Η δακρύβρεχτη ομιλία Κασσελάκη, η αξιοπρεπής Όλγα, υπάρχει και φιλότιμο, το 27% της Πειραιώς
Ο Κασσελάκης όπως έστρωσε θα κοιμηθεί
Ουφ ησυχάσαμε. Δεν θα γίνουν εσωκομματικές εκλογές στο ΣΥΡΙΖΑ. Ο πρόεδρος Στέφανος με μια επική κωλοτούμπα ακύρωσε τις κάλπες, ενώ για μία ακόμη φορά, έκανε σόου τη χθεσινή του ομιλία (δακρύβρεχτη!) στο συνέδριο, καλώντας μάλιστα τους συνέδρους να σηκωθούν και να χειροκροτήσουν/ Από εδώ και πέρα όπως «έστρωσε θα κοιμηθεί» ο Κασσελάκης, καθώς μια ενδεχόμενη εκλογική πανωλεθρία (που σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις είναι κοντά) στις ευρωεκλογές δεν θα του αφήσει περιθώρια για αυταρχισμό και αλαζονεία και θα προσγειωθεί απότομα στην πραγματικότητα. Και τότε να δούμε τι κάνουν αυτοί που τον στήριξαν… Γιατί καλές οι προσωπικές ατζέντες, όταν όμως έρχεται η ώρα της κρίσης, όλοι κοιτούν πως θα πηδήξουν από το πλοίο!!!
Η αξιοπρεπής Όλγα
Για μία ακόμη φορά η Όλγα Γεροβασίλη απέδειξε πως και στα δύσκολα ξέρει να διατηρεί την αξιοπρέπειά της. Δεν έπεσε στο επίπεδο του Στέφανου Κασσελάκη που εξαπέλυσε μύδρους εναντίον της και το μόνο που του είπε είναι: Αν θες εκλογές στις 10 Μαρτίου, κάντες μόνος σου… Και με την αναβολή, έκανε μία ανάρτηση στην οποία ανέφερε πως σέβεται την απόφαση του Συνεδρίου και πως θα συμβάλλει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στην επερχόμενη εκλογική μάχη. Δεν παράλειψε, όμως να στείλει μήνυμα στον πρόεδρο Στέφανο να σταματήσει να διχάζει και να πολώνει…
Υπάρχει και φιλότιμο…
Δεν μπορεί να μην σχολιάσουμε τις αναφορές κάποιων στελεχών στον Αλέξη Τσίπρα και την παρέμβαση – βόμβα που πραγματοποίησε μία μέρα πριν από το Συνέδριο. Αλήθεια μπορούν κάποιοι να πιάνουν στο στόμα τους, τον Αλέξη Τσίπρα; Πόσο θράσος χρειάζεται για να κρίνουν τον πρώην πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος ήταν εκείνος που οδήγησε το κόμμα στην εξουσία και μοίρασε κυβερνητικές θέσεις σε κάποιους, οι οποίοι τώρα γύρισαν απέναντί του; Υπάρχει και… φιλότιμο…, όπως λέει και ο τίτλος μιας παλιάς ελληνικής ταινίας…
Τι έπαθε ξαφνικά ο Ανδουλάκης;
Στο ΠΑΣΟΚ σίγουρα πρέπει να τα έχουν χαμένα. Αλλιώς δεν εξηγείται που ο Νίκος Ανδρουλάκης έκανε στροφή 360 μοιρών, δηλώνοντας πως δεν θα ψηφίσει το νομοσχέδιο για τα μη κρατικά, μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια. Και αναρωτιόμαστε συνάδει αυτή η θέση, σε ένα κόμμα που ανήκει στο προοδευτικό χώρο; Και γιατί άλλαξε ξαφνικά γνώμη ο κ. Ανδρουλάκης; Πάντως στελέχη διαφωνούν, όπως η Νάντια Γιαννακοπούλου που δήλωσε πως θα το ψηφίσει το νομοσχέδιο, ενώ οι πληροφορίες μιλούν για κανά δυο ακόμα που το σκέπτονται. Αν υπάρχουν διαρροές στην ΚΟ του ΠΑΣΟΚ και στην ψηφοφορία για τα μη κρατικά ΑΕΙ, όπως συνέβη και με τα ομόφυλα (το 1/3 της ΚΟ καταψήφισε), ο Νίκος Ανδρουλάκης θα βρεθεί με την πλάτη στον τοίχο…
Η βιασύνη για προπαγάνδα και ο … λογαριασμός
Μιας και μιλάμε για ΠΑΣΟΚ έχουμε την εντύπωση ότι ο Χάρης Δούκας πολύ σύντομα θα κληθεί να πληρώσει το λογαριασμό της συνεργασίας του με το ΣΥΡΙΖΑ και τον Κώστα Ζαχαριάδη στο Δήμο της Αθήνας. Σε πολλές υπηρεσίες του Δήμου της Αθήνας επικρατεί αναβρασμός καθώς δεν υπάρχουν άνθρωποι να κάνουν την δουλειά αφού έφυγαν μαζί με τον Κώστα Μπακογιάννη και όσοι είχαν συμβάσεις. Βέβαια ο Χάρης Δούκας μαζί με τον Κώστα Ζαχαριάδη έχουν άλλες προτεραιότητες. Και αυτές είναι πως θα ελέγξουν και θα μετατρέψουν σε μηχανισμό προπαγάνδας τον Αθήνα 9,84. Και επειδή είναι βιαστικοί έχουν εγκαταστήσει στο σταθμό δύο δημοσιογραφικά στελέχη επιλογής Κώστα Ζαχαριάδη οι οποίοι έχουν συνάψει συμβάσεις έργου αλλά στην ουσία διοικούν άτυπα προκαλώντας ήδη αντιδράσεις από τους εργαζόμενους του σταθμού που είχαν συνηθίσει επί χρόνια να έχουν ελευθερία λόγου και έκφρασης.
Η κυβερνητική βούληση και το 27% της Πειραιώς
Στις τράπεζες πάντως χωρίς αμφιβολία την παράσταση κλέβει η Τράπεζα Πειραιώς και η διάθεση πακέτου από το ΤΧΣ. Τα μεγέθη της τράπεζας ήταν παραπάνω από ικανοποιητικά και το ενδιαφέρον από ξένους θεσμικούς δεδομένο. Και φαίνεται ότι πολύ δύσκολα δεν θα διατεθεί το σύνολο των μετοχών δηλαδή το 27% από το ελληνικό δημόσιο. Υπάρχει και η κυβερνητική βούληση προς την κατεύθυνση αυτή όπως εκφράζεται από τον Αλέξη Πατέλη ο οποίος εξ αρχής ήταν υπέρμαχος της διάθεσης του συνόλου των μετοχών από το ΤΧΣ. Το μόνο ερώτημα είναι η τιμή διάθεσης με κάποιους να πιέζουν για σημαντικό discount φέροντας ως επιχείρημα τη διάθεση πακέτου στην Εθνική και τη μετέπειτα απογείωση της μετοχής. Ξεχνούν βέβαια ότι κάθε μετοχοποίηση είναι διαφορετική. Ανεξάρτητα πάντως της τιμής το ελληνικό δημόσιο μέσω του ΤΧΣ θα εισπράξει πάνω από 1 δις ευρώ από την πώληση του πακέτου.
Τα 400 εκ ευρώ δανεικά της HIG και το θολό τοπίο
Μιας και μιλάμε για τράπεζες δεν ξέρουμε πόσο χαρούμενες μπορεί να είναι οι τράπεζες που έχουν δανείσει τη HIG ειδικά στο σκέλος των ξενοδοχείων καθώς οι εξελίξεις δεν αναμένονται ειδικά σε μια περίπτωση ευχάριστες. Πέραν αυτού είναι απορίας άξιον πως γίνεται η HIG κατά τα όσα υποστηρίζουν οι εκπρόσωποί τους να έχει δανειστεί ούτε λίγο ούτε πολύ γύρω στα 400 εκ ευρώ από ελληνικές τράπεζες. Οι εγγυήσεις βέβαια είναι άγνωστες. Και επειδή δεν το έχουμε καταλάβει επακριβώς το επόμενο ερώτημα είναι πόσα έχει βάλει η ίδια η εταιρία από τον δικό της κορβανά και πόσα μπορεί να είναι από δανεικά που έχουν ληφθεί από το εξωτερικό. Γιατί τα λέμε όλα αυτά; Γιατί πρώτον το τοπίο με τους «εξυγιαντές» που αγοράζουν κόκκινα δάνεια και μαζί επιχειρήσεις είναι απόλυτα θολό και δεύτερον κανένας δεν γνωρίζει τη μόχλευση που υπάρχει και μπορεί να ξυπνήσουμε ένα ωραίο πρωί και να ψάχνουμε να δούμε πως θα εξυγιανθούν οι εξυγιαντές. Άλλωστε έχουμε κάποια παραδείγματα για τα ρίσκα που παίρνουν ορισμένοι που εμφανίζονται μεγάλοι και τρανοί.
Η Dimand και το ερώτημα των 1,15 δις ευρώ
Μιας και ο λόγος για μεγάλους και τρανούς μελετήσαμε με πολλή μεγάλη προσοχή την ανακοίνωση της Dimand στο Χρηματιστήριο. Για όσους δεν το θυμούνται είχε πάρει δανεικά από τη HIG και αν δεν έμπαινε άρον άρον στο Χρηματιστήριο (να είναι καλά οι άνθρωποι που την έβαλαν και φρόντισαν να την εμφανίσουν ως super επενδυτική ευκαιρία) δεν ξέρουμε σε ποιον θα ανήκε τώρα. Τέλος πάντων. Αυτές είναι παλιές ιστορίες και επανερχόμαστε στις φρέσκες όπου η Dimand διέψευσε «κατηγορηματικά δημοσιεύματα που αναφέρονται - μεταξύ άλλων - σε δήθεν καθυστέρηση στην εξυπηρέτηση των υποχρεώσεών της, καθώς και σε δήθεν απροθυμία των τραπεζών να χρηματοδοτήσουν έργα της». Εμείς κρατάμε τη διάψευση. Ωστόσο στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται ότι «Ο Όμιλος αναπτύσσει χαρτοφυλάκιο ακινήτων συνολικής εκτιμώμενης ακαθάριστης αξίας ανάπτυξης € 1,15 δισ. κατά την ολοκλήρωσή τους, έχει υγιή κεφαλαιακή διάρθρωση με καθαρό δανεισμό 15% επί του συνόλου του ενεργητικού της την 30.6.2023». Για να μην μπερδευόμαστε το 15% αφορά στο ενεργητικό της 30/06/2023 που δεν είναι 1,15 δις ευρώ αλλά 234 εκ ευρώ ενώ θα είχε ενδιαφέρον η εταιρία να αναφέρει τον τρόπο χρηματοδότησης των επενδύσεων που έχουν εκτιμώμενη αξία 1,15 δις ευρώ. Κατά τα λοιπά θα είχε ενδιαφέρον να δούμε πως τα οικονομικά στοιχεία της Cante Holdings όπου μετέχει με 65% η Dimand και 35% η EBRD και οι χειρισμοί που έγιναν έχουν τα τελευταία χρόνια επηρεάσει τις επιδόσεις που εμφανίζει η εισηγμένη. Σημειωτέον πάντως ότι ο μεγαλομέτοχος της Dimand κ. Ανδριόπουλος αγοράζει τους τελευταίους μήνες μετοχές της εταιρίας αλλά τα χρήματα που έχει τοποθετήσει υπολείπονται αισθητά των 3,7 εκ ευρώ που εισέπραξε κατά την εισαγωγή της εταιρίας στο Χρηματιστήριο.
Όνειρο θερινής νυκτός;
Αρχίζει να μπερδεύεται η ιστορία με την πώληση της Nova καθώς παρά τα περί αντιθέτου θρυλούμενα δεν φαίνεται να υπάρχει ενδιαφέρον ούτε από το CVC. Για την ακρίβεια φαίνεται να υπήρξε αρχικά αλλά μόλις άρχισαν οι … εχθροπραξίες από άλλον ενδιαφερόμενο φαίνεται να ατόνησε. Με αυτά και με άλλα αν δεν υπάρξει κάποια super έκπληξη την τελευταία στιγμή τα 2 δις ευρώ που θέλουν να πάρουν οι μέτοχοι μάλλον θα μοιάζουν με όνειρο θερινής νυκτός καθώς με ένα ενδιαφερόμενο από το … παρελθόν τα πράγματα έχουν δυσκολέψει πάρα πολύ.
Παραλογισμός αναλυτών και ταμπακέρα
Μένουμε στις τηλεπικοινωνίες όπου είναι να απορείς που λέει και το τραγούδι με αναλυτές και traders. Περίμεναν λέει ποιο γενναία μερισματική πολιτική αλλά αυτό φαντάζει ως μια καλή δικαιολογία. Γιατί; Πολύ απλά τα κέρδη ήταν μεγαλύτερα από τις προσδοκίες και το μέρισμα επίσης μεγαλύτερο από αυτό που αναμενόταν. Σε κάθε περίπτωση πάντως είναι σαφές ότι η μετοχή έχει κολλήσει και αυτό δεν έχει λογική για μια εταιρία νοικοκυρεμένη με χρηματοοικονομικά για «φίληα». Το κορυφαίο πάντως διαδραματίστηκε στην παρουσίαση των αποτελεσμάτων από τον Μιχάλη Τσαμάζ όπου αναλυτής τον ρώτησε για την μερισματική πολιτική του μέλλοντος και περίμενε και απάντηση όταν είναι γνωστό ότι ο επιτυχημένος manager αποχωρεί τον ερχόμενο Ιούνιο. Γεγονός πάντως είναι ότι η νυν διοίκηση αφήνει «προίκα» στο νέο CEO. Ανεξάρτητα των παραπάνω έχουμε την αίσθηση ότι η γκρίνια των αναλυτών οφείλεται στο γεγονός ότι με το buy back που γίνεται ως κομμάτι των παροχών για τους μετόχους η Deutsche Telekom αυξάνει συνεχώς τα ποσοστά της και ήδη έχει υπερβεί το 50% και πάει για ψηλότερα.
Ο οπτικός έλεγχος και η ανεφάρμοστοι νόμοι
Τελικά εκεί στη ΒΙΣ της οικογένειας Φιλίππου δεν το έχουν και πολύ με την ενημέρωση των επενδυτών καθώς χρειάστηκε να παρέμβει η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για να δημοσιεύσουν την έκθεση αντληθέντων κεφαλαίων. Βέβαια η εταιρία δεν έχει κανένα πρόβλημα αφού έτσι κι αλλιώς δεν ενοχλείται από κανέναν για το γεγονός ότι έχει σταθερά αρνητικά ίδια κεφάλαια. Άλλωστε η νομοθεσία περί ανωνύμων εταιριών αλλά και οι υποχρεώσεις που θεσπίζει στο θέμα των αρνητικών κεφαλαίων για τους ορκωτούς απλά υπάρχουν για να … υπάρχουν. Το ερώτημα ωστόσο είναι πως γίνεται η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς να ασχολείται επισταμένα με τη ΒΙΣ και άλλα “bue chips” όταν σε μεγάλες εταιρίες ο έλεγχος είναι … οπτικός ή αλλιώς για τα μάτια του κόσμου.