Δες τα 5 χαρακτηριστικά που κάνουν ένα smartphone κορυφαίο!
Οι τεχνικές προδιαγραφές τους, όμως, είναι ένα κομμάτι που απασχολεί πολλούς. Πώς μπορείς, με δυο λόγια, να διαλέξεις ένα κινητό τηλέφωνο; Τι θα ήταν καλό να προσέχεις ανά περίπτωση; Σε ενδιαφέρουν όντως όλα αυτά τα νούμερα και αρκτικόλεξα που συναντάς κατά την έρευνά σου για το επόμενο smartphone; Η αλήθεια είναι πως, λίγο-πολύ, όλα συμβάλλουν στη σύνθεση ενός ισχυρού smartphone, άλλα λιγότερο κι άλλα περισσότερο. Για να καταλήξεις σε ένα κινητό από το… επάνω ράφι, καλό θα ήταν να έχεις κατά νου τα εξής.
Πλουσιοπάροχο σύστημα καμερών
Κάμερες ανάλυσης 50 και 100 Megapixels, μεγάλο zoom, νυχτερινή λήψη: τι σημαίνουν όλα αυτά; Η διαρκής πρόοδος των smartphones στο συγκεκριμένο κομμάτι τα φέρνει ολοένα και πιο κοντά σε μια φωτογραφική μηχανή όσον αφορά τις επιδόσεις, κάτι που σημαίνει πως πολλά κινητά πλέον διαθέτουν προηγμένα συστήματα καμερών για φωτογραφίες και βίντεο. Αυτά σου επιτρέπουν να αποτυπώνεις φωτογραφίες με άριστη ανάλυση, σταθερά και ποιοτικά βίντεο χωρίς κουνήματα αλλά και λήψεις στο απόλυτο σκοτάδι με καθαρότητα που θα σε κάνει να… τρίβεις τα μάτια σου.
Ιδανικά, θα χρειαστείς τουλάχιστον τρεις κάμερες: μια ευρείας γωνίας, μια υπερευρυγώνια και έναν τηλεφακό. Κάθε μια από αυτές εξυπηρετεί διαφορετικούς σκοπούς και, αν το κινητό το επιτρέπει, συνεργάζονται και παράγουν μοναδικά αποτελέσματα σε οποιαδήποτε τυπική περίσταση. Έπειτα, καλό θα ήταν να έχεις όσο το δυνατόν μεγαλύτερο οπτικό zoom μπορείς να βρεις, καθώς η εικόνα μένει σχεδόν αναλλοίωτη όσο εστιάζεις σε κάποιο μακρινό σημείο. Αν το σημείο αυτό βρίσκεται πολύ μακριά, τότε το ψηφιακό zoom πρέπει επίσης να είναι υψηλό για να σε βοηθήσει να έρθεις πιο κοντά στο θέμα σου, με όσο το δυνατόν λιγότερη πτώση σε ποιότητα γίνεται.
Η δυνατότητα λήψης σε σκοτεινά περιβάλλοντα είναι επίσης κρίσιμη, καθώς ακόμη και σημεία με όχι ιδιαίτερα χαμηλό φωτισμό αποκομίζουν τα μέγιστα από το night mode της εκάστοτε συσκευής – μην το σκέφτεσαι σαν μια λύση για το «απόλυτο σκοτάδι», καθώς ο κάθε φακός αντιλαμβάνεται διαφορετικά τι εστί σκοτάδι. Τέλος, η ανάλυση βίντεο είναι εξίσου σημαντική με την σταθεροποίηση, καθώς χάρη σε αυτή το κινητό εγγυάται σταθερές λήψεις ακόμη κι αν βρίσκεσαι εσύ ή το θέμα εν κινήσει.
Επεξεργαστής & μνήμη RAM
Η ραχοκοκαλιά του συστήματος είναι το ζεύγος CPU και RAM, καθώς όσο άψογο κι αν είναι το λογισμικό ή ικανό το υπόλοιπο hardware, ο… μαγικός ζωμός προέρχεται από αυτά τα δύο. Και γιατί μαζί; Γιατί συνδυάζονται και ζουν αρμονικά στο ίδιο σύστημα, ειδάλλως δεν αποδίδουν στο μέγιστο των δυνατοτήτων τους – αν η RAM είναι υπέρ-αρκετή αλλά ο επεξεργαστής εργάζεται πάνω από τα όριά του, τότε το σύστημα συνολικά δεν θα λειτουργεί όπως θα έπρεπε.
