Μαύρος στο Meeting Point: Διανύουμε εποχή μετεκλογικής μελαγχολίας - Το 67% θέλει αλλαγή πολιτικής

Ο διευθύνων σύμβουλος της MRB, Δημήτρης Μαύρος, αναλύει τις εξαμηνιαίες τάσεις της MRB, υπό το πρίσμα των πρόσφατων ευρωεκλογών, των προσδοκιών των πολιτών, αλλά και της επετείου των 50 χρόνων από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας, στο Meeting Point και την Όλγα Τρέμη
4'

Η πανελλαδική έρευνα της MRB πραγματοποιήθηκε σε 2.000 πολίτες με δικαίωμα ψήφου, από τις 27/06 έως τις 4/7/2024. Πρόκειται για την πρώτη μέτρηση τάσεων μετά τις ευρωεκλογές, οι οποίες πυροδότησαν εξελίξεις στο χώρο της αντιπολίτευσης, ενώ για πρώτη φορά από το 2019 υπήρξε αποδοκιμασία της κυβερνητικής πολιτικής. Παράλληλα, τα κύρια προβλήματα που απασχολούν τους Έλληνες πολίτες είναι η ακρίβεια, η υγεία και η ανεργία, ενώ αυξητικά κινείται η εγκληματικότητα. Πώς διαμορφώνονται οι προσδοκίες των πολιτών και ποιο είναι το αίτημα προς την κυβέρνηση και την αντιπολίτευση;

Η μετεκλογική μελαγχολία χαρακτηρίζει αυτήν την περίοδο, παρόλο που συνήθως οι καλοκαιρινές μετρήσεις έχουν βελτιωμένους δείκτες, εξηγεί ο κ. Μαύρος. Φόβος, οργή, απογοήτευση είναι οι λέξεις που εκφράζουν περισσότερο τους Έλληνες, καθώς τα σημαντικότερα προβλήματα της χώρας είναι η ακρίβεια και το θέμα της υγείας και δείχνουν ότι οι πολίτες θεωρούν πως δεν αντιμετωπίζονται σωστά.

Οι Έλληνες αξιολογούν αρνητικά την οικονομική τους κατάσταση, ενώ ανά περιφέρεια καταγράφονται γεωγραφικές ανισότητες. Η Θεσσαλονίκη και η περιφέρεια με έμφαση στη Στερεά και τη Θεσσαλία δείχνουν κακή οικονομική κατάσταση, ενώ καλύτερα είναι η Αθήνα, η Πελοπόννησος και η Κρήτη.

Δείτε την ανάλυση του κ. Δημήτρη Μαύρου στην εκπομπή Meeting Point του Newsbomb.gr με την Όλγα Τρέμη:

Ανά επάγγελμα, αρνητικά αξιολογούν την κατάσταση οι συνταξιούχοι και οι γυναίκες που δηλώνουν «οικιακά», στοιχείο που συσχετίζεται και με την εσωτερική δομή της αποχής στις πρόσφατες ευρωεκλογές. «Το εντυπωσιακό είναι ότι οι λιγότερο δυστυχείς είναι οι δημόσιοι υπάλληλοι, γιατί υπάρχει το θέμα της σιγουριάς και ευτυχές στοιχείο επίσης είναι ότι οι φοιτητές έχουν από τα χαμηλότερα αρνητικά ποσοστά, δηλαδή οι νέοι δεν το βάζουν κάτω» αναφέρει ο Δημήτρης Μαύρος.

Η προσδοκία των πολιτών για τους επόμενους 12 μήνες είναι μάλλον απαισιόδοξη, καθώς το 57,2% θεωρεί πως η κατάσταση θα χειροτερέψει, ποσοστό που ανεβαίνει στο 60%, μιλώντας για την επόμενη πενταετία. Στο πλαίσιο αυτό, αυξάνεται η αρνητική αξιολόγηση για τους χειρισμούς του πρωθυπουργού, ενώ ο ανασχηματισμός δεν φαίνεται να «έκοψε πολλά εισιτήρια». Αξιοσημείωτο είναι ότι το 67% των πολιτών θέλει αλλαγή της πολιτικής της κυβέρνησης σε πολλούς και σημαντικούς τομείς.

Για τις εσωκομματικές διαδικασίες στο ΠΑΣΟΚ, ο Δημήτρης Μαύρος σημειώνει ότι, αν δημιουργηθεί ένα κίνημα συμμετοχής και πάει περισσότερος κόσμος να ψηφίσει, αυτό βοηθάει τον Χάρη Δούκα, ενώ όσο σφίγγει το κοινό, ευνοείται ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Στην κεντροαριστερά και αριστερά, η πλειοψηφία των ψηφοφόρων θέλει να ενωθεί ο χώρος και να παραχθεί κάτι ενιαίο. Ωστόσο, μόνο το 18% δηλώνει ότι κάτι τέτοιο είναι εφικτό.

«Να ενισχυθεί ο εθνικός χαρακτήρας και η ανεξαρτησία στη διεθνή σκηνή»

Φέτος, συμπληρώνονται 50 χρόνια από τα θλιβερά γεγονότα της Κύπρου και από την αποκατάσταση της δημοκρατίας στη χώρα μας. Με αφορμή την επέτειο, καταγράφονται οι απόψεις των πολιτών για την περίοδο της Μεταπολίτευσης αλλά και για το πώς βλέπουν την πορεία της χώρας για τα επόμενα 25 χρόνια, έως το 2050.

Στο πλαίσιο αυτό, οι μισοί Έλληνες δηλώνουν ότι η αιτία για να πέσει η δικτατορία ήταν η κατάληψη της Νομικής και η εξέγερση του Πολυτεχνείου το 1973. Για τα γεγονότα από το 1974 και μετά, το πιο σημαντικό για τους Έλληνες ήταν το δημοψήφισμα για το πολιτειακό που είχε ως αποτέλεσμα την κατάργηση της μοναρχίας.

Αναφορικά με τη βασική επιλογή της χώρας για τα επόμενα 25 χρόνια, οι πολίτες ζητούν κατά 47,4% να ενισχυθεί ο εθνικός χαρακτήρας και η ανεξαρτησία της Ελλάδας στη διεθνή σκηνή, εντός ΕΕ και ΝΑΤΟ.

Τέλος, καλύτερο πρωθυπουργό της Μεταπολίτευσης οι πολίτες αναδεικνύουν κατά 39% τον Ανδρέα Παπανδρέου και στη δεύτερη θέση τον Κωνσταντίνο Καραμανλή με 23%, εκφράζοντας και μια τάση εξιδανίκευσης του παρελθόντος. Ποσοστό 28% συγκεντρώνουν συνολικά, όλοι οι υπόλοιποι πρωθυπουργοί της περιόδου, μέχρι και σήμερα.

Σχετικές ειδήσεις