν επιθυμεί να δώσει λύση σε ένα ζήτημα… φτιάχνει μια επιτροπή για να το μελετήσει σε βάθος χρόνου! Δεν αντιλαμβάνομαι τι επιπλέον περιμένουμε από την ΡΑΕ όταν βρίσκεται ήδη στα χέρια της κυβέρνησης άτυπη εισήγηση της Ανεξάρτητης Αρχής, που προτείνει εφάπαξ φορολόγηση των υπερκερδών των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον τομέα της Ενέργειας, περιγράφοντας ταυτόχρονα τον χάρτη της «κερδοφορίας» ως εξής: «Οι υδροηλεκτρικές και λιγνιτικές μονάδες φυσικού αερίου παρέχουν ενέργεια στο σύστημα σε τιμές ΠΟΛΥ ΥΨΗΛΟΤΕΡΕΣ από το λειτουργικό τους κόστος εξασφαλίζοντας υπερκέρδη».

Την ίδια ώρα οι πολίτες στέλνουν το δικό τους ηχηρό μήνυμα. Όπως προκύπτει από τη δημοσκόπηση της MRB (Newsbomb) το 75,2% των ερωτηθέντων αξιολογεί ως (σίγουρα και μάλλον σίγουρα) αναποτελεσματικά τα μέτρα της κυβέρνησης για την ακρίβεια. Επιπρόσθετα, το 59,5% των συμπολιτών μας εκτιμά ότι τα μέτρα είναι «τσιγκούνικα», ενώ το 19,2% δηλώνει ότι δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του και το 58,2% λέει ότι ανταποκρίνεται με μεγάλη δυσκολία. Αθροιστικά το 77,4% κινείται μεταξύ απόλυτης ανημπόριας και δραματικής πίεσης.

Φτάνει κανείς στο σημείο να αναρωτιέται αν πρόκειται για μια αμιγώς δογματική προσέγγιση σε μία (αποδεδειγμένα πλέον δαπανηρή και εξόχως αναποτελεσματική) επιδοματική λογική ή αν πρόκειται για απροθυμία σύγκρουσης με συμφέροντα στο χώρο της ενέργειας, στην περίπτωση φυσικά που δεν υλοποιηθεί η πρόσφατη πρωθυπουργική δέσμευση στην Βουλή.

Αλλά ας αφήσουμε κατά μέρος τη φορολόγηση. Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους για τους υπόλοιπους επιλεγέντες χειρισμούς.

Αυτή τη στιγμή η επιδότηση της βενζίνης είναι 13 ευρώ τον μήνα με βάση την αυθαίρετη διαπίστωση ότι ένα «γέμισμα» φθάνει για 30 ημέρες (πιθανώς τους μήνες του σκληρού lockdown) και στοιχίζει 130 εκατομμύρια. Μία μείωση του ΦΠΑ στα καύσιμα κατά 11 μονάδες θα στοίχιζε για το ίδιο χρονικό διάστημα των τριών μηνών 82,5 εκατομμύρια (απώλεια εσόδων) και θα είχε πολλαπλάσιο όφελος για το σύνολο της κοινωνίας.

Οσοι λοιπόν εντρυφούν σε προσθαφαιρέσεις ως προς τη (δημοσκοπική) διαφορά ανάμεσα στα δύο μεγαλύτερα κόμματα ή σε ασκήσεις επί χάρτου για το αν διασφαλίζεται αυτοδυναμία του κόμματος που θα προηγείται στη δεύτερη κάλπη, καλό θα ήταν να στρέψουν την προσοχή τους στην κραυγή αγωνίας του 80% της κοινής γνώμης που λέει καθαρά και ξάστερα ότι το κολοσσιαίο πρόβλημα σήμερα, ονομάζεται ΑΚΡΙΒΕΙΑ.

Διαβάστε επίσης:

Μεγάλη έρευνα της MRB: Χτυπά «κόκκινο» η απαισιοδοξία – Η τσέπη των πολιτών κρίνει τις κάλπες