Επομένως, όσον αφορά τον επεξεργαστή, καλό θα ήταν να προτιμηθεί ένα οκταπύρηνο, τελευταίας γενιάς μοντέλο που προσφέρει καλή διαχείριση φόρτου χωρίς να «ρουφάει» την μπαταρία. Δηλαδή, οι οκτώ πυρήνες του θα πρέπει να εργάζονται έξυπνα κι όχι πυρετωδώς. Σε ιδανικές συνθήκες, η μια τετράδα πυρήνων αφιερώνεται στις καθημερινές κι απλές εργασίες, όπως web browsing, κλήσεις και λοιπές χρήσεις. Με τον τρόπο αυτό, εξοικονομείται μπαταρία καθώς ο επεξεργαστής λειτουργεί ακριβώς όσο χρειάζεται για να μην καθυστερεί τον χρήστη. Αν, πάλι, πρόκειται για πιο «βαριές» χρήσεις όπως παιχνίδια ή προγράμματα επεξεργασίας, η ισχυρότερη τριάδα μαζί με τον «καπετάνιο» ακόμη γρηγορότερο τέταρτο πυρήνα αναλαμβάνουν δράση και το κινητό «πετάει».
Πλαισιώνοντας ένα τέτοιο σύστημα με επαρκή μνήμη RAM, τότε είναι βέβαιο πως δε θα αντιμετωπίσεις κολλήματα και καθυστερήσεις, όσες εφαρμογές κι αν χρησιμοποιείς ή όσο γρήγορα κι αν τις ανοιγοκλείνεις. Με τουλάχιστον 8GB μνήμης RAM, θα έχεις καλυφθεί για οτιδήποτε βρεθεί στο διάβα του κινητού σου.
Μια οθόνη που θα σε αφήσει άφωνο
Η οθόνη είναι ένα εξίσου βασικό συστατικό που συνθέτει ένα κορυφαίο κινητό τηλέφωνο. Πρέπει να έχει άψογη απόκριση στο άγγιγμα για να μη χάνει την παραμικρή εντολή, ενώ παράλληλα θα πρέπει να διαβάζεται εύκολα υπό το φως του ήλιου, να παράγει ζωηρά και ακριβή χρώματα, να αποδίδει σωστά τα μαύρα σημεία… η λίστα μπορεί να μεγαλώσει αρκετά, ανάλογα με τις προσωπικές προτιμήσεις του καθενός.
Όσον αφορά στην προβολή, αρχίζει σιγά-σιγά να υιοθετείται από όλο και περισσότερους κατασκευαστές μεγαλύτερος ρυθμός ανανέωσης. Με πολύ απλά λόγια, οι οθόνες τυπικά δουλεύουν στα 60Hz, ενώ πλέον κυκλοφορούν οθόνες με ρυθμό ανανεώσης 90Hz, 120Hz ή και περισσότερα με αποτέλεσμα η ροή κάθε κίνησης να εμφανίζεται πιο ολοκληρωμένη και ομαλή. Έπειτα, η τεχνολογία OLED και τα παρακλάδια της δεν είναι κάτι δραματικά νέο για τα smartphones, όμως επίσης βρίσκεται πλέον σε περισσότερα κινητά από ποτέ και φυσικά, υπάρχουν πολλές αξιόλογες επιλογές μοντέλων. Οι οθόνες OLED καταφέρνουν να προβάλλουν πραγματικό μαύρο χρώμα, διαθέτουν εξαιρετικά υψηλό λόγο αντίθεσης και η ακρίβεια χρώματος είναι εξίσου εντυπωσιακή. Με λίγα λόγια, μια OLED οθόνη με υψηλό ρυθμό ανανέωσης είναι ένας τέλειος συνδυασμός.
Μπαταρία και ταχεία φόρτιση
Το κινητό τηλέφωνο, όπως προδίδεται από το όνομά του, είναι κάτι που σε συνοδεύει οπουδήποτε καθ’ όλη τη διάρκεια της μέρας. Όσο δυνατό κι αν είναι, όσο εντυπωσιακά κι αν αποδίδει σε οποιοδήποτε τομέα, αν χρειάζεται διαρκώς φόρτιση τότε θα σε κουράσει γρήγορα αλλά κυρίως, δε θα σε εξυπηρετεί. Επομένως, ένα smartphone με μεγάλη μπαταρία θα αποδειχτεί… θαύμα στο κομμάτι της αυτονομίας, καθώς τα πλέον ισχυρά smartphones μπορούν να αντέξουν ακόμη και πάνω από μια πλήρη μέρα χρήσης προτού χρειαστούν φόρτιση.
Πάντοτε, η κατανάλωση επηρεάζεται κι από άλλα μέρη του κινητού, όπως η οθόνη, ο επεξεργαστής και το λογισμικό μεταξύ άλλων όπως και τη χρήση που του κάνεις, οπότε ακόμη και μια μεγάλης χωρητικότητας μπαταρία δεν έχει απεριόριστη διάρκεια. Σε τέτοιες περιπτώσεις, ιδιαίτερα χρήσιμη είναι η δυνατότητα ταχείας φόρτισης που πολλά κινητά ενσωματώνουν. Πολλές φορές, με μόλις 30 λεπτά φόρτισης (με τον κατάλληλο φορτιστή που προτείνει ο κατασκευαστής) ακόμη και περισσότερο από το 50% της μπαταρίας θα έχει γεμίσει ξανά, το οποίο μπορεί να σου χαρίσει αρκετές ώρες πριν τον βραδινό ύπνο και την επόμενη πλήρη φόρτιση. Άρα, καλό θα ήταν πέρα από τη χωρητικότητα μπαταρίας καθαυτή, να έχεις κατά νου και το σενάριο να «ξεμείνεις» για οποιοδήποτε λόγο και σε τέτοια περίπτωση, τι μπορείς να κάνεις.
Διάλεξε το λειτουργικό σύστημα που σε εξυπηρετεί
Η αιώνια ερώτηση: Android ή iOS; iOS ή Android; Και η αλήθεια είναι, δεν υπάρχει μία, ξεκάθαρη και σαφής απάντηση γιατί η επιλογή οποιουδήποτε εκ των δύο είναι καθαρά θέμα προτίμησης. Άλλοι προτιμούν την αισθητική και ευχρηστία του iOS, ενώ άλλοι την απεριόριστη ελευθερία και διαθεσιμότητα σε ευρεία γκάμα συσκευών που παρέχει το Android.
Από άποψης δυνατοτήτων, τα δύο λειτουργικά συστήματα είναι πολύ κοντά, που σημαίνει πως οι δημοφιλέστερες εφαρμογές προσφέρονται και στις δύο πλατφόρμες. Ακόμη και στο κομμάτι των αξεσουάρ, υπάρχουν εκατέρωθεν επιλογές. Από τη μία, η Apple προσφέρει μια ευρεία γκάμα επιλογών για κάθε ανάγκη: φόρτιση, ακουστικά, προστασία κλπ. Όλα αυτά με τις… «ευχές» της, δηλαδή σχεδιασμένα αποκλειστικά για τις συσκευές της με τις οποίες ταιριάζουν τέλεια. Φυσικά, οι μεγάλοι κατασκευαστές Android προσφέρουν επίσης δικά τους αξεσουάρ σχεδιασμένα για να συνοδεύουν τα κινητά τους ενώ χάρη σε διαφορετικές τεχνολογίες (όπως USB-C) συγκριτικά με τα κινητά της Apple, μπορεί να βολεύουν περισσότερο σε κάποιες περιπτώσεις.
Επομένως, με λίγα λόγια, η επιλογή κρίνεται περισσότερο από το ποιες εφαρμογές χρησιμοποιείς ήδη και θα ήθελες να έχεις μετά την αλλαγή συσκευής, τι έχεις συνηθίσει ως προς το περιβάλλον και, σίγουρα, σε μεγάλο βαθμό όλα τα προηγούμενα σημεία-κλειδιά στην επιλογή συσκευής θα καθορίσουν αν αυτό που ψάχνεις είναι κινητό με iOS ή με Android.
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.