Συνέδριο ΤΕΕ 2022: Το ArXellence 2 κορυφαίο δείγμα του Νέου Ευρωπαϊκού Μπάουχαους στην Ελλάδα

Στις 29 και 30 Ιουνίου, πραγματοποιήθηκε το Green Deal Greece 22, το συνέδριο του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος.

Συνέδριο ΤΕΕ 2022: Το ArXellence 2 κορυφαίο δείγμα του Νέου Ευρωπαϊκού Μπάουχαους στην Ελλάδα
6'

Η φετινή διοργάνωση, με τίτλο «Προκλήσεις, ευκαιρίες και απειλές σήμερα για τον πράσινο μετασχηματισμό», έδωσε έμφαση στην ενεργειακή μετάβαση, στη βιώσιμη ανάπτυξη και στα οφέλη της κυκλικής οικονομίας.

Η ALUMIL ήταν Ασημένιος Χορηγός και εκπροσωπήθηκε από τον Πρόεδρο & Διευθύνοντα Σύμβουλό της, κ. Γεώργιο Μυλωνά, ο οποίος παρουσίασε το ArXellence 2. O αρχιτεκτονικός διαγωνισμός, με θέμα τον επανασχεδιασμό του δυτικού παράλιου μετώπου της Θεσσαλονίκης, βρίσκεται σε πλήρη αντιστοιχία με τις στοχεύσεις του Νέου Ευρωπαϊκού Μπάουχαους και της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας. Αυτό επιβεβαιώθηκε και από το γεγονός ότι το κάλεσμα της ελληνικής πολυεθνικής βρήκε τεράστια απήχηση στη διεθνή αρχιτεκτονική κοινότητα και συγκέντρωσε 1464 εγγραφές και 173 τελικές μελέτες.

Ο διαγωνισμός, που έφερε τη σφραγίδα της Διεθνούς Ένωσης Αρχιτεκτόνων (UIA), ολοκληρώθηκε με την αξιολόγηση των μελετών από τη διεθνή κριτική επιτροπή, ενώ τον Σεπτέμβριο του 2021 διοργανώθηκε επίσημη έκθεση στη Θεσσαλονίκη, καθώς και Στρογγυλή Τράπεζα με εκλεκτά μέλη του αρχιτεκτονικού και κατασκευαστικού κόσμου της χώρας. Ελπιδοφόρο μήνυμα για την επόμενη μέρα αποτελεί η πρόσφατη κατάθεση πρότασης προς διαβούλευση από πλευράς ALUMIL με αποδέκτη την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, ώστε το όραμα του ArXellence 2 να λάβει σάρκα και οστά, ανοίγοντας νέες προοπτικές για τη Θεσσαλονίκη.

Η τοποθέτηση του Προέδρου της ALUMIL

Ο επικεφαλής της ALUMIL έκανε μια σύντομη αναδρομή στην πορεία του ArXellence 2, από το όραμα και το σχεδιασμό, μέχρι την τελική του υλοποίηση. Παράλληλα, σημείωσε τη σημασία της αειφόρου δόμησης, δίνοντας παραδείγματα από εμβληματικά έργα της ALUMIL σε όλο τον κόσμο, ενώ έκανε ειδική μνεία στο γεγονός της έλλειψης σύγχρονου κτιριακού αποθέματος στην πόλη της Θεσσαλονίκης. Όσον αφορά στην ανάληψη της πρωτοβουλίας του ArXellence 2, ο κ. Μυλωνάς ανέφερε χαρακτηριστικά: «Αγαπώντας τη Θεσσαλονίκη πάρα πολύ, σκεφτήκαμε ότι θα έπρεπε να δώσουμε μια αφορμή, μέσα από μια πραγματική πρόταση, για να δούμε πώς θα μπορούσε να σχεδιαστεί και ν’ αναπτυχθεί ένα κομμάτι το οποίο είναι υποβαθμισμένο στην πόλη, το κομμάτι της δυτικής Θεσσαλονίκης, ακριβώς πίσω από το εμπορικό λιμάνι.»
Δείτε ολόκληρη την ομιλία του Προέδρου & Διευθύνοντος Συμβούλου της ALUMIL εδώ.

Οι αριθμοί του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού της ALUMIL

Η επιτυχία του ArXellence 2 αποτυπώνεται ξεκάθαρα μέσα από τα εντυπωσιακά στατιστικά του. Η περιοχή ενδιαφέροντος του διαγωνισμού στο δυτικό παράλιο μέτωπο της Θεσσαλονίκης ήταν 120.000m2, με την οικοδομήσιμη έκταση να φτάνει τα 400.000m2. Στο μεγάλο κάλεσμα της ALUMIL έκαναν εγγραφή 1464 αρχιτεκτονικά γραφεία από 90 χώρες, ενώ στην τελική φάση έφτασαν προς αξιολόγηση 173 μελέτες, από τις οποίες οι 6 έλαβαν βραβείο (συνοδευόταν από χρηματικό έπαθλο) και οι 4 τιμητικούς επαίνους, συμπληρώνοντας τη δεκάδα των διακρίσεων. Το σύνολο των τελικών μελετών συγκεντρώθηκε στο πολυτελές ειδικό τεύχος του διαγωνισμού.

To ArXellence 2 πόλος έλξης για τη διεθνή αρχιτεκτονική κοινότητα

Το όραμα της ALUMIL για τη δημιουργία μιας πλατφόρμας αρχιτεκτονικών ιδεών, άνοιξε τη συζήτηση για τον επανασχεδιασμό του υποβαθμισμένου δυτικού παράλιου μετώπου της πόλης, αφήνοντας σημαντική παρακαταθήκη για το μέλλον της περιοχής. Αυτό ενισχύθηκε από τη διεθνή κριτική επιτροπή του διαγωνισμού, που διασφάλισε μια πλήρως αδιάβλητη διαδικασία αξιολόγησης και ανάδειξης των προτάσεων που βραβεύτηκαν. Αξίζει, μάλιστα, να σημειωθεί, ότι ο πρόεδρος της επιτροπής του ArXellence 2, κ. Kasper Guldager Jensen, είναι και πρόεδρος της επιτροπής του Ευρωπαϊκού Προτύπου για την Αειφόρο Δόμηση (European Standard for Circular Construction).

Μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης των προτάσεων, διεξήχθη η διαδικτυακή τελετή βράβευσης, την οποία παρακολούθησαν πάνω από 3.000 χρήστες. Στην εκδήλωση ήταν παρόντες και οι εκπρόσωποι δημόσιων φορέων της πόλης: ο Υφυπουργός Εσωτερικών-αρμόδιος για τα θέματα Μακεδονίας - Θράκης κ. Σταύρος Καλαφάτης, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας κ. Απόστολος Τζιτζικώστας και ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης κ. Κωνσταντίνος Ζέρβας. Όλοι τους επισήμαναν την άμεση ανάγκη αξιοποίησης του δυτικού παράλιου μετώπου και ενοποίησής του με την υπόλοιπη πόλη, αναδεικνύοντας με αυτό τον τρόπο τη Θεσσαλονίκη σε ένα σύγχρονο κόμβο των Βαλκανίων.

Η Έκθεση και η Στρογγυλή Τράπεζα με κορυφαία μέλη της αρχιτεκτονικής κοινότητας

Για 2 εβδομάδες, τον Σεπτέμβριο του 2021, η καρδιά της παγκόσμιας αρχιτεκτονικής κοινότητας χτυπούσε στη Θεσσαλονίκη. Η επίσημη έκθεση του ArXellence 2 συγκέντρωσε εξαιρετικές κριτικές και αγκαλιάστηκε από τους πολίτες της Θεσσαλονίκης. Μεγάλη καινοτομία αποτέλεσε η δυνατότητα που δόθηκε στο κοινό να ψηφίσει την αγαπημένη του αρχιτεκτονική πρόταση. Έτσι, οι πολίτες έγιναν κοινωνοί του εγχειρήματος, εκφράζοντας μέσω της ψηφοφορίας τη γνώμη τους για το μέλλον της περιοχής.

Στο πλαίσιο των παράλληλων εκδηλώσεων της έκθεσης, διοργανώθηκε στρογγυλή τράπεζα με τίτλο «Αναζητώντας το εφικτό και το υποχρεωτικό στη σχέση Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Σύγχρονης Αρχιτεκτονικής». Το πάνελ των ομιλητών τίμησαν με την παρουσία τους εκλεκτά μέλη της ευρύτερης αρχιτεκτονικής και κατασκευαστικής κοινότητας, κάνοντας μια ανασκόπηση του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου και συζητώντας για την ανάγκη ανάπλασης της περιοχής.

Κατάθεση της πρότασης ArXellence προς διαβούλευση

Πρόσφατα, η ALUMIL κατέθεσε επίσημη πρόταση προς διαβούλευση στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, ζητώντας να ενσωματωθεί η ανάπτυξη της περιοχής στους στόχους του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου για το δυτικό παράλιο μέτωπο και να καθοριστεί με βάση το περίγραμμα στον χάρτη του διαγωνισμού ως Περιοχή νέου Επιχειρηματικού Κέντρου Θεσσαλονίκης.

Η συγκεκριμένη κίνηση αποτελεί φυσική συνέχεια των ενεργειών της ALUMIL με σκοπό την υλοποίηση του έργου. Άλλωστε, το ArXellence 2 υιοθετήθηκε ως η καλύτερη προσέγγιση για την εξωστρέφεια που επιχειρείται να αποκτήσει η πόλη και ταυτίζεται με τις στοχεύσεις του «Νέου Ευρωπαϊκού Μπάουχαους», που συνδέει την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία με τους χώρους στους οποίους ζούμε. Ο αρχιτεκτονικός διαγωνισμός της ALUMIL συνιστά μια κορυφαία δράση Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης της εταιρείας, που επιδιώκει να αναβαθμίσει τη θέση της Θεσσαλονίκης στο διεθνές σκηνικό, αναζωογονώντας την οικονομική της δραστηριότητα και προσφέροντας στους πολίτες υψηλή ποιότητα διαβίωσης.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή