Τα ευρήματα στις δημοσκοπήσεις, μια αφωνία που συζητήθηκε και οι υπό πίεση services

Οι Κομισάριοι έρχονται και θέτουν την ατζέντα της εβδομάδας

Τα ευρήματα στις δημοσκοπήσεις, μια αφωνία που συζητήθηκε και οι υπό πίεση services
12'

Οι δημοσκοπήσεις και τα ευρήματα

Οι δημοσκοπήσεις έχουν την τιμητική τους. Από ότι μαθαίνουμε στις τελευταίες μετρήσεις φαίνεται πως η Νέα Δημοκρατία μαζεύει τις απώλειες του προηγούμενου διαστήματος, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ κινείται ελαφρώς ανοδικά. Για το ΠΑΣΟΚ τώρα οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως δεν μπορεί να ανακάμψει. Μείωση ποσοστών και για την Ελληνική Λύση, που εμφανίζει υψηλά ποσοστά στη Βόρεια Ελλάδα. Και μπορεί οι δημοσκοπήσεις να είναι η φωτογραφία της στιγμής, ωστόσο δημιουργούν μια αίσθηση για την κατάσταση που επικρατεί στο πολιτικό σκηνικό…

Η Γενοκτονία των Αρμενίων και η αφωνία

Να ξέρετε το σκεφτήκαμε πολύ αν έπρεπε να σας ενημερώσουμε για κάτι που έπιασαν οι κεραίες μας. Αφορά την ημέρα μνήμης για την Γενοκτονία των Αρμενίων και το γεγονός ότι το ελληνικό υπουργείο εξωτερικών δεν έβγαλε καμιά ανακοίνωση και δεν υπήρξε καμία αναφορά. Μάθαμε λοιπόν πως κάποια γαλάζια στελέχη ενοχλήθηκαν από την αφωνία του υπουργείου Εξωτερικών, την οποία σχολίασαν σαν με πολύ αρνητικό τρόπο. Τώρα γιατί το ΥΠΕΞ επέλεξε την συγκεκριμένη στάση δεν μπορούμε να το γνωρίζουμε και μάλλον θα έχει τους λόγους του. Από ελληνικής πλευράς δήλωση έκαναν η πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαρόπουλου και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας.

Ο Κασσελάκης και ο πήχης στις ευρωεκλογές

Ας ασχοληθούμε τώρα λίγο με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανο Κασσελάκη γιατί πραγματικά μας έχει μπερδέψει. Τελικά ποιος είναι ο πήχης για τις ευρωεκλογές; Το ποσοστό των εθνικών εκλογών, το 20% ή η πρωτιά. Ο Στέφανος που αλωνίζει το Αιγαίο με σκάφος και έχοντας δίπλα του το ναύαρχο, Ευάγγελο Αποστολάκη φαίνεται πως δεν έχει καταλήξει ακόμα για το διακύβευμα των εκλογών όσον αφορά το κόμμα του. Εκτός και αν το κάνει για να είναι προστατευμένος όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα στις ευρωεκλογές. Πάντως ο Χρήστος Σπίρτζης την έριξε την μπηχτή ότι ο Κασσελάκης δεν φαίνεται να μπορεί να γίνει πρωθυπουργός. Η καρφάρα Σπίρτζη σίγουρα θα ενόχλησε τον Κασσελάκη, αλλά δεν σχολιάστηκε από την Κουμουνδούρου. Μάλλον το άφησαν να περάσει στα ψιλά…

Τα πάθη των δημοσιεύσεων

Η Εβδομάδα των Παθών ξεκινά σήμερα και μαζί και τα πάθη των επενδυτών που θέλουν να καταλάβουν τι συμβαίνει με τα αποτελέσματα των εισηγμένων εταιριών για την χρήση 2023. Όμως δεν είναι εύκολο καθώς σήμερα και αύριο αναμένεται καταιγίδα δημοσιεύσεων από τους … συνήθεις ύποπτους. Και ποιοι είναι αυτοί; Κυρίως όλοι όσοι δεν έχουν καλά αποτελέσματα και θέλουν να τα κρύψουν μέσα στο σωρό των ανακοινώσεων αλλά και να βάλουν δύσκολα στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς που θα έπρεπε να είχε διπλάσιο προσωπικό για να ελέγχει άμεσα «ύποπτα» στοιχεία.

Της… εποπτείας η ανεμελιά

Μιας και αναφερθήκαμε στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ασχέτως προσωπικού και τερτιπιών των εποπτευόμενων δείχνει ή να τα έχει χαμένα με την εποπτεία των χρηματιστηριακών εταιριών. Γιατί τα λουκέτα δεν είναι καθόλου τυχαία την τελευταία περίοδο και θα έπρεπε να έχουν μπει και άλλα ή να έχουν επιβληθεί πρόστιμα σε άλλες περιπτώσεις. Ξεκινώντας από το τελευταίο επισημαίνω ότι σε μια περίπτωση ευρέθη μεγάλη τραπεζική χρηματιστηριακή να έχει παραβιάσει τη νομοθεσία για το ξέπλυμα αλλά η υπόθεση χάθηκε σε κάποια συρτάρια.

Σε άλλη περίπτωση ο βασικός μέτοχος έβαλε χέρι στο ταμείο της εταιρίας και η Χρηματιστηριακή συνεχίζει να λειτουργεί κανονικά κάνοντας αύξηση κεφαλαίου με εισφορά διαμερίσματος. Σε ακόμα μια περίπτωση τα χρέη της εταιρίας είναι τέτοια που μόνο με ένα θαύμα μεγαλύτερο από της Ανάστασης μπορούν να πληρωθούν ενώ άλλος «καλλιτέχνης» που έχει επεκταθεί στη Γαλλία έχει φτάσει να αμφισβητεί αποφάσεις του Αρείου Πάγου για κινήσεις που έγιναν και θυμίζουν χώρα μπανανία. Δεν τελειώσαμε όμως. Σε άλλη χρηματιστηριακή που έχει «διασύνδεση» με πρακτόρευση ασφαλειών οι απαιτήσεις από μέλη ΔΣ και συγγενείς τους που παίζουν μετοχές φτάνουν τις 400 χιλιάδες ευρώ.

Ένας άλλος ακόμα με κάτι Λιβανέζους επενδυτές έγραψε ζημία πάνω από 1 εκ ευρώ και την «έκλεισε» με αναπροσαρμογή αξίας ακινήτων. Με αυτά και με τα άλλα δεν θα μας προκαλέσει καμία εντύπωση ότι και αν δούμε στις χρηματιστηριακές. Και αυτό σε μια περίοδο όπου η κυβέρνηση επιθυμεί να ενισχύσει το Χρηματιστήριο και τέτοιες καταστάσεις μόνο υπονομευτικά μπορεί να λειτουργήσουν.

Από τας … Ευρώπας

Έχω την αίσθηση ότι το επόμενο πρόβλημα που θα προκύψει στην αγορά ονομάζεται servicers. Και αυτό διότι από ότι φαίνεται ενώ είχαν άπλετο χρόνο να οργανωθούν και να προσαρμοστούν στις απαιτήσεις της νομοθεσίας στην συντριπτική τους πλειοψηφία δεν το έπραξαν. Έτσι προβλέπεται να ασκηθεί πίεση από την Τράπεζα της Ελλάδος που δεν θα έχει προηγούμενο. Και η πίεση θα αφορά σε οργανωτικά ζητήματα καθώς πλέον υπάρχει στενή παρακολούθηση της κατάστασης από τας … Ευρώπας. Ήδη ένας από τους μεγάλους πιέζεται τόσο ασφυκτικά που είναι άγνωστο αν θα τα φέρει βόλτα παρά τις εσωτερικές αναδιαρθρώσεις που έχουν γίνει.

Το τίμημα και της Άρτας το γεφύρι

Δημοσιεύτηκαν και για το 2023 οι οικονομικές καταστάσεις της Τεχνικής Ολυμπιακής αλλά ακόμα ουδείς γνωρίζει το τίμημα της μεταβίβασης του ομίλου Πόρτο Καρράς η οποία πραγματοποιήθηκε το 2020. Και αυτό διότι συνεχίζεται το σήριαλ των προσφυγών στις ελεγκτικές που θα το προσδιορίσουν.

Η Τεχνική Ολυμπιακή ενημέρωσε πως το τελικό πόρισμα που συντάσσει η KPMG θα είναι έτοιμο στο τέλος του μήνα δηλαδή αύριο Τρίτη. Και αναμένουμε να το δούμε. Πριν όμως την έκδοση του τελικού πορίσματος της αξίας θα θέλαμε να ρωτήσουμε. Ήταν όλα εντάξει τα στοιχεία που δόθηκαν στους εκτιμητές της αξίας ή τραβούσαν τα μαλλιά τους με αυτά που παρέλαβαν και αυτά που δεν παρέλαβαν;

Αναμένουμε τις απαντήσεις από τον όμιλο της Τεχνικής Ολυμπιακής αλλά και από τον ορκωτό που έβαζε φαρδιά πλατιά την υπογραφή του στις οικονομικές καταστάσεις του Πόρτο Καρράς πριν την πώληση. Βέβαια ο κύριος Στέγγος που είναι κυρίως εφοπλιστής έχει ένα παρελθόν που δεν επιτρέπει να υπάρχουν αμφιβολίες πως όλα ήταν στην εντέλεια. Ή μήπως δεν είναι έτσι;

Ο λογαριασμός στους μετόχους

Σε συνέχεια της ολοκλήρωσης της διαδικασίας αναδιάρθρωσης και της σχετικής απομείωσης χρέους που επιτεύχθηκε, ο συνολικός δανεισμός του Ομίλου κατά την 31.12.2023 διαμορφώνεται σε18.802.512 ευρώ παρουσιάζοντας μείωση κατά 19,1 εκατ. ευρώ έναντι της 31.12.2022. Το μέσο κόστος δανεισμού (επιτόκιο) ανήλθε σε 6,34% περίπου.

Το ποσό των 15,672 εκ ευρώ έδειξε κέρδος η Ακρίτας στη χρήση του 2023 και σίγουρα κάποιος εντυπωσιάζεται εκ πρώτης όψεως. Στην πραγματικότητα όμως το κέρδος είναι στα … χαρτιά καθώς οι τράπεζες διέγραψαν στην εταιρία δάνεια 18 εκ ευρώ τα οποία έγιναν κέρδος. Αν δεν υπήρχε η διαγραφή χρέους η εταιρία πάλι θα κατέγραφε στην τελική γραμμή ζημιές.

Με τη διαγραφή του χρέους γύρισαν και τα ίδια κεφάλαια σε θετικά ύψους 11,8 εκ ευρώ. Από τα ενδιαφέροντα στοιχεία η αύξηση των φορολογικών υποχρεώσεων λόγω των κερδών από τη διαγραφή χρέους αλλά και οι προνομιούχες μετοχές των τραπεζών που έχουν προτεραιότητα σε τυχόν εκκαθάριση αλλά και μπορεί να μεταβάλλουν τη μετοχική σύνθεση της εταιρίας. Σε απλά ελληνικά αν η εταιρία δεν τα καταφέρει το λογαριασμό θα πληρώσουν οι μέτοχοι. Κατά τα λοιπά η κυρία Λουκία Σαράντη βασικός μέτοχος και Πρόεδρος της εταιρίας ως Πρόεδρος του ΣΒΕ ζητά μέτρα στήριξης στις επιχειρήσεις που θα συμβάλουν ουσιαστικά στην ενίσχυση της εξωστρέφειας των επιχειρήσεων και την παραγωγή διεθνώς εμπορεύσιμων προϊόντων!!!

Η Καρέλιας εμπιστεύεται τις τράπεζες ….εξωτερικού

Με κέρδη ουσιαστικά αμετάβλητα (μικρή μείωση στα προ φόρων και μικρή αύξηση στα μετά από φόρους ) έκλεισε η Καρέλιας το 2023 αλλά τα διαθέσιμα του ομίλου στα 700 εκ ευρώ περίπου. Από αυτά τα 419 εκ ευρώ είναι επενδεδυμένα σε εταιρικά ομόλογα, τραπεζικά ομόλογα, κρατικά ομόλογα και προθεσμιακές καταθέσεις με διάρκεια πάνω από τρεις μήνες. Από το σύνολο όμως των διαθεσίμων το μεγαλύτερο μέρος έχει τοποθετηθεί στο εξωτερικό. Σε ότι αφορά στην Ελλάδα η Καρέλιας έχει αγοράσει εταιρικά ομόλογα των ΕΛΠΕ (8,553 εκ ευρώ), της ΤΙΤΑΝ, της ΔΕΗ της Μυτιληναίος και της Alpha Bank. Από την άλλη πλευρά καταθέσεις σε ελληνικές τράπεζες έχει μόλις 33,8 εκ ευρώ και σε ξένες 178 εκ ευρώ.

ΥΓ1: Η εταιρία στις οικονομικές της καταστάσεις μιλά για μη σημαντικές επίδικες υποθέσεις. Μέσα σε αυτές περιλαμβάνει και την προσφυγή για το μακρινό παρελθόν όπου κόπηκαν μετοχές από υπεραξία ακινήτου χωρίς το ακίνητο να έχει περιέλθει στην ιδιοκτησία της εταιρίας.

Το παρελθόν και το … κόσκινο στην Alumil

Πραγματικά είναι πολύ ενδιαφέρον που η Alumil θέλει να απαλλαγεί από τους servicers στους οποίους όμως έφτασε μετά από τα όσα έκανε η διοίκησή της που είχε στο παρελθόν μπερδέψει το λογαριασμό με τις συνδεδεμένες εταιρίες. Και είναι και θεμιτό αναζητεί στρατηγικό επενδυτή για θυγατρική εταιρία. Το ερώτημα βέβαια είναι ποιος προαναγγέλλει ότι ψάχνει στρατηγικό επενδυτή για θυγατρική αν δεν τον έχει βρει ή αν δεν είναι στρατηγικός … φίλος του. Υπό αυτές τις συνθήκες έχουμε την αίσθηση, ενθυμούμενοι και την επίθεση του βασικού μετόχου και Διευθύνοντος Συμβούλου Μυλωνά σε τράπεζες και servicers γιατί δεν άφηναν την Alumil να αναπτυχθεί, ότι η ιστορία με το στρατηγικό θα περάσει από ψιλό κόσκινο από τις τράπεζες .

