Τι… Στοκχόλμη, τι Κολωνός: Ένα αθηναϊκό δημόσιο λύκειο έχει τη δική του STEM Library!
Το πρώτο βήμα για τη μετάβαση στο «σχολείο του μέλλοντος», έχει κάνει το 52ο Γενικό Λύκειο Αθηνών, στον Κολωνό, καθώς διαθέτει ήδη εδώ και αρκετούς μήνες, τη δική του STEM Library, έναν πρωτοποριακό χώρο βιωματικής μάθησης όπου οι μαθητές και οι δάσκαλοι χρησιμοποιούν τεχνολογικό εξοπλισμό και εφαρμογές, άγνωστες μέχρι τώρα εν πολλοίς, στην ελληνική δημόσια εκπαίδευση.
Το έργο αυτό, λοιπόν, έγινε πραγματικότητα από την εταιρεία Πλαίσιο και τις δράσεις Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης με την ομάδα εθελοντών του Πλαισίου, #plai_sou, σε συνεργασία με το πρόγραμμα «Υιοθέτησε την Πόλη σου» από τον δήμο Αθηναίων και συγκεκριμένα το Adopt-a-School με το συντονισμό του Athens Partnership. Το ερευνητικό εργαστήριο TUC TIE Lab του Πολυτεχνείου Κρήτης ανέλαβε την επιστημονική επιμέλεια του εγχειρήματος. Οι custom-designed κατασκευές της STEM βιβλιοθήκης υλοποιηθήκαν στο Εργαστήριο ΠΟΙΩ του Δήμου Αθηναίων από τους ερευνητές του TUC TIE Lab με τη χρήση ανακυκλώσιμων υλικών.
Τα συστήματα που μέχρι τώρα έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε και να θαυμάζουμε σε σχολεία βορειοευρωπαϊκών χωρών, ιδίως της Σκανδιναβίας, φαίνεται πως υπάρχει τρόπος να μπουν και στα δικά μας λύκεια, ώστε και οι μαθητές στον Κολωνό ή σε ένα «δυσπρόσιτο» νησί, να αισθάνονται πως έχουν τα εφόδια να ασχοληθούν με ό,τι μπορούν να φανταστούν, πως δεν υπάρχουν όρια στο μέλλον τους - ούτε και στο παρόν τους! Είναι χαρακτηριστικό πως κάθε μαθητής γυμνασίου και λυκείου στη Φινλανδία, για παράδειγμα, έχει από το σχολείο του μία ηλεκτρονική συσκευή που τον βοηθά στο μάθημα. Παράλληλα, ο δάσκαλός του έχει την ευχέρεια να χρησιμοποιεί ψηφιακά μέσα στο πλαίσιο της διδασκαλίας του, ώστε να συνδέει τους μαθητές με την τεχνολογία και τις εξελίξεις της. Πρόκειται για μία μέθοδο διδασκαλίας, που όπως λένε οι αρμόδιοι της φινλανδικής εκπαίδευσης, έχει στόχο να εξοπλίσει τα παιδιά με τις δεξιότητες που τους είναι απαραίτητες για να ζήσουν στον 21ο αιώνα.
Αντίστοιχα στη Σουηδία, η εθνική στρατηγική ψηφιακού μετασχηματισμού εφαρμόζεται εδώ και μερικά χρόνια και πλέον στόχος του σχολείου είναι να εφοδιάσει τους μαθητές σε τέσσερις τομείς ψηφιακής επάρκειας: Από την κατανόηση της ψηφιακής μεταμόρφωσης της κοινωνίας μας και πώς μας επηρεάζει, τη χρήση ψηφιακών εργαλείων και μέσων, την κριτική και υπεύθυνη προσέγγιση της ψηφιακής τεχνολογίας και τέλος την εφαρμογή της στην πράξη, με ιδέες και λύσεις για κάθε πρόβλημα.
Μία STEM Library υψηλού επιπέδου για τους… επιSTEMονες του μέλλοντος!
Εδώ και μερικούς μήνες, λοιπόν, λειτουργεί στο 52ο Γενικό Λύκειο της Αθήνας μία πρότυπη STEM Library, ένας χώρος δημιουργικής προσέγγισης θεμάτων τεχνολογίας και επιστήμης. 3D εκτυπωτές, ένας διαδραστικός πίνακας, VR εξοπλισμός εικονικής πραγματικότητας, εξελιγμένα laptops, STEM εκπαιδευτικά παιχνίδια και σύγχρονο οπτικοακουστικό και DIY υλικό για χειροτεχνίες και κατασκευές, είναι πλέον διαθέσιμα για όλους.
Ένας χώρος που παραπέμπει σε σχολικό περιβάλλον εξωτερικού, θυμίζοντας τα καλύτερα πρότυπα της εκπαιδευτικής προσέγγισης STEM (Science, Technology, Engineering and Mathematics) και λειτουργεί ως «παρακινητής» για τα παιδιά, για νέους ανθρώπους που πρέπει να έχουν το βλέμμα στο μέλλον. Για να το κάνουν όμως αυτό, είναι απαραίτητο να έχουν τα εφόδια που τους δίνει τώρα η τεχνολογία, διαθέσιμα – κι αυτό ακριβώς είναι το έργο που επιτελεί η STEM Library: Φυσικές επιστήμες, Τεχνολογία, Μηχανική και Μαθηματικά, γίνονται πιο προσιτά, πιο κατανοητά για τους μαθητές που μπορούν να δουν για τι πράγμα μιλάμε και να το αξιοποιήσουν για να προχωρήσουν τη γνώση και τη δράση τους, ακόμα παραπέρα.
STEM Library και στην τηλεκπαίδευση
Σε συνεργασία με το Πρόγραμμα Έτσι Μαθαίνω Καλύτερα του Δήμου Αθηναίων που υλοποιεί το Πολυτεχνείο Κρήτης, οι εκπαιδευτικοί του 52ου ΓΕΛ επιμορφώνονται μέσα από ένα καινοτόμο σύστημα τηλεκπαίδευσης στη χρήση του εξοπλισμού της Βιβλιοθήκης STEM. Ξεκινώντας από τους 3d printers, εμπνεύστηκαν να υλοποιήσουν projects με τους μαθητές τους όπως για παράδειγμα την "Ιστορία των Ελληνικών Νομισμάτων". Επίσης, είναι αξιοσημείωτο το γεγονός πως εν μέσω πανδημίας, τα laptops της STEM Library μοιράστηκαν σε παιδιά που τα είχαν ανάγκη για να συμμετέχουν στα μαθήματα από το σπίτι τους.
Ένας σύγχρονος εκπαιδευτικός χώρος, που έχει στόχο να φέρει τα παιδιά πιο κοντά στο μέλλον τους, με τη βοήθεια της τεχνολογίας και της επιστήμης. Ένα έργο που δείχνει σε όλους πως αυτό που μπορεί κάποιοι να θεωρούν ακόμα και «επιστημονική φαντασία», δεν είναι παρά η πραγματικότητα για κάποιους μαθητές σε ένα λύκειο της Αθήνας.
Διότι, είναι σαφές πως αν υπάρχει θέληση, βρίσκεται ο τρόπος και μπαίνει το… Πλαίσιο για το καλύτερο αποτέλεσμα, για τους μαθητές και τους δασκάλους τους: Για να έχουν και τα δικά μας παιδιά την ευκαιρία να διδάσκονται όχι μόνο στη θεωρία, αλλά και μέσω της πράξης, μέσω της εφαρμογής. Μία πρωτοβουλία συνεργασίας από το Πλαίσιο και τον δήμο Αθήνας, με την επιστημονική εγκυρότητα του Πολυτεχνείου Κρήτης, ώστε τα παιδιά να έρθουν σε επαφή με την τεχνολογική πρόοδο, με τον σύγχρονο κόσμο, όπως ακριβώς κάνουν οι συνομήλικοί τους που έχουν την τύχη να λαμβάνουν εκπαίδευση από τα πιο προηγμένα εκπαιδευτικά συστήματα στον κόσμο. Με την τεχνογνωσία και την υποδομή από τους ειδικούς, με την ορμή και την αστείρευτη φαντασία των παιδιών για ένα μέλλον που ξεκινάει με τα καλύτερα εφόδια!