Κάποτε ο Κυριάκος αγαπούσε τον Ευάγγελο και ο Ευάγγελος τον Κυριάκο: Last year

Φοβάμαι ότι δεν θα μείνει τίποτα όρθιο ως τις εκλογές, γιατί παρατηρώ ότι πάμε από σχέδιο αποκαθήλωσης, σε σχέδιο αποκαθήλωσης πολιτικών προσώπων και πολιτικών σχηματισμών.
3'

Ένα πρόσφατο παράδειγμα: Last year ο Ευάγγελος Βενιζέλος μόνο καλά είχε να πει για τον Κυριάκο Μητσοτάκη και ο Κυριάκος Μητσοτάκης μόνο καλά είχε να πει για τον Ευάγγελο Βενιζέλο. Κύλησε, όμως, πολύ νερό στο αυλάκι, μεσολάβησαν γεγονότα που άλλαξαν πλήρως το κλίμα, για να φτάσουμε τελικά στη θρυαλλίδα των υποκλοπών.

Εκεί, λοιπόν, που ήταν όλα μέλι γάλα, ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επισήμανε το αυτονόητο. Επισήμανε, δηλαδή, ότι το αφήγημα βάσει του οποίου «κανείς δεν εξαιρείται από τις παρακολουθήσεις», «όλοι είναι ίσοι ενώπιον της ΕΥΠ» και «για όλους αποφασίζει η εισαγγελέας της ΕΥΠ, ακόμα και για την Πρόεδρο της Δημοκρατίας», δεν συνδέεται σε καμία περίπτωση με την προστασία της Δημοκρατίας. Το αντίθετο ακριβώς. Αναδεικνύει «πρόβλημα νομιμότητας, Κράτους Δικαίου, Έννομης τάξης» (Τα Νέα).

Πώς αξιολόγησε αυτές τις επισημάνσεις ο πρωθυπουργός; Δήλωσε με βεβαιότητα ότι ο κ. Βενιζέλος αγάπησε αιφνιδίως τον ΣΥΡΙΖΑ. Ποιος; Ο πολιτικός που τον έτρεχε η Κουμουνδούρου με τη Novartis και ήταν από τους πρώτους που έσπευσαν να συγχαρούν την κυβέρνηση για την υπογραφή της ελληνογαλλικής αμυντικής συμφωνίας; (Και ας έβαλε έναν αστερίσκο).

Ας επανέλθουμε, όμως, στο σκάνδαλο των υποκλοπών στους οποίους κινείται από τον περασμένο Αύγουστο η πολιτική ζωή της χώρας. Στη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή για την πρόταση μομφής που κατέθεσε ο Αλέξης Τσίπρας, ο κ. Βενιζέλος είπε: «Η θέση του πρωθυπουργού ότι η παρακολούθηση ήταν τυπικά νόμιμη αλλά πολιτικά εσφαλμένη συνιστά μεγάλων διαστάσεων σφάλμα». Για να προσθέσει: «Ο κ. Μητσοτάκης είναι ο πανίσχυρος πρωθυπουργός του επιτελικού κράτους, έχει υπό την εποπτεία του την ΕΥΠ. Με πολύ μεγάλη ταχύτητα απέλυσε τον διοικητή της Υπηρεσίας Πληροφοριών και τον γενικό του γραμματέα, άρα αποδέχτηκε την ευθύνη προσώπων των οποίων ήταν ο τελικός προϊστάμενος».

Εδώ, λοιπόν, βρίσκεται το ζουμί ως προς την υπόθεση των υποκλοπών αυτή κάθε αυτή. Ως προς το γενικότερο πολιτικό παίγνιο επιτρέψτε μου να επισημάνω τα εξής: Δεν γνωρίζω πόσο κοντά βρίσκεται ο Βενιζέλος στον Ανδρουλάκη, γνωρίζω, πάντως, ότι ο Μητσοτάκης επιχειρεί να χρησιμοποιήσει τον Βενιζέλο για να πλήξει τον Ανδρουλάκη. Γιατί εδώ μιλάει η κάλπη. Αν η Νέα Δημοκρατία κατορθώσει να αποσπάσει ψηφοφόρους από τη Χαριλάου Τρικούπη και αν, συνδυαστικά, επαναπατρίσει μέρος των δυσαρεστημένων οπαδών της που τράβηξαν τον δρόμο της άκρας δεξιάς, ενισχύεται το πολυπόθητο για την κυβέρνηση σενάριο της αυτοδυναμίας.

Προς το παρόν τα «έσοδα» του κυβερνώντος κόμματος δεν θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν εντυπωσιακά. Το big deal με τους συνταξιούχους δεν φαίνεται να αλλάζει ιδιαίτερα το τοπίο αφού σε πολλές περιπτώσεις το αποτέλεσμα είναι μία η άλλη. Οι προβλέψεις για την οικονομία κινούνται σε αρνητική τροχιά, αλλά αυτό το θέμα είναι εκτός χρονοδιαγράμματος εκλογών, αφορά στην επόμενη μέρα. Το κερασάκι στην τούρτα είναι, βέβαια, η αναμενόμενη απόφαση του Αρείου Πάγου που – σύμφωνα με πληροφορίες – θα δίνει το πράσινο φως στα funds να προχωρήσουν σε πλειστηριασμούς. (Εκείνοι που κινδυνεύουν να χάσουν το σπίτι τους ανέρχονται σε 700.000). Αντιμετωπίσιμο ενδεχομένως και αυτό με μια απλή νομοθετική ρύθμιση, προσωρινού χαρακτήρα.

Επομένως βαδίζουμε ολοταχώς σε μια εκλογική αναμέτρηση με άρωμα… αρνητικών καλλιστείων και σχέδια απαξίωσης πολιτικών προσώπων. Επειδή ακούω κουβέντες περί τρίτης κάλπης, θα ήθελα απλά να πω ότι οι πολίτες δεν επιθυμούν μια τέτοια εξέλιξη και η χώρα δεν την αντέχει.

Σχετικές ειδήσεις

Βενιζέλος σε Μητσοτάκη: Το ποιος προσχώρησε στην άποψη ποιου είναι αντικείμενο αξιολόγησης

Κόντρα Βενιζέλου - Διαμαντοπούλου για την εκδήλωση «Μένουμε Ευρώπη;»