Το Newsbomb.gr στον Άη Στράτη για τη δράση του FINISH «Το Νερό είναι στα Χέρια μας»

Το νερό είναι αναμφίβολα το κυρίαρχο στοιχείο στη ζωή του ανθρώπου και το βασικότερο στοιχείο του περιβάλλοντος.

Είναι ένας πόρος που όχι µόνο καλύπτει βασικές ανάγκες για τον ανθρώπινο πληθυσμό αλλά είναι ζωτικός για όλα τα παγκόσμια οικοσυστήματα.

Ωστόσο, πολύ συχνά τη σημαντικότητα αυτού του πόρου, λαμβάνεται ως δεδομένο. Θεωρούμε ότι είναι διαθέσιμο και σε αφθονία και δυστυχώς αγνοούμε ότι η σωστή διαχείριση και εξοικονόμηση του νερού καθίστανται αναγκαίες περισσότερο από ποτέ.

Η πολύ σημαντική πρωτοβουλία «Το Νερό Είναι στα Χέρια Μας», ξεκίνησε τη δράση της φέτος στην Ελλάδα, με στόχο την προώθηση της εξοικονόμησης νερού́ σε νησιά́ και κοινότητες με περιορισμένους υδατικούς πόρους, ως μέτρο για την υδατική́ ασφάλεια και την προσαρμογή́ στην κλιματική́ αλλαγή́. Η πρωτοβουλία αποτελεί μέρος της παγκόσμιας δέσμευσης του FINISH να ευαισθητοποιήσει για την προστασία του νερού, δείχνοντας έμπρακτα τρόπους για τη μείωση της αλόγιστης κατανάλωσής του.

Πρώτος σταθμός της δράσης το ακριτικό́ και πανέμορφο νησί του Άη Στράτη με τους 268 φιλόξενους κάτοικους του. Σκοπός της δράσης, να ενημερωθούν οι κάτοικοι και να ευαισθητοποιηθούν για το πολυτιμότερο αγαθό της ζωής, το νερό!

Με τις αποσκευές μας γεμάτες αισιοδοξία, συνοδεύσαμε στην αποστολή τους στο νησί την ομάδα του FINISH και τους συνεργάτες τους από το Global Water Partnership – Mediterranean, τον οργανισμό που στόχο έχει την ασφάλεια των υδατικών πόρων στις χώρες της Μεσογείου. Στις 14 Ιουλίου, ταξιδέψαμε νωρίς νωρίς για Λήμνο και από εκεί, το καραβάκι μας μετέφερε στον Άη Στράτη για να ξεκινήσει η δράση ενημέρωσης!

Φθάνοντας στο λιμάνι του ακριτικού νησιού, μας υποδέχτηκαν οι φιλόξενοι κάτοικοι, πρόθυμοι να μας ξεναγήσουν στον τόπο τους. Εμείς, μαγεμένοι από το όμορφο τοπίο που αντικρίσαμε, το μόνο που μας ένοιαζε ήταν να ξεκινήσουμε να πηγαίνουμε από άκρη σε άκρη αυτού του πανέμορφου νησιού. Φορέσαμε τα αθλητικά μας, κάναμε βόλτα στα γραφικά σπίτια, συνομιλήσαμε με τους κατοίκους και το απόγευμα, η Δήμαρχος του νησιού κ. Μαρία Κακαλή και το συμβούλιο, μας άνοιξαν και αυτοί τις πόρτες του Δημαρχείου, ένα κτήριο που θα το ζήλευαν πολλοί δήμοι, για να μας παρουσιάζουν τη σπουδαία αυτή πρωτοβουλία.

Σε μία πιο ανεπίσημη, χαλαρή, αλλά πολύ ουσιαστική «συνέντευξη τύπου» η Δήμαρχος μαζί με την κ. Κωνσταντίνα Τόλη, επικεφαλής των Προγραμμάτων της Global Water Partnership – Mediterranean και την κ. Μαργαρίτα Πεσματζόγλου, Assistant Brand Manager του FINISH, μας ενημέρωσαν για την πρωτοβουλία «Το Νερό Είναι στα Χέρια Μας», για τη σημασία υλοποίησης μίας τέτοια δράσης για τους κατοίκους ενός απομακρυσμένου νησιού όπως ο Άη Στράτης και για το πρόγραμμα που θα ακολουθούσαμε την επόμενη ημέρα. Η Δήμαρχος, μας ευχαρίστησε που βρισκόμαστε στον τόπο τους και μάλιστα το θεώρησε ιδιαίτερα τιμητικό το γεγονός, που πρώτος σταθμός της δράσης του FINISH είναι το ακριτικό νησί του Άη Στράτη.

Την επόμενη ημέρα, η ομάδα του FINISH σε συνεργασία με το GWP-Med και με τη συμμετοχή του Newsbomb.gr, επισκεφθήκαμε ένα-ένα τα σπίτια του νησιού, με σκοπό να παραδώσουμε στους κατοίκους το ειδικό κουτί με τις συσκευές εξοικονόμησης νερού. Τους βοηθήσαμε να τοποθετήσουν τις συσκευές και τους ενημερώσαμε για τη σημασία της εξοικονόμησης νερού για το νοικοκυριό τους, το νησί τους και τη χώρα μας.

Η αποστολή μας ξεκίνησε νωρίς το πρωί από το σπίτι της Ζωής και του Γρηγόρη, ενός αγαπημένου ζευγαριού που μας φίλεψαν πρωινό, μας μίλησαν για τον τόπο τους και για το πόσο χαρούμενοι είναι που συμμετέχουν κι αυτοί σε μία πρωτοβουλία με παγκόσμιο αντίκτυπο.

Τι περιείχε όμως το ειδικό κουτί που προσέφερε η ομάδα δράσης;

Ένα ακροφύσιο βρύσης, για τη μείωση ροής του νερού, ένα τηλέφωνο ντους με ρυθμίσεις επίσης για μικρότερη ροή του νερού και ένα ειδικό «μπαλόνι», το οποίο γεμίζεις με ένα λίτρο νερό και το τοποθετείς μέσα στο καζανάκι. Έτσι, κάθε φορά που το τραβάς, γλιτώνεις αντίστοιχα κι ένα λίτρο άσκοπης κατανάλωσης. Γνωρίζοντας πού καταναλώνουμε τις μεγαλύτερες ποσότητες νερού στο σπίτι μας μπορούμε να λάβουμε σημαντικά μέτρα, εξοικονομώντας πολύτιμο νερό.

Ο στόχος της επίσκεψης του FINISH εκτός από την παράδοση των σετ με τις συσκευές εξοικονόμησης νερού ήταν να ενημερώσει τους κατοίκους ότι με απλές αλλαγές στις καθημερινές τους συνήθειες, μπορούν να συμβάλλουν στο να μειωθεί σε μεγάλο βαθμό η συνολική κατανάλωση νερού στο νοικοκυριό βοηθώντας την τσέπη αλλά και τον τόπο τους.

Οι κάτοικοι αγκάλιασαν ζεστά την πρωτοβουλία και ενθουσιασμένοι δέχτηκαν τα «δώρα» που τους προσέφεραν οι εκπρόσωποι της δράσης. Άκουσαν προσεκτικά τις συμβουλές για την εξοικονόμηση νερού στα νοικοκυριά τους και μάλιστα δεσμεύτηκαν ότι θα τις εφαρμόσουν κατά γράμμα. Αυτό που μας έκανε εντύπωση είναι πως οι πόρτες των σπιτιών δεν κλείνουν ποτέ και για κανέναν. Η έννοια της φιλοξενίας δεν έχει σβήσει από το νησί.

Με το χαμόγελο ζωγραφισμένο στα πρόσωπά τους ενημερωνόταν για το πόσο σημαντική είναι η εν λόγω πρωτοβουλία και μάλιστα είχαν πολλές εύστοχες απορίες για το τι πρέπει να κάνουν ώστε να βάλουν και οι ίδιοι το μικρό λιθαράκι τους σε μία προσπάθεια που αφορά όλο τον πλανήτη.

Πολλές νοικοκυρές, αφού πρώτα μας φίλεψαν ξεχωριστές και πεντανόστιμες ντόπιες λιχουδιές, μας ρωτούσαν συνεχώς πώς θα εξοικονομήσουν νερό και το τι πρέπει να κάνουν για να περιορίσουν την αλόγιστη χρήση του.

Με την ολοκλήρωση της δράσης, το FINISH, έκανε ένα ακόμη δώρο στον Άη Στράτη. Η εταιρεία δώρισε στην κοινότητα του νησιού ένα πλυντήριο πιάτων για να το αξιοποιήσουν σε όποιο κοινόχρηστο κτήριο του Δήμου υπάρχει ανάγκη. Επίσης, κλήρωσε άλλο ένα πλυντήριο σε έναν κάτοικο του νησιού.

Η επιλογή του μεγάλου δώρου, δεν ήταν καθόλου τυχαία καθώς με τη χρήση του πλυντηρίου πιάτων (όταν γεμίσει) αντί για το πλύσιμο στο χέρι εξοικονομείς έως και 110 L νερό/πλύση* και σε συνδυασμό με τις ταμπλέτες Finish Quantum Ultimate έχεις ακόμα καλύτερο αποτέλεσμα γιατί με την ισχυρή σύνθεση τους, απομακρύνουν τα λίπη χωρίς να χρειάζεται ξέβγαλμα των πιάτων πριν την τοποθέτηση στο πλυντήριο**.

To Nero Einai Sta Xeria mas - Project in Ai Stratis - Finish & GWP from Finish Greece on Vimeo.

Νερό σημαίνει ζωή!

Το νερό κάνει ένα κύκλο στη φύση και για εκατομμύρια χρόνια καλύπτει τις ανάγκες όλων των οργανισμών στον πλανήτη μας. Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μείωση των διαθέσιμων αποθεμάτων, γεγονός που προκαλεί έντονη ανησυχία παγκοσμίως. Μάλιστα, σύμφωνα με έρευνες η Ελλάδα είναι ανάμεσα στις χώρες που προβλέπεται ότι θα αντιμετωπίσουν αυξημένες ελλείψεις νερού μέσα στα επόμενα χρόνια. Οι ερευνητές προβλέπουν σημαντικές μειώσεις στην αναπλήρωση του υδροφόρου ορίζοντα ιδίως για την Ελλάδα- ετήσια απώλεια της τάξης των 810 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων νερού- αλλά και την Ισπανία και την Πορτογαλία, κάτι που σημαίνει μειωμένη διαθεσιμότητα νερού για άρδευση γεωργικών καλλιεργειών, άρα και μειωμένη διαθεσιμότητα τροφίμων.

Η πρωτοβουλία «Το Νερό είναι στα Χέρια Μας», έχει στόχο να εξοικονομηθούν έως και 500.000 λίτρα νερού σε διάστημα ενός έτους και να είναι αυτό η αρχή μίας μεγαλύτερης προσπάθειας για τη διασφάλιση του πολύτιμου αυτού αγαθού σε νησιά́ και κοινότητες με περιορισμένους υδατικούς πόρους. Ο Άη Στράτης, έδειξε το δρόμο!

Γίνε και εσύ μέρος της σημαντικής δράσης του FΙNISH για την προστασία νερού, αλλάζοντας τις απλές καθημερινές σου συνήθειες.

Επισκέψου τώρα το www.toneroeinaistaxeriamas.gr για να μάθεις περισσότερα για τηc δράσης «Νερό είναι στα Χέρια Μας» και ακολούθησε τα hashtags:
#ToNeroEinaiStaXeriaMas #Finish #FinishQuantumUltimate #AiStratis.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κορονοϊός: Νέα στοιχεία για το γάμο – εστία του φονικού ιού – Πάνω από 300 καλεσμένοι