Ο πολυάσχολος ελεγκτής, η Ελινόιλ και η τροποποίηση στη … ζούλα

Οι Κομισάριοι έρχονται και θέτουν την ατζέντα της εβδομάδας
Ο πολυάσχολος ελεγκτής, η Ελινόιλ και η τροποποίηση στη … ζούλα

Ο πολυάσχολος ελεγκτής

Μπορεί η Revoil να ανακοίνωσε την πρόσληψη του κ. Δημήτρη Παπαγιάνναρου στη θέση του επικεφαλής εσωτερικού ελέγχου αλλά φαίνεται ότι στην Epslion Net δεν πρόλαβαν ή ξέχασαν να το ανακοινώσουν. Βέβαια θα μας πείτε η Epslion Net φεύγει από το Χρηματιστήριο οπότε μπορεί και να νοιώθει χαλαρή ως προς τις υποχρεώσεις της αν και ακόμα είναι εισηγμένη και δεν έπαψε να τις έχει. Πάντως αν ψάξει κανείς το βιογραφικό του κ. Παπαγιάνναρου (όχι αυτό με τις γνώσεις του που δημοσιοποίησε στο ΧΑ η Revoil αλλά το … υπόλοιπο) θα διαπιστώσει ότι είναι πολύ δραστήριος στην πολιτική και το συνδικαλισμό από τα φοιτητικά του χρόνια. Σήμερα είναι επικεφαλής Δημοτικού Συνδυασμού στην Ελευσίνα ενώ την προηγούμενη τετραετία ήταν Αντιδήμαρχος και αποχώρησε από το συνδυασμό του Δημάρχου ο οποίος έχασε στη συνέχεια τις εκλογές. Βέβαια στις εκλογές ο συνδυασμός Παπαγιάνναρου δεν τα κατάφερε καθώς συγκέντρωσε ποσοστό της τάξεως μόλις 11%. Πάντως αν κρίνουμε από τα όσα έχουν γίνει με τις οικονομικές καταστάσεις της Epsilon Net την προηγούμενη διετία φαίνεται ότι ο κ. Παπαγιάνναρος δεν επέδειξε μάλλον και τόσο μεγάλη αποτελεσματικότητα. Προφανώς γιατί πέρα από το Δήμο Ελευσίνας έχει εκλεγεί στο Οικονομικό Επιμελητήριο και έχει φόρτο εργασίας. Θα περιμένουμε με ενδιαφέρον το έργο στην Revoil.

Η Ελινόιλ και η τροποποίηση στη … ζούλα

Μένουμε στα καύσιμα όπου φαίνεται ότι πέρασε στα ψιλά και δεν ανακοινώθηκε στο Χρηματιστήριο η τροποποίηση της σύμβασης της Διευθύνοντος Συμβούλου της εταιρίας κου Ιωάννη Αληγιζάκη. Στο ΓΕΜΗ δημοσιεύτηκε και έκθεση εκτίμησης η οποία ωστόσο δεν έχει καμία απολύτως αναφορά στο επίπεδο των αποδοχών αλλά χαρακτηρίζει εύλογη και δίκαιη την τροποποίηση της σύμβασης. Έχω την αίσθηση ότι η έλλειψη καταγραφής των οικονομικών δεδομένων δεν συμβαδίζει με τις απαιτήσεις της νομοθεσίας. Ανεξάρτητα αυτού όμως έχει μεγάλου ενδιαφέρον το γεγονός ότι τροποποιείται η διάρκεια σύμβασης από από αορίστου σε ορισμένου χρόνου, με ημερομηνία λήξης την 31/12/2027. Προβλέπεται ότι σε περίπτωση αύξησης των μισθών του προσωπικού της Εταιρίας, η αναπροσαρμογή των τακτικών μηνιαίων αποδοχών του Διευθύνοντος κατά ποσοστό αντίστοιχο του μέσου όρου των αυξήσεων που καταβάλλονται κάθε φορά στο προσωπικό της Εταιρίας. Αυτό βεβαίως είναι φλου καθώς η περιγραφή του ύψους της αύξησης δεν είναι ακριβής. Το κερασάκι όμως στην τούρτα είναι ότι η νέα σύμβαση προβλέπει την καταβολή, κατά την ημερομηνία λήξης της Σύμβασης η κατά την πρόωρη καταγγελία αυτής από την Εταιρία, εφάπαξ αποζημίωσης ίσης προς τις τότε καταβληθησόμενες τακτικές μηνιαίες αποδοχές 17 μηνών. Τι εννοούν άραγε όταν λένε «εφάπαξ αποζημίωσης ίσης προς τις τότε καταβληθησόμενες τακτικές μηνιαίες αποδοχές»; Περιλαμβάνονται όλες οι αμοιβές που το 2022 έφτασαν τα 1,167 εκ ευρώ; Πόση τελικά θα είναι η αποζημίωση του κυρίου Αληγιζάκη; Στην Επιτροπή Αποδοχών της Ελινόιλ όλα καλά;

