Εκλογική αναμέτρηση σε κλίμα οργής και απογοήτευσης
Αν και εμφανίζει μικρή κάμψη, εν τούτοις δεν μετασχηματίζεται σε κάτι θετικό, αντίθετα μετακομίζει στο κεφάλαιο με τον τίτλο «παραίτηση – απογοήτευση». Το περιβάλλον μέσα στο οποίο πορευόμαστε προς τις εκλογές –σε περίπου 50 μέρες- είναι δομικά τοξικό, από τη στιγμή που το 75,4% των ερωτηθέντων περιγράφει με ισχυρά αρνητικές λέξεις την εικόνα που προσλαμβάνει για το σήμερα, αλλά και την προοπτική του αύριο.
Το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών είχε και χαρακτήρα αποκάλυψης. Η κοινή γνώμη μέσα από μια οδυνηρή συνειδητοποίηση, κατέληξε στη βεβαιότητα ότι το κράτος –με απόλυτη ευθύνη των πολιτικών ταγών- αν δεν αδιαφορεί, πάντως σίγουρα ολιγωρεί ως προς την αντιμετώπιση των κρίσιμων προβλημάτων που σχετίζονται με την ποιότητα ζωής και την ασφάλεια των πολιτών. Πώς θα εκφραστούν όλα αυτά στην κάλπη; Άγνωστο για την ώρα. Είναι πιθανό οι πολίτες να επιλέξουν το δρόμο της παραίτησης που οδηγεί στην αποχή. Είναι όμως εξίσου πιθανό, να προσεγγίσουν την εκλογική αναμέτρηση με τιμωρητική διάθεση, να εκδηλώσουν δηλαδή συμπεριφορές που ανιχνεύονταν ως τώρα μόνο σε αναμετρήσεις οι οποίες δεν είχαν αποφασιστικό χαρακτήρα, όπως για παράδειγμα οι ευρωεκλογές. Φυσικά υπάρχει και μια τρίτη πιθανότητα, με την τελική τους στάση να υποδείξουν τον δρόμο των κυβερνήσεων συνεργασίας. Όλα παίζουν.
Γι’ αυτό το λόγο, άλλωστε, είναι απολύτως αυθαίρετο να προεξοφλείται ως άκαρπο το αποτέλεσμα της πρώτης κάλπης, από την πλευρά του Μεγάρου Μαξίμου, που σπεύδει να το ορίσει ως πεδίο επί του οποίου θα κριθεί απλώς το πρόσωπο του πρωθυπουργού και εν συνεχεία (δεύτερη κάλπη) θα αποσαφηνιστεί ο χαρακτήρας της κυβέρνησης της οποίας θα προεδρεύει. Εδώ και αρκετούς μήνες αποτυπώνεται η εξής εικόνα: τόσο ο Κυριάκος Μητσοτάκης (που προηγείται) όσο και ο Αλέξης Τσίπρας συγκεντρώνουν αντικειμενικά χαμηλά ποσοστά στο ερώτημα για τον καταλληλότερο πρωθυπουργό, την ώρα που ο ΚΑΝΕΝΑΣ εξακολουθεί να καταγράφει ανησυχητικά υψηλό σκορ. Επιπρόσθετα, στην τελευταία δημοσκόπηση μετρήθηκε, για πρώτη φορά, η θέση Ανδρουλάκη «ούτε ο ένας ούτε ο άλλος, τρίτο πολιτικό πρόσωπο που θα ηγηθεί συμμαχικού σχήματος» και πέραν πάσης προσδοκίας συγκέντρωσε περίπου 32%! Μάλιστα, πλάι σε αυτό το ήδη εντυπωσιακό αποτέλεσμα εμφανίζεται και ένα ποσοστό της τάξεως του 20% των πολιτών εκείνων που δηλώνουν «δεν ξέρω/δεν απαντώ», οι οποίοι στην πραγματικότητα ζητούν περισσότερη ενημέρωση για να διαμορφώσουν ολοκληρωμένη γνώμη. Θα μπορούσαμε να υποθέσουμε ότι ζητούν να πληροφορηθούν, αν αυτό συνιστά αμιγώς ελληνική πατέντα, είναι δηλαδή πειραματικής μορφής, ή αν συμβαίνει και αλλού. Όπως επίσης ότι ζητούν ονοματεπώνυμο ώστε να είναι σε θέση να κρίνουν, αν πρόκειται για ουσιαστική διαφοροποίηση ή για… τάλε κουάλε. Έχω την εντύπωση ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δεν θα ανοίξει τα χαρτιά του πριν την ολοκλήρωση της πρώτης εκλογικής αναμέτρησης, οπότε και θα θέσει για διαβούλευση την πρότασή του, που ενδέχεται να περιλαμβάνει περισσότερα από ένα πρόσωπα. Όπως επίσης, έχω την εντύπωση ότι το name dropping που προς το παρόν παρακολουθούμε, κινείται στη σφαίρα της φαντασίας.
Ας μην ξεχνάμε, όμως, ότι κάνουμε αυτή τη συζήτηση μετά από ένα τραγικό γεγονός που προκάλεσε ένα είδος εξέγερσης της κοινωνίας, η οποία θεωρεί πλέον ότι η μεταρρύθμιση του κράτους είναι ζήτημα άμεσης προτεραιότητας και άρα δεν μπορεί να προσεγγίζεται με εύηχες μεν, πλην ασαφείς τοποθετήσεις. Προς τι το «ανάθεμα στο βαθύ κράτος», που είναι βέβαιο ότι δεν προέκυψε από παρθενογένεση, και ποιες οι εγγυήσεις ότι θα αλλάξουν εν μία νυκτί οι νοοτροπίες εκείνες που παρήγαγαν το συγκεκριμένο κολοσσιαίο πρόβλημα; Σε αυτό ακριβώς το σημείο θα μπορούσε να διατυπωθεί το ερώτημα, αν η αδήριτη ανάγκη μιας, ουσιαστικά, ανατροπής θα μπορούσε να είναι έργο μονοκομματικής κυβέρνησης οριακής πλειοψηφίας, ή αν συνιστά πρόκληση για κυβερνήσεις ευρύτερης συνεργασίας. Ίδωμεν.
Διαβάστε επίσης:
Δημοσκόπηση MRB για Newsbomb: Στο 3,3% η ψαλίδα για ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ - Τι δείχνουν τα ποιοτικά στοιχεία
Δημοσκόπηση MRB για το Newsbomb.gr: Ο Δημήτρης Μαύρος αναλύει τα ευρήματα στο Meeting Point
Δημοσκόπηση MRB για το Newsbomb.gr: Στον Μητσοτάκη την επιχείρηση, στον Τσίπρα το σπίτι