Ο Μητσοτάκης «μπριζώνει» τους υπουργούς, τα πέντε χρόνια του Τσαμάζ και η Intrum

Οι Κομισάριοι έρχονται και θέτουν την ατζέντα της εβδομάδας

Ο Μητσοτάκης «μπριζώνει» τους υπουργούς, τα πέντε χρόνια του Τσαμάζ και η Intrum
11'

Ο Μητσοτάκης «μπριζώνει» τους υπουργούς

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει «μπριζώσει» τους υπουργούς και δεν θα τους αφήσει σε χλωρό κλαρί ούτε τον Αύγουστο από ό,τι φαίνεται. Θέλει να τρέξουν όλοι και όλα γρήγορα, να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις να φανούν αποτελέσματα στο μέτωπο της ακρίβειας και να παραμείνει σε επαγρύπνηση ο κρατικός μηχανισμός στο μέτωπο των πυρκαγιών. Και υπουργοί το ξέρουν αυτό και δεν έχουν περιθώρια για εφησυχασμό. Μένει να αποδειχθεί εάν η πίεση φέρει και αποτέλεσμα…

Η ανήθικη επίθεση Κασσελάκη στον Τσίπρα

Κάθε φορά που ο Στέφανος Κασελάκης «διακοπάρει» στις Ηνωμένες Πολιτείες, κάτι θα κάνει από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού που θα προκαλέσει κρίση στον ΣΥΡΙΖΑ. Απολύσεις, κλείσιμο της ιστορικής εφημερίδας «ΑΥΓΗ» και σοβαρότατες αιχμές για τον Αλέξη Τσίπρα, έχουν δημιουργήσει ένα πολεμικό κλίμα στους εταιρικό του ΣΥΡΙΖΑ. Και πραγματικά αναρωτιόμαστε τι όνειρο είδε ο Κασσελάκης και έγραψε από τις ΗΠΑ για τον Τσίπρα ή να αναλάβει το ΣΥΡΙΖΑ ή να σταματήσει να τον αμφισβητεί. Αλήθεια πότε τον αμφισβήτησε ο Τσίπρας, ποτέ παρενέβη για τα όσα συμβαίνουν στο ΣΥΡΙΖΑ; Στελέχη του κόμματος δεν μπορούν να εξηγήσουν την επίθεση στον πρώην πρωθυπουργό και Το ξεκαθάρισμα των λογαριασμών αναμένεται την Κεντρική Επιτροπή που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή.

Το ΠΑΣΟΚ, οι κάλπες και τα στρατόπεδα

Σας είχαμε ενημερώσει εγκαίρως ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης στην Κεντρική Επιτροπή που πραγματοποιήθηκε χθες θα ανακοίνωνε εσωκομματικές κάλπες, όπερ και εγένετο. Στις 6 Οκτωβρίου Θα πραγματοποιηθούν οι εσωκομματικές εκλογές κι αν χρειαστεί και δεύτερος γύρος αυτός θα γίνει στις 13 του ίδιου μήνα. Το επόμενο διάστημα θα υπάρξουν πυρετώδεις διεργασίες στο παρασκήνιο, με τους υποψήφιους να ενισχύουν τις συμμαχίες τους και να προσπαθούν να ελέγξουν όσο μεγαλύτερο κομμάτι του κομματικού μηχανισμού. Η μάχη πάντως θα είναι σκληρή και κανείς δεν μπορεί να προβλέψει από τώρα το αποτέλεσμα….

Η Intrum και οι… άλλες δραστηριότητες

Υποθέτουμε πως είναι γνωστό πλέον ότι η Τράπεζα της Ελλάδος δεν ανανέωσε την άδεια της Intrum και της έδωσε προθεσμία να συμμορφωθεί έως την 31η Οκτωβρίου παρατείνοντας τη λειτουργίας της εταιρίας μέχρι το τέλος του 2024. Αυτό όμως που έχει ενδιαφέρον είναι οι λόγοι που δεν ανανεώθηκε η άδεια οι οποίοι δεν ανακοινώνονται από την Τράπεζα της Ελλάδος ώστε να ξέρουν και οι δανειολήπτες που ταλαιπωρούνται τι ακριβώς συμβαίνει με αυτόν που τους έχουν εξαναγκάσει να συναλλάσσονται. Όμως υπάρχει μια παράγραφος στο ΦΕΚ για την Intrum η οποία έχει πολύ «ζουμί». Συγκεκριμένα αναφέρεται ότι «Η αιτούσα, ως εταιρεία ειδικού και αποκλειστικού σκοπού, επιτρέπεται να ασκεί μόνο τις δραστηριότητες διαχείρισης απαιτήσεων για τις οποίες είχε αδειοδοτηθεί με την υπ’ αρ. 326/2/17.09.2019 απόφαση ΕΠΑΘ». Γιατί άραγε το λέει αυτό η ΤτΕ; Έκανε και άλλες δραστηριότητες η Intrum για τις οποίες δεν διαθέτει άδεια και ποιες είναι αυτές; Περισσότερα και ποιο ενδιαφέροντα προσεχώς καθώς έχουμε την αίσθηση ότι οι άλλες δραστηριότητες μπορεί να οδηγήσουν και σε άλλες παρενέργειες

Κάνουν ότι θέλουν

Για τα όσα συμβαίνουν στην Q&R έχουμε αναφερθεί σε προηγούμενες εβδομάδες. Όμως από ότι φαίνεται δεν υπάρχει φρένο. Την περασμένη Παρασκευή λοιπόν δημοσιεύτηκε πρόσκληση για τακτική Γενική Συνέλευση που θα διεξαχθεί στις 19 Ιουλίου ενώ την ερχόμενη Τετάρτη 3 Ιουλίου θα γίνει η έκτακτη Γενική Συνέλευση μετά από αναβολές και αλλαγές ατζέντας με ρυθμό υαλοκαθαριστήρα που αμφιβάλλουμε και αν στέκουν νομικά. Ας έλθουμε όμως στο προκείμενο. Την τακτική Γενική Συνέλευση όπου ναι μεν δημοσιεύτηκε πρόσκληση αλλά όχι και τα συνοδευτικά έγγραφα και ειδικά για την εκλογή των νέων μελών του ΔΣ. Και αυτό παρά το γεγονός ότι ο νόμος προβλέπει ότι για την εκλογή των μελών του, το Διοικητικό Συμβούλιο αναρτά στον διαδικτυακό τόπο της Εταιρείας είκοσι (20) το αργότερο ημέρες πριν από τη γενική συνέλευση, στο πλαίσιο της σχετικής εισήγησής του, ενημέρωση ως προς το κάθε υποψήφιο μέλος, σχετικά με την αιτιολόγηση της πρότασης, το βιογραφικό σημείωμα και τη διαπίστωση των κριτηρίων καταλληλότητας. Αλλά στην Q&R κάνουν ότι θέλουν και όποτε θέλουν.

Χαλκέντερος

Καθόλου καλό δεν ήταν το κλίμα στη Γενική Συνέλευση της Lamda Development. Οι μέτοχοι ζήτησαν εξηγήσεις από το Διευθύνοντα Σύμβουλο κ. Οδυσσέα Αθανασίου για την πορεία της μετοχής αλλά αυτός δεν φαίνεται να πιέστηκε πολύ ισχυριζόμενος μάλιστα ότι με αυτά που γίνουν τον Ιούλιο η μετοχή θα αξίζει 15 ευρώ σε όρους εσωτερικής αξίας. Δεν είπε βέβαια ότι θα πάει γιατί δεν μπορούσε να το πει. Σχολιάζοντας πάντως τις αντοχές του Οδυσσέα Αθανασίου παλιοί γνώστες της αγοράς έλεγαν ότι δεν μπορεί να μην είσαι χαλκέντερος όταν έχεις περάσει ως οικονομικός Διευθυντής από την Κλωνατέξ που μετά τη χρηματιστηριακή κατάρρευση δεν υπήρχαν απλά διαμαρτυρίες αλλά ακόμα και χειροδικίες.

Ποντάρισμα στην Εθνική για Κύπρου

Στην Τράπεζα Κύπρου το Lone Star απέτυχε να ελέγξει την τράπεζα αλλά τα fund που στήριξαν τις άμυνες της τράπεζες θέλουν να ρευστοποιήσουν την επένδυσή του η οποία αποδείχτηκε πολύ αποδοτική βοηθούσης και της ανόδου των επιτοκίων. Όμως ενδιαφερόμενοι φαίνεται να είναι Ελλαδίτες τραπεζίτες αλλά στην Τράπεζα Κύπρου δεν υπάρχει και μεγάλη θέρμη λόγω του παρελθόντος με τον Ανδρέα Βγενόπουλο. Βέβαια κανένας δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι οι ελληνικές τράπεζες έχουν σχέση με τις πρακτικές του μακαρίτη και τα όσα λέγονται μάλλον λέγονται για να ρίξουν στάχτη στα μάτια. Γιατί οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η Εθνική εδώ και πάνω από ένα χρόνο καλοβλέπει την επέκταση στην Κύπρο και έχει τη δυνατότητα να το κάνει. Υπό αυτές τις συνθήκες θα ποντάραμε στην Εθνική Τράπεζα θεωρώντας ότι οι πιθανότητες είναι πολύ μεγάλες. Σημειωτέον ότι η Alpha διέψευσε δημοσίευμα του Bloomberg ότι ενδιαφέρεται. Θα πρέπει επίσης να υπενθυμίσουμε ότι Πρόεδρος της Τράπεζας Κύπρουν είναι ο παλιός και επιτυχημένος διοικητής της Εθνικής κ. Τάκης Αράπογλου ο οποίος έχει αποδείξει ότι ξέρει από deals που προσθέτουν αξία.

Η λαθρεμπορία και ο Χριστός

Άστραψε και βρόντηξε στη Γενική Συνέλευση ο επικεφαλής της Helleniq (πρώην Ελληνικά Πετρέλαια) όχι τόσο για την έκτακτη φορολόγηση που έπιασε στον ύπνο τις δύο εταιρίες διυλιστηρίων αλλά για τα όσα συμβαίνουν στην αγορά. Και από αυτά που είπε εμείς κρατάμε την απορία του για το πώς κάποιες εταιρίες εμπορίας καυσίμων καταφέρνουν να πουλούν σε τιμές κάτω από τις τιμές διυλιστηρίου. Για να γίνει πιο παραστατικός πρόσθεσε ότι «Μόνο ο Χριστός κατάφερε πολλαπλασιάζοντας τα ψάρια στο σχετικό θαύμα, να δώσει περισσότερη ποσότητα από ό,τι είχε διαθέσιμη». Κοινώς περιέγραψε κλοπή στην αντλία και λαθρεμπόριο. Το μόνο που δεν ανέφερε είναι τα ονόματα των εμπλεκόμενων. Αλλά αρκεί μια βόλτα στα πρατήρια για να καταλάβει ο κάθε ένας ποιοι είναι εκείνοι που φωτογράφισε. Πάντως κάποιοι λένε ότι το γεγονός πως ο κ. Σιάμισιης περιέγραψε μια πραγματικότητα γιατί είχε και άλλους λόγους πέραν του αθέμιτου ανταγωνισμού που υφίσταται το δίκτυο εμπορίας των ΕΛΠΕ. Πάντως εμείς θα περιμένουμε και αντιδράσεις από την Motor Oil για να δούμε μέχρι που θα φτάσουν οι αντιδράσεις.

Αέρας κοπανιστός με άδεια Χρηματιστηρίου

Πολύ περίεργα πράγματα μου λένε ότι συμβαίνουν με τη λειτουργία της εταιρίας εκκαθάρισης του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Υπάρχει γενικά μια χαλαρότητα και έλλειψη ελέγχου στις συναλλαγές που γίνονται στο Χρηματιστήριο και η πώληση αέρα έχει λάβει διαστάσεις και είναι πολύ προσοδοφόρα για εκείνους που κλείνουν τη θέση με πακέτα αφού αυτό είναι επιτρεπτό.

Το ερώτημα όμως είναι πως γίνεται αφού υποτίθεται έχουν ξοδευτεί ένα σωρό χρήματα σε τεχνολογία στο ΧΑ να πουλήσει κάποιος στην spot αγορά μετοχές που δεν έχει στην κατοχή του. Και για ποιο λόγο το Χρηματιστήριο δεν έχει αναπτύξει μια εφαρμογή που να μπλοκάρει τέτοιου είδους πρακτικές καθώς και χαμηλού κόστους είναι και απαραίτητη για την αξιοπιστία της αγοράς. Στην Επιτροπή κεφαλαιαγοράς περί άλλα τυρβάζουν.

Οι Οικονομικοί Διευθυντές των μεγαλοεπενδυτών εξαφανίστηκαν

Τον περασμένο Μάρτιο όταν όλοι υμνούσαν την Advent Technologies εμείς εδώ οι Κομισάριοι γράφαμε «Επενδυτής χωρίς λεφτά; Η Advent, το Nasdaq και η … Velti» (πατήστε εδώ για να διαβάσετε τι έγραφαν οι Κομισάριοι). Αναφέραμε λοιπόνότι υπάρχουν σοβαρά ερωτήματα αν η εταιρία μπορεί να βάλει την Ελλάδα στον παγκόσμιο χάρτη του Υδρογόνου και να πάρει ζεστά και μετρητά επιδότηση 24 εκ ευρώ για το έργο Green Hipo στην Κοζάνη ύψους 60 εκ ευρώ. Φαίνεται όμως ότι έρχονται νέα επεισόδια για τους μεγάλους αυτούς επενδυτές μετά τα προηγούμενα που εδώ στην Ελλάδα για πολλούς φάνταζαν μακρινά, ξένα και όχι αληθινά. Αυτή λοιπόν η φοβερή και τρομερή εταιρία δεν μπόρεσε να δημοσιεύσει αποτελέσματα πρώτου τριμήνου 2024 ούτε χρήσης 2023 μέχρι σήμερα και από το Nasdaq πήρε την άγουσα προς διαγραφή.

Ως αιτία για τη μη δημοσίευση αναφέρεται ότι ο οικονομικός Διευθυντής της εταιρίας που εργαζόταν σε αυτήν από το 2021 παραιτήθηκε από όλες τις θέσεις τον Ιανουάριο του 2024. Ο νέος οικονομικός Διευθυντής που ανέλαβε παραιτήθηκε και αυτό αυτός το Μάρτιο δηλαδή έμεινε μόλις δύο μήνες. Και όποιος καταλαβαίνει μπορεί να αντιληφθεί ότι όχι απλά δεν πάει κάτι καλά με την εταιρία αλλά τίποτα. Απλά στην Ελλάδα είναι ωραία τα καθρεφτάκια για τους ιθαγενείς και στο πλαίσιο αυτό ετοιμαζόμαστε για ταξίδι στην Κοζάνη μεθαύριο Τρίτη καθώς μαθαίνουμε ότι «Την Τρίτη, 2 Ιουλίου και ώρα 7 μ.μ., η Advent Technologies θα πραγματοποιήσει εκδήλωση στον εξωτερικό χώρο της Πανεπιστημιούπολης του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας στη ΖΕΠ Κοζάνης, Κτήριο ΑΠ3-8. Η εκδήλωση θα λάβει χώρα αμέσως μετά το τέλος της δεύτερης ημέρας του 2nd Hydrogen Summer ScH2ool το οποίο διοργανώνεται φέτος από την εταιρεία μας, σε συνεργασία με το Cluster Βιοοικονομίας και Περιβάλλοντος Δυτικής Μακεδονίας (CluBE) και το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού έργου Green Skills for Hydrogen. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, ο Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος της Advent Technologies, Δρ Βασίλης Γρηγορίου, θα παραχωρήσει ομιλία σχετικά με τις τελευταίες στρατηγικές συνεργασίες που έχει συνάψει η εταιρεία με ηγέτες της παγκόσμιας μετάβασης στην καθαρή ενέργεια….» Δεν περιγράφουμε άλλο.

Γιατί θα πουλήσουν

Τελικά οι Σέρβοι της Nova μπορεί να μην περπάτησαν καλά στην Ελλάδα αλλά μάλλον θα βρουν να πουλήσουν και σε καλή τιμή. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στο παιγνίδι έχουν μπει για τα καλά οι Άραβες και σε συνεργασία με παλιούς εν Ελλάδι ενδιαφερόμενους. Φυσικά τα περισσότερα χρήματα θα μπουν από τους Άραβες με έπαθλο τη συνδρομητική τηλεόραση για τους Έλληνες και τις τηλεπικοινωνίες για τους εκ Μέσης Ανατολής φίλους μας.

Τα πέντε χρόνια του Τσαμάζ

Ο Μιχάλης Τσαμάζ αποχώρησε φορτωμένος επιτυχίες από τον ΟΤΕ και σε κλίμα συγκίνησης κατά τη Γενική Συνέλευση της περασμένης Παρασκευής. Το βέβαιο είναι ότι δεν πρόκειται να κρεμάσει τα παπούτσια του καθώς ο ίδιος λέει σε φίλους και γνωστούς που έχει ακόμα μπροστά του άλλα πέντε χρόνια δημιουργίας. Το που θα βρίσκεται είναι θέμα χρόνου να το ανακοινώσει με τις πιθανότητες να είναι για την Μυτιληναίος (Metlen) καθώς ο Βαγγέλης Μυτιληναίος του έχει κάνει δελεαστική πρόταση εδώ και τουλάχιστον έξι μήνες. Και είναι τουλάχιστον δελεαστική εξ όσων γνωρίζουμε και με στόχους που ο Μιχάλης Τσαμάζ ξέρει να επιτυγχάνει.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή