Ο Μητσοτάκης και η καθημερινότητα, ο Κασσελάκης και οι απολύσεις, ο μονόδρομος Ανδρουλάκη

Οι Κομισάριοι έρχονται και θέτουν την ατζέντα της εβδομάδας
Ο Μητσοτάκης και η καθημερινότητα, ο Κασσελάκης και οι απολύσεις, ο μονόδρομος Ανδρουλάκη
12'

Ο Μητσοτάκης και η καθημερινότητα

Η καθημερινότητα βρίσκεται στο επίκεντρο των κυβερνητικών πρωτοβουλιών. Και αυτό φάνηκε την προηγούμενη βδομάδα με τον πρωθυπουργό να επισκέπτεται το υπουργείο Ανάπτυξης και έπειτα το Αγροτικής Ανάπτυξης. Αλλά αυτό που δημιούργησε έκπληξη είναι η απόφαση της κυβέρνησης να φορολογήσει με 33% τα υπερκέρδη των διυλιστηρίων. Τρακόσια εκατομμύρια θα πούμε στα κρατικά ταμεία από την έκτακτη φορολόγηση και θα χρησιμοποιηθούν για επενδύσεις αλλά και για έκτακτη οικονομική ενίσχυση των συνταξιούχων και των ευάλωτων. Το έκτακτο βοήθημα θα δοθεί πριν το Πάσχα και θα είναι σίγουρα μια ανάσα για τους συνταξιούχους που λόγω προσωπικής διαφοράς δεν θα λάβουν αύξηση το 2025.

Ο Κασσελάκης, οι απολύσεις και το βαρύ κλίμα

Απέλυσε τους Θεοχαρόπουλο και Γιώργο Τσίπρα εν μία νυκτί ο Στέφανος Κασσελάκης, με το σκεπτικό πως οι αργομισθίες τελείωσαν στο ΣΥΡΙΖΑ. Και αναρωτιόμαστε τα δύο στελέχη δεν προσέφεραν στο κόμμα; Από τις θέσεις που κατείχαν δεν εργάζονταν; Και αλήθεια πως μπορεί ένας αρχηγός κόμματος φέρεται με αυτό τον τρόπο; Οι απολύσεις έχουν δημιουργήσει πάντως βαρύ κλίμα στο εσωτερικό του κόμματος, καθώς οι πληροφορίες λένε πως θα ακολουθήσουν και άλλες. Ήδη κάποια στελέχη στις δημόσιες τοποθετήσεις τους εκφράζουν την αντίθεσή τους για τις ενέργειες του Κασσελάκη. Από ό,τι μαθαίνουμε κάποιοι δε θα κάτσω με σταυρωμένα χέρια το επόμενο διάστημα. Και μπορεί ο Στέφανος να θεωρεί πως το κόμμα είναι αυτός, αλλά μάλλον θα τα βρει σκούρα στο επικείμενο συνέδριο.

Ο Τσίπρας και η κεντροαριστερά

Δεν το λέμε εμείς, αλλά όλοι, και δημοσιογράφοι και πολιτικοί και αναλυτές πως το συνέδριο που διοργάνωσε ο Τσίπρας μαζί με τον Ζάεφ πήγε εξαιρετικά. Συζητήσεις ενδιαφέρουσες, εξέχουσες προσωπικότητες και ένας Τσίπρας ευδιάθετος, χαλαρός, συνειδητοποιημένος. Μετά ήρθε και η δημοσκόπηση της GPO να επιβεβαίωση πως πως το πολιτικό κεφάλαιο του Αλέξη Τσίπρα παραμένει σημαντικό. Είναι το πρόσωπο που συγκεντρώνει την προτίμηση του κόσμου για να ηγηθεί σε έναν ενδεχόμενο ενιαίο φορέα της κεντροαριστεράς. Μάλιστα συγκεντρώνει σχεδόν διπλάσιο ποσοστό στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ σε σχέση με το Στέφανο Κασσελάκη.

Ο μονόδρομος του Ανδρουλάκη

Η μισή κοινοβουλευτική ομάδα έχει στραφεί εναντίον του Νίκου Ανδρουλάκη και τον αμφισβητεί ανοιχτά. Ακόμα και το ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, ο Κώστας Σκανδαλίδης, υποστήριξε πως το ΠΑΣΟΚ πρέπει να κάνει επανεκκίνηση με εκλογή από τη βάση. Δεν φαίνεται λοιπόν να έχει περιθώρια ο Ανδρουλάκης να μην προχωρήσει άμεσα τις διαδικασίες για εσωκομματικές κάλπες. Οι κουβέντες που έχουν ακουστεί μέχρι τώρα είναι βαριές, το κλίμα πολεμικό και μένει να δούμε τι θα γίνει στην Κεντρική Επιτροπή στο τέλος της εβδομάδας. Οι εξελίξεις μάλλον θα είναι καταιγιστικές..

Αφανείς συνεργάτες

Μας λένε ότι υπάρχει Υπουργός που απασχολεί δύο συνεργάτες στο γραφείο του οι οποίοι λύνουν και δένουν ( ο ένας εμφανίζεται και ως το «μυαλό» της επικοινωνίας του Υπουργού) αλλά οι δύο αυτοί συνεργάτες δεν εμφανίζονται πουθενά στο οργανόγραμμα του Υπουργείου. Επειδή το ψάξαμε αρκετά ομολογούμε ότι δεν βρίσκουμε πουθενά τους συνεργάτες στο σχήμα. Αντιθέτως ψάχνοντας αρκετά βρήκαμε ότι οι δύο άτυποι συνεργάτες έχουν εταιρίες που κάνουν πολύ ωραίες δουλειές για το δημόσιο. Πάρα πολύ ωραία.

«Μνημείο» ελέγχου στην Coco-mat

Αυτή η ορκωτός που έλεγξε τις οικονομικές καταστάσεις της Coco-mat πρέπει να είναι πολύ προχωρημένη. Εξέδωσε πιστοποιητικό όπου εκφράζει γνώμη με επιφύλαξη όταν στο λογαριασμό «Άυλα περιουσιακά στοιχεία», ποσού ευρώ 13.000 χιλ., απεικονίζεται η αξία εμπορικού σήματος και η ορκωτός δεν έλαβε στοιχεία για την εύλογη αξία του σήματος και ταυτόχρονα υπάρχουν «Επενδύσεις σε θυγατρικές», ποσού ευρώ 3.992 χιλ. περίπου όπου απεικονίζεται η αξία κτήσης μετοχών πέντε εταιρειών του εξωτερικού όπου και πάλι δεν την δόθηκαν στοιχεία. Δηλαδή ολόκληρα 17 εκ ευρώ είναι τον αέρα και αυτή επιφυλάσσεται αντί να εκδώσει πιστοποιητικό με άρνηση γνώμης. Σημειωτέον ότι η εταιρία είναι στα … κόκκινα με αρνητικό κεφάλαιο αλλά παρ όλα αυτά δεν φαίνεται να χρωστά στην εισηγμένη ΜΠΛΕ ΚΕΡΔΟΣ στην οποία με βάση τα τελευταία δημοσιευμένα στοιχεία πληρώνει ενοίκια 1,054 εκ ευρώ. Βέβαια στις οικονομικές καταστάσεις της ΜΠΛΕ ΚΕΡΔΟΣ τα έσοδα είναι 1,046 εκ ευρώ οπότε υπάρχει μια διαφορά 8 χιλιάδων ευρώ στοιχείο που δεν δείχνει ότι κάτι δεν πάει καλά είτε με τη μια είτε την άλλη είτε και τις δύο οικονομικές καταστάσεις. Πέραν αυτού το ερώτημα είναι αν όμως τα πράγματα δεν εξελιχθούν καλά στην Coco-mat τι θα συμβεί με την εισηγμένη ΜΠΛΕ ΚΕΔΡΟΣ που κρέμεται από τις υπόλοιπες δραστηριότητες των αδελφών Ευμορφίδη;

Μένει … φεύγοντας

Μπορεί ο όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ να πούλησε την ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ αλλά από τον κλάδο ενέργειας δεν φεύγει ολοκληρωτικά. Το αντίθετο μάλιστα καθώς διατηρεί τον κλάδο απορριμμάτων, την αντλησιοταμίευση και τη δυνατότητα δραστηριοποίησης στα υπεράκτια αιολικά. Έχουμε δε την αίσθηση ότι τουλάχιστον στα υπεράκτια θα υπάρξει ευρύτερη συνεργασία με τη Masdar καθώς απαιτούνται τεράστιου μεγέθους επενδυτικά κεφάλαια για την υλοποίησή τους. Σημειώνεται ότι σήμερα η αντλησοταμίευση είναι ο μόνος τρόπος αξιόπιστης, στρατηγικής αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας, που επιτρέπει την ενσωμάτωση ολοένα και μεγαλύτερου ποσοστού ενέργειας από ΑΠΕ, απαντώντας σε προβληματισμούς για την ευστάθεια τάσης και συχνότητας του συστήματος εξαιτίας της διαλείπουσας και απρόβλεπτης φύσης της ηλιακής και αιολικής ενέργειας. Και στην περίπτωση του έργου στην Αμφιλοχία το όφελος θα είναι σημαντικό δεδομένου ότι η χώρα έχει μεγάλη ανάγκη από τη βελτίωση της σταθερότητας του συστήματος και της μείωσης του κόστους λόγω των καθυστερήσεων στην ανάπτυξη του δικτύου μεταφοράς.

Αιφνιδιάστηκαν

Σοκ και «δέος» προκάλεσε στις εταιρίες διύλισης ο αιφνιδιασμός με την επιβολή έκτακτης εισφοράς στα κέρδη του 2023. Και αυτό που λένε ότι τους πείραξε περισσότερο δεν είναι ότι θα πληρώσουν αλλά ότι βρέθηκαν προ απροόπτου και τινάζεται στον αέρα ο οικονομικός τους προγραμματισμός. Επιπλέον ισχυρίζονται ότι ένα μεγάλο μέρος των κερδών που φορολογούνται προέρχονται από πωλήσεις στο εξωτερικό και ουσιαστικά τιμωρείται η εξαγωγική δραστηριότητα. Δεν ξέρουμε πραγματικά αν τα κέρδη προέρχονται από το εξωτερικό. Αλλά είναι βέβαιο ότι οι δύο ελληνικές εταιρίες διύλισης δηλαδή η HellenicQ και η Motor Oil πραγματοποιούν πολύ μεγάλες εξαγωγές από τις οποίες έχουν έσοδα πολύ περισσότερα από ότι από τις δραστηριότητές τους στην ελληνική αγορά. Σημειωτέον ότι τελικά μπορεί να μην πληρώσουν μόνο 300 εκ ευρώ όπως αρχικά ανακοινώθηκε αλλά κοντά στα 400 εκ ευρώ. Μέσα σε αυτό το κλίμα η αντιπολίτευση κατηγορεί την κυβέρνηση ότι πήρε λίγα και καθυστερημένα και μετά όλοι οι πολιτικοί θέλουν επενδύσεις στην Ελλάδα και αναρωτιούνται γιατί δεν έρχονται. Πέραν αυτού στην αγορά υπάρχει ανησυχία ότι υπάρχουν και άλλοι κλάδοι που θα ακολουθήσουν. Για τις τράπεζες διαψεύστηκε το σενάριο και από ότι φαίνεται σώζονται από το μεγάλο ύψος του αναβαλλόμενου φόρου.

Βαρύ όνομα

Ο κύκλος του Μιχάλη Τσαμάζ στον ΟΤΕ κλείνει και επίσημα την ερχόμενη Παρασκευή όπου θα εκλεγεί νέα διοίκηση από τη Γενική Συνέλευσης των μετόχων και τον όμιλο θα αναλάβει να τρέξει ο Κώστας Νεμπής. Θεωρείται ένα από τα τέκνα του Μιχάλη Τσαμάζ που μάλιστα προετοιμάστηκε για τη θέση τρέχοντας με επιτυχία τη θυγατρικής της Deutsche Telekom στην Ουγγαρία. Ο Μιχάλης Τσαμάζ πάντως ετοιμάζεται να κάνει το επόμενο επαγγελματικό του βήμα με τα όσα ακούγονται για KAIZEN και Ιντραλότ να μην έχουν σχέση με την πραγματικότητα και η μόνη πιθανή ως βέβαια εξέλιξη είναι η μετακόμισή του στον όμιλο Metlen (πρώην Μυτιληναίος) όπου θα αναλάβει να τρέξει την εισαγωγή στο Λονδίνο. Και με το Μιχάλη Τσαμάζ (που έχει βαρύ όνομα εντός κι εκτός συνόρων) στο δυναμικό της η Metlen είναι δεδομένο ότι διαμορφώνει ακόμα καλύτερες προϋποθέσεις στο δρόμο για το Λονδίνο.

Το μπλέξιμο και η πολυεθνική

Μαθαίνω ότι έχουν μπλέξει δύο επιχειρηματικοί όμιλοι, ο ένας της λιανικής με πολυεθνικό μέτοχο και ο άλλος ελληνικός γιατί έκαναν το «λάθος» να κάνουν μια συμφωνία που δεν άρεσε στον παλιό συνεργάτη λογισμικού του ομίλου λιανικής. Ο παλιός συνεργάτης «ανακάλυψε» ότι του «έκλεψαν» το λογισμικό και τους τρέχει στα δικαστήρια παρά το γεγονός ότι ο έλεγχος που έγινε δεν έδειξε τίποτα το μεμπτό. Και πως να δείξει αφού το μόνο που έγινε είναι να ανέβουν στοιχεία στο cloud. Υπάρχει όμως και μια άλλη διάσταση καθώς πρόκειται για διεθνές λογισμικό στο cloud αφού η κατασκευάστρια με τρισεκατομμύρια δολάρια χρηματιστηριακή αξία έχει μεγάλη θυγατρική στην Ελλάδα η οποία θα έπρεπε να έχει βάλει κανόνες στο δίκτυό της για να προστατεύει πελάτες και συνεργάτες. Πάντως το χειρότερο για το σχετικά νέο επιχειρηματία είναι ότι δεν έμαθε από τα παθήματα της οικογένειάς του η οποία είχε μάθει να κινείται σε άλλες εποχές και να προκαλεί μονίμως φασαρία καθώς τότε υπήρχαν άλλοι κανόνες και άλλα λογισμικά που επέτρεπαν τέτοιου είδους πρακτικές για όσους φαντασιώνονταν ότι μεγάλοι και τρανοί και άλλοι δεν υπήρχαν στην πληροφορική. Τι είχες Γιάννη τί είχα πάντα.

Μονά ζυγά υπέρ των τραπεζιτών

Τελικά η κατάργηση του περίφημου ακαταδίωκτου των τραπεζικών στελεχών που πήρε παράταση έως την 1η Ιουλίου δεν φαίνεται να υπήρχε σκοπός να ισχύσει ποτέ. Γιατί είναι μια πολύ ωραία διάταξη η οποία είχε αρχικά στόχο να γίνουν κινήσεις εξυγίανσης χωρίς το φόβο του δικαστηρίου αλλά ο χρόνος που ίσχυσε επιτέλεσε το σκοπό της. Η περίοδος ισχύος της διάταξης έδωσε τη δυνατότητα να ξεγλιστρήσουν και κάποιοι που δεν λειτούργησαν με τραπεζικά κριτήρια αλλά έγιναν πλουσιότεροι. Τώρα η κυβέρνηση με την πίεση των τραπεζιτών και των εταιριών διαχείρισης απαιτήσεων ψήφισε την απίθανη τροπολογία που αναφέρει ότι η αρμόδια εισαγγελική αρχή θα ζητά από την Τράπεζα της Ελλάδος την πρόταση δύο επιθεωρητών της ΤτΕ, οι οποίοι θα συντάσσουν σχετική έκθεση για το εάν υπάρχει παράβαση ή όχι . Ουσιαστικά δηλαδή οι επιθεωρητές θα αναλάβουν ρόλο εισαγγελέα και σε ένα βαθμό θα υποκαταστήσουν το ρόλο του φυσικού δικαστή. Αυτό δεν συμβαίνει σε καμία άλλη περίπτωση και πιθανά να προσκρούει σε συνταγματικές επιταγές. Και δεν απέχει και πολύ από την απίθανη διάταξη του 2019 όπου προβλεπόταν να ασκείται δίωξη σε τραπεζικά στελέχη μόνο κατ’ έγκληση. Μια διάταξη που έδινε δυνατότητα σε οποιοσδήποτε να τινάξει τη μπάνκα στον αέρα και αν γινόταν έγκληση σε βάρος του να μην συμβεί τίποτα. Μάλλον έχουμε χάσει κάθε αίσθηση του μέτρου και της δικαιοσύνης.

Άλλα … κόλπα

Νέα κόλπα φαίνεται πως έχουν ανακαλυφθεί από τους διοικούντες μεγάλη εισηγμένη εταιρία. Πρώτα πωλείται ένα πακέτο μετοχών με premium και η αγορά πανηγυρίζει και στη συνέχεια ακολουθεί στρατηγική συνεργασία όπου ο αγοραστής του πακέτου παίρνει συμμετοχή σε περιουσιακά στοιχεία από τα οποία προκύπτει ότι θα βγάλει πολλαπλάσια χρήματα από το premium που έδωσε. Ειλικρινά δεν ξέρουμε αν και κατά πόσο όλο αυτό εμπίπτει στις διατάξεις της νομοθεσίας περί προστασίας των επενδυτών. Αλλά άμα είσαι μέγας και τρανός επενδυτής στην Ελλάδα όλα επιτρέπονται. Ειδικά αν έχεις πουλήσει προηγουμένως με κόλπο δημόσια πρότασης μια τράπεζα που είχε ήδη χρεοκοπήσει λόγω μνημονίου.

Τα … αβέβαια της Aegean

Κανένας δεν έχει καταλάβει πως θα υλοποιηθεί η συμφωνία της Aegean για την αποζημίωση από την Pratt &Whitney των διαφυγόντων εσόδων από τα προβλήματα στους κινητήρες των A320 neo. Η εταιρία επικαλούμενη το απόρρητο της συμφωνίας δεν δίνει στοιχεία ούτε για το ύψος της αποζημίωσης ούτε για το χρονοδιάγραμμα που αυτή θα δοθεί υπό μορφή έκπτωσης. Στο πρώτο τρίμηνο πάντως τα έξοδα συντήρησης των αεροσκαφών αυξήθηκαν, κατά 10 εκατ. ευρώ γεγονός που δείχνει ότι η έκπτωση δεν έχει πέσει στο σύστημα. Αν αυτό επιβεβαιωθεί στα επόμενα τρίμηνα θα πρέπει να περιμένουμε αύξηση των περιθωρίων κέρδους. Όλα αυτά όμως τα … αβέβαια δεν αρέσουν στους επενδυτές και η μετοχή της εισηγμένης έχει παραμείνει καθηλωμένη στα τρέχοντα επίπεδα εδώ και καιρό.

Η ελλιπής σύνθεση και η … εξασφαλισμένη παράταση

Με ελλιπή σύνθεση λειτουργεί το τελευταίο διάστημα το ΔΣ της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς καθώς δεν υπάρχει εκπρόσωπος της Τράπεζας της Ελλάδος. Και αυτό λόγω της συνταξιοδότησης του κ. Γιώργου Πάσχα ο οποίος εκπροσωπούσε την Τράπεζα στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Ο Γιώργος Πάσχας πάντως είχε σε πολλές περιπτώσεις ιδιαίτερα δημιουργικό ρόλο καθώς επανέφερε στην τάξη τις συνήθως «χαλαρών» διαθέσεων κυρίες της Εκτελεστικής Επιτροπής που περνούσαν στο ντούκου σοβαρές υποθέσεις. Θα έχει ενδιαφέρον να δούμε ποιος θα τον αντικαταστήσεις όταν αυτό συμβεί. Σημειωτέον ότι η θητεία της Εκτελεστικής Επιτροπής της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς λήγει τον ερχόμενο Σεπτέμβριο και μέχρι στιγμής δεν έχουν κινηθεί οι προβλεπόμενες διαδικασίες διορισμού νέας διοίκησης. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η Βασιλική Λαζαράκου εξασφάλισε προς το παρόν παράταση θητείας πριν αρχίσει η βάσανος του … ΑΣΕΠ.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή