Χατζηδάκης: Δίκαιο το αφορολόγητο των 300 ευρώ στα φιλοδωρήματα- Πάνω από 1.300 ευρώ ο μέσος μισθός

Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης στο Meeting Point του Newsbomb.gr με την Όλγα Τρέμη 
4'

Τον μύθο ότι για πρώτη φορά έρχεται νόμος φορολόγησης των φιλοδωρημάτων ξεδιαλύνει ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης. Όπως εξηγεί, υπήρχε μια παλιότερη νομοθεσία, η οποία προέβλεπε φορολόγηση από το πρώτο ευρώ, όμως στην πράξη δεν είχε εφαρμοστεί καθώς οι συναλλαγές γίνονταν με μετρητά. Το θέμα ήρθε στην επιφάνεια λόγω της αύξησης των ηλεκτρονικών συναλλαγών και της χρήσης του POS. Ο Υπουργός παραδέχεται ότι πρόκειται για μια δύσκολη απόφαση, η οποία όμως φέρνει φορολογική δικαιοσύνη. Τονίζει ότι δεν γίνεται καμία κράτηση στις ασφαλιστικές εισφορές, ενώ το όριο του αφορολόγητου των 300 ευρώ βρίσκεται στο μέσο όρο και διασφαλίζει τη δίκαιη αντιμετώπιση των εργαζομένων διαφορετικών κλάδων. Για τους εποχικούς εργαζόμενους, εκτίμησε ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα στον τουρισμό, ως προς την κάλυψη θέσεων εργασίας.

«Είμαστε κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, όμως δεν είναι τόσο τραγική η εικόνα όσο εμφανίζεται» σχολιάζει ερωτηθείς σχετικά με το ζήτημα των μισθών των Ελλήνων. Επισημαίνει τις αυξήσεις στον κατώτατο μισθό, οι οποίες φέρνουν την Ελλάδα στη 12η θέση στις 22 χώρες της ΕΕ που έχουν θεσμοθετήσει κατώτατο μισθό, ως προς το ύψος του σε συνδυασμό με την αγοραστική δύναμη. Επίσης, ο μέσος μισθός στο τέλος του χρόνου θα είναι πάνω από 1.300 ευρώ και «θα πιάσουμε το στόχο που έχουμε θέσει ως κυβέρνηση, το 2027 ο κατώτατος να είναι στα 950 ευρώ και ο μέσος μισθός στα 1.500 ευρώ». «Δεν θα τρώνε οι Έλληνες με χρυσά κουτάλια, αλλά αυτά είναι όσα υποσχεθήκαμε, είναι αυξήσεις πάνω από τον πληθωρισμό» προσθέτει.

Δείτε την εκπομπή Meeting Point με την Όλγα Τρέμη και καλεσμένο τον Κωστή Χατζηδάκη:

Την αύξηση των εσόδων από ΦΠΑ, ο κ. Χατζηδάκης την αποδίδει στην ανάπτυξη και στο χτύπημα της φοροδιαφυγής και όχι στην ακρίβεια και τον πληθωρισμό. Παράλληλα, σημειώνει πως είναι διεθνής τάση να μειώνεται ο ρυθμός αύξησης του πληθωρισμού, η οποία φαίνεται και στη χώρα μας. «Καθώς περνάει ο χρόνος, θα έχουμε ακόμη μεγαλύτερη αποκλιμάκωση».

Το ισοζύγιο εισαγωγών – εξαγωγών φέτος αναμένεται να κλείσει κοντά στα επίπεδα του 2023. Ο κ. Χατζηδάκης εξηγεί: «Αυξάνονται οι εξαγωγές μας, αλλά έχουν αυξηθεί και οι εισαγωγές. Την περασμένη δεκαετία δεν είχαμε θέμα στο ισοζύγιο γιατί είχαμε ύφεση και πήγαινε η οικονομία προς τα κάτω, οπότε δεν γινόντουσαν και εισαγωγές. Τώρα που η οικονομία ανεβαίνει, και ανεβαίνει και η αγορά, γίνονται περισσότερες εισαγωγές. Μάλιστα το 2022 είχαμε την ενεργειακή κρίση και κάναμε ακριβές εισαγωγές φυσικού αερίου. Το 2023 το πρόβλημα του ισοζυγίου περιορίστηκε αρκετά και πρέπει τώρα να δούμε πώς θα κλείσει η χρονιά».

Ως προς τις επενδύσεις, ο Υπουργός τονίζει σε σχετική ερώτηση ότι η συμμετοχή του real estate είναι χαμηλότερη από τον μέσο όρο της Ε.Ε. «Δεν μας περισσεύουν επενδύσεις, ακόμη έχουμε επενδυτικό κενό». Σημαντική είναι η αύξηση της συμμετοχής της βιομηχανίας στο ΑΕΠ κατά 3-4 μονάδες τα τελευταία πέντε χρόνια. «Δείχνει τη δυναμική της ελληνικής βιομηχανίας και αυτό φαίνεται και στις εξαγωγές. Θα δείτε δύο κλάδους χαρακτηριστικά, οι οποίοι είναι ευχάριστες εκπλήξεις. Η ελληνική φαρμακοβιομηχανία που κάνει ολοένα και περισσότερες εξαγωγές και ο χώρος της αγροδιατροφής, κι αυτό είναι ενθαρρυντικό σε κάποιο βαθμό και για τον προβληματικό αγροτικό κλάδο».

Ερωτηθείς, τέλος, για το πώς βλέπει τον εαυτό του στο μέλλον, απαντά: «Βλέπω τον εαυτό μου ως στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας, όπως είμαι εδώ και πολλά χρόνια. Ο πρωθυπουργός μου έχει δώσει τη δυνατότητα να είμαι σε αυτό το στρατηγικής σημασίας Υπουργείο, είναι μεγάλη τιμή για εμένα και μεγάλη ευθύνη να κρατάω το τιμόνι σταθερά και στο τέλος της τετραετίας, η χώρα μας να είναι με χαμηλότερο δημόσιο χρέος, χαμηλότερη ανεργία και υψηλότερους μισθούς».

Σχετικές ειδήσεις