Meeting Point: Άδωνις Γεωργιάδης και Αλέξης Χαρίτσης στο Newsbomb.gr και την Όλγα Τρέμη
Η ενεργειακή κρίση, η ακρίβεια που μαστίζει νοικοκυριά και επιχειρήσεις, η εκτόξευση του πληθωρισμού αλλά και η αισχροκέρδεια και οι τρόποι αντιμετώπισής της, βρέθηκαν στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Άδωνι Γεωργιάδη και του τομεάρχη Ανάπτυξης και Επενδύσεων του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλέξη Χαρίτση, στην εκπομπή Meeting Point του Newsbomb.gr με την Όλγα Τρέμη.
Ο κ. Γεωργιάδης παραδέχεται πως υπάρχει αισχροκέρδεια και κερδοσκοπία στην αγορά ενέργειας, χαρακτηρίζοντας ωστόσο το φαινόμενο διεθνές και για το λόγο αυτό η κυβέρνηση Μητσοτάκη προτείνει την επιβολή πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου. «Οι τιμές που βλέπετε να αυξάνονται οφείλονται στην αγορά ενέργειας», είπε ο κ. Γεωργιάδης. Ο υπουργός Ανάπτυξης υπεραμύνθηκε του μέτρου των ελέγχων στην αγορά, υποστηρίζοντας πως χάρη στη ΔΙΜΕΑ ( Διυπηρεσιακή Μονάδα Ελέγχου Αγοράς) και την επιβολή προστίμων για παραβίαση του πλαφόν, το 25% της παραβατικότητας πέρυσι έχει μειωθεί φέτος στο 6%.
«Τα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση δεν έχουν αποδώσει και αυτό το βιώνει ο κάθε Έλληνας πολίτης στην καθημερινότητά του», απαντά ο κ. Χαρίτσης, επισημαίνοντας πως ο υψηλότερος πληθωρισμός της τελευταίας 30ετίας του 12% που ανακοινώθηκε τη Δευτέρα (11/10), επιβεβαιώνει πως οδεύουμε προς έναν πολύ δύσκολο χειμώνα με την οικονομία αθωράκιστη και ευαίσθητη. Αναφορικά με τους ελέγχους που πραγματοποιεί η κυβέρνηση στην αγορά, ο τομεάρχης Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε πως όχι μόνο δεν έχουν αποδώσει, αλλά αντιθέτως επιδεινώνουν το πρόβλημα. «Σε σύνολο 4.000 πρατηρίων έχουν πραγματοποιηθεί μόλις 156 έλεγχοι», τόνισε ο κ. Χαρίτσης.
Ο κ. Γεωργιάδης αφήνει αιχμές για τη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας πως επί κυβερνήσεως Τσίπρα δεν γινόντουσαν καθόλου έλεγχοι και δεν μπήκε ούτε ένα πρόστιμο. «Επί ΣΥΡΙΖΑ δεν υπήρχε καμία υπηρεσία ελέγχου. Υπήρχαν 4 υπάλληλοι και κανένας έλεγχος. Τα πρόστιμα που έχουν μπει επί της δικής μου θητείας για την αισχροκέρδεια είναι περισσότερα από απ’ όσα είχαν μπει από το 1974», σημείωσε ο κ. Γεωργιάδης. «Ιδρύσαμε μία υπηρεσία, τη στελεχώσαμε και με αυτή σχεδόν εξαφανίσαμε το παρεμπόριο από τους δρόμους, με αυτή κάναμε τους ελέγχους στον Covid και με αυτή κάνουμε πλέον τους ελέγχους στην αισχροκέρδεια», είπε ο υπουργός Ανάπτυξης αναφερόμενος στο έργο της ΔΙΜΕΑ.
Ο κ. Αλέξης Χαρίτσης δεν αφήνει αναπάντητες τις δηλώσεις του υπουργού Ανάπτυξης, υποστηρίζοντας πως ο ελληνικός λαός βρίσκεται αντιμέτωπος με ένα εκρηκτικό μείγμα: «Έκρηξη των τιμών από τη μία, μείωση της αγοραστικής δύναμης από την άλλη εξαιτίας της καθήλωσης των μισθών. Οι Έλληνες δεν μπορούν να τα φέρουν βόλτα».
Αναφορικά με την εκτόξευση των τιμών σε καυσόξυλα και πέλετ, ο κ. Γεωργιάδης την απέδωσε στον πόλεμο της Ουκρανίας, μιας και οι βασικές χώρες εισαγωγής ξύλου στη χώρα μας είναι η Ουκρανία και η Ρωσία, οι οποίες είναι κλειστές πλέον. Παράλληλα, εξαιτίας της κρίσης στο φυσικό αέριο η ζήτηση για ξύλο έχει ανέβει. «Έχουμε μείωση της προσφοράς και αύξηση της ζήτησης, γεγονός που συμπαρασύρει τις τιμές. Εμείς λοιπόν βάζουμε πλαφόν στο περιθώριο κέρδους για να φρενάρουμε την άνοδο, ωστόσο οι τιμές θα είναι αυξημένες σε σχέση με πέρυσι», είπε ο κ. Γεωργιάδης.
Όσον αφορά το περίφημο «καλάθι της νοικοκυράς», ο υπουργός Ανάπτυξης έκανε λόγο για μια «συμφωνία κυρίων» με όλες τις μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ, σύμφωνα με την οποία κάθε αλυσίδα θα φτιάξει μια λίστα με βασικά καταναλωτικά αγαθά των οποίων θα απορροφήσει τις αυξήσεις και θα κρατήσει χαμηλότερα τις τιμές σε σχέση με τα υπόλοιπα είδη.
«Δεν αντιμετωπίζεται αυτή η πρωτοφανής κρίση με “συμφωνίες κυρίων”», επισημαίνει ο κ. Χαρίτσης , προσθέτοντας πως απαιτείται σοβαρό σχέδιο και μέτρα στήριξης της κοινωνικής πλειοψηφίας. «Θα έπρεπε να έχουν ληφθεί δύο συγκεκριμένα μέτρα, η επιστροφή της επιδότησης στα καύσιμα και η μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα στο 6%», τόνισε ο κ. Χαρίτσης.
Δείτε την εκπομπή Meeting Point με την Όλγα Τρέμη και καλεσμένους τον Άδωνι Γεωργιάδη και τον Αλέξη Χαρίτση: