Wanderlust: Πώς ένα ελληνικό cocktail μας οδηγεί σε ένα μαγικό ταξίδι γεύσης

Majuni - Premium ελληνικό βοτανικό απόσταγμα

Ο «κόσμος» της σύγχρονης ποτοποιίας εξελίσσεται συνεχώς, με αποτέλεσμα τόσο οι ειδικοί του χώρου, όσο και οι καταναλωτές, να αναζητούν συνεχώς περισσότερα από τα αποστάγματα που βρίσκονται στα ποτήρια τους. Πρόκειται για ένα είδος τέχνης, το οποίο κερδίζει καθημερινά έδαφος και περισσότερους υποστηρικτές.

Αυτός είναι ο λόγος που οι σύγχρονοι bartenders και mixologists, προσπαθούν να χρησιμοποιούν τη φαντασία τους και να εξοπλίζονται συνεχώς με καινοτόμα αποστάγματα, που τους βοηθούν να δημιουργούν συνταγές για ποτά και cocktails, που ξεφεύγουν από τα συνηθισμένα και μας βγάζουν από τη γευστική μονοτονία. Μέσα από τις αναμείξεις, τις προσθήκες και τα συστατικά που επιλέγουν για τις συνταγές τους και έπειτα από πολλές δοκιμές, μας δίνουν τη δυνατότητα να δοκιμάζουμε νέες γεύσεις, που συνοδεύονται από ευφάνταστα ονόματα και μας αποκαλύπτουν έναν νέο απολαυστικό κόσμο, σε ό,τι αφορά στη διασκέδαση και τα ραντεβού μας στην πόλη.

Το «θαύμα» της φύσης στο ποτήρι μας

Ένα τέτοιο «θαύμα» μας αποκάλυψε πρόσφατα ο Θάνος Τσεκούρας, ο bartender του «The Bank Job», ο οποίος μας σύστησε μέσα από ένα και μόνο cocktail, μία νέα γευστική εμπειρία. Ο λόγος για το Wanderlust, που έχει ως βάση του το Majuni, ένα premium ελληνικό βοτανικό ποτό που σε αυτό το cocktail δένει αρμονικά με το ginger και αποκαλύπτει τη μαγεία της φύσης σε ένα old-fashioned ποτήρι.

Ο bartender του «The Bank Job», Θάνος Τσεκούρας

Αυτό το γλυκόπικρο ποτό, στο οποίο κυριαρχεί ο μπαχαρένιος χαρακτήρας του Majuni, με το θυμάρι και την πιπερόριζα να συνοδεύονται από βοτανικές νότες φασκόμηλου και εσπεριδοειδών, δεν θα μπορούσαμε να μην περιγράψουμε περισσότερο αναλυτικά. Η συνταγή είναι απλή, αλλά αναμφίβολα απολαυστική. Για την ακρίβεια, για να ετοιμάσουμε αυτό το cocktail και μόνοι μας στο σπίτι, θα χρειαστούμε τα εξής:

  • 50 ml Majuni
  • 30 ml κρέμα φουντουκιού
  • 10 ml λικέρ ράσμπερι
  • 20 ml lime
  • Tοpupgingerbeer
  • Πάγο και παστέλι για γαρνιτούρα

Να σημειώσουμε, βέβαια, ότι μπορούμε να φτιάξουμε και τη δική μας κρέμα φουντουκιού, βάζοντας ένα μέρος κρέμα γάλακτος (πλήρης), ένα μέρος ζάχαρη κρυσταλλική, ένα μέρος λικέρ φουντουκιού σε ένα σκεύος και ανακατεύοντάς τα πολύ καλά μέχρι να γίνουν ένα ομοιογενές μείγμα.

Η συνταγή που μας «ταξιδεύει» στη φύση

Η γλυκόπικρη γεύση από το Majuni αναδεικνύεται στο Wanderlust με τον καλύτερο τρόπο, χάρη στους ξηρούς καρπούς (φουντούκι) και τα κόκκινα φρούτα (ράσμπερι), στοιχεία που τονίζουν τη βοτανικότητα του ποτού. Σημαντικό στοιχείο της συνταγής, βέβαια, είναι το ginger, το οποίο δίνει τη σπιρτάδα που χρειάζονται τα υπόλοιπα υλικά. Η πολυπλοκότητα που έχει ως απόσταγμα, σε συνδυασμό με το «σώμα» που του προσφέρει η κρέμα, έχει ως αποτέλεσμα ένα γεμάτο σε γεύση ποτό που στο τέλος, μετατρέπεται σε ένα «ταξίδι» γεύσης που δεν πρέπει να χάσουμε.

Ποιος δεν θα ήθελε, άλλωστε, να δοκιμάσει ένα ποτό αινιγματικό και ιδιαίτερο, όσο κανένα άλλο, το οποίο μέσα από το μυστηριώδες ελιξίριο με τη χαρακτηριστική, γλυκόπικρη γεύση, που φτιάχνεται με περισσότερα από 15 διαφορετικά βότανα, μπαχάρια, ρίζες και άνθη, από όλη την Ελλάδα, δηλαδή το Majuni, φέρνει στα ποτήρια μας ένα cocktail με περίπλοκη, αλλά ισορροπημένα αντιφατική φυσιογνωμία και λαμπερό, κεχριμπαρένιο χρώμα;

Μπορεί, λοιπόν, η «τέχνη της ανάμειξης» να καταγράφει μία πορεία τουλάχιστον 200 χρόνων, έχοντας τις ρίζες της στην Αμερική και μπορεί να χρειάστηκαν αμέτρητες δοκιμές, με σπάνια υλικά, μέχρι ο αφοσιωμένος Έλληνας αλχημιστής να καταλήξει στις ιδανικές αναλογίες και να κλείσει το Majuni στο εμβληματικό, βαθυγάλαζο μπουκάλι του, δίνοντάς του ένα όνομα που αποτελεί «φόρο τιμής» στα θαυματουργά βότανα και μαντζούνια που περιλαμβάνει, ωστόσο, σήμερα ο καθένας μας έχει πρόσβαση σε αυτή την τέχνη, σε αυτή τη μαγεία. Και δεν υπάρχει αμφιβολία πως η τέχνη των mixologists, η οποία έχει αλλάξει ριζικά το νόημα μίας απογευματινής ή βραδινής εξόρμησης στα στέκια της πόλης, έχει γίνει ένας από τους βασικούς λόγους που η απόλαυση ενός cocktail δεν είναι πια μια απλή, συνηθισμένη υπόθεση, αλλά έχει αναδειχθεί σε μία «ψαγμένη» και απολαυστική ιεροτελεστία. Είναι αυτή η μοναδική γεύση των πρώτων υλών, η οποία πάνω που μας κάνει να νομίζουμε ότι έχουμε προσδιορίσει τον χαρακτήρα του ποτού μας, με έναν μαγικό τρόπο και χάρη στα διαφορετικά υλικά με τα οποία αναμειγνύεται, τον μεταμορφώνει και μας διαψεύδει. Αυτό είναι και το χάρισμα που έχει φέρει το Majuni στις πιο «ψαγμένες» μπάρες της πόλης.

Η φωτογράφιση έγινε στο «The Bank Job», στην οδό Κολοκοτρώνη 13 στην Αθήνα