Οι δημοσκοπήσεις και τα καμπανάκια, ο κανένας και οι εκπλήξεις, η καυτή συνέντευξη Κοντόπουλου

Οι Κομισάριοι έρχονται και θέτουν την ατζέντα της εβδομάδας

Οι δημοσκοπήσεις και τα καμπανάκια

Οι δημοσκοπήσεις της προηγούμενης εβδομάδας ήταν καμπανάκι για την κυβέρνηση. Η φθορά είναι δεδομένη, η απογοήτευση του κόσμου για την κυβερνητική διαχείριση σε συγκεκριμένα ζητήματα εμφανής και μένει να αποδειχθεί πως θα αποτυπωθούν τα παραπάνω στις ευρωεκλογές. Στο Μέγαρο Μαξίμου υπάρχει προβληματισμός, ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη διάρκεια της ομιλίας του στο Συνέδριο της ΝΔ τόνισε πως τα κυβερνητικά στελέχη πρέπει να ακούω την κοινωνία και να μην δείχνουν αλαζονεία, επισημαίνοντας πως στόχος των ευρωεκλογών είναι να γίνει και πάλι όλη η Ελλάδα μπλε.

Ο κανένας και οι εκπλήξεις

Και μιας που αναφερθήκαμε στις ευρωεκλογές να θυμάστε πως πολλά περίεργα μπορεί να συμβούν. Η αδιευκρίνιστη ψήφος που αγγίζει το 18% και το γεγονός πως ένα μεγάλο μέρος του κόσμου δεν εμπιστεύεται κανέναν για να κυβέρνηση δημιουργούν ένα τοπίο που μπορεί να οδηγήσει σε εκπλήξεις.

Ο ΣΥΡΙΖΑ και η δεύτερη θέση

Στο ΣΥΡΙΖΑ τώρα διαπιστώνουν αλλαγή κλίματος, με το Στέφανο Κασσελάκη να ξεκινάει την προεκλογική εκστρατεία του από την Κρήτη. Και για να πούμε την μαύρη αλήθεια όπου καθόταν ο Στέφανος έτρεχαν οι Κρητικοί να βγάλουν selfie μαζί του. Το έχει το επικοινωνιακό ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά δεν ξέρουμε αυτό αρκεί για να ενισχύσει σημαντικά τα ποσοστά του. Πάντως ο ΣΥΡΙΖΑ εδραιώνεται με βάση τις δημοσκοπήσεις στη δεύτερη θέση και μεγαλώνει τη διαφορά με το ΠΑΣΟΚ.

Μεγάλη μουρμούρα στο ΠΑΣΟΚ

Και τώρα που είπαμε ΠΑΣΟΚ. μας ήρθε στο μυαλό κάτι που ακούσαμε. Ότι δεν είναι και λίγα τα στελέχη που γκρινιάζουν και θεωρούν αναποτελεσματική την αντιπολιτευτική στρατηγική του Νίκου Ανδρουλάκη. Και μεταξύ μας δεν έχουν άδικο. Είναι δυνατόν να είσαι το κόμμα που παίρνει την πρωτοβουλία για την πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης και στις δημοσκοπήσεις να αποδεικνύεται πως αντί αυτό να σου δώσει ένα push, σε ρίχνει χαμηλότερα; Κάτι δεν πάει καλά στη Χαριλάου Τρικούπη και μένει να δούμε πότε θα βγουν τα σπαθιά.

Κουίζ

Ποιος υπουργός και υφυπουργός δεν θέλει να βλέπει ο ένας τον άλλον και δεν λένε ούτε καλημέρα. Μάλιστα οι κακές γλώσσες λένε πως ο υπουργός έχει κόψει από τα κανάλια τον υφυπουργό κι εκείνος είναι στα κάγκελα. Ωραία πράγματα…

Της … απευθείας ανάθεσης το βάψιμο

Πόσο μπορεί να κοστίσει ένα βάψιμο και κάτι μερεμέτια στο γραφείο τύπου ενός Υπουργείου; Ειλικρινά εμείς δεν γνωρίζουμε επακριβώς. Όμως μας φαίνονται ολίγον μπόλικα τα 30 χιλιάρικα συν ΦΠΑ που μας κάνουν 37.200 ευρώ το σύνολο. Γιατί με τέτοια λεφτά δεν βάφεις κάτι λίγα τετραγωνικά, βάζεις τρεις τέσσερις πρίζες και διορθώνεις μια ψευδοροφή μόνο αλλά μπορείς μετά βεβαιότητας να βάψεις ολόκληρη πολυκατοικία. Με σπατουλάρισμα και τρίψιμο βεβαίως βεβαίως. Βέβαια με μια απευθείας ανάθεση όλα είναι επιτρεπτά ή μήπως όχι. Και δεν είναι η μόνη απευθείας ανάθεση στο ίδιο πρόσωπο στο συγκεκριμένο Υπουργείο.

Ο διαγκωνισμός για το δημογραφικό και η ουσία

Η απόφαση της Motor Oil να δώσει στους εργαζόμενους της 20.000 ευρώ για κάθε παιδί μετά το δεύτερο είναι προφανές ότι έτυχε σημαντικής αποδοχής. Όπως επίσης και της Optima να δίνει 1.000 ευρώ το μήνα για δώδεκα μήνες στον εργαζόμενό της που θα αποκτά παιδί. Αυτό όμως που προκάλεσε το ενδιαφέρον είναι η «αντίδραση» της Eurobank που μέσω διαρροών θέλησε να περάσει ότι χαίρεται για την απήχηση της πρωτοβουλίας της για την ανάδειξη του δημογραφικού και την ευαισθητοποίηση των επιχειρήσεων. Μετά από αυτό άρχισαν οι λογαριασμοί για τα επιδόματα που δίνει η τράπεζα και πόσα χρήματα καταβάλλονται μέχρι τα παιδιά να γίνουν δεκαοκτώ ετών. Βέβαια είναι πολύ ενδιαφέρον ότι οι επιχειρήσεις ενισχύουν τη δημιουργία οικογενειών με χρηματικά κίνητρα. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να δημιουργούνται και εντυπώσεις για το μέγεθος της «ενίσχυσης» που μπορεί να προϋπήρχε, να ήταν αντικείμενο συλλογικής διαπραγμάτευσης και έτσι δεν μπορεί να ενταχθεί σε μια πρωτοβουλία για το δημογραφικό. Καλό θα ήταν λοιπόν όσοι αποφασίζουν στήριξη των εργαζομένων που θέλουν να αποκτήσουν παιδιά να τη διαφημίζουν αλλά και να παρουσιάζουν αποκλειστικά και μόνο τα καινούργια μέτρα και όχι να τα μπερδεύουν με τα παλιά. Γιατί το δημογραφικό δεν μπορεί να είναι αποτέλεσμα μικροmarketing. Πέραν τούτου στη στήριξη της οικογένειας δεν παίζουν ρόλο μόνο τα χρήματα. Ειδικά δε σε ότι αφορά στις γυναίκες και πως αντιμετωπίζονται εργασιακά όταν εγκυμονούν αλλά και τι είδους διευκολύνσεις τους παρέχονται και να τεκνοποιήσουν και να μεγαλώσουν τα παιδιά τους. Και εκεί βλέπω μια σιωπή. Γιατί άραγε; Μήπως οι χρηματικές ενισχύσεις θέλουν να κρύψουν άλλα πράγματα;

Η καυτή συνέντευξη Κοντόπουλου

Σήμερα το μεσημέρι ο επικεφαλής της ΕΧΑΕ κ. Γιάννος Κοντόπουλος έχει καλέσει σε γεύμα εργασίας τους δημοσιογράφους προκειμένου να τους παρουσιάσει και να τους ενημερώσει για τις «προσεχείς δράσεις και πρωτοβουλίες του Χρηματιστηρίου». Το θέμα όμως που θα μονοπωλήσει τη συνάντηση δεν είναι άλλο από τις αλλαγές στον Κανονισμό που ανακοίνωσε τον περασμένο Οκτώβριο και αφορούν στην υποχρέωση των εταιριών να διατηρούν ελάχιστο επίπεδο διασποράς προκειμένου να παραμείνουν στο Χρηματιστήριο. Οι αλλαγές αυτές όμως έπρεπε να εγκριθούν από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς πράγμα που δεν έχει γίνει καθώς πάνε κι έρχονται μεταξύ των υπηρεσιών των δύο πλευρών χωρίς αποτέλεσμα. Και δεν θα προκαλέσει καμία εντύπωση αν ο κ. Κοντόπουλος σήμερα διατυπώσει αιχμές για την Κεφαλαιαγορά καθώς και οι δύο πλευρές τους τελευταίους μήνες έχουν επιδοθεί σε ένα παιγνίδι διαρροών. Βέβαια η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς εδώ που τα λέμε έχει κάνει πολύ τα στραβά μάτια σε θέματα που άπτονται της λειτουργίας του Χρηματιστηρίου και ξεκινούν από την εταιρική διακυβέρνηση και φτάνουν στην ορθή εφαρμογή των κανονισμών και των νόμων, όταν σε άλλες εισηγμένες (κυρίως τις μικρές που δεν μπορούν να κάνουν lobbying) πέφτει πέλεκυς. Οπότε δεν είναι και τόσο εύκολο να αρχίσει ο πόλεμος τουλάχιστον δημόσια.

ΥΓ: Αργά το απόγευμα της Παρασκευής κυκλοφόρησαν φήμες ότι οι δύο πλευρές «τα βρήκαν» και ότι η έγκριση από την Κεφαλαιαγορά είναι τυπική διαδικασία. Ίσως και να είναι αλήθεια καθώς η Πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς απέσυρε από το τελευταίο ΔΣ της Κεφαλαιαγοράς θέματα που αφορούσαν στην επιβολή ποινών στην ΕΧΑΕ για παραβάσεις της χρηματιστηριακής νομοθεσίας.

Ενημερώθηκαν πλήρως;

Μένουμε στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς όπου θέλουμε να θέσουμε το ερώτημα αν τα μέλη του Διοικητικού της Συμβουλίου ενημερώθηκαν πλήρως για την υπόθεση Prelium ΑΕΠΕΥ και ειδικά για τους χειρισμούς που προηγήθηκαν της αφαίρεσης αδείας και της παραπομπής στη δικαιοσύνη από την Πρόεδρο κα Βασιλική Λαζαράκου. Αναμένοντας την απάντηση υποσχόμαστε ότι θα επανέλθουμε με λεπτομέρειες.

Το γραφτό της HIG

Τελικά από ότι φαίνεται δεν ήταν γραφτό της HIG να πάρει τις εγκαταστάσεις της Famar καθώς λέει είναι μεγάλη η απόσταση μεταξύ πωλητών και υποψήφιου αγοραστή. Βέβαια εδώ δεν μιλάμε για δάνεια που αγοράζονται με δάνεια και όταν δεν είσαι συνηθισμένος σε τέτοιες συναλλαγές μπορεί και να σου φαίνονται και ακριβά. Βεβαίως η HIG μπορεί και να έχει και άλλες φουρτούνες γιατί πέραν του ότι έχει ξεχάσει να ενημερώσει σε ποια φάση βρίσκεται η δικαστική διαμάχη με Κυπριώτη έχει και κάποια δάνεια από ελληνικές τράπεζες για να αγοράσει τα δάνεια του Κυπριώτη και τα οποία θα αποπλήρωνε με τα έσοδα του Κυπριώτη τα οποία είναι μηδέν γιατί δεν έχει αποκτήσει τον έλεγχο του ομίλου Κυπριώτη. Προς το παρόν μάλιστα έχει πληρώσει κάποια χρήματα στην Μιράντα Κυπριώτη για να αγοράσει το ποσοστό το οποίο ούτε αυτό μπορεί να αγοράσει και θα έλεγε κανείς ότι η HIG στη συγκεκριμένη περίπτωση βρήκε το … μάστορά της παρ’ ότι τα fund «κοράκια» τυγχάνουν μιας γενικότερης εύνοιας για το «θεάρεστο» έργο τους.

Οι μετασχηματισμός των …. μετασχηματισμών

Πολύ μας μπερδεύουν αυτές οι κινήσεις που κάνει ο κύριος Θανάσης Πολυχρονόπουλος του ομίλου Polygreen. Και εξηγούμαστε ότι έγιναν μετασχηματισμοί που έχουν ενδιαφέρον καθώς «Στην χρήση 2023 η εταιρεία (Polygreen) μεταβίβασε το σύνολο των μετοχών της εταιρείας «ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΗ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ» και απέκτησε το σύνολο των μετοχών της εταιρείας «ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ & ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ».

Στις 3 Νοεμβρίου 2023 λήφθηκε η απόφαση για την συγχώνευση με απορρόφηση της εταιρείας «POLYGREEN ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΚΑΙ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΚΑΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΘΑΛΑΣΣΙΩΝ ΡΥΠΑΝΣΕΩΝ» από την εταιρεία «ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ & ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ». Και μέσα σε αυτούς τους μετασχηματισμούς που φύτρωναν κέρδη και ζημίες απαλλάχθηκε και ο ορκωτός της Polygreen με το επιχείρημα ότι η επιχείρηση λόγω μεγεθών δεν υπαγόταν σε έλεγχο ορκωτών. Κατά τα λοιπά ανακοινώνονται μεγάλες συμφωνίες και διατυπώνονται μεγάλες προσδοκίες. Σημειωτέον ότι η Polygreen ιδρύθηκε το 2020, ξεκίνησε δραστηριότητα το 2021 και πριν συγχωνευτεί έκλεισε με ζημιές 3,7 εκ ευρώ. Περισσότερα και ποιο αναλυτικά προσεχώς.

Με πενήντα μέρες καθυστέρηση

Μελετήσαμε με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον το οικονομικό ημερολόγιο της Ιατρικό Αθηνών μιας εταιρίας με κεφαλαιοποίηση κάτι λιγότερο από 150 εκ ευρώ η οποία έχει ζήτημα διασποράς αν εφαρμοστούν ποτέ οι κανόνες που έχει ανακοινώσει το Χρηματιστήριο. Αναφερόμαστε λοιπόν στο Οικονομικό Ημερολόγιο όπου προβλέπεται η δημοσίευση των οικονομικών καταστάσεων χρήσης 2023 στις 30 Απριλίου του 2024 δηλαδή την τελευταία ημέρα της προθεσμίας που προβλέπει ο νόμος. Αυτό όμως είναι το λιγότερο καθώς η ενημέρωση των αναλυτών θα γίνει πενήντα ημέρες μετά προφανώς για να καθίσουν οι άνθρωποι να μελετήσουν τις οικονομικές καταστάσεις γραμμή και να ετοιμάσουν ερωτήματα. Τώρα βέβαια μπορεί και να μην υποβάλλουν ερωτήματα γιατί πως αν υποβάλεις όταν για παράδειγμα ενημέρωση θεωρείται η αποστολή μιας παρουσίασης; Κατά τα λοιπά η εταιρία δεν θα μοιράσει μέρισμα και ο νοών νοείτω.

ΥΓ: Άραγε οι νέοι κανόνες διασποράς θα διευκολύνουν ή όχι την έξοδο της εταιρίας από το ΧΑ χωρίς ούτε ένα ευρώ;

Οι πανηγυρισμοί Dimand και οι αμείλικτοι αριθμοί

Βάλθηκαν εκεί στην Dimand να πείσουν για την επαναφορά στην κερδοφορία και σε ανακοίνωση τους μιλούν για τα «Σημαντικά κέρδη προ φόρων του Ομίλου: €17,0 εκατ. τη χρήση 2023 έναντι ζημιών € (5,1) εκατ. τη χρήση 2022». Το ερώτημα βεβαίως είναι από που προέρχονται τα κέρδη. Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στις οικονομικές καταστάσεις στις 31 Δεκεμβρίου 2023, η εύλογη αξία των επενδύσεων σε ακίνητα ανήλθε σε € 117,1 εκ. (31 Δεκεμβρίου 2022: € 97 εκ.), ενώ τα κέρδη από την επιμέτρηση σε εύλογες αξίες των προαναφερθέντων επενδυτικών ακινήτων ανήλθαν σε € 19,34 εκ. για τον Όμιλο για την χρήση 2023 (31 Δεκεμβρίου 2022: € 8,2 εκ.) και έχουν αναγνωρισθεί στην κατάσταση συνολικού εισοδήματος. Δηλαδή έχουμε παραπάνω κέρδος από υπεραξία 11,14 εκ ευρώ. Παράλληλα έχουμε μείωση των χρηματοοικονομικών εξόδων στα 2.025.629 ευρώ έναντι 12.006.391 ευρώ πέρυσι όπου με τα λεφτά της αύξησης κεφαλαίου έκλεισε ο δανεισμός που είχε ληφθεί από την HIG και το κλείσιμο του οποίου ακολούθησε η αποχώρηση Παναγιωτίδη από την εταιρία μετά από 20 χρόνια. Η εταιρία για μια ακόμα χρονιά είχε αρνητικές ταμειακές ροές από λειτουργικές δραστηριότητες 8,2 εκ ευρώ και από επενδυτικές δραστηριότητες 20,8 εκ ευρώ. Έτσι αναγκαστικά οδηγήθηκε σε αύξηση δανεισμού κατά 34 εκ ευρώ περίπου. Όλα αυτά βέβαια τα βλέπουν οι αναλυτές και οι επενδυτές και η μετοχή της εταιρίας που μπήκε με μεγάλες προσδοκίες στο ΧΑ δεν λέει να ξεκολλήσει από τα χαμηλά της και διαπραγματεύεται κάτω από τα 10 ευρώ (την Παρασκευή έκλεισε στα 9,86 ευρώ) με τις συναλλαγές να διαμορφώνονται σε χαμηλά επίπεδα και να αντικατοπτρίζουν την έλλειψη του επενδυτικού ενδιαφέροντος. Σημειώνεται ότι η τιμή εισαγωγής ήταν τα 15 ευρώ και από τότε όσοι συμμετείχαν στις δημόσιες εγγραφές δεν είδαν άσπρη μέρα.

Σταυροκοπιούνται

Τον … σταυρό τους κάνουν στον όμιλο Βιοχάλκο να πέσουν τα επιτόκια τους επόμενους μήνες καθώς παρά τις προσπάθειες μείωσής του διαμορφώνεται στα ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα των 1,8 δις ευρώ. Βέβαια ακόμα και να ξεκινήσει η πτώση τον Ιούνιο με μείωση 25 μονάδων βάσης τα οφέλη δεν θα φανούν τη φετινή χρονιά η οποία είναι δύσκολη καθώς σε ορισμένους κλάδους που δραστηριοποιείται ο όμιλος έχουμε και πτώση τιμών στις πρώτες ύλες και μειωμένη ζήτηση. Οι προσδοκίες λοιπόν μεταφέρονται για το 2025 γεγονός που από ότι φαίνεται επηρεάζει και τη χρηματιστηριακή συμπεριφορά του ομίλου.