Οι πυρκαγιές και ο μηχανισμός που λειτουργεί, για γέλια και για κλάματα στο ΣΥΡΙΖΑ

Οι Κομισάριοι έρχονται και θέτουν την ατζέντα της εβδομάδας

Οι πυρκαγιές και ο μηχανισμός που λειτουργεί

Δεν μπορούμε να μην παραδεχθούμε πως η κυβέρνηση τα έχει πάει ιδιαιτέρως καλά στο μέτωπο των πυρκαγιών, αποδεικνύοντας πως φέτος υπάρχει συγκεκριμένο σχέδιο, το οποίο είναι αποτελεσματικό. Παρά τις αντίξοες καιρικές συνθήκες και τις πολλές ταυτόχρονες φωτιές που ξεσπούν, ο μηχανισμός ανταποκρίνεται με επιτυχία και ακόμα και δύσκολες περιπτώσεις αντιμετωπίζονται άμεσα και με επιτυχία. Και αυτό που έχουμε εντοπίσει είναι πως εναέρια μέσα κάνουν διαρκώς επιτηρήσεις σε πολλά μέρη. Στις περιοχές που υπάρχει επικινδυνότητα ελικόπτερα και πυροσβεστικά αεροσκάφη κόβουν διαρκώς βόλτες. Να λοιπόν που στην περίπτωση των πυρκαγιών ο μηχανισμός λειτουργεί και αυτό δεν πρέπει να το παραγνωρίσουμε…

Για γέλια και για κλάματα

Μόνο γέλιο προκάλεσε η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ για την αποχώρηση του Γιάννη Δραγασάκη από το κόμμα. Και αυτό διότι, ο ΣΥΡΙΖΑ στην ανακοίνωση κάνει μαθήματα αριστεροσύνης στο ιστορικό στέλεχος, που η διαδρομή του στην αριστερά είναι μακρά και αναγνωρισμένη. Είναι πράγματι για γέλια και για κλάματα η συγκεκριμένη ανακοίνωση αλλά δείχνει και την έλλειψη σεβασμού απέναντι σε πρόσωπα που έχουν διαγράψει μια σημαντική πορεία στην αριστερά. Και το πιο εξοργιστικό είναι πως ελάχιστα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ επέκριναν την ανακοίνωση που αναφερόταν στην αποχώρηση Δραγασάκη. Τα περισσότερα έκαναν πως δεν είδαν, δεν άκουσαν…

Και οι οκτώ είναι υπέροχοι!!!!

Οκτώ είναι πλέον υποψήφιοι για την ηγεσία του κόμματος στο ΠΑΣΟΚ, αφού στην κούρσα μπήκε και η Άννα Διαμαντοπούλου. Η τράπουλα ανακατεύεται, τα στρατόπεδα ανασκουμπώνονται και δεν λείπουν και τα καρφιά του ενός για τον άλλον. Θα μου πείτε λογικό είναι να διατυπώνονται αιχμές αλλά νομίζουμε πως η υποψηφιότητα της Αννας Διαμαντοπούλου έχει εξάψει τα πάθη. Οι μπηχτές πολλές. Αυτοί που έφυγαν δεν εχουν θέση στο κόμμα και είναι προκλητικό να δηλώνουν τώρα παρόντες. Πού ήταν η κυρία Διαμαντοπούλου τόσο καιρό; Τώρα θυμήθηκε ότι υπάρχει το ΠΑ.ΣΟ.Κ.; Αυτά λένε κάποια στελέχη. Εμείς θέση δεν παίρνουμε αλλά διαπιστώνουμε ότι έχουν βγει και τα καλά τα μαχαίρια τα θηκάρια…

Η βέλτιστη «χρήση πλεοναζόντων μετρητών» στην Intrum

Αν κάποιος δει τις κινήσεις που έχει πραγματοποιήσει η Intrum τους τελευταίους μήνες δεν μπορεί να μην μείνει με απορίες ειδικά μάλιστα όταν είναι η μόνη από τους μεγάλους servicers που δεν έχει κατορθώσει να εξασφαλίσει άδεια λειτουργίας από την Τράπεζα της Ελλάδος και λειτουργεί με προσωρινό καθεστώς που δεν μπορεί να φτάσει πέραν του τέλους της φετινής χρονιάς. Για παράδειγμα διαπιστώνουμε ότι με απόφαση της έκτακτης γενικής συνέλευσης των μετόχων της 27ης Μαΐου 2024, το μετοχικό κεφάλαιο της εταιρίας μειώθηκε κατά το ποσό των 27.488.000 ευρώ μέσω της μείωσης της ονομαστικής αξίας κάθε μετοχής από 55 ευρώ σε 47 ευρώ, με σκοπό τη βέλτιστη χρήση των πλεοναζόντων μετρητών. Όμως έχουμε δει μειώσεις και μειώσεις μετοχικού κεφαλαίου που έχουν στόχο τη διανομή μετοχών ή επιστροφή κεφαλαίου ή δημιουργία ειδικού αποθεματικού αλλά μείωση για βέλτιστη χρήση μετρητών που πλεονάζουν πρώτη φορά βλέπουμε. Αναζητήσαμε δε να βρούμε που προβλέπεται αυτό από τη νομοθεσία μια τέτοια ενέργεια και δεν βρήκαμε κάτι σχετικό. Βέβαια θα μπορούσε να μας διαφωτίσει η διοίκηση της Intrum και ειδικά ο κ. Γεωργακόπουλος που φαίνεται να προτιμά να δοξάζεται κρυπτόμενος. Πέραν αυτού όμως με δεδομένο ότι η μητρική Intrum παραπαίει εδώ και πολύ καιρό οικονομικά αναρωτιόμαστε αν η καλύτερη διαχείριση μετρητών μπορεί να σημαίνει δανεισμός ή άλλου είδους παροχή στη μητρική που «τσίμπησε» η Τράπεζα της Ελλάδος και έπεσε μπλόκο μαζί με άλλους λόγους.

Σε καλή μεριά …

Πάντως παρά το μπλόκο από την ΤτΕ στην Intrum η διοίκηση αμείβεται πλουσιοπάροχα. Και αναζητούμε να δούμε αν υπάρχει άλλη εταιρία στην Ελλάδα όπου τριπλασιάστηκαν οι αμοιβές διοίκησης μέσα σε ένα έτος. Ναι καλά διαβάσατε τριπλασιάστηκαν. Συγκεκριμένα η διοίκηση της Intrum έλαβε για το 2023 το ποσό των 6,13 εκ ευρώ από 2,08 εκ ευρώ το 2022. Εμείς δεν έχουμε παρά να ευχηθούμε σε καλή μεριά έχοντας την απορία πως δίνεται τέτοιου είδους επιβράβευση όταν μια εταιρία δεν μπορεί να πάρει άδεια. Μάλλον με την απορία θα μείνουμε.

Επιπλέον δώρο 3,7 εκ ευρώ

Μιας και λόγος για αμοιβές έχουμε την αίσθηση ότι ένας από τους ακριβοπληρωμένους managers της αγοράς είναι ο Ευθύμης Μπουλούτας του ομίλου ΕΛΛΑΚΤΩΡ. Και μπήκε στο μπόνους των 6,95 εκ ευρώ που δόθηκε στα στελέχη του ομίλου και παίρνει και 1,45 εκ δωρεάν μετοχές που σε τρέχουσες τιμές έχουν αξία 3,7 εκ ευρώ. Βέβαια δεν θα μπορέσει να τις πουλήσει πριν περάσουν δύο χρόνια. Πάντως η εταιρία είχε τρελά κέρδη αλλά τα κέρδη αυτά δεν προέκυψαν από παραγωγή αλλά από πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων.

Ζητούνται 3 εκ μετοχές;

Στην Epsilon Net σαν να έχει παγώσει ο χρόνος και το ποσοστό του προσφέροντος στη δημόσια πρόταση δεν λέει να αυξηθεί. Αν κάποιος δε παρατηρήσει προσεκτικά τις συναλλαγές των τελευταίων εβδομάδων θα διαπιστώσει ότι γίνονται συναλλαγές έστω και λίγες πάνω από τα 12 ευρώ που είναι η τιμή της δημόσιας πρότασης. Η Ginger Digital BidCo ζητά 9,5 εκ μετοχές αλλά θα ήταν ικανοποιημένη καθώς θα μπορεί να προχωρήσει σε διαγραφή αν αποκτήσει κάτι παραπάνω από 3 εκ μετοχές για να πιάσει το 90%. Εκτός και αν δεν το θέλει πραγματικά και οι σκοποί είναι άλλοι από εταιρίες αγνώστου τελικού επενδυτή που αγοράζουν μετοχές.

Καθυστερήσεις και … αναθέσεις

Έχουμε την εντύπωση ότι δεν είναι καθόλου τυχαία η αλλαγή που έγινε σε επίπεδο Διευθύνοντος Συμβούλου στον ΟΛΘ. Αυτά συμβαίνουν όταν η διοίκηση δεν είναι στο επίπεδο που επιθυμεί ο μέτοχος. Και επειδή ο μέτοχος την τελευταία περίοδο έχει διαπιστώσει διάφορες καθυστερήσεις και αναθέσεις δεν είμαστε και τόσο σίγουροι ότι ο κύκλος των αποχωρήσεων έκλεισε.

Ο έλεγχος της Κεφαλαιαγοράς και οι Ισραηλινοί

Έλεγχο εξ όσων πληροφορούμαστε πραγματοποιεί η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς σε εισηγμένη εταιρία γαλακτοκομικών που εδρεύει σε ακριτική περιοχή. Μάλιστα ο έλεγχος είναι εξονυχιστικός και αφορά στις συναλλαγές σε συνδεδεμένες εταιρίες και πρόσωπα. Αυτά συμβαίνουν όπως συνήθως σε μικρού μεγέθους εταιρίες όπου οι ελεγκτές και η διοίκηση της Επιτροπής εμφανίζονται άτεγκτοι και αμείλικτοι ενώ την ίδια στιγμή καταπίνουν αμάσητες καραμπινάτες παραβάσεις μεγάλων εισηγμένων εταιριών. Βέβαια στην περίπτωση της εν λόγω εταιρίας γαλακτοκομικών δεν ξέρουμε αν θα φτάσουν στο τέλος του ελέγχου. Και αυτό διότι όπως ακούμε υπάρχει ενδιαφέρον από μεγάλο ισραηλινό όμιλο να μπει στρατηγικός εταίρος. Εφ όσον οι συζητήσεις ευοδωθούν είναι προφανές ότι η εισηγμένη θα αλλάξει επίπεδο αλλά και θα έχει ένα ισχυρό partner για μην είναι έρμαιο των δήθεν άτεγκτων. Προφανώς βέβαια αν στη χώρα λειτουργούσαν οι θεσμοί οι άτεγκτοι ελεγκτές θα έπρεπε να είχαν φύγει νύχτα.

Οι … άτεγκτοι κατά περίπτωση

Μιας και αναφερθήκαμε στους άτεγκτους της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς έχουμε την απορία για ποιο λόγο ενώ έχει διαπράξει σωρεία παραβάσεων τα τελευταία δύο χρόνια η Capital Χρηματιστηριακή δεν της έχει επιβληθεί καμία ποινή. Θυμίζουμε δε ότι στις 23 Αυγούστου εξαντλείται κάθε προθεσμία που προβλέπει ο νόμος για το καθεστώς προσωρινής αναστολής λειτουργίας της εταιρίας και μέχρι τότε θα πρέπει να αποφασιστεί αν θα συνεχίσει να λειτουργεί ή θα μπει οριστικό λουκέτο. Περιμένουμε με ενδιαφέρον την εξέλιξη και θα επανέλθουμε για να δούμε πως ακριβώς λειτουργούν εκεί στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Σημειωτέον ότι η περίπτωση της Capital δεν είναι μόνη στο χώρο των χρηματιστηριακών εταιριών όπου φαίνεται ότι άλλοι λειτουργούν νόμιμα και με επαρκή κεφάλαια και άλλοι που έχουν μπάρμπα στην Κορώνη κάνουν ότι θέλουν.

Το «συρτάρωμα» σε Άβαξ

Για να μην σας αφήσουμε παραπονεμένους ότι δεν λέμε ονόματα για τα «συρταρώματα» της Βασιλικής Λαζαράκου ρωτάμε ευθέως σε ποιο συρτάρι έχει καταχωνιαστεί η υπόθεση της κατασκευαστικής Άβαξ. Η υπόθεση όπου το ανεκτέλεστο που έγραφαν στον ισολογισμό ήταν άλλα αντί άλλων, οι προβλέψεις που έκαναν για το Λίβανο ενώ είχε χρεοκοπήσει η χώρα ήταν για …Λιβανέζους και κάμποσα άλλα πολύ ενδιαφέροντα κατορθώματα. Δεν περιμένουμε απάντηση προφανώς… Υποθέτουμε πάντως ότι θα έδωσε επαρκείς εξηγήσεις ο κ. Μιτζάλης όταν μίλησε με την κυρία Λαζαράκου. Ή θα μας πουν ότι δεν μίλησαν;

