ΔΣ αορίστου χρόνου, απορίες για ασφάλιση κατοικιών, Aegean-Volotea, Trastor, Intrum, ΟΤΕ με νέο αέρα
Παράταση αορίστου χρόνου
Διοικητικό Συμβούλιο αορίστου χρόνου έχει από τις 4 Σεπτεμβρίου η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Η πενταετής θητεία του υφιστάμενου ΔΣ έληξε και με Υπουργική Απόφαση παρατείνεται μέχρι να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες τοποθέτησης νέου ΔΣ μέσω των διαδικασιών του ΑΣΕΠ. Δηλαδή αν καταλαβαίνουμε καλά αν δεν γίνει ποτέ (τρόπος του λέγειν) η προκήρυξη και δεν ολοκληρωθεί διαδικασία δεν θα αλλάξει ποτέ το ΔΣ. Ειλικρινά δεν γνωρίζουμε αν αυτό θα εγείρει ενστάσεις από εταιρίες και φυσικά πρόσωπα που έχουν έννομο συμφέρον. Και όταν λέμε έννομο συμφέρον εννοούμε αυτούς που θίγονται από ποινές ή γενικότερες αποφάσεις του ΔΣ της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.
Όταν το δάνειο βαπτίζεται επένδυση και στρατηγική συμφωνία
Εκ πρώτης όψεως δείχνει πολύ ενδιαφέρουσα η συμφωνία της Aegean με την Volotea. Όμως υπάρχουν κάποια πράγματα που προκαλούν απορίες. Υποτίθεται ότι οι δύο πλευρές, έτσι τουλάχιστον ισχυρίστηκαν διαπραγματεύονταν επί πολλούς μήνες αλλά κανένας δεν κατάλαβε ποιο είναι το σχέδιο των συνεργιών που εκπονήθηκε. Για την ακρίβεια αυτό που έγινε αντιληπτό είναι πως το σχέδιο θα φτιαχτεί!!! Δηλαδή πρώτα μπαίνουμε (που προς το παρόν δεν μπαίνουμε) σε μια εταιρία και μετά ψάχνουμε να βρούμε πως θα συνεργαστούμε. Και το μπαίνουμε είναι πολύ μεγάλη κουβέντα. Γιατί ναι μεν ο Ευτύχης Βασιλάκης επέμενε για αύξηση κεφαλαίου και κεφαλαιακή ενίσχυση αλλά αυτό προς το παρόν δεν υπάρχει. Είναι μελλοντική προοπτική αν γίνει μετατροπή σε μετοχές του ομολογιακού δανείου που χορηγεί η Aegean μαζί με τους άλλους μετόχους της Volotea. Γιατί όπως και οι δύο πλευρές παραδέχονται η μετατροπή δεν είναι δεδομένη όπως δεν είναι δεδομένο (υπάρχουν αιρέσεις) ότι θα έλθει και η δεύτερη δόση στο δεύτερο τρίμηνο του 2025 ώστε το συνολικό ποσό δανείου (προς το παρόν δεν είναι επένδυση) να ανέλθει σε 50 εκ ευρώ. Σημειωτέον ότι η Volotea έχει κοινοπρακτικό δάνειο από Ισπανικές τράπεζες με υπόλοιπο 109 εκ ευρώ το οποίο λήγει το 2025, το καλοκαίρι. Αυτό εξηγεί γιατί ο χρονικός ορίζοντας για να δοθούν τα 100 εκ ευρώ (50 εκ ευρώ η Aegean και 50 εκ ευρώ οι παλαιοί μέτοχοι) είναι το τέλος Ιουνίου. Κοινώς αν δεν μπουν τα λεφτά είναι ένα ερώτημα πως θα πληρωθεί το δάνειο το οποίο είναι σταγόνα στον ωκεανό στα δάνεια που έχει πάρει η Volotea γεγονός που αποτελεί τη βασική αιτία που δεν έχει εισαχθεί σε Χρηματιστήριο παρά το γεγονός ότι το παλεύει εδώ και ένα ολόκληρο χρόνο έχοντας προσλάβει ακριβοπληρωμένες επενδυτικές τράπεζες ως συμβούλους.
Οι ασάφειες μια εξαγοράς και ο ζάμπλουτος πωλητής με … παρελθόν
Ως πολύ μεγάλη κίνηση εμβληματικού χαρακτήρα επιχειρήθηκε να παρουσιαστεί η συμφωνία για εξαγορά από την Trastor του 100% της Excelsior Hotel Enterprises Limited, που έχει στην ιδιοκτησία της τον πύργο LABS Tower στη Λευκωσία. Μόνο που τα στοιχεία της εξαγοράς που έδωσε η εταιρία ήταν απολύτως ασαφή. Μάλιστα χρειάστηκε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς να στείλει επιστολή και να ζητήσει διευκρινίσεις αλλά η απάντηση πάλι δεν ήταν σαφής. Συγκεκριμένα ή εταιρία ανέφερε πως «το συνολικό τίμημα για την αγορά των μετοχών κατά την ολοκλήρωση της συναλλαγής θα προκύψει με βάση την καθαρή αξία ενεργητικού (NAV) της εταιρείας λαμβάνοντας υπόψη ως αξία του ακινήτου το ποσό των 39 εκατ. ευρώ». Και αν καταλαβαίνουμε καλά μπορεί να είναι και περισσότερο και λιγότερο από 39 εκ ευρώ. Γιατί αν η αγορά γίνει στο NAV η απάντηση θα ήταν αυτό και τίποτα λιγότερο ή περισσότερο. Κατά τα λοιπά ιδιοκτήτης του LABS TOWER είναι ο Ισραηλινός με Κυπριακή υπηκοότητα Teddy Sagi με περιουσία 5,6 δις ευρώ. Ο επιχειρηματίας είχε έλθει πέρυσι στο φως της δημοσιότητας όταν αποκαλύφθηκε σχέδιο δολοφονίας του από Αζέρους και είναι fun της Μυκόνου έχοντας αγοράσει σπίτι ακριβώς πάνω από το Nammos. Στο παθητικό του πάντως έχει μια φυλάκιση εννέα μηνών για απάτη, δωροδοκία και χειραγώγηση μετοχών. Αλλά φαίνεται ότι αυτό δεν τον σταμάτησε πουθενά και πέτυχε να γίνει πάμπλουτος ιδρύοντας και επενδύοντας σε εταιρίες ηλεκτρονικού τζόγου.
Ευτυχώς υπάρχουν δικαστικές αποφάσεις και google
Αν κάποιος ανατρέξει στην ιστοσελίδα της Intrum θα διαβάσει ότι «Η άποψη των πελατών και των συνεργατών μας είναι ιδιαίτερα σημαντική για όλους εμάς στην Intrum. Η αξιολόγηση της εμπειρίας που λαμβάνουν οι πελάτες και οι συνεργάτες μας είναι ζωτικής σημασίας για εμάς, καθώς μας βοηθά να συνεχίζουμε να προσφέρουμε υπηρεσίες υψηλής ποιότητας και να βελτιώνουμε συνεχώς τις λύσεις που προσφέρουμε στους πελάτες μας». Στο ίδιο section περιλαμβάνονται γνώμες πελατών (δεκαεπτά τον αριθμό) και ω του θαύματος άπαντες είναι υπέρ ευχαριστημένοι. Ούτε ένας δεν φαίνεται κατά την Intrum να έχει πρόβλημα ως προς τις υπηρεσίες της. Ευτυχώς όμως υπάρχει και το google και οι δικαστικές αποφάσεις όπου μαθαίνουμε για εξώδικα και διαταγές πληρωμής για ανθρώπους που έχουν αποπληρώσει, για πανωτόκια εκτός νόμου και λογικής, για μη παροχή εξοφλητικών αποδείξεων και άλλες τινές πράξεις που προφανώς εντάσσονται σε έναν άλλο κώδικα δεοντολογίας από αυτόν που έχει νομοθετηθεί. Άλλωστε δεν υπάρχει και κανένας να ελέγξει το ανεξέλεγκτο και αν κάποιος θέλει να βρει το δίκιο του πρέπει να πληρώσει για να προσφύγει στη δικαιοσύνη. Ξέρετε κανέναν που δεν έχει τη δυνατότητα να πληρώσει δάνειο να έχει την πολυτέλεια να επιβαρυνθεί με δικαστικά έξοδα;
ΥΓ: Την τελευταία περίοδο υπάρχει σωρεία αποφάσεων που απορρίπτουν διαταγές πληρωμής λόγω έλλειψη ενεργητικής νομιμοποίησης. Κοινώς βγαίνουν διαταγές πληρωμής χωρίς να υπάρχει πραγματικά το δικαίωμα. Τόσο απλά. Τόσο ελληνικά.
