Η φαγούρα αποτελεί συχνό φαινόμενο που σύμφωνα με τους ειδικούς μαρτυρά ότι μάλλον οι Έλληνες δεν περιποιούνται όπως θα έπρεπε το… τριχωτό του προσώπου τους.
Οι αιτίες που μπορεί να οδηγήσουν πολλούς μουσάτους να αισθάνονται φαγούρα στο μούσι είναι πολλές, αλλά στις περισσότερες περιπτώσεις αν ακολουθήσεις κάποια απλά tips και βασικούς κανόνες υγιεινής η φαγούρα δεν θα σε απασχολεί πια:
1. Κράτα καθαρά το πρόσωπό σου και τα γένια σου. Ο τακτικός και σε καθημερινή βάση καθαρισμός είναι απαραίτητος για να απομακρύνονται βακτήρια και να μην ευνοείται η ανάπτυξη μυκητιάσεων που συχνά προκαλούν φαγούρα. Αν έχεις μακριά γένια στην αγορά θα βρεις και ειδικά καθαριστικά για μούσια.
2. Απέφυγε να πιάνεις συχνά τα γένια σου. Τα χέρια σου, συχνά δεν είναι καθαρά και μεταφέρουν βακτήρια στο πρόσωπό σου. Φρόντισε να έχεις καθαρά χέρια και προσπάθησε να αποφύγεις νευρικές κινήσεις όπως το τρίψιμο του πηγουνιού σου.
3. «Μαλάκωσε» τις τρίχες του προσώπου σου. Οι σκληρές τρίχες προκαλούν ερεθισμούς και φαγούρα. Για να «μαλακώσεις» τις τρίχες σου καλό είναι να φροντίσεις να χρησιμοποιείς ένα conditioner για γένια, δηλαδή μια μαλακτική κρέμα που ενυδατώνει τις τρίχες σου ή ένα μαλακτικό λάδι που θα το εφαρμόζεις κάθε φορά που πλένεις το πρόσωπό σου ή λούζεσαι.
4. Απέφυγε το ξύρισμα και το τριμάρισμα, όταν αφήνεις τα γένια σου να μακρύνουν. Αν θέλεις να μεγαλώσεις το μήκος στα μούσια σου, θα πρέπει να αφήσεις την τρίχα να μεγαλώσει φυσιολογικά. Αν συνεχώς ξυρίζεις ή τριμάρεις τα γένια σου, οι τρίχες σου «αγριεύουν».
5. Πες όχι στα καλλυντικά με πολλά χημικά. Πολλά προϊόντα ανδρικής περιποίησης περιέχουν χημικά ή πολύ οινόπνευμα που ευνοούν και προκαλούν ερεθισμούς. Προσπάθησε να χρησιμοποιείς κρέμες ξυρίσματος, after shaves ακόμα και αρώματα με όσο το δυνατό πιο φυσικά συστατικά.
6. Ζήτα τη συμβουλή ενός δερματολόγου. Σε περίπτωση που τηρείς όλους τους παραπάνω κανόνες υγιεινής και η φαγούρα επιμένει τότε πρέπει να επισκεφτείς ένα δερματολόγο, ο οποίος θα εντοπίσει μια πιθανή δερματοπάθεια (όπως έκζεμα, μυκητίαση ή κάποια φλεγμονή ή αλλεργία κ.λπ.) και θα σου χορηγήσει την ανάλογη φαρμακευτική αγωγή.