Η Ελλάδα, η αμυντική αναβάθμιση και τα μηνύματα, απίστευτα πράγματα από τον Κασσελάκη

Οι Κομισάριοι έρχονται και θέτουν την ατζέντα της εβδομάδας

Η Ελλάδα, η αμυντική αναβάθμιση και τα μηνύματα

Με τις νέες μας αεροπορικές πλατφόρμες (F-16 Viper, τα Rafale), αλλά και την επικείμενη απόκτηση των F-35 αλλά και με τη δημιουργία του αντιαεροπορικού και του αnti-drone θόλου, η Ελλάδα αποκτά άλλες δυνατότητες

για να προστατεύσει τα εθνικά δίκαια, τα συμμαχικά δίκαια και τα ευρωπαϊκά δίκαια. Αυτό τόνισε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας από την Ανδραβίδα. Ο υπουργός δεν παρέλειψε να τονίσει πως η αμυντική αναβάθμιση της χώρας μπορεί να υποστηρίξει τις επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ, σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο και τον καταστατικό χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, προβάλλοντας την πατρίδα μας ως τον αξιόπιστο και σοβαρό σύμμαχο, τον πυλώνα της σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο και πέραν από αυτή». Κάρι τέτοια ακούν οι γείτονες απέναντι και βγάζουν καπνούς για το Δένδια.

Απίστευτα πράγματα από τον Κασσελάκη

Αφού έβαλε λυτούς και δεμένους να μην γίνει κεντρική επιτροπή του Σαββάτου, η οποία μπλόκαρε την υποψηφιότητα του, τώρα ο Στέφανος Κασσελάκης αφήνει να εννοηθεί πως θα το κάνει κούγκι στο συνέδριο. Δεν φτάνει τα ρεζιλίκια που βίωσε ο ΣΥΡΙΖΑ όλο αυτό το διάστημα λόγω των όσων έκανε, θέλει να δυναμιτίσει και το συνέδριο. Αλήθεια γιατί, αφού τόσο πολύ θέλει να είναι υποψήφιος στις εσωκομματικές εκλογές, στην προηγούμενη κεντρική επιτροπή δεν σήκωσε το γάντι στους αμφισβητίες του προκηρύσσοντας ο ίδιος κάλπες; Απλά ήξερα ότι τα κουκιά δεν του βγαίνουν τα και αποφάσισε να αφήνει υπονοούμενα και αιχμές, μιλώντας για πραξικόπημα και κουκουλοφόρους. Η εγωπάθεια του έχει ξεπεράσει κάθε όριο, που κάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα να αναμετρηθεί αν θέλει μαζί του. Και εδώ ταιριάζει η φράση που είχε πει ο Δημήτρης Κουτσούμπα: Πού το βρήκαν αυτό το φυντάνι και το έφεραν εδώ.

Ο ίδιος λογαριασμός και η εποπτεία

Διαβάζουμε σε ανακοίνωση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς ότι αποφάσισε για την NUNTIUS χρηματιστηριακή την επέκταση της άδειας λειτουργίας ως προς την παροχή της επενδυτικής υπηρεσίας και δραστηριότητας της διενέργειας συναλλαγών για ίδιο λογαριασμό. Το ενδιαφέρον μας όπως αντιλαμβάνεστε είναι οι περίφημες συναλλαγές για ίδιο λογαριασμό που ναι μεν έχουν και άλλες χρηματιστηριακές εταιρίες αλλά έχουμε την απορία πως ακριβώς εποπτεύονται από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για το αν οι συναλλαγές αυτές χρησιμοποιούνται σε βάρος πελατών μιας χρηματιστηριακής εταιρίας. Γιατί έχουμε την εντύπωση πως η εποπτεία είναι δύσκολη και αναρωτιόμαστε πως ήλθε στους αλλοδαπούς μετόχους της Nuntius η ιδέα να κάνουν τέτοιες συναλλαγές όταν τα κεφάλαια της εταιρίας εν πολλοίς βασίζονται στο ακίνητο της οδού Δραγατσανίου.

Η δεύτερη ηχηρή αποχώρηση

Μένουμε στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς που δεν μας αφήνει να … αγιάσουμε καθώς μαθαίνουμε ότι ψάχνει να βρει Γενικό Διευθυντή καθώς η νυν Γενική Διευθύντρια Καλλιόπη Μπενετάτου υπέβαλε την παραίτησή της. Να θυμίσουμε ότι δεν είναι η πρώτη παραίτηση κορυφαίου στελέχους τον τελευταίο χρόνο καθώς έχει προηγηθεί η παραίτηση του τότε Αντιπροέδρου της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Νίκου Κονταρούδη ο οποίος στη συνέχεια έφτιαξε τη δική του χρηματιστηριακή εταιρία πράγμα που δεν ξέρουμε αν θα συνέβαινε ή αν επιτρέπεται σε σοβαρές αγορές όπως αυτή των ΗΠΑ. Εν πάση περιπτώσει δύο είναι τα ερωτήματα για την παραίτηση της Γενικής Διευθύντριας. Πρώτον οι λόγοι της παραίτησης και δεύτερον ο επόμενος εργασιακός της χώρος. Τώρα για τους λόγους της παραίτησης τους υποψιαζόμαστε καθώς ακούγονται διάφορα για το μπάχαλο που επικρατεί στη λειτουργία της Επιτροπής το οποίο δεν προσφέρεται για ανθρώπους που θέλουν να δουλέψουν και ξέρουν τη δουλειά.

Βλέπει εχθρούς

Το φυσάει και δεν κρυώνει ο Ηλίας Ξηρουχάκης μετά το φιάσκο του ΤΧΣ στη διάθεση μετοχών της Εθνικής Τράπεζας όπου πληρώθηκαν αρκετά εκατομμύρια ευρώ προμήθειες σε αναδόχους και το αποτέλεσμα δεν ικανοποίησε ούτε την Εθνική Τράπεζα ούτε την κυβέρνηση. Η πίεση που δέχεται τον έχει κάνει να βλέπει φαντάσματα και εχθρούς γύρω του και να προβαίνει σε διαρροές κατά του Φώτη Κουρμούση που βλέπει ότι έχει …επόμενη ημέρα μετά τη λήξη της ύπαρξης του ΤΧΣ στο τέλος του έτους. Ο εκνευρισμός του δε έχει ενταθεί από το γεγονός ότι ζήτησε και bonus αποχώρησης για το οποίο ήταν κάθετα αρνητικός ο Κωστής Χατζηδάκης.

Τις πταίει για το αλαλούμ με τις χρεωστικές κάρτες;

Την περασμένη εβδομάδα πολλοί πελάτες της τράπεζας Πειραιώς έλαβαν ένα μήνυμα που ανέφερε ότι « Σας ενημερώνουμε ότι συναλλαγές που πραγματοποιήσατε με την Κάρτα σας κατά το χρονικό διάστημα 16 & 17 Αυγούστου 2024, προωθήθηκαν με καθυστέρηση στην Τράπεζα Πειραιώς και χρεώθηκαν στον λογαριασμό σας στις 10 Οκτωβρίου 2024. Η καθυστέρηση αυτή δεν είναι υπαιτιότητα της Τράπεζας Πειραιώς». Από την ανακοίνωση καθίσταται προφανές ότι η Τράπεζα δέχτηκε όγκο παραπόνων για μεταχρονολογημένες χρεώσεις καρτών και προφανώς η δουλειά είχε γίνει από αλλού δηλαδή από μηχανήματα POS άλλης ή άλλων τραπεζών που δεν διαβίβασαν έγκαιρα τη συναλλαγή και όταν έγινε η εκκαθάριση το σύστημα χτύπησε. Αυτό όμως δεν συμβαίνει πρώτη φορά καθώς το 2020 είχε γίνει πανικός όταν είχαν χρεωθεί συναλλαγές με καθυστέρηση έως και έξι μηνών σε κάρτες με δράστη την Εθνική Τράπεζα η οποία τότε είχε ισχυριστεί ότι είχε προκύψει πρόβλημα σε μια διαδικασία αναβάθμισης και ότι οι μεταχρονολογημένες συναλλαγές ήταν περιορισμένης έκτασης. Σήμερα τηρείται σιγή ιχθύος και αποκλειστικά υπεύθυνο την Τράπεζα της Ελλάδος η οποία υποτίθεται εποπτεύει τις συναλλαγές και οφείλει να εξασφαλίζει τη διαφάνεια και την αξιοπιστία στην λειτουργία των συστημάτων πληρωμών με κάρτες. Αντί αυτού επιχειρεί να κουκουλώσει την υπόθεση έστω και αν δημιουργεί επιπλοκές η μεταχρονολογημένη χρέωση σε λογαριασμούς που μπορεί να έχουν μηδενικά ή ανεπαρκή υπόλοιπα, Αυτό εννοούν άραγε όταν μιλούν για αξιόπιστο τραπεζικό σύστημα;

Θα έχουν λόγο

Το σχήμα που ελέγχει τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια δηλαδή Fraport-Κοπελούζου ήταν και το μόνο που χτύπησε το αεροδρόμιο Καπετάν Βασίλης Κωνσταντακόπουλος στην Καλαμάτα. Μόνο που δεν το … χτύπησε μόνο του αλλά μαζί με την εταιρία ΠΗΛΕΑΣ η οποία έχει την ίδια έδρα με τις επιχειρήσεις της οικογένειας Κωνσταντακόπουλου στο Παλαιό Φάληρο. Κοινώς τα παιδιά του Καπετάν Βασίλη θα έχουν λόγο στο νέο αναβαθμισμένο αεροδρόμιο καθώς είναι και οι άνθρωποι στους οποίους οφείλεται η πολύ υψηλή κίνηση του αεροδρομίου λόγω της επένδυσης του Costa Navarino και της συνεπακόλουθης ανάπτυξης της Μεσσηνίας.

Δωράκι στους εφοπλιστές

Πολύ μεγάλη κουβέντα γίνεται για την παράταση της αναστολής του φόρου υπεραξίας ακινήτων που ανέρχεται σε 15%. Ως γνωστόν μέχρι το τέλος του 2024 δεν επιβάλλεται φόρος υπεραξίας και η συζήτηση που γίνεται είναι να παραταθεί για ένα ή δύο χρόνια ακόμα. Το ερώτημα είναι με ποια λογική θα γίνει αυτό όταν η αγορά ακινήτων ειδικά στην Αθήνα και τα Νότια Προάστεια έχει στη κυριολεξία πάρει φωτιά. Υποτίθεται ότι το μέτρο της αναστολής εφαρμογής του φόρου ελήφθη σε μια περίοδο όπου η αγορά ακινήτων ήταν εντελώς υποτονική προκειμένου να τονωθεί. Οι κακές γλώσσες πάντως λένε ότι η συζήτηση για παράταση της αναστολής δεν είναι άσχετη με την πίεση των εφοπλιστών που ενώ κάνουν πάρτι στο Ελληνικό με τα οικόπεδα που έχουν αγοράσει και τις βίλες που χτίζουν και έχουν αρχίσει να πουλάνε θέλουν να μην πληρώσουν και φόρο. Κατά τα λοιπά επιβάλλονται τεκμήρια στους ελεύθερους επαγγελματίες όταν οι απώλειες μόνο από τις αγοραπωλησίες στο Ελληνικό αν συνεχιστεί η αναστολή επιβολής του φόρου υπεραξίας θα είναι διόλου ευκαταφρόνητες.

Είναι πραγματική η διασπορά;

Μερικές φορές είναι να απορεί κάποιος με αυτά που βλέπει στο Χρηματιστήριο. Παράδειγμα η Μοτοδυναμική που με βάση τα επίσημα στοιχεία οι βασικοί μέτοχοι έχουν κάτω από 50% και αυτό πρακτικά σημαίνει ότι σε ελεύθερη κυκλοφορία βρίσκονται πάνω από 15 εκατομμύρια μετοχές. Παρ όλα αυτά οι αγοραπωλησίες είναι περιορισμένες στο χρηματιστηριακό ταμπλό και ένα κομμάτι αυτών αποτελούν αγορές ιδίων μετοχών ή αγορές από βασικούς μετόχους όπως συμβαίνει το τελευταίο διάστημα. Για τη ακρίβεια δεν είναι περιορισμένες αλλά σχεδόν ανύπαρκτες καθώς όταν αλλάζουν χέρια καθημερινά από 15.000 έως 20.000 μετοχές δεν μπορεί να υπάρξει άλλος χαρακτηρισμός. Υπό αυτά τα δεδομένα είναι απορίας άξιον πως μένουν ακίνητοι οι μέτοχοι μειοψηφίας της Μοτοδυναμική ή μήπως συμβαίνει κάτι άλλο; Είναι άραγε πραγματική ή διασπορά που εμφανίζεται;

Τα θολά νερά της ΕΛΤΟΝ

Την περασμένη Παρασκευή η ΕΛΤΟΝ Χημικά ανακοίνωσε την εξαγορά της εταιρίας Ν ΛΕΚΟΣ ΧΗΜΙΚΑ. Δεν ανακοίνωσε όμως τίποτα άλλο πλην του ότι η εξαγορασθείσα εταιρίας αναμένει φέτος τζίρο 12 εκ ευρώ και ότι τα μεγέθη της αγοράστριας δεν θα επηρεαστούν σημαντικά. Υποθέτουμε ότι η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς θα ζητήσει λεπτομέρειες και θα δούμε το γνωστό γαϊτανάκι των ερωταπαντήσεων που δεν καταλήγει βέβαια σε ποινές στις εισηγμένες που κάνουν ότι δεν καταλαβαίνουν τις υποχρεώσεις που έχουν. Εμείς πάντως ψάξαμε τα οικονομικά στοιχεία της ΛΕΚΟΣ ότι το 2023 είχε τζίρο 11,3 εκ ευρώ από 15 εκ ευρώ το 2022 και καθαρά μετά από φόρους κέρδη 550 χιλιάδες ευρώ από 1,1 εκ ευρώ το 2022. Η καθαρή της θέση στο τέλος του 2023 ήταν 6 εκ ευρώ και το ταμείο 3,6 εκ ευρώ. Άραγε αυτά τα μεγέθη δεν οδηγούν σε τίμημα που πρέπει να ξέρουν οι μέτοχοι και πως γίνεται να μην επηρεάζουν μια εταιρία που το 2023 είχε ενοποιημένο τζίρο 176 εκ ευρώ και κέρδη μετά από φόρους 1 εκ ευρώ; Πως ακριβώς ορίζεται ο … επηρεασμός μεγεθών; Εκτός και αν κρύβεται κάτι άλλο σε σχέση με τις συναλλαγές που μπορεί να