Ο φίλος του υπουργού, τα περίεργα με την Orilina ΑΕΕΑΠ, και τα ολλανδικά σχέδια για την ΑΝΕΜΟΣ
Μαθαίνουμε πως στο road show που διοργάνωσε η ΕΧΑΕ μαζί με την Morgan Stanley στο Λονδίνο το κλίμα ήταν ιδιαίτερα θετικό. Μάλιστα στην χρηματιστηριακή πιάτσα ακούγεται πως τα ανώτατα στελέχη των ελληνικών ομίλων που έδωσαν το παρών στο συνέδριο, επέστρεψαν στην Αθήνα αισιόδοξα, καθώς οι διεθνείς επενδυτές εμφανίστηκαν θετικοί για τις προοπτικές των εγχώριων εισηγμένων αλλά και της ελληνικής οικονομίας γενικότερα. Και μένει να δούμε αν αυτό το πανηγυρικό κλίμα στην λονδρέζικη πρωτεύουσα αποτυπωθεί και στο ταμπλό του ελληνικού χρηματιστηρίου. Πάντως εγχώριοι αναλυτές δεν αποκλείουν για φέτος το year end rally, μετά και την νέα αναβάθμιση της Ελλάδας από την Fitch, η οποία έδωσε στην χώρα μας και την επενδυτική βαθμίδα.
Χαμογελούν οι τραπεζίτες
Και τώρα που είπαμε για την αναβάθμιση της Ελλάδας από τη Fitch, μην ξεχάσουμε να σας ενημερώσουμε για τα πανηγύρια που προκάλεσε στα τραπεζικά επιτελεία. Και με το δίκιο τους, καθώς ανοίγει ο δρόμος και για την αναβάθμιση των τεσσάρων συστημικών τραπεζών. Μία τέτοια εξέλιξη θα έχει περαιτέρω θετικό αντίκτυπο στις προοπτικές του εγχώριου banking. Το κόστος δανεισμού για τις ελληνικές τράπεζες θα υποχωρήσει ακόμα περισσότερο και θα ενισχυθεί η ρευστότητά τους μέσω φθηνότερου δανεισμού.
Τα ομόλογα και το δυνατό ποντάρισμα
Σας κούρασα με την Fitch, αλλά δεν μπορώ μα μην σας ενημερώσω πως η κίνηση αυτή από τον οίκο πιστοληπτικής αξιολόγησης δίνει το πάτημα στα ελληνικά ομόλογα να ενταχθούν στους βασικούς διεθνείς δείκτες. Πρόκειται για δείκτες ομολόγων επενδυτικού μόνον βαθμού που διαχειρίζονται εταιρείες όπως οι Bloomberg, ο FTSE, η IHS Markit και η JPMorgan Chase. Αφήστε που η αναβάθμιση έχει προκαλέσει μπαράζ θετικών σχολίων από διεθνείς επενδυτικές τράπεζες που τονίζουν την πολύ καλή πορεία των ελληνικών ομολόγων σε σχέση με τα ιταλικά. Και είναι λογική αυτή η πορεία γιατί το χρέος των Ιταλών ωριμάζει τα επόμενα επτά χρόνια που σημαίνει ότι πρέπει να ζητήσουν ασύλληπτα ποσά από τις αγορές το ελληνικό χρέος έχει μακρά ωρίμανση και με πολύ χαμηλά επιτόκια λόγω των διμερών δανείων. Κρατήστε τα αυτα για τις αποδόσεις των ελληνικών κρατικών τίτλων, διότι πιθανόν το επόμενο διάστημα να αναδειχθούν πρωταγωνιστές, μιας και μαθαίνουμε που έχουν αρχίσει να χτίζουν σημαντικές θέσεις, ισχυρά αμερικανικά «σπίτια»…
Ο Υπουργός, ο εφοπλιστής, ο γαμπρός DJ και το πάρτι σε έργο του Ταμείου Ανάκαμψης
Μαθαίνουμε ότι εφοπλιστής φίλος πρωτοκλασάτου Υπουργού έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον για τα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης. Τόσο πολύ που ο γαμπρός του, που μέχρι πρόσφατα ήταν DJ, εμφανίζεται ως μέγας και τρανός επιστήμονας με δάφνες MIT (στην πραγματικότητα είναι από τα χαρτιά που παίρνεις όταν παρακολουθείς επί πληρωμή ένα course διάρκειας ενός ή δύο μηνών) λύνει και δένει στα έργα και η κόρη του παίρνει και μελέτες (έχοντας ασυμβίβαστο που το δούμε σε άλλη στιγμή) τις οποίες φαίνεται να προλαβαίνει να κάνει παρ’ ότι την ίδια στιγμή έχει ρόλο στη ναυτιλιακή του πατέρα της. Οι μελέτες είναι κομμάτι έργου του Ταμείου Ανάκαμψης και αν παραδοθούν να μας γράψετε. Μόνο που αυτοί δεν έχουν καταλάβει ότι στο τέλος ο λογαριασμός για τα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης γίνεται από τους Ευρωπαίους και βλέπω τον Υπουργό που είναι πολυφωτογραφημένος με τον εφοπλιστή να κρύβεται. Συνεχίζεται…
ΥΓ: Όλα αυτά γίνονται μέσω μεγάλου ερευνητικού κέντρου της χώρας.
Τα πάρε δώσε των μετόχων της Orilina ΑΕΕΑΠ
Στις 14 Δεκεμβρίου η Orilina ΑΕΕΑΠ θα συμπληρώσει πέντε ολόκληρα χρόνια από τη στιγμή που ιδρύθηκε και δεν υπήρχε κανένα περιθώριο να μην πραγματοποιήσει δημόσια εγγραφή για την εισαγωγή της στο Χρηματιστήριο (ως ΑΕΕΑΠ είναι υποχρεωτική) καθώς είχε εξαντληθεί κάθε είδους παράταση. Βέβαια ο χρόνος εισαγωγής των Εταιριών που επενδύουν στην ακίνητη περιουσία έχει γίνει λάστιχο και από δύο χρόνια έφτασε στα πέντε άνευ ουσιαστικής αιτιολόγησης. Αυτό όμως είναι το λιγότερο καθώς η εταιρία το 2022 ανέφερε ως μέτοχό της την εταιρεία «OPH INVESTMENTS LP» με έδρα το Τζέρσει των Αγγλονορμανδικών νήσων. Μάλιστα δεν υπήρχε καμία αναφορά για πρόσωπα που μέσω της εταιρίας OPH ήλεγχαν ποσοστά της εταιρίας και αυτό γεννά τουλάχιστον ζήτημα για τις οικονομικές καταστάσεις. Η τελευταία φορά που δημοσιεύτηκαν πρόσωπα είναι στις οικονομικές καταστάσεις του 2020. Έκτοτε δεν τις ξαναείδαμε. Και τώρα στην εισαγωγή βλέπουμε άλλα στοιχεία. Εξαφανίστηκε ο κ. Alan Howard της Brevan Howard και εταίρος στη Brevan Howard του κ. Νάτση και ο Adam Levinson o οποίος είναι fund manager. Υποθέτουμε για όλες αυτές τις μεταβολές θα ήταν ενήμερη η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς έστω και αν δεν το μάθαμε ποτέ.
«Βρέχει» δωρεάν μετοχές για … εκλεκτούς
Στη δωρεάν διάθεση 1.307.585 ίδιων μετοχών, μέσω εξωχρηματιστηριακών συναλλαγών, προς 137 Δικαιούχους, βάσει των εφαρμοζόμενων σχημάτων μεταβλητών αποδοχών (Πρόγραμμα Διακράτησης Ανώτατων Στελεχών και Σχήμα Απόδοσης για το 2022), όπως ανακοίνωσε προχώρησε η Τράπεζα Πειραιώς. Η συνολική αξία των μετοχών ανήλθε σε 4,262 εκ ευρώ. Οι μετοχές που δόθηκαν δωρεάν αγοράστηκαν μέσα μια μόλις εβδομάδα και συγκεκριμένα στην τελευταία του Σεπτεμβρίου. Για την ακρίβεια αγοράστηκαν 5,2 εκ μετοχές από τις οποίες μετά τη δωρεάν διάθεση έχει μείνει και stock. Μόνο που δεν τελειώσαμε εδώ καθώς το πρόγραμμα δωρεάν διάθεσης προβλέπει ότι εντός 24 μηνών που ξεκινούν από τον Οκτώβριο του 2023 μπορούν να διατεθούν έως και 20 εκ μετοχές. Το πρόγραμμα άλλωστε θα εφαρμοστεί όπως έχει ανακοινωθεί σε «πολλαπλούς κύκλους». Κοινώς κάποιοι θα παίρνουν δωρεάν μετοχές εκατομμυρίων ευρώ και οι μέτοχοι θα το μαθαίνουν τελευταίοι.
Άλλος επενδύει άλλος αναλαμβάνει τον κίνδυνο
Τελικά αυτός ο μεγαλοεπενδυτής HIG που εκπροσωπήθηκε και στην παρουσίαση ελληνικών εταιριών στη Morgan Stanley στο Λονδίνο αποτελεί ένα ερώτημα πόσα ακριβώς ίδια κεφάλαια έχει επενδύσει στην Ελλάδα και αν οι επιλογές του είναι επιτυχημένες. Πέρα από τη γνωστή ιστορία με τον ξενοδοχειακό όμιλο Κυπριώτη της οποίας έχει αγοράσει τα δάνεια (με άλλα δάνεια) αλλά δεν έχει κατορθώσει να πάρει την εταιρία καθώς τα δικαστήρια έχουν άλλη άποψη τώρα προσπάθησε ανεπιτυχώς να πουλήσει το πακέτο των εταιριών logistics που έχει αποκτήσει αγοράζοντας κόκκινα δάνεια. Και αφού δεν βρήκε αγοραστή τώρα λέει ότι θα κάνει sale and lease bac των logistics. Κοινώς οι τράπεζες θα αναλάβουν και άλλον κίνδυνο για λογαριασμό του.
Το πρόσθετο τίμημα των έως 32,4 εκ ευρώ για το Golden Hall που είναι 17,82 εκ ευρώ
Έχουμε την αίσθηση ότι στο ΤΑΙΠΕΔ πρέπει να είναι χαρούμενοι γιατί μπορούν να εισπράξουν πρόσθετο χρήμα από την αύξηση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας. Πως. Πολύ απλά το συμβόλαιο επικαρπίας για το IBC (Golden Hall) που έγινε το 2013 είχε τίμημα 81 εκ ευρώ το οποίο καταβλήθηκε προκαταβολικά Τότε όμως είχε ανακοινωθεί πως «ανάλογα με τη βελτίωση των μακροοικονομικών συνθηκών στην Ελλάδα, εντός των προσεχών 50 ετών, όπως αυτές θα αποτυπώνονται στην πιστοληπτική ικανότητα της χώρας, το ελληνικό Δημόσιο θα εισπράξει επιπλέον έως και 32,4 εκατ. ευρώ». αυτό δεν ήταν απολύτως ακριβές (ή άλλαξε για κάποιο λόγο στην πορεία χωρίς να ανακοινωθεί) γιατί αργότερα προέκυψε ότι το ποσό θα εξαρτηθεί από το χρόνο που δύο διεθνείς οίκοι θα δώσουν πιστοληπτική ικανότητα ΒΒΒ στην Ελλάδα και αυτή δεν θα μειωθεί για διάστημα δώδεκα μηνών. Και αυτή την πιστοληπτική ικανότητα έχουμε σήμερα γεγονός που σημαίνει ότι τρέχουν ήδη οι προθεσμίες και ο όμιλος Lamda Development θα κληθεί να πληρώσει εντός του 2024 το πρόσθετο τίμημα. Με βάση τα τελευταία ανακοινωθέντα λοιπόν το πρόσθετο τίμημα είναι 17,82 εκ ευρώ. εν αναμονή της είσπραξής του αλλά και διευκρινίσεων για το αν και κατά πόσο έχουμε μεταβολές στο συμβόλαιο που συνάφθηκε μεταξύ ομίλου Lamda και ΤΑΙΠΕΔ το 2013. Σημειωτέον ότι μη καταβολή πρόσθετου τιμήματος από πλευράς Lamda είναι λόγος καταγγελίας ομολογιακού δανείου της εταιρίας από τις τράπεζες.
Στο μυαλό των Ολλανδών για την ΑΝΕΜΟΣ
Καθυστερεί η διαδικασία μεταβίβασης των του 25% της ΑΝΕΜΟΣ από την ΕΛΛΑΚΤΩΡ προς τον όμιλο Motor Oil. Η διοίκηση της εισηγμένης είχε ανακοινώσει τον περασμένο Ιούλιο ότι έχει αναθέσει σε εξειδικευμένο χρηματοοικονομικό σύμβουλο την αξιολόγηση των στρατηγικών επιλογών για τη συμμετοχή στην Anemos RES, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται ασφαλώς και η πώλησή της. Σημειώνεται δε ότι πρώτη προτίμηση για το 25% της ΑΝΕΜΟΣ με βάση τη συμφωνία μετόχων έχει ο όμιλος Motor Oil ο οποίος και προφανώς δεν φαίνεται να είναι διατεθειμένος να καταβάλλει αυτά που έχουν στο μυαλό τους οι Ολλανδοί της Reggeborgh.