Της αυθαιρεσίας το ανάγνωσμα

Δύο εισηγήσεις για παραβάσεις της νομοθεσίας από την ΕΧΑΕ παραμένουν στα συρτάρια της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς. Οι αρμόδιες υπηρεσίες της Επιτροπής διαπίστωσαν ότι υπάρχουν παραβάσεις το θέμα πήγε στο ΔΣ για συζήτηση και επιβολή κυρώσεων εδώ και ένα μήνα και η κα Λαζαράκου την τελευταία στιγμή το απέσυρε. Υποτίθεται δε ότι θα το ξανάφερνε προς συζήτηση στο ΔΣ αλλά αυτό δεν έγινε ποτέ. Και βέβαια οι δύο παραβάσεις της ΕΧΑΕ δεν είναι το μόνο θέμα καθώς υπάρχουν και άλλα ζητήματα που κάνει ότι δεν βλέπει. Όπως για παράδειγμα η εταιρική διακυβέρνηση του ομίλου ΕΧΑΕ που συνεχίζει να έχει θέματα αλλά και η λειτουργία του Κεντρικού Αντισυμβαλλόμενου δηλαδή του γνωστού σε όλους Κεντρικού Αποθετηρίου. Το ερώτημα βέβαια είναι ποιος ελέγχει την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς όπου τα όσα συμβαίνουν παραπέμπουν σε οτιδήποτε άλλο παρά λειτουργία εποπτικής αρχής τη δράση της οποίας μπορούν να εμπιστευτούν οι επενδυτές. Κοινώς της Προεδρικής αυθαιρεσίας το ανάγνωσμα στο οποίο προφανώς δείχνουν ανοχή και οι δύο Αντιπρόεδροι που συγκροτούν την Εκτελεστική Επιτροπή.

Θα χτίσουν μέσα στη θάλασσα;

Δεν ξέρω αν έχετε εικόνα αλλά το ξενοδοχείο της χούντας στην Αλθέα έχει εδώ και καιρό πουληθεί. Μόνο που υπάρχει ένα κενό σε ότι αφορά στην επένδυση που θα κάνει ο αγοραστής. Ένα κομμάτι του ξενοδοχείου φάντασμα που βρίσκεται στα τούβλα εδώ και πενήντα χρόνια βρίσκεται πάνω στον αιγιαλό. Και αυτός ήταν ο λόγος που όσοι επενδυτές πήγαν να πάρουν το ξενοδοχείο, το είδαν και έφυγαν τρέχοντας. Τώρα αν ο νέος επενδυτής , η HIG έχει βρει τρόπο να χτίσει και μέσα στη θάλασσα μένει να φανεί. Προς το παρόν δεν μπαίνει σε λεπτομέρειες μιλά για δύο τρία χρόνια χρόνο λήψης αδειών αλλά και ίδρυση τουριστικής σχολής. Προφανώς η περιβαλλοντική νομοθεσία μπορεί και να γίνει κουρελόχαρτο μετά από μια τουριστική σχολή και ένα ταξίδι άνευ ουσιαστικού σκοπού στην Ινδία.

