Η διαγραφή Σαλμά και το μήνυμα Μητσοτάκη, ο γάμος, ο Κασσελάκης και ο νικητής Σπίρτζης

Οι Κομισάριοι έρχονται και θέτουν την ατζέντα της εβδομάδας

Η διαγραφή Σαλμά και το μήνυμα Μητσοτάκη

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρίσκεται στη Νέα Υόρκη για να συμμετέχει στις εργασίες της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ. Αυτό όμως δεν τον εμπόδισε το μεσημέρι του Σαββάτου να δώσει εντολή στους συνεργάτες του να προβούν στα δέοντα και να λήξει η ιστορία με τον Μάριο Σαλμά.

Με την κίνηση του αυτή ο Κυριάκος Μητσοτάκης έστειλε και ένα μήνυμα σε όλους όσοι έχουν άλλα πράγματα στο πίσω μέρος του μυαλού τους περί αντάρτικων και ομάδων εσωτερικής υπονόμευσης. Ειδικά σε ότι αφορά τον κ. Σαλμά πρέπει να σημειωθεί ότι ήδη από τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας μετά τις ευρωεκλογές είχε εξαπολύσει τα βέλη του στον Κυριάκο Μητσοτάκη και είχε θέσει τον εαυτό του εκτός ΝΔ επί της ουσίας. Οι συνεχείς επιθέσεις των τελευταίων ημερών κατά της κυβέρνησης και κατά του υπουργού Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη με αφορμή κόκκινα δάνεια ήταν το ποτήρι που ξεχείλισε.

Όμως δεν ήταν μόνο τα παραπάνω. Σε δυο τηλεοπτικές του εμφανίσεις έκανε καταγγελίες για «φωτογραφικούς» διαγωνισμούς από τα υπουργεία Πολιτισμού και Υγείας ως προς τα κυλικεία των υπουργείων. Μάλιστα, το θέμα είχε θέσει εγγράφως ο κ. Σαλμάς, με ερώτηση στην κυρία Μενδώνη, η οποία του είχε απαντήσει στο τέλος Ιουλίου. Ο γαλάζιος βουλευτής, όμως, επανήλθε και συνέχιζε σε καθημερινό επίπεδο να επιτίθεται με σφοδρότητα στην κυβέρνηση. Από το Μέγαρο Μαξίμου λένε ότι είναι άλλο πράγμα η κριτική και άλλο πράγμα για αόριστες και ανυπόστατες καταγγελίες οι οποίες εκθέτουν τη Νέα Δημοκρατία και σε καμία περίπτωση δεν θα γίνονται ανεκτές.

Ο γάμος, τα… πουρνάρια και ο νικητής Σπίρτζης

Μαθαίνουμε πως το απόγευμα του Σαββάτου, την ώρα που πραγματοποιούνταν η κρίσιμη Κεντρική Επιτροπή στο ΣΥΡΙΖΑ για να αποφασιστεί ο οδικός χάρτης για τις εσωκομματικές εκλογές, ο Στέφανος Κασσελάκης βρισκόταν σε γάμο. Τόσο πολύ ήταν το ενδιαφέρον του για τα τεκταινόμενα στην Κεντρική Επιτροπή. Αλλά έκανε και μια ακόμη μεγάλη εξυπνάδα. Πήγε να βολτάρει στην Αρτα, στο άντρο της Ολγας Γεροβασίλη. Μεγάλη επιτυχία.

Τι ήθελε να αποδείξει δεν καταλάβαμε, αλλά τσάμπα η προσπάθεια. Κανένα έρεισμα στην Άρτα δεν έχει ο Στέφανος. Είναι γνωστό ότι στην περιοχή η Γεροβασίλη σαρώνει και αυτή αποδείχθηκε και στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές. Και να μην ξεχάσουμε να ενημερώσουμε το Στέφανο πως αν τελικά κατέβει για υποψήφιος στο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να καταθέσει και το πόθεν έσχες. Νίκησε ο Χρήστος Σπιρτζης τελικά στο συγκεκριμένο θέμα, καθώς υπερψηφίστηκε η πρότασή του από την Κεντρική Επιτροπή.

Σε ρυθμούς debate το ΠΑΣΟΚ και χαμόγελα για δημοσκοπήσεις

Η προετοιμασία της παρουσίας τους στο debate, είναι η πρώτη προτεραιότητα στα επιτελεία των έξι υποψηφίων αρχηγών του ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι ταυτόχρονα συνεχίζουν και τις περιοδείες τους. Στελέχη του ΠΑΣΟΚ είτε έχουν ήδη πάρει θέση στηρίζοντας συγκεκριμένη υποψηφιότητα, είτε διατηρούν στάση αναμονής, περιμένοντας το debate την Τρίτη για να να κρίνουν και να συγκρίνουν τις υποψηφιότητες.

Την ίδια στιγμή σε όλες τις φθινοπωρινές δημοσκοπήσεις το ΠΑΣΟΚ έρχεται δεύτερο, κάτι το οποίο θεωρείται μία ακόμη ευκαιρία για να βρεθεί στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των πολιτών, δημιουργώντας προσδοκίες για μια σημαντική αύξηση της συμμετοχής στις εσωκομματικές κάλπες του Οκτωβρίου.

Με ένσημα Panama Papers

Τελικά κανείς δεν χάνεται ειδικά αν έχει προϋπηρεσία στον … Παναμά. Έτσι και ο Βασίλειος Σκουρλέτης που το όνομά του είχε δει το φως με τα Panama Papers έχει εξέχουσα θέση ως στέλεχος εταιριών του ομίλου HIG στην Ελλάδα. Βέβαια ο κ. Σκουρλέτης είχε διάσημος καθώς το 2017 που είδαν το φως της δημοσιότητας τα Panama Papers κάποιοι είχαν κάνει λόγο για μέλος της οικογενείας του Πάνου Σκουρλέτη του ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος το είχε διαψεύσει κατηγορηματικά. Επισημαίνεται ότι το όνομα του κ. Βασίλειου Σκουρλέτη είχε φιγουράρει στην εταιρία Panama , την Larnax. Προφανώς όλα αυτά μπορεί να μην έχουν και ιδιαίτερη σημασία όταν έχεις έναν όμιλο εταιριών μπαμπούσκα όπου η μια είναι θυγατρική της άλλη, δίνει εγγυήσεις η μια στην άλλη και οι τράπεζες δανεικά για να αγοραστούν τα δικά τους δάνεια.

Το κρίσιμο σταυροδρόμι

Σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη καμπή βρίσκεται το Χρηματιστήριο όπου μπορεί να ευνοείται από τη μείωση των επιτοκίων αλλά από την άλλη πλευρά αναζητεί σημαντικά ποσά ρευστότητας τόσο λόγω του επικείμενου placement της Εθνικής Τράπεζας όσο και της αύξησης κεφαλαίου της Cenergy που ακολουθεί. Και όλα αυτά όταν οι ξένοι τους τελευταίους μήνες είναι σταθερά πωλητές και δεν υπάρχει στον ορίζοντα κάποιο σήμα ότι η τάση που έχουν να μειώνουν θέση σε ελληνικές μετοχές αναστρέφεται. Με αυτά τα δεδομένα είναι πολύ κρίσιμο να πετύχει η μετοχοποίηση της Εθνικής Τράπεζας και χωρίς την επόμενη ημέρα να υπάρξουν ρευστοποιήσει από θεσμικούς που αρκούνται στις μικρές διαφορές και επιστροφές. Σε αντίθετη περίπτωση οι εξελίξεις δεν προβλέπονται και τόσο ευχάριστες.

Ένας ακόμα Αντιπρόεδρος

Μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα ανασύνθεση είχαμε την περασμένη Παρασκευή στο ΔΣ του ομίλου Ιντρακόμ. Αν κάποιος διαβάσει προσεκτικά τη νέα σύνθεση του διοικητικού συμβουλίου και τη συγκρίνει με την προηγούμενη θα διαπιστώσει ότι η εταιρία έχει έναν ακόμα Αντιπρόεδρο ο οποίος είναι και εκτελεστικό μέλος. Πρόκειται για το Γιάννη Παπαβασιλείου ο οποίος είναι σχετικά νέα άφιξη στον όμιλο αλλά είναι ο άνθρωπος που κρύβεται πίσω από τα επιτυχημένα deals (αγορές και πωλήσεις) την τελευταία τριετία.

Η Intrum και οι ΥΠΟ-εκτιμητές

Καθόλου άνετα δεν αισθάνονται οι διαχειριστές κόκκινων δανείων από τη δημοσιότητα που έχουν πάρει την τελευταία περίοδο οι πρακτικές τους στις οποίες ήλθε να προστεθεί ως κερασάκι στην τούρτα η ερώτηση των έντεκα βουλευτών της ΝΔ. Ειδικά εκεί στην Intrum η ανησυχία είναι ακόμα μεγαλύτερη καθώς γνωρίζουν πολύ καλά ότι έχουν πολύ σοβαρά ζητήματα οργάνωσης αλλά και πρακτικών έναντι των δανειοληπτών. Βέβαια υποτίθεται ότι τα ζητήματα οργάνωσης έχουν ελεγχθεί από την Τράπεζα της Ελλάδος αλλά η πραγματικότητα είναι πως ο έλεγχος είναι μόνο στα χαρτιά καθώς δεν φτάνει στην πρακτική εφαρμογή των όσων η εταιρία ισχυρίζεται ότι κάνει στα χαρτιά.

Για παράδειγμα ακούμε ότι συγκεντρώνονται στοιχεία για τις εκτιμήσεις ακινήτων που γίνονται από συγκεκριμένους εκτιμητές που συνεργάζονται με την Intrum και τις αποφάσεις δικαστηρίων μετά από προσφυγές των θιγόμενων. Τα στοιχεία αυτά λέγεται πως δείχνουν ότι κάποιοι συγκεκριμένοι εκτιμητές που χρησιμοποιεί η εταιρία διαχείρισης για ακίνητα φιλέτα έχουν μια τάση να υποτιμούν αξίες με την τάση αυτή να μην εξηγείται. Η συγκέντρωση στοιχείων έχει να κάνει και με πλειστηριασμούς ακινήτων που ολοκληρώθηκαν, ήταν υποτιμημένα και υποβλήθηκε μια και μοναδική προσφορά. Το θέμα έχει μεγάλο ενδιαφέρον και εμείς αναμένουμε την ανακοίνωση αυτών των στοιχείων που συγκεντρώνουμε για να δούμε αν μαζί με τον πολύ καπνό υπάρχει και φωτιά.

Ξεκινά αιολικό πάρκο 302 MW από την Lamda Developments

Στην τελική ευθεία μαθαίνουμε πως βρίσκεται η επένδυση της Lamda Development στην ανάπτυξη αιολικών πάρκων στο Νομό Έβρου 302,4 MW καθώς είναι θέμα χρόνου να ληφθούν οι άδειες εγκατάστασης. Στο πλαίσιο αυτό προχώρησε η μετατροπή της ΙΚΕ που είχε συσταθεί με την επωνυμία Green Volt σε ανώνυμη εταιρία. Υπολογίζεται ότι οι άδειες θα ληφθούν εντός διμήνου και στη συνέχεια θα αρχίζει η κατασκευή του έργου. Στην Green Volt η Lamda έχει περί το 67% ενώ μικρά ποσοστά έχουν στελέχη του ομίλου Επίσης μέτοχοι είναι άλλες τέσσερις εταιρίες κυπριακής έδρας στις οποίες μετέχουν Έλληνες επιχειρηματίες και χρηματιστές. Το Project της Lamda στον Έβρο μαζί με διασυνδετική γραμμή μεταφοράς 150 kV σε νέο Κέντρο Υψηλής Τάσης απαρτίζεται από:

-1. Αιολικό Πάρκο 100,8 MW (με 24 Ανεμογεννήτριες) στη θέση «Λαγός – Πύργος – Αλώνια» της Δ.Ε. Διδυμοτείχου & Ορεστιάδας του Δήμου Διδυμοτείχου & Ορεστιάδας.

– 2. Αιολικό Πάρκο ισχύος 63,0 MW (με 15 Α/Γ) στη θέση «Τρανή Ράχη – Χέρσος Λόφος – Πηγάδια» της Δ.Ε. Διδυμότειχου, Μεταξάδων & Ορεστιάδας των Δήμων Διδυμοτείχου και Ορεστιάδας.

-3. Αιολικό Πάρκο ισχύος 46,2 MW (με 11 Α/Γ) στη θέση «Αλμυρές – Πάγος» της Δ.Ε. Κυπρίνου του Δήμου Ορεστιάδας.

-4. Αιολικό Πάρκο ισχύος 92,4 MW (με 22 Α/Γ) στη θέση «Φύλακες – Αετός – Μαυροχώματα» της Δ.Ε. «Βύσσας – Κυπρίνου» του Δήμου Ορεστιάδας.

Κοροϊδία με άδεια Χρηματιστηρίου και Κεφαλαιαγοράς

Η φαρσοκωμωδία συνεχίζεται με την MLS όπου έγινε και συνέλευση ομολογιούχων χωρίς να εμφανιστεί πουθενά ο Ιωάννης Καματάκης ο οποίος λίγο πριν σκάσει το κανόνι αποχώρησε από τη διοίκηση. Στη θέση του εμφανίστηκε ο κ. Γιώργος Βακάρος ως Διευθύνων Σύμβουλος ο οποίος δεν είπε τίποτα επί της ουσίας και περί στρατηγικού επενδυτή αλλά κάτι ακατάληπτα με αποτέλεσμα να διαλυθεί η συνέλευση. Το ερώτημα όμως είναι άλλο. Πως εμφανίζεται ως CEO ο κ. Βακάρος όταν η ιδιότητά του δεν πιστοποιείται από το ΓΕΜΗ;

Πως το Χρηματιστήριο δέχεται και δημοσιεύει ανακοινώσεις και πως πιστοποιεί την ιδιότητα αυτών που τις αποστέλλουν; Και εν πάση περιπτώσει με δεδομένο ότι η μετοχή της MLS βρίσκεται σε καθεστώς αναστολής διαπραγμάτευσης από τις 13 Μαΐου 2020 δηλαδή έχουν περάσει πάνω από τέσσερα χρόνια από τη ημερομηνία μπορεί κάποιος να εξηγήσει τους λόγους για τους οποίους δεν έχει διαγραφεί από το Χρηματιστήριο. Ζητούνται απαντήσεις και από το Χρηματιστήριο και πολύ περισσότερο από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς η οποία δεν έκανε και τόσο καθαρούς χειρισμούς (κομψά το λέμε) στην υπόθεση MLS καθώς οι χειρισμοί της μια χαρά βόλεψαν την οικογένεια Καματάκη που την έβγαλε καθαρή έχοντας διαπράξει σκάνδαλο ανάλογου περιεχομένου αλλά μικρότερο μεγέθους με αυτό της Folli Follie.

Εξαγορά χωρίς στοιχεία

Μια τουλάχιστον μη διαφωτιστική ανακοίνωση εξέδωσε η Frigoglass την περασμένη Παρασκευή περί εξαγοράς δύο εταιριών στην Ισπανία. Για την ακρίβεια η εξαγορά θα γίνει με ανταλλαγή μετοχών και αυτό θα μεταβάλλει τα ποσοστά των βασικών μετόχων της Frigoglass ενώ θα αποκτήσουν λέει έως και 29% οι μέτοχοι της Ισπανικής εταιρίας με τους οποίους δεν θα υπάρχει μετοχικός συντονισμός. Όλα αυτά είναι πολύ ωραία αλλά για την ορθή ενημέρωση του κοινού λείπουν πολύ σημαντικά στοιχεία. Όπως για παράδειγμα ποια τα μεγέθη των υπό εξαγορά εταιριών και πως προέκυψε η περίφημη σχέση ανταλλαγής δεδομένου ότι όπως αναφέρουν οι πληροφορίες μας η Frigoglass που έχει εξυγιανθεί ούτε κι εμείς πλέον ξέρουμε πόσες φορές βρίσκεται πάλι στα κόκκινα. Υποθέτουμε ότι θα ξαναρχίσει το κρυφτούλι με την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς χωρίς όμως κατάληξη όπως και στο παρελθόν καθώς η ατιμωρησία είναι προνόμιο της Frigoglass.

Επιστροφή και αναδιάρθρωση

Έχουν περάσει οκτώ χρόνια από τότε που η Τράπεζα Κύπρου διεγράφη από το ταμπλό του ελληνικού Χρηματιστηρίου εν μέσω της ελληνικής αλλά και της Κυπριακής κρίσης. Έκτοτε πέρασε διάφορες διακυμάνσεις αλλά σήμερα επιστρέφει θριαμβευτικά καθώς τα μεγέθη της είναι πραγματικά ελκυστικά και η ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια αξιοσημείωτη. Η εκ νέου παράλληλη εισαγωγή της Τράπεζας Κύπρου πάντως αναμένεται να φέρει αναδιαρθρώσεις στα χαρτοφυλάκια των θεσμικών επενδυτών δεδομένου ότι βάζει πλώρη και για τους δείκτες του Χρηματιστηρίου. Τώρα αν είναι καλό ή κακό για τις μετοχές των εγχώριων τραπεζών μένει να αποδειχτεί.

Η αισχροκέρδεια και τα ΚΕΚ

Πραγματικά υπάρχουν εταιρίες που εκπλήσσουν με τα αποτελέσματα τα οποία επιτυγχάνουν και χωρίς μάλιστα να έχουν ούτε καν έξοδα προβολής γιατί μάλλον δεν χρειάζονται. Ο λόγος για τα περίφημα Κέντρα Επαγγελματικής Κατάρτισης τα οποία δουλεύουν με εξωπραγματικά περιθώρια κέρδους. Το ερώτημα είναι πως το πετυχαίνουν αυτό και αν οι υπηρεσίες που παρέχουν είναι επαρκείς. Η απάντηση αν δει κάποιος τα περιθώρια κέρδους είναι ότι παρέχουν ακριβές υπηρεσίες που δείχνουν και μονοπωλιακές καταστάσεις αλλά και χρήματα κοινοτικά κυρίως που αντί να φτάσουν στους καταρτιζόμενους πηγαίνουν στις τσέπες των ιδιοκτητών. Αυτό όπως μας λένε εσχάτως απασχολεί κάποιους εκτός Ελλάδας και συγκεκριμένα στην ΕΕ από θεσμικά όργανα μέχρι τον OLAF και φαίνονται δύσκολα τα ξεμπερδέματα.