Τα νεύρα Μητσοτάκη με τη Γερμανία, το ανέκδοτο με το Στέφανο και οι γιαλαντζί αριστεροί

Οι Κομισάριοι έρχονται και θέτουν την ατζέντα της εβδομάδας

Τα νεύρα Μητσοτάκη με τη Γερμανία, το ανέκδοτο με το Στέφανο και οι γιαλαντζί αριστεροί
11'

Τα νεύρα Μητσοτάκη με τη Γερμανία

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ενοχληθεί από την συμπεριφορά των Γερμανών αναφορικά με το μεταναστευτικό και με το δίκιο του. Την ώρα που το Βερολίνο καταργεί ουσιαστικά τη Συνθήκη του Σέγκεν, ο Έλληνας πρωθυπουργός έχει ξεκινήσει επαφές με ηγέτες άλλων χωρών που πλήττονται από την απόφαση της Γερμανίας. Στις τελευταίες του τοποθετήσεις ο Κυριάκος Μητσοτάκης επικρίνει ξεκάθαρα την απόφαση της κυβενησης του Σoλτς και δείχνει αποφασισμένος να βάλει το θέμα, μαζί και με άλλους αξιωματούχους στο τραπέζι της επικείμενης Συνόδου Κορυφής.

Την ίδια ώρα εντείνονται οι έλεγχοι στα χερσαία και τα θαλάσσια σύνορα της χώρας μας με εντολή Μητσοτάκη. Στο Μαξίμου παρακολουθούν στενά την εξέλιξη του μεταναστευτικού - προσφυγικού και διαμηνύουν πως η Ελλάδα δεν θα ανεχτεί τη μονομερή κατάργηση της Σένγκεν.

Το ανέκδοτο με τον Στέφανο και οι γιαλαντζί αριστεροί

Με αγωνία αναμένουν όλοι τι θα αποφασίσει ο Στέφανος. Όπως καταλάβατε πρόκειται για ανέκδοτο, καθώς ουδείς ασχολείται με τον έκπτωτο πρόεδρο. Καμία δεκαριά άτομα όλα κι όλα έχουν κατεβάσει μαύρες πλερέζες που η πολιτική έχασε ένα τέτοιο κελεπούρι. Τόσοι μαζεύτηκαν και στην Κουμουνδούρου την προηγούμενη Πέμπτη και γιούχαραν στελέχη.

Αλήθεια πώς είναι δυνατόν σε κόμμα αριστερό σύντροφοι να επιτίθενται με αυτό τον τρόπο σε άλλους συντρόφους τους, οι οποίο μάλιστα έχουν και και διαδρομή αξιοσημείωτη. Απαράδεκτα πράγματα και κατανοητά. Βεβαίως οι κ.κ. Ολγα Γεροβασίλη, Αλέκος Φλαμπουράρης και Κώστας Ζαχαριάδης διατήρησαν την ψυχραιμία τους και δεν έπεσαν στο επίπεδο των συντρόφων τους που τους καθύβριζαν. Ας καταλάβουν κάποιοι πως αυτές οι κατάπτυστες συμπεριφορές μόνο αριστερές δεν είναι. Αυτά και θα επανέλθουμε με συγκεκριμένα τρολ που επιτίθενται με χυδαίο τρόπο σε όποιον γράψει κάτι το οποίο δεν τους αρέσει. Να έχουν το νου τους γιατί μαθαίνουμε πως θα βρεθούν αντιμέτωποι με αρνητικές εκπλήξεις…

Το άγχος των υποψηφίων στο ΠΑΣΟΚ

Στο ΠΑΣΟΚ τώρα, χθες έγινε η παρουσίαση των υποψηφίων στην Κεντρική Επιτροπή και όλα τα στρατόπεδα ετοιμάζονται για τον πρώτο γύρο των εσωκομματικών εκλογών. Το θέμα που καίει τα φαβορί είναι ποιοι θα πάνε με ποιους στον δεύτερο γύρο. Με βάση τις δημοσκοπήσεις, Ανδρουλάκης και Δούκας δίνουν μάχη για την πρωτιά. Ωστόσο και οι Γερουλάνος, Κατρίνης, Διαμαντοπούλου συγκεντρώνουν καλά ποσοστά. Βέβαια η κάλπη βγάζει αρχηγό κι όχι οι δημοσκοπήσεις. Όμως όλοι οι υποψήφιοι ξέρουν πως θα κερδίσει όποιος στο δεύτερο γύρο καταφέρει να τον στηρίξει η πλειοψηφία των συνυποψήφιων του που έμεινε εκτός. Πρόκειται για μια δύσκολη εξίσωση και είναι νωρίς για προβλέψεις.


Οσμή σκανδάλου με το Ελ. Βενιζέλος

Όποιος έχει ταξιδέψει τους τελευταίους μήνες με αεροπλάνο μπορεί εύκολα να αντιληφθεί ότι το αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος έχει στην κυριολεξία ρετάρει. Οι καθυστερήσεις στις πτήσεις πλέον είναι καθεστώς καθώς οι υποδομές του αεροδρομίου δεν μπορούν να υποστηρίξουν τον όγκο αφίξεων και αναχωρήσεων. Αποτέλεσμα αυτού είναι να υπάρχει δυσφορία σε πολλές αεροπορικές εταιρίες οι οποίες πληρώνουν ένα πανάκριβο αεροδρόμιο που τους δημιουργεί προβλήματα στη λειτουργία τους και εξοργίζει το επιβατικό κοινό που ταλαιπωρείται. Και εδώ υπάρχει ένα σκάνδαλο γιατί η σύμβαση που είχε υπογραφεί με την παραχώρηση του Ελ Βενιζέλος ανέφερε συγκεκριμένες διαδικασίες και χρόνους επέκτασης του αεροδρομίου. Μάλιστα οι επεκτάσεις ήταν συνδεδεμένες με την εξέλιξη της αεροπορικής κίνησης και ο ορίζοντας υλοποίησης ήταν τα δύο χρόνια. Όλα αυτά δεν τηρήθηκαν τα τελευταία χρόνια. Μάλιστα στα ψιλά γράμματα του ενημερωτικού δελτίου εισαγωγής του Ελ. Βενιζέλος στο Χρηματιστήριο γραφόταν ότι η διοίκηση θα ζητήσει από την κυβέρνηση την επέκταση του χρόνου υλοποίησης των επενδύσεων καθώς μπορεί να απαιτηθούν έως και 5 με 6 χρόνια. Και αντί να βουτήξουν τη διοίκηση και να τη στείλουν από εκεί που ήλθε τους δίνουν μπόνους στους μισθούς και επιβραβεύσεις. Και όλο αυτό όταν το 2028 που θα ολοκληρωθεί η επέκταση (αν ολοκληρωθεί) που έπρεπε να τελειώσει το αργότερο το 2026 πάλι το αεροδρόμιο θα είναι κορεσμένο και πάλι θα γίνεται της κακομοίρας.

Τι σημασία έχουν θα μας πείτε αυτά όταν έπεσαν ζεστά και μετρητά μερίσματα λίγο πριν την εισαγωγή στο Χρηματιστήριο και οι επενδυτές που παραμυθιάστηκαν πήραν το μουτζούρη; Θα αποκτήσουν σημασία σύντομα είναι βέβαιο αν συνεχιστεί το τουριστικό ενδιαφέρον για την Ελλάδα και όλοι θα ψάχνουν τον ένοχο όταν θα κρασάρει το Ελ Βενιζέλος και θα επικρατήσει αλαλούμ που θα ρεζιλέψει την χώρα. Η οσμή των σκανδαλωδών πρακτικών έχει ήδη αρχίσει να αναδύεται.

Η φωτιά στην Ιντεάλ

Μπορεί η Ιντεάλ να διανύει καλή περίοδο και να έχει ρευστότητα και να προαναγγέλλει η διοίκησή της εξαγορές αλλά το κλίμα μεταξύ των μετόχων δεν φαίνεται να είναι και το καλύτερο. Και όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένοι για τα τεκταινόμενα στο εσωτερικό του ομίλου κάποιοι μέτοχοι ακονίζουν μαχαίρια εν όψει της Γενικής Συνέλευσης που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Πέμπτη. Και το μείζον ζήτημα είναι η εξουσιοδότηση που ζητείται για αύξηση κεφαλαίου από το ΔΣ το οποίο έρχεται σε σύγκρουση με κάποια συμφωνηθέντα από το παρελθόν ενώ κερασάκι στην τούρτα των αντιδράσεων αποτελούν οι αλλαγές που προτείνονται στην πολιτική αποδοχών και ειδικά η συμμετοχή στα κέρδη από μεταβίβαση εταιριών. Δεν ξέρουμε αν θα υπάρξει τις επόμενες ημέρες πυροσβεστική παρέμβαση αλλά από όσα φτάνουν στα αυτιά μας η φωτιά πολύ δύσκολα θα σβήσει.


Πιένες χαλαρότητας και Αμερικανοί δικηγόροι

Μεγάλες πιένες γνωρίζει ο έλεγχος χρηματιστηριακών εταιριών από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς καθώς φαίνεται ότι ξεπερνά τα όρια της χαλαρότητας. Αν κάποιος περιδιαβεί τις ιστοσελίδες των χρηματιστηριακών εταιριών δεν έχει παρά να διαπιστώσει ότι κάποιοι να αναρτήσουν τα οικονομικά τους στοιχεία εδώ και δύο ή τρία χρόνια καθώς κανένας δεν τους ενοχλεί. Βέβαια αυτοί που δεν τα αναρτούν παρ’ ότι υπάρχει η υποχρέωση ενημέρωσης του πελάτη έχουν τους λόγους τους. Και τέτοιοι μπορεί να είναι από προβληματική οικονομική κατάσταση (μια χαρά βολεύεται και η Επιτροπή που … διευκολύνει) έως και χέρι στα ταμεία. Δεν μιλάμε φυσικά για την περίπτωση μεγάλης, μα πολύ μεγάλης χρηματιστηριακής που είχε ζήτημα κεφαλαιακής επάρκειας και η αντιμετώπιση ήταν πολύ χαλαρή παρά τον υψηλό κίνδυνο. Κατά τα λοιπά με την Capital χρηματιστηριακή στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς νομίζουν ότι ξεμπέρδεψαν με το λουκέτο που έβαλαν με τρία χρόνια καθυστέρηση και αφού ξάφρισαν εκατοντάδες επενδυτές στο εξωτερικό. Έχουμε όμως την αίσθηση ότι δεν θα ξεμπερδέψουν με Αμερικανό υπήκοο που ζει σε ευρωπαϊκή χώρα και έχει προσλάβει μεγάλη αμερικάνικη δικηγορική εταιρία για να πράξει τα δέοντα.


Οι λεπτομέρειες του διαβόλου και η Friesland-Campina

Τελικά ο διάβολος πραγματικά κρύβεται στις λεπτομέρειες. Βλέπει κάποιος τα οικονομικά στοιχεία της Friesland-Campina, της εταιρίας δηλαδή που διαθέτει στην Ελλάδα μεταξύ πολλών άλλων γαλακτοκομικών το γάλα ΝΟΥΝΟΥ και το τυρί Milner και πιστεύεις ότι είναι δύσκολα τα πράγματα. Μικρή μείωση τζίρου το 2023 και ζημίες και το 2023 και το 2022. Πηγαίνεις όμως λίγο παρακάτω και αρχίζεις να μπερδεύεσαι καθώς το μικτό περιθώριο κέρδους το 2023 αυξήθηκε σε 19,30 % από 15,72 % κατά την προηγούμενη χρήση. Και λες δεν μπορεί, πώς γίνεται να μην βγάζουν κέρδη αφού έχουν αυξήσει τις τιμές (αυτοί μιλούν για μείωση κόστους παραγωγής) αλλά διαπιστώνεις στη συνέχεια ότι τα έξοδα διοίκησης και διάθεσης της Εταιρείας αυξήθηκαν κατά σχεδόν 9 εκ ευρώ ή κατά 14,60 %.

Για να μην υπάρχουν απορίες δείτε τις συναλλαγές με τα συνδεδεμένα μέρη όπου οι πληροφορίες είναι μάλιστα απολύτως ανεπαρκείς αλλά και μόνο από το υπόλοιπο υποχρεώσεων της ελληνικής προς τις λοιπές εταιρίες που ομίλου που φτάνει στα 63 εκ ευρώ (πέρυσι ήταν 75 εκ ευρώ) τα λέει όλα. Οι συναλλαγές αυτές όπως η ίδια η εταιρία αναφέρει «Αφορούν εταιρείες με κοινό ιδιοκτησιακό καθεστώς και/ή Διοίκηση με την Εταιρεία καθώς και συγγενείς με αυτήν εταιρείες, από τις οποίες η Εταιρεία αγοράζει αγαθά, υπηρεσίες (κυρίως διοικητικής υποστήριξης) και δικαιώματα, ενώ παρέχει σε αυτές υπηρεσίες διοικητικής υποστήριξης. Όλες οι ανωτέρω συναλλαγές γίνονται στη βάση κόστους πλέον κέρδους». Και για όλα αυτά ή για την ακρίβεια μόνο για αθέμιτη κερδοφορία στις αρχές του 2024 η εταιρία έφαγε πρόστιμο 561 χιλιάδες ευρώ μόνο για το βρεφικό γάλα και έκανε και προσφυγή.

Το ερώτημα είναι ποιος δουλεύει ποιον σε αυτή τη χώρα . Σημειωτέον ότι δεν πιστεύουμε τις κακοήθειες περί τηλεφωνημάτων από την πρεσβεία της Ολλανδίας σε κυβερνητικά στελέχη. Άλλωστε ούτε το συνηθίζουν ούτε μας θεωρούν προτεκτοράτο και ότι χρωστάμε χάρη που δραστηριοποιούνται εταιρίες τους στη χώρα μας.


Η πραγματική τιμή

Καλό είναι να κοπεί η πλάκα με το φοιτητικό ρεύμα ειδικά εκεί στη Ζενίθ που βομβαρδίζουν με ωραίες διαφημίσεις αλλά για φθηνό ρεύμα αλλά πρέπει να κάνει και κάποιος λογαριασμό. Δηλαδή αν κάνεις το λάθος και περάσεις τις 200 Kwh η τιμή είναι κυμαινόμενη και υπερδιπλάσια από τη σταθερή. Αλλά και με το πάγιο των 5 ευρώ αν υπολογίσεις 200 Kwh το ποσό που πληρώνει είναι 19 ευρώ από τη χρέωση της ενέργειας που κατανάλωσες και 5 από το πάγιο δηλαδή 24 ευρώ. Αυτό αντιστοιχεί σε 12 λεπτά την Kwh.


Προσπάθεια πώλησης και… δυσφορία

Το CVC είναι αλήθεια ότι προσπαθεί να απεμπλακεί από τις επενδύσεις που έχει κάνει στον κάδο υγείας στην Ελλάδα. Ενδιαφέρον υπάρχει από αραβικά funds που συνεργάζονται με καναλάρχη στην Ελλάδα αλλά το ενδιαφέρον είναι επιλεκτικό και όχι για όλο το … πακέτο. Η προσφορά που έχει γίνει δεν φαίνεται να ικανοποιεί οπότε δεν αποκλείεται να μην προχωρήσει απολύτως τίποτα το επόμενο διάστημα καθώς υπάρχει η δυνατότητα μεταφοράς της επένδυσης εντός ομίλου και αναμονής μέχρι να έλθει το πλήρωμα του χρόνου. Σε κάθε περίπτωση πάντως μια δυσφορία υπάρχει για το επιχειρηματικό κλίμα που διαμορφώνεται το τελευταίο διάστημα με ευθύνη κυβερνητικών στελεχών.


Ο καθρέφτης του προβληματισμού

Αν το Χρηματιστήριο είναι ο καθρέφτης της οικονομίας τότε τα πράγματα δεν φαίνεται να εξελίσσονται κατ ευχήν για την ελληνική οικονομία. Και αυτό διότι τον Αύγουστο κλείσαμε ένα τετράμηνο συνεχών εκροών από ξένα χαρτοφυλάκια. Αν κάποιος δε δει τι έχει γίνει από την αρχή του χρόνου θα διαπιστώσει ότι το συνολικό ισοζύγιο παραμένει θετικό λόγω κάποιων μεγάλων placements τα οποία έχουν γίνει και στα οποία μπήκαν ξένα χαρτοφυλάκια. Το ζήτημα είναι όμως ότι δεν υπάρχουν και εγχώριοι ιδιώτες προκειμένου να υπάρξει ισορροπία και μέχρι σήμερα τα … μπόσικα κρατούν οι αγορές ιδίων μετοχών. Υπό αυτές τις συνθήκες αποτελεί ένα ερώτημα η πορεία του placement της Εθνικής δεδομένου ότι κάποιοι θερμόαιμοι κόντρα στους ειδικούς θεωρούν ότι είναι λογικό να δοθεί one off το 18% και όχι μικρότερο ποσοστό. Ευτυχώς επικρατεί η λογική αλλά και αυτή δεν φτάνει καθώς ήδη η μετοχή της τράπεζας έχει πιεστεί σε χαμηλότερα επίπεδα τις τελευταίες ημέρες και όσο πλησιάζουμε προς τη διάθεση του πακέτου.


Ο μύθος της αισχροκέρδειας των super market

Βλέποντας τις επιδόσεις των super market την προηγούμενη χρήση αναρωτιόμαστε που είδαν στην κυβέρνηση ότι υπάρχει αισχροκέρδεια. Γιατί για να υπάρχει αισχροκέρδεια θα πρέπει να φουσκώσει τουλάχιστον το μεικτό περιθώριο κέρδους και μάλιστα αισθητά πράγμα που δεν προκύπτει. Οπότε καλό θα είναι η αισχροκέρδεια να αναζητηθεί στις πολυεθνικές που φουσκώνουν τις τιμές με διάφορες τεχνικές και όταν ζορίζουν τα πράγματα στέλνουν τους πρέσβεις και τους προξένους για πιέσεις. Και το ερώτημα είναι αν οι πιέσεις πιάνουν τόπο που φαίνεται ότι πιάνουν οπότε η όποια φασαρία γίνεται είναι για τους … ιθαγενείς.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή