Ο Πολάκης ένα βήμα μπροστά, τσιτσιρίζονται στο ΠΑΣΟΚ, τα εσκαμμένα και η χατζάρα

Οι Κομισάριοι έρχονται και θέτουν την ατζέντα της εβδομάδας

Σε ρυθμούς μεσοπρόθεσμου η κυβέρνηση

Το 4ετές πλάνο που θα υλοποιηθεί με βάση τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες, με επίκεντρο την ανάπτυξη και τον «κόφτη» δαπανών, θα συζητήσουν σήμερα οι υπουργοί υπό τον Κ. Μητσοτάκη στο Μαξίμου. Το νέο δημοσιονομικό τοπίο θα αποτυπώνεται στις προβλέψεις του προϋπολογισμού του 2025 που θα κατατεθεί στη Βουλή στις αρχές Οκτωβρίου καθώς και στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα 2024-2027 που συζητείται με τις Βρυξέλλες και αναμένεται να οριστικοποιηθεί εντός του επόμενου μήνα. Το στίγμα αυτών των θετικών εξελίξεων έδωσε ο υπουργός Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης με δηλώσεις του στο Bloomberg την περασμένη εβδομάδα, όπου προανήγγειλε ότι το πρωτογενές πλεόνασμα εφέτος θα είναι υψηλότερο, στο 2,4% του ΑΕΠ, έναντι της αρχικής πρόβλεψης 2,1% του ΑΕΠ. Καλά είναι τα νέα και στο μέτωπο του χρέους. Πλέον προβλέπεται μείωσή του κατά 20 μονάδες έως το τέλος του 2028. Από τα επίπεδα του 152,7% του ΑΕΠ που αναμένεται να διαμορφωθεί εφέτος εκτιμάται ότι θα περιοριστεί στο 130% του ΑΕΠ, γεγονός που αυξάνει σημαντικά τις πιθανότητες η Ελλάδα να κατέβει από το υψηλότερο σκαλί των χωρών της ΕΕ με το μεγαλύτερο χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ.

Ο Πολάκης ένα βήμα μπροστά και ο Κασσελάκης που μας κρατά σε αγωνία

Σε αγωνία μας κρατά ο Στέφανος Κασσελάκης και δεν ανακοινώνει την υποψηφιότητά του, αν και έκανε μια ανάρτηση πως είναι εδώ και έτσι ηρεμήσαμε. Πάντως ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τα έχει βρει ήδη δύσκολα από τον Παύλο Πολάκη που και είναι ο μόνος που κατέθεσε ήδη τις υπογραφές που απαιτούνται και το πόθεν έσχες. Ο βουλευτής ξεκίνησε τις περιοδείες του από την Κρήτη και μαθαίνουμε πως θα οργώσει όλη την Ελλάδα. Βέβαια στις δημοσκοπήσεις η κατρακύλα του ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζεται. Τα κατάφερε μια χαρά ο Στέφανος να απαξιώσει εντελώς το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Τσιτσιρίζονται κάποιοι στο ΠΑΣΟΚ

Στο ΠΑΣΟΚ μετά το ντιμπέιτ έχουν βγει για τα καλά τα μαχαίρια. Είναι αλήθεια πως η τηλεμαχία έδωσε πόντους στο ΠΑΣΟΚ και πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν πως πιθανότητα θα ενεργοποιήσει το ενδιαφέρον των ψηφοφόρων. Από την άλλη επειδή μυστικά εμείς δεν κρατάμε, μαθαίνουμε πως στις τελευταίες μυστικές δημοσκοπήσεις καταγράφονται εκπλήξεις και ανατροπές. Παραπάνω δεν θα σας αποκαλύψουμε, αλλά κάποιοι εκ των υποψηφίων…τσιτσιρίζονται από αυτά που κυκλοφορούν στην πιάτσα. Τώρα αν επαληθευτούν οι δημοσκοπήσεις θα αποφευχθεί σύντομα. Κυριακή, κοντή γιορτή…

Τα εσκαμμένα και η … χατζάρα

Μιας και ο λόγος για τσιτσίρισμα δεν ξέρουμε πως την έχουν δει εκεί στον ΟΠΕΚΕΠΕ αλλά μας λένε ότι ο Πρόεδρος Κυριάκος Μπαμπασίδης έχει υπερβεί τα εσκαμμένα και κάνει ότι θέλει ακόμα και ενάντια στο νόμο και σε δικαστικές αποφάσεις που δικαιώνουν υπαλλήλους που αδικούνται (κομψά το λέω) αλλά δεν βρίσκουν το δίκιο τους. Προφανώς όταν ο πρωθυπουργός έλεγε για άριστους κάτι δεν άκουσε καλά και νόμισε είπε αρεστούς. Στον ίδιο σε κάποιους άλλους θα σας γελάσω. Η ώρα όμως της κρίσης πλησιάζει καθώς από ότι φαίνεται η ιστορία με τις δηλώσεις ΟΣΔΕ των αγροτών δεν περπατάει και ήδη η εταιρία που υποστηρίζει το πρόγραμμα ζήτησε παράταση. Αν όμως δοθεί παράταση τότε θα έχουμε καθυστερήσεις στις πληρωμές. Και αν οι καθυστερήσεις οδηγήσουν τους αγρότες στο δρόμο και τα τρακτέρ στην Εθνική βλέπουμε τον Κώστα Τσιάρα να παίρνει τη … χατζάρα για τον επικεφαλής του ΟΠΕΚΕΠΕ.

Πρωί πρωί κληρώνει για Εθνική

Σήμερα πρωί πρωί με την αυγή έχει συγκληθεί το ΔΣ της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς για να αποφασίσει την έγκριση του ενημερωτικού δελτίου για τη διάθεση των μετοχών της Εθνικής από το ελληνικό δημόσιο. Η απόφαση θα ληφθεί πριν την έναρξη της συνεδρίασης και εξ όσων γνωρίζουμε ούτε τα μέλη του ΔΣ μέχρι χθες το απόγευμα δεν γνώριζαν ούτε το ποσοστό διάθεσης ούτε το εύρος τιμής παρά το γεγονός ότι θα κληθούν να εγκρίνουν. Βέβαια το υπόλοιπο ενημερωτικό είναι έτοιμο αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι χωρίς το όλον ενημερωτικό τηρούνται οι προθεσμίες που προβλέπονται για τη σύγκληση του ΔΣ της Κεφαλαιαγοράς. Σημειώνεται το βιβλίο προσφορών θα σήμερα με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι θα έχει διάρκεια μέχρι τις 2 Οκτωβρίου και να αφορά τη διάθεση του 10% των μετοχών που κατέχει το ΤΧΣ στην Εθνική Τράπεζα, από το 18,3% περίπου που έχει σήμερα. Και είναι ενδιαφέρον το γεγονός ότι το ΤΧΣ δηλαδή στο εξής το νέο Υπερταμείο που ελέγχεται από το δημόσιο θα κρατήσει ένα τόσο σημαντικό ποσοστό όσο το 8,3%. Άλλωστε μην ξεχνάμε ότι για πολλές δεκαετίες με μικρότερα ποσοστά το ελληνικό δημόσιο είχε πάντα λόγο στην Εθνική Τράπεζα.

Μια παράταση σαν όλες τις άλλες

Η ιστορία επαναλαμβάνεται για μια ακόμα φορά . Ο λόγος για τις προθεσμίες διεξαγωγής των Γενικών Συνελεύσεων και κατ’ επέκταση τη δημοσίευση στο ΓΕΜΗ των οικονομικών καταστάσεων για τη χρήση του 2023. Ε λοιπόν για μια ακόμα χρονιά δόθηκε παράταση και δεν ξέρουμε πόσα χρόνια πίσω πρέπει να ανατρέξουμε για να δούμε πότε πραγματικά δεν δόθηκε παράταση. Το αστείο είναι κάθε χρονιά υπάρχει και μια δικαιολογία πραγματική ή φανταστική. Πρώτα ήταν ο Covid που είχε και μια λογική , μετά ήταν η μετά covid εποχή και πλέον λέει ότι η παράταση δίνεται επειδή δεν προλαβαίνουν οι … λογιστές. Έτσι η προθεσμία των Γενικών Συνελεύσεων πηγαίνει 50 ημέρες πίσω δηλαδή στα τέλη Οκτωβρίου και η δημοσίευση ισολογισμών στις 20 Νοεμβρίου. Τώρα μην μας ρωτάτε για ποινές σε όσους δημοσιεύουν στην ώρα τους γιατί δεν υπάρχουν καθώς εδώ και χρόνια δεν βρέθηκε ένας Υπουργός να υπογράψει την προβλεπόμενη Υπουργική Απόφαση. Όμως ακόμα και η νομοθεσία που προβλέπει την επιβολή της ποινής της αναστολής καταχώρισης πέρυσι εφαρμόστηκε με κάτι μήνες καθυστέρηση. Κατά τα λοιπά μας έφταιγε η Carrefour που είχε χρόνια να δημοσιεύσει οικονομικές καταστάσεις όταν ακόμα και σήμερα οι ποινές για αρκετούς είναι άνευ σημασίας.

Διαπραγματεύσεις; Ποιες διαπραγματεύσεις;

Διαβάζαμε την προηγούμενη εβδομάδα διάφορα περί σκληρών διαπραγματεύσεων του Υπουργείου Υποδομών με ΑΒΑΞ και ΕΛΛΑΚΤΩΡ για πεντάμηνη παράταση της σύμβασης για την Αττική Οδό. Η αλήθεια είναι πως κάτι τέτοιο όπως μας αναφέρουν οι πηγές μας δεν υπήρξε ποτέ ως θέμα γιατί απλά έπρεπε το Υπουργείο Υποδομών να έχει φροντίσει εδώ και πέντε μήνες να τρέξει η μεταβατική περίοδος που προβλεπόταν ώστε η σύμβαση να μεταφερθεί ομαλά στη ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ. Κάτι τέτοιο δεν έγινε και μπροστά στον κίνδυνο τα έσοδα από τη σύμβαση να πάνε στην επόμενη χρονιά όλοι εμπλεκόμενοι πιέστηκαν να γίνει η μετάβαση σε λίγες ημέρες. Ευτυχώς οι εταιρίες είναι μεγάλες και έμπειρες και παρά την χρονική πίεση φαίνεται ότι η μετάβαση από τον ένα ανάδοχο στον άλλο θα γίνει ομαλά. Χρειάστηκε βέβαια και νομοθετική ρύθμιση που πήγε με ρυθμό εξπρές στη Βουλή από τον Κωστή Χατζηδάκη για να λυθούν διάφορα ζητήματα.

Τους τρέλανε

Έχει στην κυριολεξία τρελάνει τους αναλυτές ο Απόστολος Βακάκης. Τα αποτελέσματα εξαμήνου έδειξαν ότι η εταιρία διατηρεί τα περιθώρια μεικτού κέρδους και όλοι αναρωτιούνται πόθεν η καθοδική αναθεώρηση που σήμανε ο επικεφαλής της εταιρίας μιλώντας για δύσκολο περιβάλλον. Γιατί για υπάρξει καθοδική αναθεώρηση θα πρέπει το δεύτερο εξάμηνο που ήδη τρέχει να αυξηθεί ο τζίρος μόνο κατά 1% σε επίπεδο ομίλου όταν κινούνται σημαντικά ανοδικά οι αγορές του εξωτερικού (θα υποχωρήσει άραγε στην Ελλάδα;) και να μειωθούν τα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη (χωρίς δηλαδή την ασφαλιστική αποζημίωση που έλαβε η εταιρία για τις ζημίες από τον Danile) κατά 3%. Στη δημοσίευση των αποτελεσμάτων εξαμήνου δεν άλλαξε η καθοδική πρόβλεψη παρ’ ότι ο Αύγουστος όπως η ίδια η εταιρία παραδέχεται ήταν καλός μήνας αλλά ήλθε το κερασάκι της αγοράς ιδίων μετοχών με τιμή έως και 27,2 ευρώ … ακριβώς. Υπό αυτά τα δεδομένα αναμένονται οι κινήσεις Βακάκη το επόμενο διάστημα με το ερώτημα κατά πόσο συνάδουν αυτά που λέει και αυτά που πράττει με τα συμφέροντα όλων των μετόχων της εταιρίας. Γιατί το έργο των δύσκολων προβλέψεων και ισχυρών αποτελεσμάτων είναι κάτι που έχουμε ξαναδεί από ξέσπασμα του Covid και μετά .

Η αντίφαση

Χωρίς τέλος είναι τα πρόστιμα του Υπουργείου Ανάπτυξης για καταχρηστικές πρακτικές των servicers. Όμως διαβάζοντας τις ανακοινώσεις του Υπουργείου για τις παραβάσεις που διαπράττουν και μάλιστα επανειλημμένα οι servicers δεν μπορεί κάποιος να μην αναρωτηθεί το ακριβώς εποπτεία ασκεί η Τράπεζα της Ελλάδος. Γιατί αν δεν κάνουμε λάθος η παροχή αδείας αλλά και η ανάκλησή της συνοδεύεται από κάποιες προϋποθέσεις που πρέπει να τηρούνται. Άραγε η Τράπεζα της Ελλάδος κρίνει ότι πληρούνται οι προϋποθέσεις και το Υπουργείο Ανάπτυξης βλέπει κάτι άλλο; Όποιος δώσει τη σωστή απάντηση κερδίζει μια ρύθμιση όχι από αυτές που δεν κάνουν οι servicers αλλά τις … ειδικές για φίλους και γνωστούς.

Η Ιντραλότ μαγνητίζει η Κλουκίνας κρύβει υπεραξίες

Χωρίς … φρένο αγορές μετοχών της Ιντραλότ πραγματοποιεί η Ιντρακόμ. Βέβαια από την μια αυτό δείχνει ότι υπάρχουν επενδυτές πρόθυμοι να πουλήσουν (κάποιοι μάλιστα και με premium στα 14 εκ μετοχές που αγοράστηκαν στην αρχή της προηγούμενης εβδομάδας) αλλά αυτό που έχει μεγάλο ενδιαφέρον είναι η επιμονή της Ιντρακόμ να αγοράσει γεγονός που δείχνει ότι βλέπει μέλλον στην επένδυση. Βέβαια το βλέμμα όλων μπορεί να έχει επικεντρωθεί στην Ιντραλότ αλλά η Κλουκίνας είναι εκείνη που κρύβει τις υπεραξίες. Οι διαδικασίες συγχώνευσης με την Intracom Properties τρέχουν αλλά το «μυστικό» βρίσκεται στην αύξηση κεφαλαίου που ακολουθεί συνδυαστικά και εξ όσων αναφέρουν οι πληροφορίες ευνοεί τους μετόχους της εισηγμένης θυγατρικής της Ιντρακόμ η οποία πλέον θα γίνει συμμετοχών έχοντας ως θυγατρική την Ευρώπη Ασφαλιστική.

Επαγγελματίες καταρτιζόμενοι

Σας λέγαμε την περασμένη εβδομάδα για τα κέρδη των περίφημων ΚΕΚ τα οποία είναι απίθανα. Μαθαίνουμε λοιπόν πως αυτά τα απίθανα κέρδη έχουν προκαλέσει και το ενδιαφέρον από φορείς που χρηματοδοτούν καθώς αναζητου΄νται περιπτώσεις ειδικά σε κατάρτιση εξ αποστάσεως όπου παρατηρείται το φαινόμενο των επαγγελματιών της κατάρτισης. Τι εννοούμε; Άνθρωποι που συστηματικά μετέχουν σε επιδοτούμενα προγράμματα κατάρτισης έχοντας απλά ανοικτό ένα lap top στο σπίτι τους με έναν εκπαιδευτή που μιλά στο κενό. Και πιστοποιήσεις λαμβάνουν και επιδότηση και όλοι είναι ευχαριστημένοι ειδικά το ΚΕΚ που χωρίς κόστος υποτίθεται ότι καταρτίζει.

Pro forma απορία

Πραγματικά δεν μπορούμε να καταλάβουμε τι σημαίνει pro forma ελεγμένα οικονομικά στοιχεία. Γιατί αν δεν κάνουμε λάθος pro forma σημαίνει μη ελεγμένα στοιχεία που συντάσσονται για σκοπούς πληροφόρησης και μόνο. Η απορία μας προέκυψε μετά την ερώτηση της Επιτροπής κεφαλαιαγοράς για τις δύο υπό εξαγορά εταιρίες από την Frigoglass η οποία έδωσε στοιχεία pro forma από τις ελεγμένες καταστάσεις όπως είπε. Και αναρωτιόμαστε; Γιατί pro forma και όχι τα δημοσιευμένα στοιχεία των δύο εταιριών ή του ομίλου που αυτές απαρτίζουν;

Εξωφρενικά κέρδη

Πάρτι κάνει η Orilina Properties με την ανάπτυξη πολυτελών κατοικιών στο Ελληνικό. Τον Μάιο η Εταιρεία υπέγραψε Ιδιωτικό Συμφωνητικό Προκαταβολής για την μελλοντική μεταβίβαση ιδιοκτησίας στο συγκρότημα και το τίμημα της αγοραπωλησίας καθορίστηκε σε 6.800.000 ευρώ». Επίσης στις 17.07.2024 για τίμημα αγοραπωλησίας 6.212.975 ευρώ, στις 23.07.2024 για τίμημα 8.029.726 ευρώ, στις 29/07 ακόμα δύο μελλοντικές πωλήσεις για τίμημα 5.195.654 ευρώ και 6.721.470 ευρώ αντίστοιχα. Δηλαδή αν μετράμε καλά για 5 κατοικίες τα συμφωνητικά θα αποφέρουν έσοδα στα επίπεδα των 33 εκ ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι η Orilina sτις 19.06.2023 η εταιρεία αγόρασε δικαίωμα επιφανείας επί οικοπέδου 22.795 τ.μ. στο Μητροπολιτικό Πάρκο ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ με τίμημα 24,071 εκατ. ευρώ . Αν για πέντε οικίες το έσοδο είναι 33 εκ ευρώ είναι εύλογο να περιμένει κάποιος έσοδο 130 εκ ευρώ για το σύνολο των κατοικιών που έχουν επιφάνεια από 238 έως 320 τετραγωνικά η κάθε μια. Όσο και αν είναι το κατασκευαστικό κόστος ανά τετραγωνικό μαζί με τη διαμόρφωση των κήπων μπορεί κάποιος να αντιληφθεί ότι τα κέρδη στο τέλος της ημέρας θα είναι εξωφρενικά.