Κλειδώνει το οικονομικό πακέτο της ΔΕθ, ο Τσίπρας δεν κάνει το χατίρι του Κασσελάκη

Οι Κομισάριοι έρχονται και θέτουν την ατζέντα της εβδομάδας

Μέσα στην εβδομάδα κλειδώνει το οικονομικό πακέτο της ΔΕΘ

Μέσα στην εβδομάδα θα κλειδώσει το οικονομικό πακέτο που θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πραγματοποιεί συνεχείς συσκέψεις με στενούς του συνεργάτες και απομένουν οι τελευταίες πινελιές για τα μέτρα που θα εξαγγέλλουν.

Στο οικονομικό επιτελείο έχουν βγάλει χαρτί και μολύβι και κάνουν όλες τις απαραίτητες προσομοιώσεις προκειμένου να διαπιστώσουν ότι η άσκηση βγαίνει, διότι σε καμία περίπτωση δεν θέλουν να υπονομεύσουν τη δημοσιονομική σταθερότητα που με τόσο κόπο η χώρα έχει κερδίσει. Ένα μεγάλο μέρος των μέτρων που θα ανακοινωθούν από τον πρωθυπουργό, έχουν σαφή προσανατολισμό στην κατεύθυνση βελτίωσης της καθημερινότητας των πολιτών.

Οι βασικοί άξονες στους οποίους θα κινηθούν οι ανακοινώσεις του πρωθυπουργού είναι η αντιμετώπιση των προβλημάτων της στέγασης και του δημογραφικού, η αναβάθμιση των υπηρεσιών της δημόσιας υγείας και παιδείας, καθώς και η στήριξη των ευπαθών ομάδων.

Δεν του κάνει το χατίρι ο Τσίπρας του Κασσελάκη

Ο Στέφανος Κασσελάκης σε συνέντευξη του στη Real News δεν μας είπε κάτι καινούριο. Κατηγόρησε για μια ακόμη φορά τον Αλέξη Τσίπρα πως δήθεν τον υπονομεύει και κάλεσε τους αμφισβητίες του, που σημειωτέον δεν είναι και λίγοι αν θέλουν να του κάνουν πρόταση μομφής. Μάταια ο Στέφανος περιμένει να του απαντήσει ο Τσίπρας, ο οποίος όπως μαθαίνουμε δεν πρόκειται να προχωρήσει σε καμία τοποθέτηση. Και αν θέλετε την άποψη μας, πολύ καλά κάνει.

Δεν παρενέβη τόσο καιρό παρόλα αυτά τα εξωφρενικά που του καταλογίζει ο Κασσελάκης, γιατί να το κάνει τώρα. Πάντως ο Στέφανος έχει καταφέρει να κάνει το ΣΥΡΙΖΑ για μια ακόμη φορά άνω κάτω. Έχει ταλέντο ο άνθρωπος. Τι θα συμβεί στην επικείμενη Κεντρική Επιτροπή ένας θεός ξέρει. Το μόνο σίγουρο είναι πως το κλίμα μυρίζει μπαρούτι και κάποιοι όπως έστρωσαν θα κοιμηθούν…

ΠΑΣΟΚ: Αλωνίζουν την Ελλάδα οι υποψήφιοι

Στο ΠΑΣΟΚ, οι υποψήφιοι για την ηγεσία αλωνίζουν την Ελλάδα, προσεγγίζοντας τους απλούς πολίτες, προκειμένου να αποκτήσουν μεγαλύτερο έρεισμα στην κοινωνία. Αυτό που μαθαίνουμε είναι πως τρεις από τους υποψήφιους είναι κοντά με βάση τις δημοσκοπήσεις, ωστόσο μέχρι τις εκλογές πολλά μπορούν να αλλάξουν. Κάποιοι που γνωρίζουν καλά τα του ΠΑΣΟΚ λένε πως δεν θα φτάσουν όλοι μέχρι τις κάλπες και ότι θα υπάρξουν αποχωρήσεις. Μέχρι στιγμής πάντως όλοι οι υποψήφιοι λένε πως δεν πρόκειται να αποσυρθούν από την κούρσα και θα δώσουν την μάχη μέχρι τέλος.

Αύριο επικυρώνεται ο πέμπτος πόλος

Αύριο αποφασίζεται και τυπικά η δημιουργία του πέμπτου τραπεζικού πόλου καθώς έχουν συγκληθεί οι Γενικές Συνελεύσεις των μετόχων της Attica Bank και της Παγκρήτιας προκειμένου να εγκρίνουν τη συγχώνευση των δύο τραπεζών με απορρόφηση της δεύτερης από την πρώτη και τη δημιουργία του πέμπτου πόλου στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Η ημερομηνία του ισολογισμού μετασχηματισμού των δύο τραπεζών θα είναι η 31η Δεκεμβρίου 2023 και η προτεινόμενη σχέση ανταλλαγής είναι 0,0292156343836978 νέες κοινές ονομαστικές μετοχές της Attica Bank για κάθε μία (1) κοινή ονομαστική μετοχή της Παγκρήτιας Τράπεζας, ενώ οι μέτοχοι της Attica Bank θα διατηρήσουν και μετά τη συγχώνευση τον ίδιο αριθμό των μετοχών που κατείχαν πριν τη συγχώνευση.

Μετά την ολοκλήρωση της συγχώνευσης θα ακολουθήσει το αργότερο τον Οκτώβριο η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου του ενιαίου σχήματος η οποία θα καλυφθεί κυρίως από το ΤΧΣ που θα εισφέρει ποσό περίπου 475 εκατ. ευρώ, και την Thrivest Holdings με 200 εκατ. ευρώ

Τα διαφορετικά μέτρα και σταθμά της Intrum

Πολύ ωραία πράγμα συμβαίνουν με την μαμά της ελληνικής Intrum. Η εταιρία εξασφάλισε τη συναίνεση του 67% των πιστωτών για την αναδιάρθρωση χρέους της και μπορεί να ελπίζει ότι θα τα καταφέρει να βγει από τη στενωπό του υπερδανεισμού. Δηλαδή βρίσκεται στην ίδια κατάσταση με τα φυσικά και νομικά πρόσωπα των οποίων έχει αναλάβει να διαχειριστεί την υπερχρέωση έχοντας φυσικά μεγάλη παρουσία στην Ελλάδα. Το ερώτημα είναι αν ο τρόπος με τον οποίο συζητά την αναδιάρθρωση χρέους της είναι ανάλογος των κινήσεων που η ίδια η εταιρία κάνει ανά τον κόσμο και εν προκειμένω στην Ελλάδα.

Γιατί έχουμε την αίσθηση ότι ο εν λόγω όμιλος άλλη μεταχείριση θέλει να του επιφυλάσσουν για τα δάνεια που έχει λάβει και αδυνατεί να πληρώσει και άλλες πρακτικές μετέρχεται ο ίδιος όταν πρόκειται να κυνηγήσει δανειολήπτες.

Αλλαγή … διαθέσεων για ΕΤΕ

Σας είπαμε και την προηγούμενη εβδομάδα και εκ των πραγμάτων επιβεβαιωνόμαστε ότι η διαδικασία μετοχοποίησης του πακέτου μετοχών που έχει το ΤΧΣ δηλαδή κατ ουσίαν το Ελληνικό Δημόσιο στην Εθνική θα τρέξει μέσα στον Σεπτέμβριο. Τα νεότερα όμως είναι πως δεν υπάρχει και … τρελή διάθεση να πουληθεί το σύνολο της συμμετοχής του ΤΧΣ στην Εθνική και φαίνεται ότι στόχος είναι η διάθεση maximum να φτάσει το προς διάθεση πακέτο ώστε να μείνει ένα ποσοστό της τάξεως του 8,4%.

Αν τελικά γίνει η συγκεκριμένη επιλογή είναι σαφές πως το ελληνικό δημόσιο θέλει να έχει και θα έχει και στο μέλλον λόγο στην Εθνική Τράπεζα μέσω του Εθνικού Επενδυτικού Ταμείου που θα προκύψει έως το τέλος του χρόνου με την συγχώνευση Υπερταμείου, ΤΑΙΠΕΔ και ΤΧΣ. Βάλτε στην εξίσωση και την πιθανότητα η Εθνική να προχωρήσει σε αγορά ιδίων μετοχών με στόχο την ακύρωση των μετοχών και υπάρχει η προοπτική το δημόσιο να είναι μεγαλομέτοχος για τα δεδομένα της τράπεζας. Να δούμε βεβαίως και τι θα πουν οι … έξω από εδώ εταίροι και δανειστές μας.

Το εξάμηνο και η … μεγάλη εικόνα στην Ιντραλότ

Πίεση στο περιθώριο EBITDA λόγω της αύξησης των λειτουργικών εξόδων δείχνει στο εξάμηνο η Ιντραλότ. Αυτό θα ήταν ανησυχητικό αν η εταιρία δεν βρισκόταν σε φάση διεκδίκησης μεγάλων έργων στις ΗΠΑ και δεν έκανε προωθητικές ενέργειες στην Τουρκία όπου οι πωλήσεις τρέχουν εντυπωσιακά και αν ταυτόχρονα δεν υπήρχε η επίπτωση από την Αργεντινή όπου η χώρα βρίσκεται σε περιδίνηση υποτίμησης και τα έσοδα μειώθηκαν σε όρους ευρώ κατά 7,4 εκ ευρώ παρά το ότι σε ονομαστικές τιμές σε τοπικό νόμισμα (του οποίου η ισοτιμία κατρακύλησε) υπερδιπλασιάστηκαν.

Πάντως παρά τις πιέσεις από Αργεντινή τα καθαρά κέρδη σημείωσαν μικρή αύξηση ως αποτέλεσμα της σημαντικής μείωσης των δανειακών υποχρεώσεων μετά την αύξηση κεφαλαίου και την αναδιάρθρωση του υπόλοιπου δανεισμού. Πάντως ανεξάρτητα του εξαμήνου τα μεγάλα στοιχήματα για τον όμιλο είναι στις ΗΠΑ όπου κυνηγά σημαντικά έργα και βλέπει η θυγατρική την προοπτική εισαγωγής στο Nasdaq. Το αν αυτά θα γίνουν πριν ή μετά την πώληση της εταιρίας είναι ένα ερώτημα γιατί οι πληροφορίες αναφέρουν ότι και προσφορές υπάρχουν και οι ιδιοκτήτες το συζητούν.

Τα συν και τα πλην της αύξησης

Τελικά ήταν θέμα χρόνου να κάνει αύξηση κεφαλαίου η Cenergy η οποία είδε τον καθαρό της δανεισμό στο εξάμηνο να αυξάνεται κατά 100 εκ ευρώ και να έχει μπροστά της δουλειές (γιατί πηγαίνει πολύ καλά στην ανάληψη νέων έργων) γεγονός που της δημιουργεί ανάγκη για επιπρόσθετα κεφάλαια. Βέβαια υπάρχει ένα θέμα από το γεγονός ότι η μητρική Βιοχάλκο δεν θα βάλει χρήματα στην αύξηση και όπως ακούγεται το ποσοστό της θα μειωθεί από περίπου 80% σε περίπου 72% που είναι σήμερα. Για να συμβεί αυτό θα πρέπει οι νέες μετοχές να διατεθούν στα τρέχοντα επίπεδα τιμών. Και αν αυτό συμβεί είναι προφανές ότι και οι μέτοχοι της μειοψηφίας σήμερα δεν έχουν και πολύ ιδιαίτερο λόγο να μπουν στην αύξηση. Άρα η αύξηση θα πρέπει να καλυφθεί από θεσμικά χαρτοφυλάκια.

Δεδομένου ότι η εταιρία ανακοίνωσε την αύξηση κεφαλαίου και συγκάλεσε και Γενική Συνέλευση δεν είναι λογικό να μην έχει κλείσει ήδη την αύξηση. Γιατί αν δεν την έχει κλείσει με τους όρους που φαίνεται να την προχωρά θα είναι δύσκολο να την αφήσει στις διαθέσεις της αγοράς. Πάντως αν η αύξηση πετύχει η εταιρία και μεγαλύτερη κεφαλαιοποίηση θα έχει και η Βιοχάλκο θα μπορεί να διαφημίζει την αύξηση της διασποράς και οι πιθανότητες αυξάνονται η μετοχή να μπει στο προσεχές μέλλον στους δείκτες MSCI. Πέραν βεβαίως της βελτίωσης της χρηματοοικονομικής εικόνας και της κερδοφορίας λόγω μείωσης των υποχρεώσεων για τόκους. Σημειωτέον εταιρίες όπως η Cenergy αλλά και γενικότερα οι εταιρίες του ομίλου Βιοχάλκο που έχουν αυξημένο δανεισμό ευνοούνται υπό την προϋπόθεση της διατήρησης ικανοποιητικού growth από τις επικείμενες μειώσεις επιτοκίων από την ΕΚΤ.

Τι πρέπει να ρωτήσουν τον… εαυτό τους

Επιχειρούμε να αναλύσουμε τα αίτια για τα οποία υστερεί η μετοχή ανέφερε η διοίκηση της Austriacard (πρώην Inform Λύκος με εταιρικούς μετασχηματισμούς που ακολούθησαν) μιλώντας στους αναλυτές και ως έναν από τους πιθανούς λόγους είναι ότι οι επενδυτές δεν γνωρίζουν την εταιρία. Πιθανόν να ισχύουν αυτά που λέει. Όμως ταυτόχρονα θα πρέπει να αναρωτηθεί και αν οι χειρισμοί που έγιναν στο παρελθόν με τους μετασχηματισμούς αλλά και τα μπρος πίσω σε δημόσιες προσφορές ήταν προς όφελος της μειοψηφίας ή των πλειοψηφούντων. Αν απαντήσει με ειλικρίνεια ίσως και να αντιληφθεί τους λόγους που η μετοχή δεν τραβάει παρά το γεγονός ότι τα μεγέθη δείχνουν ελκυστικά και έγινε και placement μετοχών πριν από λόγους μήνες.

Στα ερωτήματα που πρέπει να κάνει επίσης η διοίκηση στον εαυτό της είναι αν στο πρόσφατο μακρινό και κοντινό παρελθόν οι ανακοινώσεις που εξέδιδε ήταν έγκαιρες και σαφείς και αν και κατά πόσο ωφελεί το γεγονός ότι η έδρα είναι στην Αυστρία όπου για τη μετοχή το ενδιαφέρον είναι από πολύ χαμηλό έως μηδενικό.

«Πούλα και καρτέρα»

Τα μπόνους πολλοί αγάπησαν όπως και την άνεση να αγοράζουν τις εταιρίες αντί με μετρητά καταβάλλοντας μετοχές. Φαίνεται όμως ότι κάποιοι που στο παρελθόν πήραν μετοχές αντί μετρητών είχαν συμφωνήσει και τη διαδικασία εξόδου αλλά η συμφωνία όπως λένε οι κακές γλώσσες δεν τηρήθηκε. Έτσι όπως λένε οι κακές γλώσσες στις 19 Σεπτεμβρίου ετοιμάζονται για μεγάλη κόντρα που θα ξεκινήσει με τις αποδοχές τα μπόνους και τα συναφή που θέλει ο ιθύνων νους για τον εαυτό τους. Προφανώς όμως δεν έχουν μάθει από το σύνθημα των πάλαι ποτέ εποχών μεγάλής δόξας του Χρηματιστηρίου που ήταν «Πούλα και καρτέρα»

Η αισιοδοξία Φουρλή και το… παρελθόν

Αναζητούμε να βρούμε από πηγάζει η αισιοδοξία της Φουρλής για τη συμφωνία με τη Foot Locker καθώς παρά τις δύο ανακοινώσεις που εκδόθηκαν (βγήκε και διευκρινιστική για όσους δεν το ξέρουν) άκρη στην κυριολεξία δεν βγαίνει ούτε για το πλάνο ανάπτυξης του δικτύου, ούτε για τις πηγές χρηματοδότησης ούτε και για τις οικονομικές επιδόσεις που εκτιμώνται. Γιατί συνήθως ένα πλάνο ανάπτυξης έχει και συγκεκριμένα στοιχεία και υποθέσεις οι οποίες στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι άγνωστες.

Βάλτε στην άσκηση ότι τον περασμένο Μάιο ο κ. Βασίλης Φουρλής μιλούσε για τζίρο ομίλου 750 εκ ευρώ από το 2026-2027, και τον Γενάρη είχε πει ότι προβλέπει 750 εκ ευρώ το 2027 αλλά θυμάται ότι και τον Σεπτέμβριο του 2022 είχε προβλέψει τζίρο 750 εκ ευρώ από το 2025 με αποτέλεσμα να μην θεωρούνται οι εκτιμήσεις και τόσο πολύ αξιόπιστες.