Φοροφυγάδες και κορόιδα

Με ενδιαφέρον διαβάσαμε την ανακοίνωση της ΑΑΔΕ ότι έπιασε δύο στοιχηματικές εταιρίες να φοροδιαφεύγουν. Βεβαίως στην ουσία τα μεγάλα ποσά αφορούν στη μια εταιρία η οποία πιάστηκε για φοροδιαφυγή 10,4 εκ ευρώ ενώ η άλλη με την ίδια έδρα μόλις για 180 χιλιάδες ευρώ αν και από ότι φαίνεται πρόκειται για συγκοινωνούντα δοχεία. Δεν θα μπούμε στη διαδικασία της ονοματολογίας γιατί αυτή θα έπρεπε να είναι υποχρέωση της ΑΑΔΕ και της Πολιτείας αλλά έχουμε την αίσθηση ότι η ατιμωρησία είναι αυτή που οδηγεί στη φοροδιαφυγή. Γιατί είναι γνωστό ότι η Betshop δεν έχει εδώ και ένα χρόνο φορολογική ενημερότητα (έχει φάει πρόστιμα άνω των 25 εκ ευρώ, έχει χάσει τις προσφυγές σε πρώτο και δεύτερο βαθμό και έχει προσφύγει στο ΣτΕ) αλλά παρ’ όλα αυτά συνεχίζει να λειτουργεί κανονικά σα να μην συμβαίνει τίποτα ενώ δεν έχει καταβάλλει ούτε και τα τέλη για την άδεια που έχει πάρει. Το ακόμα καλύτερο είναι ότι η εταιρία του Γαβριήλ Χαλεπλή που ελέγχει την Betshop έχει υποβάλει και αίτηση για δεύτερη διαδικτυακή άδεια. Και το ερώτημα είναι αν οι άλλες στοιχηματικές που είναι εντάξει στις υποχρεώσεις τους είναι κορόιδα και γενικά ποιος δουλεύει ποιον σε αυτή την έρημη χώρα;

Περίεργες αναφορές και φαινόμενα

Μια τουλάχιστον περίεργη αναφορά υπάρχει στην ανακοίνωση που εξέδωσε η εισηγμένη Ευρωσύμβουλοι την περασμένη Παρασκευή με αφορμή την αντικατάσταση μέλους του ΔΣ της εταιρίας που παραιτήθηκε. Στην ανακοίνωση αφού γίνεται λόγος για την αντικατάσταση προστίθενται και τα εξής ενδιαφέροντα «Στην συνέχεια για να εξασφαλιστεί η ασφάλεια των συναλλαγών και να διευκολυνθούν οι καλόπιστοι τρίτοι και οι εποπτικές Αρχές στην συγκέντρωση των πληροφοριών για την εκπροσώπηση της εταιρίας, το Δ.Σ. ανασυγκροτήθηκε σε σώμα και κατανεμήθηκαν αρμοδιότητες ως εξής:»…. Συμβαίνει κάτι άραγε που η εταιρία δεν το αναφέρει; Η αποχώρηση μέλους του ΔΣ που ήταν και στην Επιτροπή Ελέγχου είναι τυχαία ή υπάρχουν λόγοι; Όλα αυτά μάλιστα συνέβησαν μόλις τέσσερις ημέρες μετά την πραγματοποίηση της Γενικής Συνέλευσης της εταιρίας όπου δεν φαίνεται να υπήρχε παραίτηση. Σημειωτέον δε ότι η παραίτηση δεν ανακοινώθηκε με ξεχωριστή ανακοίνωση, ούτε και οι λόγοι αυτής που θα μπορούσαν να είναι το σύνηθες … προσωπικοί.

Κανείς δεν χάνεται

Τελικά στην Ελλάδα κανείς δεν χάνεται. Θυμάστε υποθέτουμε την Νέλλη (κατά κόσμον Ελένη) Τζάκου τη Γενική Διευθύντρια της λιανικής Τραπεζικής της Εθνικής που το 2018 είχε εμπλακεί στην υπόθεση της απόκτησης Golden Visa μέσω POS και απομακρύνθηκε από την Εθνική και μάλιστα χωρίς αποζημίωση όπως είχαν πει από την ΕΤΕ στα ΜΜΕ εκείνη την περίοδο. Γιατί τη θυμηθήκαμε; Απλά είδαμε ότι είναι μέλος ΔΣ των Ευρωσυμβούλων και σε κάμποσα άλλα. Προφανώς λόγω τεχνογνωσίας. Κατά τα λοιπά απορώ γιατί η κα Τζάκου δεν αξίωσε αποζημιώσεις από την Εθνική αφού μετά βγήκαν όλοι λάδι και μάλιστα με σφραγίδα επιστημονικής επιτροπής.

Κουίζ

Μεγάλος επιχειρηματίας-μεγιστάνας που ξεπερνά τα ελληνικά σύνορα έκανε κόλπο για να πάρει ποσοστό που θα «χώσει» στο Χρηματιστήριο όταν θα μπει η θυγατρική εισηγμένης. Ποιος είναι και τι κόλπο έκανε; Για να σας βοηθήσουμε απλά επισημαίνουμε ότι έχει κάνει και … καλύτερα κόλπα στο παρελθόν στις τράπεζες τα οποία πολλοί κάνουν ότι δεν θυμούνται.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή