Generation Next: Πώς δύο μαθητές από το Κερατσίνι δημιούργησαν ένα έξυπνο σύστημα αειφόρου γεωργίας
Στους 84.000 οι ωφελούμενοι από το πρόγραμμα Generation Next του Ιδρύματος Vodafone, που έχει αποτελέσει κοιτίδα για 374 καινοτόμες ιδέες εφήβων
Λένε πως τα παιδιά είναι η ελπίδα και το μέλλον του κόσμου μας. Φαίνεται όμως πως με τους κατάλληλους «συμμάχους» στο πλευρό τους και με τη βοήθεια της σύγχρονης τεχνολογίας, τα παιδιά μπορούν επίσης να φέρουν το μέλλον ή για την ακρίβεια, να μας οδηγήσουν ένα βήμα πιο κοντά σε μία καλύτερη και περισσότερο ωφέλιμη ψηφιακή πραγματικότητα.
Η νέα γενιά των εφήβων της χώρας μας γεννήθηκε στον κόσμο της τεχνολογίας και αυτό ακριβώς είναι το σημαντικό της πλεονέκτημα. Το γεγονός δηλαδή πως έχει πρόσβαση σε μία πληθώρα ψηφιακών μέσων και τεχνολογιών, που της επιτρέπει να αναπτύσσει ακόμη περισσότερες σημαντικές δεξιότητες, σε σύγκριση με τις παλαιότερες γενιές -ακόμη και εκείνη των millennials.
Οι αριθμοί «μιλούν» από μόνοι τους στη συγκεκριμένη περίπτωση και αρκεί να βάλουμε κάτω από το «μικροσκόπιό» μας το πρόγραμμα Generation Next, για να το διαπιστώσουμε. Από τότε που το γνωστό εκπαιδευτικό πρόγραμμα ανάπτυξης δεξιοτήτων STEM (Science, Technology, Engineering, Mathematics) άρχισε να εφαρμόζεται μέσω του Ιδρύματος Vodafone, έχουν «γεννηθεί» 374 καινοτόμες ιδέες εφήβων από 94 περιοχές της χώρας, ενώ 84.000 άνθρωποι είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν τις νέες τεχνολογίες και να πειραματιστούν με τον κόσμο του STEM γενικότερα.
Πώς το Newclear Vision εξελίσσει την οικολογική καλλιέργεια και την αστική γεωπονία
Όπως πέρυσι έτσι και φέτος, λοιπόν, στον 2ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό του Generation Next, εκατοντάδες έφηβοι από όλη την Ελλάδα αξιοποίησαν τη δύναμη των εκθετικών τεχνολογιών, προκειμένου να προτείνουν λύσεις για ζητήματα και προκλήσεις που αντιμετωπίζουν στην καθημερινότητά τους, τόσο οι ίδιοι όσο και η τοπική κοινότητα στην οποία ανήκουν. Όλα αυτά με «όχημα» την ψηφιακή εκπαιδευτική πλατφόρμα Generation Next και τη συνδρομή των εκπαιδευτών τους. Και μία από τις ομάδες των μαθητών που συμμετείχε στον διαγωνισμό, η Envi.Tech από το 3ο Γενικό Λύκειο Κερατσινίου, κατάφερε να εντυπωσιάσει και να κερδίσει τη δεύτερη θέση του διαγωνισμού με το όραμά της και συγκεκριμένα, με την κατασκευή Newclear Vision!
Τι είναι το Newclear Vision που αναδείχθηκε φέτος μέσα από τον 2ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό του Generation Next και γιατί αξίζει την προσοχή μας; Πρόκειται για μία ιδέα που σκοπό έχει να αντιμετωπίσει τα περιβαλλοντικά προβλήματα που πλήττουν τις καλλιέργειες με τη χρήση της τεχνολογίας. Ουσιαστικά, είναι ένα «έξυπνο» σύστημα αειφόρου γεωργίας που εξελίσσει την οικολογική καλλιέργεια και την αστική γεωπονία και συμβάλλει στη βιώσιμη διαχείριση των φυσικών πόρων.
Πίσω από το Newclear Vision βρίσκονται δύο μαθητές, ο Γεώργιος Κρανιδιώτης και η Παναγιώτα Τρελλοπούλου. Και σύμφωνα με τους ίδιους, όλα ξεκίνησαν έπειτα από μία συζήτηση που είχαν με τον καθηγητή τους, αναφορικά με μία ασθένεια που έπληξε την καλλιέργεια λαχανικών του!
«Με αφορμή ένα πρόβλημα που είχε ο καθηγητής μας σε παραγωγή λαχανικών, παρατηρήθηκε ότι στο φύλλωμα των φυτών παρουσιάστηκαν κάποια στίγματα, τα οποία αργότερα αποδείχθηκε ότι οφείλονταν σε μία αρρώστια. Μετά από μια εκτεταμένη έρευνα καταλάβαμε ότι αυτή δεν ήταν η μόνη περίπτωση του προβλήματος και ότι και άλλοι αντιμετώπιζαν αυτό το πρόβλημα. Επίσης, αντιληφθήκαμε πως τα αίτια του προβλήματος δεν ήταν τοπικής εμβέλειας, αλλά παγκόσμιας». Με αυτά τα λόγια οι μαθητές περιέγραψαν το πώς άρχισαν σιγά-σιγά να συλλαμβάνουν την ιδέα για το Newclear Vision.
Με λίγα λόγια, αναγνωρίζοντας τον τρόπο με τον οποίο το περιβάλλον διαδραματίζει έναν καθοριστικό ρόλο για την έκβαση κάθε καλλιέργειας, σκέφτηκαν να κατασκευάσουν ένα πλήρως οικολογικό σύστημα καλλιέργειας που βασίζεται σε ανανεώσιμους πόρους -όπως η ηλιακή ακτινοβολία και το βρόχινο νερό- και συμβάλλει στη βιώσιμη διαχείριση των φυσικών πόρων. Αυτό είναι το Newclear Vision! Μία κατασκευή στην οποία τα παιδιά έχουν ενσωματώσει τη χρήση της Mηχανικής Όρασης και της Τεχνητής Νοημοσύνης, σε συνδυασμό με το Machine Learning.
Όταν τα παιδιά χρησιμοποιούν την τεχνολογία για το καλό του πλανήτη
Πώς όμως μπορεί να αποδειχθεί χρήσιμο ένα σύστημα όπως το Newclear Vision της ομάδας Envi.Tech από το 3ο Γενικό Λύκειο Κερατσινίου, που κέρδισε τη δεύτερη θέση στον 2ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό του Generation Next; Στην πραγματικότητα, αυτό που κάνει το Newclear Vision ξεχωριστό, είναι το ότι με τη βοήθεια της μηχανικής μάθησης και μέσω μιας κάμερας, αναγνωρίζει τα σημάδια ασθενειών στα φυτά και έτσι, δίνει τη δυνατότητα σε εκείνον που το χρησιμοποιεί, να αποφύγει την καταστροφή της σοδειάς του.
Κατά την άποψή μας, βέβαια, το πλέον ενδιαφέρον στοιχείο στη συγκεκριμένη περίπτωση, είναι το ότι τα παιδιά θέλησαν να βρουν μία λύση για το πρόβλημα που παρουσιάστηκε στην καλλιέργεια του καθηγητή τους, αντιλαμβανόμενα ταυτόχρονα την παγκόσμια και δη, την περιβαλλοντική και κοινωνική πλευρά του ζητήματος.
Βλέπετε, σύμφωνα με την ομάδα Envi.Tech, ο πλανήτης μας έχει αυξημένες ανάγκες σίτισης του πληθυσμού, άρα και καλλιέργειας. Το γεγονός όμως ότι στις περισσότερες καλλιέργειες, γίνεται σήμερα χρήση διάφορων βλαβερών χημικών ουσιών, έχει αρνητικές συνέπειες, τόσο για το περιβάλλον, όσο και για τα φυτά, τα ζώα και τους ανθρώπους, ενώ υπάρχει άμεση σύνδεση και με το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Αυτός είναι ο λόγος που το σύστημα που δημιούργησαν τα παιδιά, το Newclear Vision, είναι πλήρως οικολογικό, καθώς χρησιμοποιούνται μόνο πράσινοι και ανανεώσιμοι πόροι για τη λειτουργία του.
Κάπως έτσι, λοιπόν, με τη χρήση και τη βοήθεια της τεχνολογίας, οι νέοι θέτουν ήδη τις βάσεις για ένα καλύτερο σήμερα για όλους μας και ένα πιο ωφέλιμο και βιώσιμο αύριο για τον πλανήτη μας. Αυτός είναι, άλλωστε, ο σκοπός του προγράμματος Generation Next: Το να δίνει στα παιδιά κίνητρο και τις απαραίτητες βάσεις, ώστε να διαμορφώνουν το αύριο, με τη βοήθεια της τεχνολογίας. Και με τις κατάλληλες γνώσεις, έχοντας πρόσβαση σε τεχνολογικό εξοπλισμό και φυσικά, την απαραίτητη στήριξη, κάθε μαθητής μπορεί να μετατραπεί σε έναν εξερευνητή του σήμερα και έναν δημιουργό του αύριο.
Ας ελπίσουμε πως το Generation Next θα συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια, προσφέροντας σε μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου τα εφόδια για να ανακαλύψουν πόσο εύκολη και διασκεδαστική μπορεί να γίνει η μάθηση και η δημιουργία με τη χρήση της τεχνολογίας. Για εμάς, το γεγονός ότι παρά τις ιδιαίτερες συνθήκες της φετινής διοργάνωσης του Πανελλήνιου Διαγωνισμού του Generation Next, η συμμετοχή μαθητών και εκπαιδευτικών ήταν δυναμική, τόσο στον διαγωνισμό όσο και στα ψηφιακά STEM Labs και τα Virtual Classrooms που διοργάνωσε το Ίδρυμα Vodafone, είναι αναμφίβολα αισιόδοξο και ελπιδοφόρο!
Το πρόγραμμα Generation Next υλοποιείται από το Ίδρυμα Vodafone, σε συνεργασία με τον Εκπαιδευτικό Μη Κερδοσκοπικό Οργανισμό SciCo – Επιστήμη Επικοινωνία και την ακαδημαϊκή συμβολή της Ελληνογερμανικής Αγωγής.