Αλλαγή συμπεριφοράς
Δεν χωρεί αμφιβολία ότι η μετοχή του ΟΤΕ μετά την αλλαγή διοίκησης έχει αλλάξει συμπεριφορά. Είναι περισσότερο κινητική και παρουσιάζει ανοδικές τάσης. Δεν ξέρουμε αν είναι σύμπτωση αλλά φαίνεται ότι ο νέος CEO δείχνει περισσότερο ενδιαφέρον από τον προκάτοχό του για τη χρηματιστηριακή συμπεριφορά του ΟΤΕ σημειώνεται και ο ίδιος μέσα στον Αύγουστο αγόρασε μετοχές του ΟΤΕ ενώ οι ξένοι οίκοι δίνουν σημαντικά περιθώρια ανόδου από τα τρέχοντα επίπεδα.
Προμέρισμα και πάλι
Στη διανομή προμερίσματος θα προχωρήσει η Motor Oil επιβραβεύοντας τους μετόχους της παρά την έκτακτη εισφορά που της επιβλήθηκε. Ήδη η εταιρία προχώρησε σε δημοσίευση των οικονομικών της καταστάσεων από την 1/1/2024 έως την 30/06/2024 στο ΓΕΜΗ όπως προβλέπεται από την νομοθεσία ώστε να μπορεί να προχωρήσει ανά πάσα στιγμή στη διανομή προμερίσματος. Σημειώνεται ότι και την περυσινή χρονιά η εταιρία είχε προχωρήσει στη διανομή προμερίσματος ύψους 0,4 ευρώ ανά μετοχή ενώ το συνολικό μέρισμα που διανεμήθηκε από τα κέρδη του 2023 ήταν 1,8 ευρώ ανά μετοχή, ποσό που αποτελεί ρεκόρ στην ιστορία του ομίλου.
Η Dimand η EBRD και η τροποποίηση μιας σύμβασης στα … μουλωχτά από το ΧΑ
Εν μέσω καλοκαιριού και χωρίς καμία ανακοίνωση στο Χρηματιστήριο είχαμε Τροποποίηση της σύμβασης μετόχων που είχε υπογραφεί από τον Ιανουάριο του 2022 μεταξύ της Dimand, των κυπριακών εταιρειών CANTE HOLDINGS LTD. (Cante) και ARCELA INVESTMENTS LIMITED (Arcela), του κ. Δημητρίου Ανδριόπουλου και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD).
Η Arcela και η EBRD έχουν άμεση συμμετοχή στην Cante (με ποσοστό 65% και 35% αντίστοιχα), ενώ έμμεση συμμετοχή έχουν η Dimand (ως 100% μητρική της Arcela) και ο κ. Ανδριόπουλος (μέσω της συμμετοχής του στη Dimand ως μετόχου πλειοψηφίας). Μόνο που οι αλλαγές στη σύμβαση μετόχων έχουν ιδιαίτερη σημασία και φαίνεται ότι μπορούν να οδηγήσουν και σε μετοχική μεταβολή στην Dimand ή να επηρεάσουν το κεφάλαιο κίνησής της το ερώτημα είναι για ποιο λόγο πλην της υποχρεωτικής ανάρτησης στο ΓΕΜΗ δεν έχει υπάρξει ανακοίνωση στο Χρηματιστήριο. Για να γίνει αντιληπτό τι μεταβολές επέρχονται με τη σύμβαση μετόχων επισημαίνεται ότι στη σύμβαση του 2022 προβλέπεται η υποχρέωση του κ. Δημήτριου Ανδριόπουλου ότι θα διατηρεί ποσοστό τουλάχιστον 51% του μετοχικού κεφαλαίου της Dimand, έως ότου η EBRD δεν κατέχει πλέον μετοχές της Cante ή έχει άλλως συναινέσει. Με τη νέα σύμβαση τροποποιείται και μειώνεται σε 40% η ελάχιστη συμμετοχή που υποχρεούται να διατηρεί ο κ. Ανδριόπουλος στην Dimand για όσο χρονικό διάστημα η EBRD κατέχει μετοχές της Cante, με την προϋπόθεση ότι ο κ. Ανδριόπουλος δεν θα επιτρέψει σε τρίτο μέρος να αποκτήσει τον έλεγχο και θα παραμείνει ως διευθύνων σύμβουλος. Κατά τα λοιπά έχουμε σκάσει από διαφάνεια και ενημέρωση στο ΧΑ και οι μέτοχοι θα πρέπει να μπαίνουν καθημερινά στο ΓΕΜΗ για να πάρουν είδηση τι συμβαίνει.
Έμειναν με το … ελαφρύτερο ταμείο στο χέρι
Τελικά μπήκε ο Σεπτέμβρης και εκείνη η Korinthian Foods που είχε ετοιμάσει για το Χρηματιστήριο από το καλοκαίρι ο Giuseppe δεν ακούγεται πουθενά. Ούτε και το ενημερωτικό που είχε καταθέσει στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς γνωρίζει κανένας τι απέγινε γιατί ως γνωστόν εκεί στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς σκάνε και από την πολλή διαφάνεια. Τελικά όπως πάει το πράγμα οι Κορίνθιοι κινδυνεύουν να μείνουν με τη χαρά ότι θα μπουν στο Χρηματιστήριο και με ελαφρύτερο ταμείο από τα χρήματα που πλήρωσαν ήδη σε συμβούλους και μεγάλη εταιρία δημοσίων σχέσεων. Γιατί ούτε το Σεπτέμβριο προβλέπεται εγγραφή λόγω μετοχοποίησης Εθνικής ούτε τον Οκτώβριο λόγω αύξησης της Cenergy. Κατά τα λοιπά ο Γιάννος Κοντόπουλος θέλει να μας πείσει ότι κάνει εκστρατεία για να εισαχθούν εταιρίες στο Χρηματιστήριο. Ποιος τελικά δουλεύει ποιον είναι το ερώτημα.
Το δώρο και τα ερωτήματα
Μεγάλο το δώρο στις ασφαλιστικές η θέσπιση της υποχρεωτικής ασφάλισης κατοικίας. Και εγείρεται το ερώτημα αν και κατά πόσο η υποχρεωτική ασφάλιση κατοικίας όχι σε κρατικό φορέα αλλά σε ιδιωτικό φορέα είναι συνταγματική αλλά και με ποιο τρόπο θα ελέγχονται οι τιμολογήσεις που θα γίνονται στην ασφάλιση από τις ασφαλιστικές. Επίσης δεν γίνεται αντιληπτό τι θα συμβεί αν ο μη γένοιτο χρεοκοπήσει μια ασφαλιστική εταιρία πράγμα διόλου απίθανο. Και εν τέλει γνώστες της ασφαλιστικής αγοράς λένε να ετοιμαζόμαστε για ΕΠΥ από Βουλγαρία, Ρουμανία και άλλους ευρωπαϊκούς παραδείσους που θα πουλάνε συμβόλαια κατοικίας όπως τα συμβόλαια αυτοκινήτων που μπορεί να σου βγει η ψυχή μέχρι να αποζημιωθείς.