Τα Σκόπια, ο Μητσοτάκης και το μυστικό όπλο, η ανήθικη στάση Κασσελάκη απέναντι στον Τσίπρα

Οι Κομισάριοι έρχονται και θέτουν την ατζέντα της εβδομάδας

Τα Σκόπια, ο Μητσοτάκης και το μυστικό όπλο, η ανήθικη στάση Κασσελάκη απέναντι στον Τσίπρα
11'

Τα Σκόπια, ο Μητσοτάκης και το μυστικό όπλο

Έχει το σχέδιό του ο Κυριάκος Μητσοτάκης για το ζήτημα της μη τήρησης από τα Σκόπια της Συμφωνίας των Πρεσπών. Ο πρωθυπουργός έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα στα Σκόπια ότι η Ελλάδα δεν θα ανεχθεί να μην τηρείται η Συμφωνία και μέχρι να συνετιστεί η γειτονική χώρα δεν θα κυρώσει τα πρωτόκολλα. Όμως ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε πως δεν θα αποκαλύψει τα όπλα που έχει στην φαρέτρα της, η κυβέρνηση. Και ένα απ' αυτά μαθαίνουμε πως είναι να μπλοκάρει οποιαδήποτε συζήτηση των Σκοπίων με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Και αποδεικνύεται πόσο σωστά λειτούργησε η κυβέρνηση και δεν έσπευσε να κυρώσει τα πρωτόκολλα, γιατί σε αυτήν την περίπτωση οι Σκοπιανοί θα προκαλούσαν ακόμη περισσότερο.

Η ανήθικη στάση Κασσελάκη απέναντι στον Τσίπρα

Στο ΣΥΡΙΖΑ τώρα το κλίμα είναι πολεμικό μεταξύ της «φρουράς Τσίπρα» και τον «Κασσελακικών». Αιτία, οι σοβαρότατες αιχμές που αφήνει σε κάθε δημόσια τοποθέτηση του, ο Κασσελάκης εναντίον του Αλέξη Tσίπρα για τα οικονομικά του κόμματος. Τα όσα λέει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, έχουν προκαλέσει την έντονη δυσφορία στελεχών που εξακολουθούν να είναι κοντά στον πρώην πρωθυπουργό. Και με το δίκιο τους είναι στα κάγκελα. Εμείς πάντως πρέπει να σας θυμίσουμε ότι ακόμα και οι πιο ορκισμένοι εχθροί του Τσίπρα δεν άφησαν ποτέ καμιά αιχμή για εκείνον για «μαύρο χρήμα», όπως με μεγάλη ευκολία κάνει ο Κασσελάκης. Κι αν μη τι άλλο αυτό αποτελεί ανήθικη στάση απέναντι στον πρώην πρωθυπουργό. Αν έχει στοιχεία ο Κασσελάκης ας τα δώσει στη Δικαιοσύνη; Διαφορετικά ας σταματήσει να ρίχνει λάσπη στον ανεμιστήρα εναντίον του Αλέξη Τσίπρα…

Το ΠΑΣΟΚ, η πέριπτωση Διαμαντοπούλου και οι άλλοι

Μέσα στην εβδομάδα αναμένεται η Άννα Διαμαντοπούλου να ανακοινώσει την υποψηφιότητά της για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ. Μια υποψηφιότητα που σίγουρα ανακατεύει την τράπουλα και δημιουργεί νέα δεδομένα. Και υποπτευόμαστε ποιοι θέλουν την Άννα για αρχηγό του ΠΑΣΟΚ, ωστόσο δε θα είναι και πολύ εύκολο να βγει νικήτρια στην κούρσα των εσωκομματικών εκλογών. Κάποιοι θεωρούν σίγουρη την εκλογή της στον δεύτερο γύρο, άλλοι πάλι πιστεύουν πως δεν έχει έρεισμα στη βάση του κόμματος. Προς το παρόν η μάχη φαίνεται να είναι για τρεις. Τους κκ Ανδρουλάκη, Δούκα και Γερουλάνο. Το μόνο βέβαιο είναι πως θα έχει ενδιαφέρον το επόμενο διάστημα η εσωκομματική διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη στο ΠΑΣΟΚ. Και μένει να διαφανεί αν στον πρώτο γύρο των εκλογών θα παραμείνουν όλοι υποψήφιοι.