Τα δύο πρόσωπα της Generali

Ειλικρινά μας προκαλούν μεγάλη απορία αυτά που συμβαίνουν με τις ασφαλιστικές εταιρίες. Τα τελευταία χρόνια έχουν αυξήσει τα ασφάλιστρα υγείας με πρωτοφανή τρόπο και φαίνεται ότι δεν πρόκειται να σταματήσουν. Παράδειγμα η Generali η οποία χρησιμοποιεί το Ευαγγέλιο του δείκτη του ΙΟΒΕ και είναι από τους πρωταγωνιστές στις μεγάλες αυξήσεις. Και όχι μόνο καθώς φαίνεται ότι σε ορισμένες περιπτώσεις αποζημιώσεων έχει υπερβεί τα εσκαμμένα με αποτέλεσμα να έχουν κινηθεί δικαστικά ασφαλισμένοι. Δηλαδή και υψηλά ασφάλιστρα αλλά και δύσκολη στις αποζημιώσεις. Κατά τα άλλα η Ιταλική μητρική διαφημίζει την 50ή Ιταλική Καθολική Κοινωνική Εβδομάδα και τα δώρα που έδωσε στο Πάπα «δώρα ειδικά κατασκευασμένα από ευάλωτους νέους». Με το απαραίτητο φωτογραφικό υλικό βεβαίως για να μάθουμε όλοι πόσο βοηθάει στην συμπεριληπτικότητα .

Τα δρομολόγια των τιμολογήσεων και των προϊόντων της Upfield

Τελικά αυτές οι πολυεθνικές στη χώρα μας έρχονται γιατί μας αγαπούν. Για παράδειγμα η Upfield Hellas ΑΕ (πρώην Ελλάνθη) που το 2022 (τελευταία δημοσιευμένα στοιχεία) αύξησε το τζίρο της στα 59 εκ ευρώ από 41,4 εκ ευρώ δηλαδή κατά 43% και τα κέρδη προ φόρων στα 2,87 εκ ευρώ από 1,95 εκ ευρώ δηλαδή 47% και ουσιαστικά φαίνεται να διατήρησε το ίδιο περιθώριο κέρδους. Το εντυπωσιακό είναι δε ότι αύξησε το χρόνο αποπληρωμής των προμηθευτών από 30 σε 90 και 120 ημέρες εξασφαλίζοντας με τον τρόπο αυτό κεφάλαιο κίνησης με … τα λεφτά των άλλων. Όμως ακόμα πιο ενδιαφέρον είναι ότι σχεδόν όλος ο τζίρος της γίνεται από πωλήσεις σε συνδεδεμένες εταιρίες με την Upefield Europe BV να αγοράζει προϊόντα και υπηρεσίες 50,7 εκ ευρώ και το ερώτημα να είναι πως τα προϊόντα της Upefield φτάνουν στην Ελλάδα. Μέσω Ολλανδίας;

Μπορεί να είναι κι έτσι αφού η Upfield Μονοπρόσωπη ΕΠΕ κάνει όλες σχεδόν τις αγορές της μέσω Ολλανδίας και συγκεκριμένα από την UF EUROPE BV GR VAT όπου το 2022 αγόρασε προϊόντα 65 εκ ευρώ ενώ ο τζίρος της ήταν 78 εκ ευρώ. Κατά τα λοιπά γίνεται έλεγχος ενδοομιλικών συναλλαγών και τεκμηρίωση και αναρωτιόμαστε γιατί στην Ελλάδα υπάρχει ακρίβεια. Σημειωτέον ότι ο όμιλος Upfield διαθέτει στην αγορά τα προϊόντα Flora, Rama, Blue Band, Proactiv, Becel, I Can’t Believe It’s Not Butter, Country Crock και Violife, συμπεριλαμβανομένων των γνωστών στην Ελλάδα εμπορικών σημάτων Βιτάμ, Άλτις και Becel ProActiv.

Πανηγύρια άνευ αντικειμένου

Εξέδωσε μια ανάλυση η Eurobank Χρηματιστηριακή για την Dimand δίνοντας τιμή στόχο τα 11 ευρώ και η μετοχή ανέβηκε από τον … πάτο των 8,09 ευρώ στα 9,08 ευρώ και κάποιοι άρχισαν να πανηγυρίζουν ενώ παραδόξως ακόμα διακινούν την έκθεση. Αν κάποιος δει τις συναλλαγές με τις οποίες η μετοχή ανέβηκε 1 ευρώ είναι πενιχρές και δείχνουν ότι δεν υπάρχει κανένα ουσιαστικό αγοραστικό ενδιαφέρον. Ούτε καν των συντακτών της έκθεσης αλλά και των όσων είναι αποδέκτες των εκθέσεών τους. Θυμίζουμε ότι η μετοχή είχε εισαχθεί στα 15 ευρώ στο ΧΑ ( να είναι καλά οι ανάδοχοι που φρόντισαν να διατεθούν μετοχές για να πληρωθεί δάνειο προς τη HIG με πολύ υψηλό επιτόκιο το οποίο κινδύνευε να μην πληρωθεί) και όσοι μπήκαν έμειναν με τον μουτζούρη αλλά και τις μεγάλες ιδέες και σχέδια της Δ Ανδριόπουλου που δεν μεταφράζονται σε κέρδη μέχρι σήμερα.