Τι να προσέχεις στο γυμναστήριο
Βλέπεις, οι μυϊκοί τραυματισμοί είναι σχεδόν καθημερινό φαινόμενο στους χώρους γυμναστικής, αφού το παραμικρό λάθος μπορεί να επιβαρύνει κατά πολύ τον οργανισμό μας και να επέλθει ο ανεπιθύμητος τραυματισμός.
Οπότε αν δε θες να προσθέσεις κι εσύ το όνομά σου στον κατάλογο όσων πήγαν όρθιοι κι έφυγαν υποβασταζόμενοι από το γυμναστήριο, φρόντισε να μην κάνεις ποτέ τα παρακάτω:
Προσοχή στην προθέρμανση
Η βιασύνη σου να εκτελέσεις το πρόγραμμα που σου έχει δώσει ο γυμναστής σου, σε κάνει να πιστεύεις πως δεν τρέχει και τίποτα αν «κλέψεις» ένα – δύο λεπτά από την προθέρμανση ...
Μέγα σφάλμα! Αυτά τα δύο λεπτά ίσως να λείπουν από το «ζέσταμα» του σώματός σου και να πάθεις αυτό που δεν πρέπει. Επίσης, να προτιμάς το τρέξιμο για προθέρμανση από το ποδήλατο. Γυμνάζει καλύτερα το σώμα σου και μάλιστα σε πιο πολλά σημεία.
Βεβαρημένο πρόγραμμα
Είπαμε πως προέρχεσαι από αποχή, οπότε μη βιάζεσαι να τα κάνεις όλα. Σε συνεννόηση με τον γυμναστή σου θα πρέπει να βρεις τις ασκήσεις που θα σε βάλουν σταδιακά σε ρυθμούς γυμναστικής και μετά από κάποιο καιρό να προσθέτεις σιγά – σιγά περισσότερες ασκήσεις!
Προσοχή στα βάρη
Τα γυμναστήρια πλέον διαθέτουν σύγχρονα μηχανήματα στα οποία μπορείς να σηκώσεις απίστευτα κιλά (για τα δεδομένα σου πάντα). Μην κάνεις το λάθος και τα... φορτώσεις όμως πολύ, αφού αν ξεκινήσεις κατευθείαν από τα «βαθιά» το σώμα σου δεν θα έχει την ανάπτυξη που περίμενες.
Τα βάρη θα πρέπει να προστίθενται σταδιακά προκειμένου να μην... κλατάρει ο οργανισμός σου και για να μπορείς να «χτίσεις» σωστά τους μύες σου.
Μην αλλάζεις πρόγραμμα συχνά
Είναι κατανοητό πως ακόμα και το πρόγραμμα της εκγύμνασής σου μετά από κάποιο διάστημα καταντά ρουτίνα. Ωστόσο, μην κάνεις το λάθος και το αλλάζεις συχνά, αφού το σώμα σου δε θα προλαβαίνει να προσαρμοστεί στις απαιτήσεις ενός συγκεκριμένου προγράμματος.
Είπαμε να φτιάξεις το σώμα σου, όχι να το... κάψεις!