Τα πέντε στάδια στην ανακύκλωση συσκευών: Πώς «αξιοποιείται» ο παλιός μας βραστήρας

Τα πέντε στάδια στην ανακύκλωση συσκευών: Πώς «αξιοποιείται» ο παλιός μας βραστήρας
5'

Πρωί Δευτέρας, λίγο πριν φύγουμε για το γραφείο, ετοιμάζουμε πρωϊνό. Ο βραστήρας ζεσταίνει το νερό, η τοστιέρα μπαίνει στην πρίζα, ο καφές στην καφετιέρα. Όμως, όχι! Κάτι δεν πάει καλά – συνειδητοποιούμε – καθώς δεν ακούγεται ο χαρακτηριστικός θόρυβος του βραστήρα μας. Το έντρομο και πανικόβλητο βλέμμα μας επιβεβαιώνει ότι η συσκευή είναι στην πρίζα, αλλά η συσκευή δεν δουλεύει. Το πρωινό μας θα μείνει ημιτελές, ενώ το απόγευμα, πριν επιστρέψουμε στο σπίτι, πρέπει να πάμε να αγοράσουμε τον αντικαταστάτη του παλιού μας βραστήρα…

Το παραπάνω περιστατικό, με μικρές παραλλαγές, έχουν ζήσει οι περισσότεροι από εμάς με τις ηλεκτρικές μας συσκευές, που «ξαφνικά» σταματούν να λειτουργούν και μας είναι πλέον άχρηστες. Η πρώτη σκέψη είναι η αντικατάστασή τους, η δεύτερη είναι τι θα κάνουμε με τις παλιές; Και εδώ ακριβώς είναι που βρίσκεται το «ζουμί της υπόθεσης»: Πού πηγαίνουν, τι γίνονται και πού μπορεί να ξαναχρησιμοποιηθούν οι παλιές μας συσκευές; Τις απαντήσεις έχει η Ανακύκλωση Συσκευών Α.Ε., μέσω της οποίας δίνουμε μια «δεύτερη ευκαιρία» στις συσκευές που δεν χρησιμοποιούμε πια, την ώρα που μειώνουμε τα απορρίμματα στον πλανήτη και προστατεύουμε με τον αποτελεσματικότερο τρόπο το περιβάλλον.

Το ερώτημα τώρα είναι τι σημαίνει η ανακύκλωση συσκευών και πώς μπορούμε να την εντάξουμε στη ζωή και την καθημερινότητά μας: Με πολύ απλά λόγια και όπως άλλωστε είναι προφανές, πρόκειται για την ειδική διαδικασία, που «μεταμορφώνει» κάθε παλιά μας συσκευή σε ένα νέο, χρήσιμο αντικείμενο που δεν θα επιβαρύνει το περιβάλλον, δηλαδή, στην ουσία, την ίδια την ποιότητα ζωής μας. Αυτό, μάλιστα, δεν ισχύει μόνο για κάθε συσκευή που έχουμε στο σπίτι και λειτουργεί με πρίζα ή μπαταρία, αλλά και για κάθε λάμπα που «καίγεται» και δεν την χρειαζόμαστε πια.

Πώς ανακυκλώνουμε τις παλιές μας συσκευές

Όσον αφορά στο πώς μπορούμε να κάνουμε ανακύκλωση συσκευών, η απάντηση είναι εξίσου απλή για όλους εμάς τους καταναλωτές, που χωρίς να ταλαιπωρηθούμε στο ελάχιστο, κάνουμε αυτό που πρέπει.

Αρχικά, είναι καλό να γνωρίζουμε πως η ανακύκλωση συσκευών γίνεται σε πέντε στάδια:

- Συλλογή, όπου συγκεντρώνονται οι συσκευές προς ανακύκλωση σε ειδικά σημεία σε όλη τη χώρα

- Μεταφορά, κατά την οποία μεταφέρονται μέσω οργανωμένου δικτύου οι συσκευές από τα σημεία συλλογής

- Προσωρινή Αποθήκευση, όπου παραμένουν μετά τη μεταφορά τους

- Διαχωρισμός, όπου απομακρύνονται τα δυνητικά επικίνδυνα στοιχεία της συσκευής

- Επεξεργασία, κατά την οποία τα μέρη της συσκευής που μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν επιστρέφουν στην αρχική τους μορφή, κατά το δυνατόν.

«Κλειδί» το στάδιο της Συλλογής

Ο δικός μας ρόλος στην ανακύκλωση συσκευών είναι σαφές πως περιορίζεται στο πρώτο στάδιο, εκείνο της συλλογής – που είναι και το ουσιαστικότερο για τη δρομολόγηση της διαδικασίας. Αυτό που έχουμε εμείς να κάνουμε δηλαδή είναι να διαχειριστούμε την παλιά μας συσκευή – τον παλιό μας βραστήρα – με τον κατάλληλο τρόπο. Αυτό σημαίνει, να τον εναποθέσουμε σε κάποιο από τα πάνω από 15.500 σημεία που βρίσκεται κάδος της Ανακύκλωσης Συσκευών σε ολόκληρη την Ελλάδα: Στα περισσότερα καταστήματα ηλεκτρικών ειδών, σε ΚΕΠ ή άλλες δημόσιες υπηρεσίες, σε καθορισμένους χώρους που μπορούμε να δούμε αναλυτικά εδώ.

Για παράδειγμα, καθώς πηγαίνουμε να αγοράσουμε τον καινούριο βραστήρα, που θα αντικαταστήσει αυτόν που χάλασε, μπορούμε να έχουμε μαζί μας τον παλιό και να τον εναποθέσουμε στον ειδικό κάδο του καταστήματος που θα επισκεφθούμε ή να τον παραδώσουμε σε έναν υπάλληλο του καταστήματος. Το από πού τον είχαμε αγοράσει και το πότε, δεν παίζει κανέναν ρόλο και φυσικά δεν επιβαρυνόμαστε στο ελάχιστο για τη διαδικασία αυτή.

Τον βραστήρα μας, όπως και τις υπόλοιπες μικροσυσκευές του σπιτιού, μπορούμε να τις μεταφέρουμε μόνοι μας στο σημείο συλλογής – δεν ισχύει το ίδιο βέβαια για τις ογκώδεις συσκευές του νοικοκυριού μας. Και σε αυτές τις περιπτώσεις όμως, η διαδικασία είναι εξίσου απλή για εμάς. Όταν χαλάσει το ψυγείο μας, για παράδειγμα και αγοράσουμε καινούριο, τότε το κατάστημα από το οποίο κάνουμε την αγορά, μπορεί να αναλάβει τη μεταφορά της παλιάς μας συσκευής στην ανακύκλωση – και πάλι, χωρίς επιβάρυνση. Διαφορετικά, μπορούμε είτε να οργανώσουμε τη μεταφορά της με τη βοήθεια του δήμου της περιοχής μας (επικοινωνώντας με την αρμόδια υπηρεσία), είτε, εάν έχουμε τρόπο, να μεταφέρουμε με δικό μας μέσο την παλιά συσκευή προς κάποιο κοντέινερ συλλογής της Ανακύκλωσης Συσκευών Α.Ε..

Έτσι, μέσα από μία διαδικασία οργανωμένη σε όλα της τα στάδια με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, ο παλιός μας βραστήρας όχι μόνο δεν επιβαρύνει το περιβάλλον, αλλά αντίθετα το ωφελεί, με την επαναξιοποιήσή του, μέσα από την ορθή ανακύκλωση. Αυτό που έχουμε να κάνουμε εμείς είναι να ενημερωθούμε για την ανακύκλωση συσκευών και να τη βάλουμε στην καθημερινότητά μας, ώστε στο εξής, κανένας «παλιός βραστήρας» να μην… πηγαίνει χαμένος!

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή