Επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών: Εξοικονομούμε και κερδίζουμε με «πράσινο» τρόπο

Όπως κάθε χρόνο αυτήν την εποχή, έτσι και φέτος, το να απολαμβάνουμε ένα ιδανικό κλίμα δροσιάς στους χώρους μας, είναι ένα θέμα που μας απασχολεί ιδιαίτερα.

Ειδικότερα το φετινό καλοκαίρι που είναι ήδη αρκετά θερμό και σύμφωνα με τους μετεωρολόγους, θα καταγραφούν θερμοκρασίες υψηλότερες του μέσου όρου, σε σύγκριση με τις περασμένες δεκαετίες, η δροσιά στο σπίτι ή το γραφείο, έχει αναδειχθεί σε βασικό μας μέλημα.

Πώς θα καταφέρουμε να έχουμε όμως το πιο cool κλίμα στους χώρους μας, με οικονομικό και ταυτόχρονα «πράσινο» τρόπο; Το πρόγραμμα επιδότησης ηλεκτρικών συσκευών «Ανακυκλώνω-Αλλάζω Συσκευή», αλλά και το πρόγραμμα «Ανακυκλώνω και Κερδίζω Πράσινα» μπορούν να αποδειχθούν πολύτιμα για εμάς φέτος το καλοκαίρι. Ας δούμε, λοιπόν, γιατί μας αφορούν και πώς θα τα αξιοποιήσουμε στο έπακρο.

Ανακυκλώνουμε και αλλάζουμε τις παλιές μας συσκευές

Το να πάρουμε την απόφαση να επωφεληθούμε από τα προγράμματα που «τρέχουν» για να αλλάξουμε, ακόμη και να ανακυκλώσουμε παλιές μας συσκευές και να επενδύσουμε σε καινοτόμες λύσεις κλιματισμού και ψύξης, μπορεί να μας βγάλει κερδισμένους σε πολλά σημεία. Κυρίως όμως, θα μας δώσει την ευκαιρία να δροσίσουμε αποτελεσματικά τους χώρους μας και να κάνουμε μία κίνηση με θετικό περιβαλλοντικό αντίκτυπο.

Τι χρειάζεται να γνωρίζουμε για να τα καταφέρουμε, λοιπόν; Αρχικά να ενημερωθούμε επαρκώς για τα οφέλη της ανακύκλωσης συσκευών. Και η Praktiker μας έχει και εδώ τη λύση. Διότι μας μαθαίνει μέσω του «Εξοικονομώ και Κερδίζω πράσινα», πώς αντικαθιστώντας την παλιά μας συσκευή ψύξης, πλύσης και κλιματισμού με συσκευές νέας τεχνολογίας, συμβάλλουμε στη μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης και των εκπομπών ρύπων, εξοικονομώντας χρήματα!

Με όλα τα tips της Praktiker, πάντως, θα είμαστε απολύτως έτοιμοι για την αίτησή μας για το πρόγραμμα επιδότησης «Ανακυκλώνω-Aλλάζω συσκευή», ενώ για εμάς που επιθυμούμε να ενημερωθούμε καλύτερα και πιο άμεσα, μπορούμε απλώς να συμπληρώσουμε τα στοιχεία μας στη σχετική φόρμα εκδήλωσης ενδιαφέροντος της Praktiker και να προετοιμαστούμε καταλλήλως.

Σε κάθε περίπτωση, η πλατφόρμα για το πρόγραμμα επιδότησης ηλεκτρικών συσκευών «Ανακυκλώνω-Αλλάζω Συσκευή» του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, θα ανοίξει πολύ σύντομα και θα αφορά στην αντικατάσταση παλαιών ενεργοβόρων συσκευών και πιο συγκεκριμένα κλιματιστικών, ψυγείων και καταψυκτών με νέες.

Η διαδικασία που θα χρειαστεί να ακολουθήσουμε για να λάβουμε μέρος στο πρόγραμμα, είναι απλή. Συγκεκριμένα, θα χρειαστεί απλώς να χρησιμοποιήσουμε τους κωδικούς Taxisnet, υποβάλλοντας την αίτησή μας είτε στο gov.gr, είτε στο κατάστημα που θα επιλέξουμε και το οποίο θα συμμετέχει στο πρόγραμμα, όπως για παράδειγμα η Praktiker, δίνοντας το ονοματεπώνυμό μας, τον ΑΦΜ, τον αριθμό παροχής και δηλώνοντας ποια ή ποιες συσκευές θέλουμε να αντικαταστήσουμε. Να σημειώσουμε απλώς ότι οι παλιές συσκευές θα πρέπει να λειτουργούν, ενώ η επιδότηση θα κυμανθεί από 35% έως 50%, ανάλογα με το εισόδημα του επιδοτούμενου.

Πού θα βρούμε τις συσκευές που χρειαζόμαστε και θα επωφεληθούμε

Τρεις είναι οι τύποι συσκευών που θα επιδοτούνται μέσα από το πρόγραμμα «Ανακυκλώνω-Αλλάζω Συσκευή» και πρόκειται για τα κλιματιστικά, τα ψυγεία και τους καταψύκτες. Όσον αφορά στην επιλογή των συσκευών από το κατάστημα που θα επιλέξει ο ενδιαφερόμενος, θα είναι ελεύθερη, με την προϋπόθεση οι νέες συσκευές που θα αγοράζονται να πληρούν κάποια ελάχιστα κριτήρια ενεργειακής απόδοσης και ποιότητας, ενώ όπως προαναφέραμε, η παλιά συσκευή θα πρέπει να λειτουργεί.

Πού θα βρούμε, λοιπόν, τις συσκευές που χρειαζόμαστε, ώστε να επωφεληθούμε μέσω του προγράμματος; Αρχικά, αφού ελέγξουμε πως η συσκευή που θα δώσουμε προς αντικατάσταση είναι λειτουργική, θα αναζητήσουμε τις νέες συσκευές που θέλουμε. Για παράδειγμα, ξεφυλλίζοντας τον κατάλογο Cooling 2022 της Praktiker, θα βρούμε κλιματιστικά, επαγγελματικές λύσεις ψύξης, καθώς και ψυγεία και καταψύκτες τόσο για οικιακή, όσο και επαγγελματική χρήση, από επώνυμα brands και με προηγμένες τεχνολογίες και «έξυπνες» λειτουργίες, που πληρούν τα απαιτούμενα κριτήρια ενεργειακής απόδοσης και ποιότητας.

Στην περίπτωση δε που δυσκολευόμαστε να καταλήξουμε στην ιδανική επιλογή για τον χώρο μας, μπορούμε να συμβουλευτούμε την εξειδικευμένη ομάδα Clima Experts της εταιρείας.

Δροσιζόμαστε και κερδίζουμε extra, με πράσινο τρόπο

Η αλήθεια είναι, βέβαια, ότι πέρα από το οικονομικό όφελος για εμάς, η αντικατάσταση των παλιών μας συσκευών, αναμένεται να συμβάλλει σημαντικά στον περιορισμό του περιβαλλοντικού μας αποτυπώματος και δη, στον περιορισμό των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, ως αποτέλεσμα της εξοικονόμησης ενέργειας που θα μας βοηθήσουν να κάνουμε οι νέες, πιο εξελιγμένες συσκευές κλιματισμού και ψύξης. Ακόμη περισσότερα οφέλη όμως, σε περιβαλλοντικό επίπεδο, μπορεί να έχει η προώθηση της ανακύκλωσης των παλιών ηλεκτρικών συσκευών.

Το πρόγραμμα «Ανακυκλώνω και Κερδίζω Πράσινα» της Praktiker, που μπορούμε να ανακαλύψουμε και να αξιοποιήσουμε πέρα από το πρόγραμμα επιδότησης ηλεκτρικών συσκευών «Ανακυκλώνω-Αλλάζω Συσκευή», αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα στη συγκεκριμένη περίπτωση. Ουσιαστικά, με το συγκεκριμένο πρόγραμμα επιδοτείται ποσοστό του πραγματικού κόστους αγοράς κάθε νέας συσκευής και εμείς κερδίζουμε δωροεπιταγές ανακύκλωσης έως και 100 ευρώ για επόμενη αγορά από τα 16 καταστήματα της Praktiker σε όλη την Ελλάδα και το praktiker.gr.

Έχουμε κάθε λόγο, λοιπόν, να εξασφαλίσουμε την απόλυτη δροσιά και να ομορφύνουμε το καλοκαίρι μας, ειδικότερα τώρα που μπορούμε να το κάνουμε με οικονομικό και κυρίως, με φιλικό προς το περιβάλλον τρόπο. Το σίγουρο είναι πως το πρόγραμμα επιδότησης συσκευών θα μας βοηθήσει να αποκτήσουμε τις λύσεις δροσιάς που χρειαζόμαστε σε χαμηλότερη τιμή και παράλληλα, θα μας δώσει την ευκαιρία να συμβάλλουμε στην πράσινη οικονομία, ενώ λέγοντας «ναι» στην ανακύκλωση συσκευών, θα βγούμε ακόμη πιο κερδισμένοι.