Πώς θα απογειώσουμε την Καθαρά Δευτέρα

Η Καθαρά Δευτέρα βρίσκεται προ των πυλών και μαζί της έρχονται περισσότερες ηλιόλουστες μέρες.

Ήρθε η ώρα για τις πρώτες χαρούμενες αναμνήσεις κάτω από τον ξανθό ήλιο, παρέα με τους αγαπημένους μας… για να ζήσουμε την απόλυτη εμπειρία της Καθαράς Δευτέρας. Συνοδοιπόρος της εμπειρίας αυτής δεν θα μπορούσε να είναι άλλος από το Ούζο Πλωμαρίου, το παραδοσιακό απόσταγμα, που έχει πρωταγωνιστικό ρόλο σε όλες τις περιστάσεις των φωτεινών ημερών, ξεκινώντας από την Καθαρά Δευτέρα και καθ’ όλη την περίοδο της Σαρακοστής.

Η Καθαρά Δευτέρα είναι η μέρα που η ανεμελιά και η λιτότητα έχουν την τιμητική τους. Ψάχνουμε το ιδανικό σημείο που θα πετάξουμε τον χαρταετό μας και θα νιώσουμε για λίγο και πάλι παιδιά. Σε έναν λόφο της Αθήνας, σε μια παραλία, στο εξοχικό, στο χωριό, ακόμα και στην ταράτσα…όποιο μέρος κι αν επιλέξουμε, φροντίζουμε να διαλέξουμε τους ανθρώπους εκείνους που μας γεμίζουν, που μας κάνουν να χαμογελάμε και μας μεταφέρουν αισιοδοξία. Αφού φτάσουμε στο σημείο που επιλέξαμε παρέα με τους αγαπημένους μας, ξεκινάνε οι πρώτες προσπάθειες, τα πρώτα σπριντ και τα πρώτα γέλια! Έπειτα πραγματοποιούμε διαγωνισμούς για το ποιος χαρταετός θα φτάσει πιο ψηλά ή ποιος θα παραμείνει περισσότερη ώρα στον γαλάζιο ουρανό και ύστερα έρχεται…… η επιβράβευση! Σε ένα ουζερί, σε μια παραλία, σε ένα πικνίκ ή ακόμη και στο οικογενειακό τραπέζι θα περιγράψουμε τις απίστευτες (ή όχι και τόσο) ικανότητές μας στο πέταγμα του χαρταετού αλλά και άλλες αναμνήσεις από τη συγκεκριμένη μέρα. Θα γελάσουμε με τις αντίστοιχες ιστορίες της παρέας, θα ακούσουμε μουσική, θα απολαύσουμε τους θαλασσινούς μεζέδες και θα τσουγκρίσουμε με το αγαπημένο μας Ούζο Πλωμαρίου.

Το Ούζο Πλωμαρίου Ισιδώρου Αρβανίτου, το πλέον εθνικό χαρακτηριστικό απόσταγμα που από το 1894 ενώνει τις παρέες θα απογειώσει την κάθε στιγμή! Αποτελεί το ιδανικό σύντροφο για την Καθαρά Δευτέρα αλλά και κάθε μέρα της Σαρακοστής. Για το μέγιστο της απόλαυσης πρέπει να έχουμε στο νου μας ότι η ώρα του Ούζου είναι κυρίως ώρα της παρέας, δε χρειάζονται πολλές πιατέλες ενώ ένας μεζές από κάθε είδος αρκεί. Προτιμάμε ξινά με αλμυρά, γλυκά με πικρά, πικάντικα με ελαφριά. Συνήθως με ψάρι ή θαλασσινούς μεζέδες. Άλλωστε τα τραπέζια την Καθαρά Δευτέρα αλλά και την Σαρακοστή είναι φειδωλά, χωρίς πολλά & «βαριά» γεύματα. Οι σεφ της καρδιάς μας την περίοδο της Σαρακοστής περιορίζονται σε ήπιες γεύσεις που συνοδεύονται άψογα από το αγαπημένο Ούζο Πλωμαρίου. Αφού λοιπόν καταλήξουμε στα ιδανικά συνοδευτικά, ακολουθούμε κατά γράμμα την ιεροτελεστία του σωστού σερβιρίσματος. Σε ένα μακρόστενο ποτήρι, βάζουμε Ούζο Πλωμαρίου, έπειτα λίγο νερό και τέλος τον πάγο. Με αυτόν τον τρόπο απελευθερώνονται ιδανικά τα αρώματα του αποστάγματος και έπειτα τσουγκρίζουμε. Με την πρώτη γουλιά, απογειώνουμε την στιγμή και ονειρευόμαστε τις στιγμές που πρόκειται να ζήσουμε, τα πρώτα μας ραντεβού στον ήλιο.

Γλυκόπιοτο και σπιρτόζικο, αρωματικό και φίνο, δροσερό και παρεϊστικο το Ούζο Πλωμαρίου, αποτελεί το απόλυτο «must» της Καθαράς Δευτέρας, συνοδεύοντας κάθε λογής μεζέ και «γεμίζοντας» τα τραπέζια μας με ήλιο και χαρά!

Καλά Κούλουμα!