Το απίθανο επιχείρημα περί διασποράς, μόνιμος προμηθευτής, ανησυχία εντός και … εκτός
Το απίθανο επιχείρημα περί … διασποράς
Μπορεί ο Όθωνας Ηλιόπουλος να παραιτήθηκε από τη θέση του βουλευτή γιατί είδε ότι δεν έχει κανένα απολύτως νόημα με αυτά που γίνονται στον ΣΥΡΙΖΑ αλλά παρ όλα αυτά να έκανε τη χάρη να δείξει Κασσελάκη με το απίθανο επιχείρημα περί ελληνισμού της διασποράς αλλά η κατάσταση δεν είναι τόσο απλή. Γιατί όπως και να το κάνουμε ένας Πρόεδρος Κόμματος δεν μπορεί να εκλεγεί βουλευτή με όρους ελληνισμού της διασποράς αλλά γιατί υπάρχει η βούληση από όσους είναι πάνω από αυτόν στη λίστα να του δώσουν την ευκαιρία να εκπροσωπήσει το κόμμα στη Βουλή. Αυτό όμως δεν είναι δεδομένο καθώς είναι αμφίβολο πρώτον αν όλοι είναι ακόμα στον ΣΥΡΙΖΑ και επίσης αν έχουν τη διάθεση να δώσουν τη θέση τους σε ένα πρόσωπο που μπορεί να μην τους έχει δείξει την εκτίμησή του σε προσωπικό επίπεδο. Και με αυτά τα δεδομένα το φιάσκο έχει αυξημένη πιθανότητα. Εκτός και αν ο Στέφανος Κασσελάκης προστρέξει σε αυτούς που έχει κατηγορήσει άμεσα ή έμμεσα ακόμα και για τη διαχείριση των οικονομικών του κόμματος.
«Μόνιμος» προμηθευτής
Οι κυβερνήσεις αλλάζουν αλλά κάποια πράγματα δεν φαίνεται να αλλάζουν με τίποτα. Όπως για παράδειγμα το γεγονός ότι εδώ και πολλά χρόνια αποτελεί μονοπώλιο στην παροχή λογισμικού για υποβολή των αιτήσεων για αγροτικές επιδοτήσεις η εταιρία Neuropublic. Όσοι και αν προσπάθησαν να μπουν «έφαγαν τα μούτρα τους», ενώ είναι εντυπωσιακό πως ενώ την προηγούμενη διετία οι αιτήσεις έγιναν μέσω gov, φέτος εξαφανίστηκε το gov και επανήλθε η εταιρία.
Ανησυχία εντός και … εκτός
Έντονος είναι ο προβληματισμός που υπάρχει στα επιτελεία των τραπεζών για την γεωπολιτική αστάθεια. Προς το παρόν οι επιπτώσεις είναι οι έντονες διακυμάνσεις στις αγορές αλλά η μη εκτόνωση της κατάστασης τόσο στη Μέση Ανατολή όσο και στο Ουκρανικό μέτωπο προκαλεί ανησυχία για την οικονομική σταθερότητα. Η ανησυχία αυτή είναι εμφανής και σε επίπεδο εποπτικής αρχής των ευρωπαϊκών τραπεζών (ΕΒΑ) η οποία προχωρά σε τροποποίηση του Εκτελεστικού της Κανονισμού τροποποιεί τον Εκτελεστικό της Κανονισμό εν όψει των stress tests του 2025. Και η σημαντικότερη τροποποίηση έχει να κάνει με την μέτρηση των κινδύνων σε περίπτωση αρνητικών εξελίξεων για κάθε περιουσιακό στοιχείο που έχουν οι τράπεζες. Οι δικές μας πάντως έχουν αυξημένη έκθεση στην αγορά ακινήτων που αυτή την περίοδο δείχνει ισχυρή αλλά ταυτόχρονα έχει αρχίσει να επιδεικνύει και στοιχεία υπερθέρμανσης.
Κακά μαντάτα
Καθόλου ενθαρρυντικά δεν είναι τα πράγματα και στο ελληνικό Χρηματιστήριο καθώς το προηγούμενο τρίμηνο είχαμε σημαντικές εκροές κεφαλαίων από ξένους θεσμικούς επενδυτές. Οι εκροές ξεκίνησαν τον Μάϊο και συνεχίστηκαν μέχρι και τέλος του Ιουλίου χωρίς διακοπή με αποτέλεσμα οι εκροές σε αυτό το διάστημα να φτάσουν τα 330 εκ ευρώ. Βέβαια από την αρχή του έτους το ισοζύγιο παραμένει θετικό κατά 400 εκ ευρώ αλλά αυτό δεν σημαίνει τίποτα καθώς η κατάσταση δεν αναστραφεί σε λίγους μήνες απλά το Χρηματιστήριο θα γυρίσει στις παλιές κακές του εποχές της χαμηλής συναλλακτικής δραστηριότητας και της επενδυτικής απραξίας. Και αυτό διότι στην αγορά οι εγχώριοι επενδυτές είναι πολύ λίγοι και δεν υπήρξε ουσιαστικά κανένα κίνητρο. Το αντίθετο μάλιστα καθώς οι βασικοί μέτοχοι λειτουργούν ανεξέλεγκτα, κόβουν και μοιράζουν μετοχές στον εαυτό τους δίνοντας το μήνυμα ότι δεν υπολογίζουν τη μειοψηφία.
Δεν καταλαβαίνουν τίποτα
Το χειρότερο είναι πως την κατάσταση που επικρατεί στο Χρηματιστήριο δείχνει ότι δεν την αντιλαμβάνεται η ακριβοπληρωμένη διοίκηση Κοντόπουλου αλλά ούτε και η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Τα μέτρα που ανακοινώνονται υποτίθεται για τη βελτίωση της κατάστασης δεν συγκινούν κανένα ενώ το μήνυμα που στέλνει συνεχώς η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς είναι ότι θάβει καραμπινάτες παρανομίες μεγάλων επιχειρήσεων και την ίδια στιγμή κυνηγά τις μικρές εταιρίες και κυρίως αυτές που βρίσκονται με το ένα πόδι εκτός Χρηματιστηρίου. Όμως το ερώτημα είναι ένα. Είναι ή δεν είναι ο ρόλος του Χρηματιστηρίου να χρηματοδοτεί εταιρίες για να αναπτυχθούν ή ακόμα και να εξέλθουν από μια προβληματική κατάσταση; Είναι όμως ανάπτυξη όταν οι περισσότερες αυξήσεις και ομολογιακά δάνεια πραγματοποιούνται για να μειωθεί η δανειακή έκθεση των τραπεζών;
Έρχεται πολύμηνη παράταση θητείας
Μιας και αναφερθήκαμε στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς η θητεία της νυν διοίκησης για όσους δεν το γνωρίζουν ολοκληρώνεται σε λίγες ημέρες και συγκεκριμένα στις αρχές του Σεπτεμβρίου. Αν και το ψάξαμε πολύ δεν βρήκαμε να υπάρχει κάπου καμία προκήρυξη για την εκκίνηση της διαδικασίας ορισμού νέας διοίκησης. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι μέχρι να λήξει η θητεία της νυν διοίκησης δεν υπάρχει χρόνος για να γίνει ο διορισμός της νέας. Το αντίθετο μάλιστα καθώς με το νέο νόμο θα πρέπει να γίνει προκήρυξη μέσω ΑΣΕΠ να υποβληθούν υποψηφιότητες , να βαθμολογηθούν οι υποψήφιοι και να περάσουν συνεντεύξεις, να βγάλει τους τρεις καλύτερους για θέση (Πρόεδρος και δύο Αντιπρόεδροι) το ΑΣΕΠ, να διαλέξει έναν ο Υπουργός Οικονομικός και να στείλει για δημοσίευση το ΦΕΚ. Αν καταλάβατε μόνο από τα παραπάνω όπου μπορεί να έχουμε παραλείψει και κανένα ενδιάμεσο στάδιο για να φτάσουμε στο διορισμό νέας διοίκησης θα χρειαστούν κάμποσοι μήνες. Οπότε το πράγμα πηγαίνει για παράταση θητείας. Το πως αυτό θα γίνει και με νόμιμο τρόπο υποθέτουμε ότι έχει βρεθεί. Κατά τα λοιπά αναμένουμε τις κυρίες Λαζαράκου και Στάμου να κονταροχτυπηθούν για τη θέση του Προέδρου χωρίς να είναι βέβαιο αν θα υπάρξει και άλλος υποψήφιος που θα τις δυσκολέψει. Το πόσο θα τις δυσκολέψει θα εξαρτηθεί από τη φωτογράφηση των θέσεων μέσω της προκήρυξης.
Αλλαγή για καλό
Εν μέσω θέρους και άδειας Αθήνας η Cenergy του ομίλου Βιοχάλκο ανακοίνωσε αλλαγή του οικονομικού ημερολογίου. Συγκεκριμένα την περασμένη Παρασκευή ανακοίνωσε πως το Δελτίο Τύπου που αφορά στα οικονομικά της αποτελέσματα για το α' εξάμηνο του 2024 μαζί με την Ενδιάμεση Έκθεση για την ίδια περίοδο θα δημοσιευθούν την Τρίτη 27 Αυγούστου 2024, αντί της Τετάρτης 18 Σεπτεμβρίου 2024, όπως είχε αρχικά ανακοινωθεί. Επίσης ότι η Εταιρεία θα πραγματοποιήσει τηλεδιάσκεψη με επενδυτές και αναλυτές την Τετάρτη 28 Αυγούστου 2024 – αντί της Πέμπτης 19 Σεπτεμβρίου 2024, όπως είχε αρχικά ανακοινωθεί . Για όσους καταλαβαίνουν πρώτον τα αποτελέσματα θα είναι καλύτερα των προσδοκώμενων και αυτό αποτελεί ένα λόγο για να ανακοινωθούν γρηγορότερα. Άλλωστε η Cenergy είναι η εταιρία του ομίλου που τα πηγαίνει περίφημα σε αντίθεση με άλλες όπως η ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ που τα έχουν βρει δύσκολα. Είναι όμως μόνο τα καλά αποτελέσματα λόγος για γρηγορότερη ανακοίνωση; Οι πληροφορίες λένε ότι γίνεται προετοιμασία για αύξηση κεφαλαίου εντός της χρήσης και για να βγουν οι προθεσμίες τα πράγματα πρέπει να τρέξουν.
Φιάσκο ESG
Δεν μας βλέπω καλά ως χώρα με την υπόθεση υποχρεωτικής εφαρμογής των ESG. Ήδη έχει παρέλθει η προθεσμία που προβλέπει η σχετική Κοινοτική Οδηγία για την ενσωμάτωσή της στο ελληνικό δίκαιο από τις αρχές Ιουλίου, νομοσχέδιο για διαβούλευση δεν υπάρχει και είναι θέμα χρόνου η παραπομπή της Ελλάδας. Αυτό όμως είναι το λιγότερο καθώς οι εισηγμένες εταιρίες που επηρεάζονται από την οδηγία δεν ξέρουν τι να κάνουν. Αλήθεια έχει ενημερώσει κάποιος από τους υπηρεσιακούς παράγοντες το Υπουργό Ανάπτυξης κ.Τάκη Θεοδωρικάκο για το τι συμβαίνει και τι πρόκειται να συμβεί ή τον έχουν αφήσει στο σκοτάδι έχοντας γραμμή Σκρέκα ο οποίος κωλυσιεργούσε προκειμένου να κάνει εξυπηρετήσεις σε κάποιους όχι και τόσο αρμόδιους που πίεζαν να έχουν τη δυνατότητα ελέγχου της εφαρμογής των ESG;
Τις παλιές γνωστές πρακτικές φαίνεται ότι δεν εγκαταλείπουν ορισμένοι. Αλλιώς πως να εξηγηθεί ότι η διοίκηση της Μουζάκης έχει συγκαλέσει Γενική Συνέλευση για την ερχόμενη Παρασκευή 16 Αυγούστου, μια ημέρα μετά την αργία του Δεκαπενταύγουστου και πριν το Σαββατοκύριακο που ακολουθεί όπου πρέπει να είναι η ημέρα του χρόνου που δυσκολεύεσαι να βρεις άνθρωπο στην Αθήνα. Και θέμα της Συνέλευσης είναι η έκδοση μετατρέψιμού ομολογιακού δανείου για να πληρωθούν υποχρεώσεις ληξιπρόθεσμες από εγγυήσεις που έχει δώσει η Μουζάκης σε τρίτες εταιρίες. Ποιος θα καλύψει το ομολογιακό δεν ανακοινώθηκε. Απλά ότι υπάρχουν επενδυτές και μάλιστα περισσότεροι του ενός. Στο άγνωστο λοιπό με βάρκα την ελπίδα και εν αναμονή της ανακοίνωσης των επενδυτών όπου θα έχουμε και εξηγήσεις ποιοι είναι, αν έχουν σχέση με βασικούς μετόχους αλλά και με ποιο σκοπό θα κάνουν την επένδυση. Φυσικά είναι προφανές ότι η διοίκηση της Μουζάκης δεν έχει και ιδιαίτερη διάθεση να υπάρχουν επενδυτές της μειοψηφίας και προφανώς εύχονται να μην έχει μείνει κανένας στην Αθήνα. Δεν είναι πολλοί άλλωστε.
Ασυδοσία με άδεια ΤτΕ
Αυξάνονται και πληθύνονται οι καταγγελίες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας εν μέσω θέρους για τις πρακτικές που ακολουθεί η περίφημη Intrum που σημειωτέον πήρε με καθυστέρηση άδεια από την Τράπεζα της Ελλάδος. Το ερώτημα είναι αν έγιναν οι απαραίτητοι έλεγχοι πριν δοθεί η άδεια. Γιατί όταν ένας servicer δεν δίνει για παράδειγμα εξοφλητικές αποδείξεις και πρέπει να στείλει σαράντα δικηγόρους αυτός που έχει εξοφλήσει ή εφαρμόζει πρακτικές επιβολής πανωτοκίων πέραν του νόμου είναι προφανές ότι δεν πληροί τα κριτήρια που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Νομοθεσία για την λειτουργία των servicers. Άραγε στην Τράπεζα της Ελλάδος τόσο πολύ νοιάζονται για την εύρυθμη και νόμιμη λειτουργία των servicers;
Τα παράλογα στην Premia
Ειλικρινά δεν μπορεί να γίνει αντιληπτό για ποιο λόγο σημείωσε άνοδο η μετοχή της Premia την περασμένη Παρασκευή όταν ανακοίνωσε αύξηση κεφαλαίου με παραίτηση των παλιών μετόχων. Αρκεί ότι οι νέοι επενδυτές θα μπουν σε υψηλότερη τιμή από την τρέχουσα χρηματιστηριακή; Δεν προβληματίζει κανέναν ότι η αγορά των νέων μετοχών θα γίνει με discount έναντι την καθαρής αξίας ενεργητικού; Έχει καταλάβει κανένας ότι γίνονται αγορές ακινήτων με βάση το NAV και την ίδια στιγμή αυξήσεις με discount αντί να γίνεται το αντίθετο; Προφανώς όχι ενώ από ότι φαίνεται εκεί στην Κεφαλαιαγορά έχουν ξεχάσει να δουν τι δεσμεύσεις υπήρχαν στην προηγούμενη αύξηση κεφαλαίου και ποιες υλοποιήθηκαν.