Ποιοι θα μπουν στον Ηρακλή ΙΙΙ

Θέμα ολίγου χρόνου είναι να ληφθούν οι αποφάσεις για τον Ηρακλή ΙΙΙ, καθώς αναμένεται η ολοκλήρωση των διαδικασιών για τη δημιουργία του πέμπτου τραπεζικού πόλου με τη συνένωση Attica - Παγκρήτια και τον προσδιορισμό των κεφαλαιακών αναγκών. Στη συνέχεια θα πρέπει να αναμένεται ο προσδιορισμός του ύψους των εγγυήσεων του ελληνικού δημοσίου με το άθροισμα των «πακέτων» του πέμπτου πόλου, αλλά και των συστημικών τραπεζών που έχουν υπόλοιπα, τα οποία δεν πρόλαβαν να τοποθετήσουν στους δύο προηγούμενους γύρους του Ηρακλή. Προς το παρόν πάντως η συζήτηση περιστρέφεται στην εκτίμηση για το ύψος των εγγυήσεων του Δημοσίου που μπορούν να φτάσουν έως και τα 2 δις ευρώ με βάση το νόμο που έχει ψηφιστεί από πέρυσι.

Εκτός από τις Attica Bank και Παγκρήτια, αλλά και τους συστημικούς στο παιχνίδι θα μπουν και οι συνεταιριστικές τράπεζες που έχουν διατυπώσει την πρόθεσή τους να τιτλοποιήσουν NPEs με κρατικές εγγυήσεις. Από τους μεγάλους, Εθνική και Πειραιώς θα κλείσουν τις εκκρεμότητες που δεν πρόλαβαν στον Ηρακλή ΙΙ. Όλοι βέβαια θα κληθούν να πληρώσουν τσιμπημένο κόστος σε σχέση με τους δύο προηγούμενους γύρους.

Δεν ανησυχεί η Eurobank αλλά…

Μένουμε στις τράπεζες όπου φαίνεται ότι εκεί στην Κύπρο, οι ελληνικές τράπεζες δεν έχουν την αντιμετώπιση του παρελθόντος μετά τα όσα είχαν συμβεί κατά την περίοδο του μακαρίτη Ανδρέα Βγενόπουλου. Η αντίδραση του ΔΣ της Ελληνικής δείχνει ότι η Eurobank παρ' ότι απέκτησε το 55% της κυπριακής τράπεζας δεν θα έχει εύκολο έργο. Το προσφερόμενο τίμημα φάνηκε … λίγο για το ΔΣ, αλλά η ελληνική πλευρά μέσω διαρροών λέει ούτε λίγο ούτε πολύ πως και πολλά σας δίνουμε, καθώς μετά τη δημόσια πρόταση, ούτε εμπορευσιμότητα έχει η μετοχή, ούτε η τιμή αυξήθηκε. Από την άλλη πλευρά ουδείς μπορεί να παραγνωρίσει το γεγονός ότι το fairness opinion που λέει ότι δεν είναι δίκαιο και εύλογο το τίμημα που προσφέρει η Eurobank δεν έγινε από τον πρώτο τυχόντα όπως συμβαίνει συνήθως σε τέτοιες περιπτώσεις στην Ελλάδα αλλά από τη Hoolihan Lockey UK που αν μη τι άλλο είναι εταιρία υψηλού κύρους. Σημειώνεται δε, ότι οι μέτοχοι, επενδυτική εταιρεία Δήμητρα, Logicom και τα ταμεία συνοχής της ΕΤΥΚ έχουν δηλώσει ότι δεν πρόκειται να πουλήσουν στα 2,56 ευρώ που προσφέρει η Eurobank. Στη Eurobank δηλώνουν πάντως ότι δεν ανησυχούν αλλά με τις αντιδράσεις που υπάρχουν εμείς δεν μπορούμε να είμαστε και σίγουροι ειδικά όταν η τράπεζα προς το παρόν δεν έχει αποκτήσει τα 2/3 του μετοχικού κεφαλαίου που δίνουν άλλον αέρα στους χειρισμούς, ενώ πάντα υπάρχει και ο παράγοντας Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου.

Μικρή εξαγορά με μεγάλο ενδιαφέρον

Καθόλα ενδιαφέρουσα η εξαγορά της TEMMA από την «Πέτρος Πετρόπουλος» δεδομένου ότι η σχετικά μικρή εταιρία ειδικεύεται στην κατασκευή μηχανολογικών εξαρτημάτων ακριβείας παρέχοντας λύσεις και προϊόντα στην αμυντική και αεροπορική βιομηχανία, τις τηλεπικοινωνίες και τη βιομηχανία παραγωγής ενέργειας. Και είναι ενδιαφέρουσα όχι σε ότι αφορά στο οικονομικό αντικείμενο, αλλά σε επίπεδο στρατηγικής για την Πετρόπουλος, καθώς πρόκειται για μια εταιρία που συνεργάζεται με πολυεθνικές όπως η BOEING και η Thales.

Τα ασυμμάζευτα και οι ευθύνες για Intrum

Καθημερινά βλέπουν το φως της δημοσιότητας διάφορα «κατορθώματα» της Intrum, η οποία συνεχίζει να λειτουργεί με καθεστώς παράτασης αδείας, καθώς ακόμα δεν έχει τις προϋποθέσεις για να λάβει άδεια από την Τράπεζα της Ελλάδος. Κι όπως αναφέρουν ότι οι πληροφορίες μας, το πρόβλημα στη λήψη άδειας ξεκινά από μια οργάνωση στη λειτουργία της Intrum, η οποία βασίζεται σε αυθαίρετες πρακτικές σε βάρος δανειοληπτών, αλλά και παράνομες πρακτικές που καταπίπτουν στα δικαστήρια. Το ερώτημα βεβαίως είναι και τι έπραξε η Τράπεζα της Ελλάδος πριν τον τελευταίο νόμο για τη λειτουργία των servicers για να συμμαζέψει την κατάσταση. Η απάντηση είναι απολύτως τίποτα, γεγονός που άφησε την Intrum να εκτραχυνθεί. Και όταν ήλθε η κοινοτική οδηγία για τους servicers, η οποία υιοθετήθηκε από την Ελλάδα με καθυστέρηση έπρεπε τουλάχιστον να γίνουν τα τυπικά για να μην μπλέξουμε. Έλα όμως που η Intrum δεν τηρεί ούτε τα τυπικά και τώρα τρέχουν όλοι για να συμμαζέψουν την κατάσταση πριν πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Κατά τα λοιπά ουδείς αναρωτιέται μετά τις αποκαλύψεις για τις πρακτικές Γεωργακόπουλου στη Intrum γιατί ο ελληνικός βραχίονας του υπό χρεοκοπία διεθνούς ομώνυμου ομίλου έδωσε πολλά σωσίβια, παρακάμπτοντας εξ όσων πληροφορούμαστε τη νομοθεσία σε μια τουλάχιστον περίπτωση.

Τι δεν έκανε η κυβέρνηση με την περίπτωση Μαντωνανάκη

Ειλικρινά δεν έχουμε καταλάβει την γκρίνια ορισμένων για τη διευθέτηση που πηγαίνει να γίνει με τον όμιλο Μαντωνανάκη. Αν δεν κάνουμε λάθος ο γνωστός όμιλος έχει κόψει λογαριασμό πάνω από 700 εκ. ευρώ στο δημόσιο, το οποίο με τη ρύθμιση θα κληθεί να πληρώσει πολύ λιγότερα έστω κι αν κάνει νέα συμφωνία με την οποία επωφελείται ο όμιλος Μαντωνανάκη, ενώ και οι τράπεζες είναι ευχαριστημένες, καθώς όπως αποδείχτηκε δεν θα εισέπρατταν δεκάρα τσακιστή. Σημειωτέον ότι εξετάστηκαν όλα τα ενδεχόμενα επιθετικών ενεργειών, ακόμα και νομοθέτησης, αλλά όλα αυτά δεν υπήρχε περίπτωση να σταθούν νομικά, ούτε σε ευρωπαϊκό, ούτε σε εθνικό επίπεδο. Βεβαίως όλοι αυτοί που φωνασκούν για τη ρύθμιση Μαντωνανάκη θα έπρεπε πραγματικά να ζητήσουν τα ρέστα από την κυβέρνηση γιατί δεν έστειλε στη δικαιοσύνη όλους αυτούς που με τις υπογραφές τους και τις πράξεις τους διευκόλυναν τον όμιλο Μαντωνανάκη να κερδίσει το ελληνικό δημόσιο και τις τράπεζες κατά κράτος στα δικαστήρια.

Το φρένο στην Jumbo

Δεν φαίνεται να πιάνει τον στόχο αύξησης πωλήσεων η Jumbo τη φετινή χρονιά ή για την ακρίβεια το πάνω όριο του στόχου που ήταν 10%. Πλέον ο στόχος είναι το κάτω όριο του 8%, ρυθμός με τον οποίο κινήθηκαν οι πωλήσεις στο εξάμηνο. Η εταιρία επηρεάζεται σημαντικά από την αύξηση των ναύλων σε επίπεδο προμηθειών, ενώ φαίνεται ότι προσπαθεί αλλάζοντας συνεχώς το μείγμα προμηθευτών της να μην αυξήσει τις τιμές και να χάσει μερίδια αγοράς. Το περιβάλλον παραμένει ασταθές που όσα μαγικά και να γίνουν μπορεί στο τέλος της ημέρας η εταιρία να βρεθεί πιεζόμενη και σε επίπεδο κερδοφορίας και μάλιστα λόγω Ελλάδας, όπου η ζήτηση δεν ακολουθεί τους ρυθμούς Βουλγαρίας και κυρίως Ρουμανίας, όπου δραστηριοποιείται ο ελληνικός όμιλος.

Η άγνωστη συνάντηση Κουτσολιούτσου με στέλεχος της Κεφαλαιαγοράς

Το γεγονός ότι οι Κουτσολιούτσοι καταδικάστηκαν είναι γνωστό. Φαίνεται όμως ότι δεν είναι γνωστά άλλα πράγματα που έγιναν τα τελευταία χρόνια και συγκεκριμένα από τη στιγμή που ξέπσπασε το σκάνδαλο μέχρι να τελειώσει η πρώτη δίκη. Μαθαίνουμε λοιπόν ότι μέλος της οικογένειας είχε μυστική συνάντηση με κορυφαίο στέλεχος της διοίκησης της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς κατά την περίοδο όπου η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς επισήμως προσπαθούσε να εγκαταστήσει διοίκηση στην Folli Follie και να θέσει εκτός διοικητικού σχήματος την οικογένεια. Το περιεχόμενο της συγκεκριμένης συνάντησης δεν το έχουμε πληροφορηθεί. Ακόμα. Μας προκαλεί όμως εντύπωση η όλη διαδρομή της Folli Follie μετά τον διορισμό διοίκησης ύστερα από δικαστική προσφυγή και πρόταση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς. Και δεν πιστεύουμε τις κακές γλώσσες που λένε για επαγγελματικές σχέσεις και σχέσεις φιλίας που έρχονται από το παρελθόν.

Το … βόλεμα στην Elpedison

Έχουμε την αίσθηση ότι μια χαρά βολεύονται οι διοικούντες στην Elpedison από την κατάσταση που επικρατεί και έχει οδηγήσει την HelleniQ να θέλει είτε να πουλήσει το 50% που κατέχει ή να αποκτήσει το υπόλοιπο που δεν κατέχει. Και βολεύονται γιατί οι ίδιοι συνεχίζουν να κάνουν κουμάντο παρά το γεγονός ότι η εταιρία μετά από δεκαπέντε χρόνια λειτουργίας δεν έχει δώσει ούτε δεκάρα τσακιστή για μέρισμα. Οι Ιταλοί απ' ότι φαίνεται έχουν άλλα στον νου τους και η κατάσταση συνεχίζει να διαιωνίζεται. Δεν ξέρουμε όμως πόση υπομονή μπορεί να έχει διοίκηση της HelleniQ, καθώς τα όρια, όπως πληροφορούμαστε, έχουν εξαντληθεί κι εκτός από τις συζητήσεις μπορεί να δούμε και άλλα ενδιαφέροντα να γίνονται και τα οποία έχουμε τη βεβαιότητα ότι δεν θα αρέσουν στους διοικούντες που έχουν πάρει διαζύγιο με τα επιτυχημένα αποτελέσματα για την εταιρία.

Ο λογαριασμός Aegean-SKY Express στους επιβάτες

Πολύ ωραία τα αποτελέσματα και οι πανηγυρισμοί των αεροπορικών εταιριών και ειδικά της Aegean για την αύξηση του περιθωρίου EBITDA. Επειδή όμως οι πληρότητες δεν αυξήθηκαν τόσο ώστε να δικαιολογούν την αύξηση του περιθωρίου αναρωτιόμαστε αν αυτό το EBITDA αποτελεί συνέπεια μια ολιγοπωλιακής κατάστασης στην ελληνική αγορά που βολεύει και την Aegean, αλλά και την SKY Express, αλλά σίγουρα δεν βολεύει τους καταναλωτές. Το ερώτημα είναι αν αυτό έχει απασχολήσει το αρμόδιο Υπουργείο, αλλά και την Επιτροπή Ανταγωνισμού. Γιατί δεν κατανοούμε ποια η διαφορά των αεροπορικών με τις ακτοπλοϊκές όπου έχει αρχίσει να υπάρχει ενδιαφέρον και υποτίθεται ότι ελέγχονται οι αυξήσεις;

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή