Μαύρος: Η υπόθεση των Τεμπών δημιούργησε το «κόμμα» της κοινωνικής αντιπολίτευσης
Τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης μετά την πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης και στο δρόμο προς τις ευρωεκλογές, αναλύει ο διευθύνων σύμβουλος της MRB, Δημήτρης Μαύρος, στο Meeting Point και την Όλγα Τρέμη.
Η έρευνα της MRB πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό του τηλεοπτικού σταθμού OPEN, από την 1η έως τις 3 Απριλίου 2024, αμέσως μετά δηλαδή, από την ολοκλήρωση της τριήμερης συζήτησης στη Βουλή, για την πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής. Το 54,5% των ερωτηθέντων κρίνει δικαιολογημένη την κατάθεση της πρότασης δυσπιστίας, με τη συντριπτική πλειονότητα των πολιτών να θεωρεί ότι το θέμα πολιτικά δεν έχει κλείσει. Το 82,2% θεωρεί ότι θα έχει και συνέχεια, ποσοστό που φτάνει στο 85,4% μεταξύ των ψηφοφόρων της Νέας Δημοκρατίας, πρωτόγνωρο εύρημα για ψηφοφόρους κυβερνητικής παράταξης.
Οι άξονες πάνω στους οποίους εξέφρασαν τις απόψεις τους οι πολίτες, είναι η τραγωδία των Τεμπών και η αξιολόγηση των ενεργειών της κυβέρνησης και της στάσης της αντιπολίτευσης. Στην «εξίσωση» μπαίνουν οι κινήσεις των συγγενών, η κάλυψη των ΜΜΕ και οι ενέργειες της Δικαιοσύνης για το θέμα. Σύμφωνα με τον κ. Μαύρο, η υπόθεση των Τεμπών δημιούργησε ένα «κόμμα» που εκφράζει μια κοινωνική αντιπολίτευση, με διττό «αρχηγό». Ο πρώτος «αρχηγός» είναι ο «κανένας» που ανεβαίνει στην πρώτη θέση, στο ερώτημα καταλληλότητας για πρωθυπουργό. Ο δεύτερος «αρχηγός» είναι οι συγγενείς των θυμάτων, οι ενέργειες των οποίων συγκεντρώνουν κορυφαία θετική αξιολόγηση, στο 85,8%.
Στο βαθμό εμπιστοσύνης σε θεσμούς/οργανισμούς στην εξέλιξη των πραγμάτων στην Ελλάδα, οι ερωτηθέντες βάζουν στις πρώτες θέσεις την οικογένεια, τις Ένοπλες Δυνάμεις, τα πανεπιστήμια/σχολεία και την Εκκλησία. Στις τελευταίες θέσεις το ΔΝΤ, οι εργοδοτικές οργανώσεις, τα ΜΜΕ (τύπος και τηλεόραση). Η δικαιοσύνη τοποθετείται στη δέκατη θέση, χαμηλότερα από τη διαχρονική της μέτρηση που την έφερνε σε πιο υψηλές θέσεις.
Στην πορεία προς τις ευρωεκλογές, το 80,6% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι θα ψηφίσει, με το βλέμμα όμως στραμμένο στα εσωτερικά προβλήματα πρωτίστως και δευτερευόντως στην Ευρωβουλή. Έτσι, η πρόθεση ψήφου δείχνει μια διαφορά 12,3 μονάδων μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, με ένα σύνολο αδιευκρίνιστης ψήφου στο 20% και την αναγωγή να διαμορφώνει τα ποσοστά των κομμάτων ως εξής:
- ΝΔ: 31,3%
- ΣΥΡΙΖΑ: 15,9%
- ΠΑΣΟΚ: 13,4%
- ΚΚΕ: 8,1%
- Ελληνική λύση: 9,9%
- Νίκη: 3,6%
- Πλεύση Ελευθερίας: 4,3%
- Σπαρτιάτες: 2,1%
- Νέα Αριστερά: 3,8%
- Μέρα25: 1,9%
- Φωνή λογικής: 1,8%
- Δημοκράτες: 1,6%.
Δείτε την ανάλυση του κ. Δημήτρη Μαύρου στην εκπομπή Meeting Point του Newsbomb.gr με την Όλγα Τρέμη: