Επίδομα βενζίνης: Όσα αξίζει να γνωρίζουμε και πώς θα πάρουμε το Fuel Pass

Με τις τιμές στα καύσιμα να έχουν πάρει «φωτιά» τους τελευταίους μήνες και να βρίσκονται πλέον εκτός ελέγχου, καταγράφοντας συνεχώς μία ανοδική πορεία, οι καταναλωτές δυσκολεύονται όλο και περισσότερο να γεμίσουν τα ρεζερβουάρ τους, στοιχείο που δυσχεραίνει σημαντικά τις μετακινήσεις τους, ειδικότερα και ενόψει της καλοκαιρινής περιόδου.

Να σημειώσουμε απλώς ότι μέσα στον Μάιο η μέση τιμή της αμόλυβδης έχει αυξηθεί κατά 16 λεπτά το λίτρο. Η ξέφρενη πορεία στις τιμές των καυσίμων και η ανάγκη στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων, λοιπόν, κάνει την κυβέρνηση να εξετάζει το σενάριο να υπάρξει μέσα στο καλοκαίρι παράταση και διεύρυνση της επιδότησης καυσίμων, δηλαδή του Fuel Pass, η καταβολή του οποίου βρίσκεται σε εξέλιξη. Για την ακρίβεια, σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζεται τόσο η συνέχιση της επιδότησης για το πετρέλαιο κίνησης, όσο και ένα ειδικό πακέτο μέτρων για τα νησιά, καθώς η τιμή της βενζίνης έχει ξεπεράσει ακόμα και τα 2,3 ευρώ το λίτρο στην Αττική και «αγγίζει» ακόμα και τα 2,6 ευρώ σε κάποια νησιά.

Με το ενδεχόμενο παράτασης της επιδότησης καυσίμων να είναι «ανοιχτό», λοιπόν, τι αξίζει να γνωρίζουμε για το Fuel Pass και πώς μπορούμε να το πάρουμε και να το αξιοποιήσουμε, αν δεν το έχουμε κάνει ήδη; Οι απαντήσεις στη λίστα που ακολουθεί.



Τα απαραίτητα βήματα για να πάρουμε το Fuel Pass εύκολα και γρήγορα

Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε πως το επίδομα βενζίνης αφορά μόνο σε οχήματα ιδιωτικής χρήσης και για να το πάρει κάποιος, πρέπει να έχει φροντίσει να ασφαλίσει το όχημά του. Σε κάθε περίπτωση, αν το όχημα δεν είναι ασφαλισμένο, στις μέρες μας η ασφάλιση ενός οχήματος μπορεί να γίνει διαδικτυακά και σε ελάχιστα λεπτά -όπως στην περίπτωση της Hellas Direct- οπότε κάθε οδηγός μπορεί να προχωρήσει στη συνέχεια με την αίτηση για το Fuel Pass.

Από εκεί και πέρα, το πρώτο βήμα για να αποκτήσει κάποιος το επίδομα βενζίνης, είναι να επισκεφτεί την πλατφόρμα vouchers.gov.gr και να υποβάλλει την αίτησή του ηλεκτρονικά, με τη χρήση των κωδικών διαπιστευτηρίων της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης (taxisnet). Εναλλακτικά, οι δικαιούχοι μπορούν να υποβάλλουν την αίτησή τους στα κατά τόπους Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (Κ.Ε.Π.).

Όσον αφορά στην καταβολή του ποσού, γίνεται με δύο τρόπους, ανάλογα με το τι προτιμάει ο κάθε δικαιούχος. Πιο αναλυτικά, όποιος το επιθυμεί, μπορεί να επιλέξει την κατάθεση σε προσωπικό τραπεζικό λογαριασμό -που κατέχει ο δικαιούχος ή σε λογαριασμό που ο δικαιούχος είναι συνδικαιούχος- και να αξιοποιήσει το ποσό μέσω συνδεδεμένων χρεωστικών καρτών με τον λογαριασμό ή μέσω ανάληψης σε μετρητά, όπως εκείνος θέλει. Εναλλακτικά, μπορεί να επιλέξει την έκδοση άυλης ψηφιακής κάρτας, που χρησιμοποιείται μέσω του smartphone στο οποίο θα εγκατασταθεί, σε όλα τα πρατήρια καυσίμων της χώρας και μέσω POS. Και στις δύο περιπτώσεις, η πίστωση του επιδόματος γίνεται εντός δύο εργάσιμων ημερών από την ημερομηνία έγκρισης της αίτησης.



Όπως όλα δείχνουν, πάντως, η επέκταση αλλά και η διεύρυνση του επιδόματος της βενζίνης, αναμένεται να λάβει χώρα το επόμενο διάστημα. Και με βάση τις μέχρι στιγμής πληροφορίες, πέρα από την επιδότηση στο Fuel Pass και την αύξησή του στα 40 με 60 ευρώ (από τα 30 με 50 ευρώ που είναι σήμερα), θα υπάρξει επιπλέον επιδότηση στα καύσιμα για το τρίμηνο του καλοκαιριού στα νησιά της χώρας μας.

Το σίγουρο είναι ότι με τις τιμές στα καύσιμα να έχουν φτάσει στα ύψη και με τέσσερα αυτοκίνητα να μένουν κάθε μέρα από βενζίνη στον Κηφισό, κάνοντας ακόμη πιο έντονη την ταλαιπωρία για τους οδηγούς στη χώρα μας και αυξάνοντας τις πιθανότητες τροχαίων ατυχημάτων, η ασφάλιση των οχημάτων μας αποτελεί «μονόδρομο». Όχι μόνο διότι αποτελεί βασική παράμετρο για να λάβουμε το επίδομα βενζίνης, αλλά και γιατί μπορεί να μας βοηθήσει να αποφύγουμε την ταλαιπωρία εν κινήσει, αλλά και τις καθυστερήσεις, που μπορούν να μας βγάλουν εκτός προγράμματος. Όταν, μάλιστα, αρκεί ένα λεπτό για να πάρουμε μία προσφορά ασφάλειας αυτοκινήτου, να ασφαλίσουμε το όχημά μας και να κινούμαστε ασφαλώς, απολαμβάνοντας κάλυψη Οδικής Βοήθειας ανά πάσα στιγμή, τότε δεν χρειάζεται δεύτερη σκέψη.