ΥΓ: Η εταιρία για τη χρήση 2023 έπεσε έξω στις προβλέψεις που έκανε λίγο πριν κλείσει η χρονιά….

Το παρασκήνιο για την ηγεσία του ΣΟΕΛ και οι βολεμένοι της BIG FOUR

Αλλαγές ακούμε ότι έρχονται στο Σώμα Ορκωτών Ελεγκτών Λογιστών καθώς φαίνεται ότι αποχωρεί ο «ισόβιος» Πρόεδρος κύριος Παναγιώτης Αλαμάνος. Οι κακές γλώσσες λένε ότι υπάρχει μεγάλο παρασκήνιο καθώς επιχειρεί να ορίσει με την αποχώρησή του και διάδοχο (όχι το γιό του καθώς αυτός φαίνεται ότι υπάρχει στρατηγική να ακολουθήσει το διάδοχο του … διαδόχου) χωρίς κανένας να είναι βέβαιος ότι θα πετύχει. Αυτό θα εξαρτηθεί από τις διαθέσεις της BIG FOUR δηλαδή των τεσσάρων μεγάλων ελεγκτικών εταιριών (PwC, Deloitte, KPMG, Ernst & Young) αλλά και της Grant Thornton που στην ιστορία μπορούν να ελέγξουν τις εξελίξεις στον κλάδο. Βέβαια δεν το έκαναν εδώ και πολλά χρόνια και δύσκολα θα το κάνουν και τώρα γιατί βολεύονται και να γκρινιάζουν και να μην αναλαμβάνουν ευθύνες για τα στραβά στον κλάδο των ορκωτών ελεγκτών.

Ο μονόδρομος της ΕΥΔΑΠ

Συστηματικά απέφυγε η διοίκηση της ΕΥΔΑΠ να τοποθετηθεί στην ενημέρωση των αναλυτών για το ενδεχόμενο αύξησης της τιμής του νερού. Ωστόσο είναι σαφές ότι το θέμα έχει ανοίξει και θα συζητηθεί μετά τις εκλογές. Η εταιρία πρέπει τα επόμενα χρόνια να κάνει μεγάλες επενδύσεις για τον εκσυγχρονισμό του δικτύου της και μέχρι τέλος του 2025 φτάνουν στα 330 εκ ευρώ-περίπου όσο το ύψος των σημερινών διαθεσίμων. Από το 2025 έως το 2033 το απαιτούμενο ύψος επιπλέον επενδύσεων είναι 1,8 δις ευρώ ή 220 εκ ευρώ και η συμμετοχή της εταιρίας σε όλο αυτό το πρόγραμμα που τρέχει είναι 1,3 δις ευρώ , μεγαλύτερο από είχε προϋπολογιστεί και ο λογαριασμός δύσκολα. Οπότε η αύξηση των τιμολογίων είναι μονόδρομος καθώς ωραία είναι τα παχιά λόγια περί κοινωνικής πολιτικής αλλά η εταιρία είναι εισηγμένη και έχει μετόχους και κυρίως δεν έκανε καμία αύξηση εδώ και χρόνια παρά την εκτίναξη του κόστους πουλώντας σε πολύ χαμηλές τιμές αν συγκριθεί σε ομοειδείς εταιρίες.

Θυμίζει Ρόκα

Δεν ξέρουμε αν το έχετε καταλάβει αλλά η υπόθεση εξαγοράς της Epsilon Net θυμίζει ολίγον τι κάτι από την υπόθεση Ρόκα. Γιατί όπως και να το κάνουμε στρατηγικός επενδυτής που θα έχει μειοψηφία και χωρίς να είναι εισηγμένος φαίνεται τουλάχιστον ολίγον τι παράδοξο ειδικά για επενδυτικό fund. Επίσης τα δανεικά για την εξαγορά των μετοχών από το χρηματιστήριο και ο τρόπος του συντονισμού δεν παραπέμπουν σε συνήθεις πρακτικές. Και επειδή υπάρχουν και άλλοι σκελετοί που αφορούν στις σχέσεις του βασικού μετόχου με τους μετόχους μειοψηφίας ή και πλειοψηφίας εταιριών που η Epsilon Net έχει αποκτήσει ποσοστά από 33,4% έως 51% η κατάληξη της υπόθεσης αυτής έχει τεράστιο ενδιαφέρον.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή