Πώς θα προστατευτείτε από κλοπή στοιχείων ταυτότητας online;
Πόσο εύκολα μπορείτε να διαφυλάξετε ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα σας;
Υπάρχουν πολλοί επιτήδειοι οι οποίοι έχουν ως στόχο την κλοπή στοιχείων σας από το Διαδίκτυο, αλλά και τη χρήση τους για τους κακόβουλους σκοπούς τους. Ακόμη και κάποια μόνο από τα data σας μπορεί να επαρκούν ώστε να πραγματοποιεί κάποιος αγορές με τα στοιχεία σας ή να διαπράττει ηλεκτρονικά εγκλήματα για λογαριασμό σας. Τι είναι, όμως, η κλοπή στοιχείων ταυτότητας και πώς μπορείτε να προστατευτείτε;
Γνωρίζοντας τα πάντα για την κλοπή στοιχείων ταυτότητας
Ας ξεκινήσουμε με ένα παράδειγμα: Σκεφτείτε την περίπτωση κάποιος χρήστης να έχει τοποθετήσει μία ψεύτικη αγγελία στα social media ότι αναζητά εργαζόμενους και θέλει να του στείλετε τα προσωπικά σας στοιχεία (ταυτότητα) αλλά και το βιογραφικό σας. Πιθανότατα πρόκειται για κάποιον απατεώνα και αν δεν ελέγξετε καλά τα στοιχεία ή το site στο οποίο βρήκατε την αγγελία κινδυνεύετε, στέλνοντας προσωπικά σας δεδομένα, να εκτεθείτε σε μεγάλο ρίσκο. Ο απατεώνας που βρίσκεται πίσω από μία τέτοια σελίδα μπορεί να κάνει χρήση των προσωπικών σας στοιχείων μαζί με τη φωτογραφία του, ώστε να δημιουργήσει μια νέα πλαστή ταυτότητα. Στη συνέχεια, μπορεί να τη χρησιμοποιήσει πηγαίνοντας σε μία τράπεζα και ανοίγοντας έναν λογαριασμό, με τον οποίο έχει τη δυνατότητα να πραγματοποιεί παράνομες συναλλαγές χρησιμοποιώντας τα δικά σας στοιχεία.
Το παραπάνω είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα κλοπής στοιχείων ταυτότητας. Υποκλέπτοντας στοιχεία που αφορούν την ταυτότητά σας, κάποιος, ουσιαστικά, αποκτά πρόσβαση σε ευαίσθητα προσωπικά σας δεδομένα. Μπορεί δηλαδή να γνωρίζει στοιχεία, όπως, παραδείγματος χάριν, το ονοματεπώνυμο, τον αριθμό της πιστωτικής σας κάρτας, τον αριθμό κοινωνικής ασφάλισης, της άδειας οδήγησης, της αστυνομικής ταυτότητας ή του διαβατηρίου, του ΑΦΜ σας κ.ά., με σκοπό την πραγματοποίηση απάτης. Κάποιος μπορεί να επιχειρήσει να κλέψει τα στοιχεία της ταυτότητάς σας, με στόχο είτε το άνοιγμα ενός τραπεζικού λογαριασμού όπως είδαμε στο παράδειγμά μας (π.χ. για την έκδοση πλαστών επιταγών ή λήψη δανείων), είτε για άλλους λόγους, όπως για να μπορέσει να λάβει τα στοιχεία λογαριασμών email ή και ασφαλιστηρίων συμβολαίων, αλλά και για να πωλήσει πληροφορίες σε άλλους δράστες στο Διαδίκτυο. Οι τρόποι με τους οποίους μπορεί να πραγματοποιηθεί μία κλοπή τέτοιου είδους είναι δύο: είτε μέσω ηλεκτρονικού ψαρέματος (phishing) μέσω e-mail, SMS ή και τηλεφωνικής κλήσης, είτε μέσω πληροφοριών που μπορεί να βρει κάποιος διαθέσιμες στο Διαδίκτυο. Θα πρέπει επίσης να αποφεύγετε σύνδεση των συσκευών σας (υπολογιστής, smartphone, tablet) σε δημόσια και ανοικτά ασύρματα δίκτυα, καθώς και μέσω αυτών μπορεί κάποιος κακόβουλος να διεισδύσει στη συσκευή σας και να υποκλέψει προσωπικά στοιχεία.
Πώς μπορείτε να προστατευτείτε;
Υπάρχουν τρόποι να προστατευτείτε από μία απόπειρα κλοπής των προσωπικών σας στοιχείων στο Διαδίκτυο - το πιο σημαντικό, βέβαια, που πρέπει να κάνετε, είναι να είστε προσεκτικοί στις κινήσεις σας. Αρχικά, πρέπει να επαληθεύετε πάντα αιτήματα τα οποία αφορούν τα προσωπικά σας δεδομένα και να μην μοιράζεστε με ευκολία πληροφορίες τέτοιου είδους με οποιονδήποτε. Μία καλή ιδέα είναι να περιορίσετε όσο μπορείτε τον αριθμό των προσωπικών δεδομένων που μοιράζεστε γενικά στο Διαδίκτυο (π.χ. σε social media). Θα πρέπει να προσέχετε πολύ, επίσης, κάθε email που σας έρχεται και αφορά τυχόν αίτημα να στείλετε κάπου προσωπικά δεδομένα ή να τα συμπληρώσετε σε κάποιο site. Πριν απαντήσετε ή δώσετε προσωπικές πληροφορίες, ελέγξτε καλά τον αποστολέα κάθε μηνύματος, καθώς και το κείμενο που το συνοδεύει για τυχόν λάθη ή προσπάθεια «ψαρέματος». Επιπρόσθετα, προσπαθήστε να παρακολουθείτε τακτικά τις διαδικτυακές σας τραπεζικές δραστηριότητες και τις κινήσεις της πιστωτικής σας κάρτας. Εάν πιστεύετε ότι έχετε πέσει θύμα κλοπής στοιχείων ταυτότητας, επικοινωνήστε αμέσως με την τράπεζά σας, συγκεντρώστε όλα τα πιθανά στοιχεία και αναφέρετε το συμβάν στην αστυνομία.
Τα προσωπικά σας δεδομένα είναι πολύτιμα όσο και εσείς
Τα προσωπικά σας δεδομένα είναι κάτι το οποίο πρέπει να προσέχετε όσο την περιουσία σας και τον ίδιο σας τον εαυτό. Στην προσπάθεια να τα διατηρήσετε ασφαλή, πέρα από τη λογική σας και την προσοχή που πρέπει να δείχνετε, έχετε και συμμάχους όπως η τράπεζά σας. Να θυμάστε ότι σε καμία περίπτωση η τράπεζά σας δεν θα σας στείλει μήνυμα (π.χ. email, SMS) στο οποίο θα ζητήσει να αποκαλύψετε προσωπικά στοιχεία, όπως στοιχεία λογαριασμών και καρτών, κωδικούς ΑΤΜ και κωδικούς εισόδου στις υπηρεσίες e-Banking, Mobile App ή Phone Banking. Επιπλέον, δεν θα λάβετε ποτέ μήνυμα από την τράπεζά σας το οποίο θα σας ενημερώνει ότι έχει κλειδωθεί ή έχει κάποιο πρόβλημα ο λογαριασμός ή η κάρτα σας με σύνδεσμο σε ιστοσελίδα για να συμπληρώσετε κωδικούς σύνδεσης για το e-Banking, στοιχεία κάρτας σας ή Κωδικό μιας Χρήσης (OTP) ώστε να επιλυθεί το δήθεν πρόβλημα. Εάν λάβετε οποιοδήποτε μήνυμα που σας ζητά να αποκαλύψετε προσωπικά στοιχεία σας, αγνοήστε το και, εάν έχετε αμφιβολία για τη γνησιότητα ενός τέτοιου μηνύματος, τηλεφωνήστε αμέσως, όλο το 24ωρο, στο τμήμα εξυπηρέτησης της τράπεζάς σας για διευκρινίσεις.
Η Eurobank προσφέρει πάντα τις πιο εξελιγμένες δικλείδες ασφαλείας, επενδύει στο R&D για να τις βελτιώνει και φροντίζει να ενημερώνει τους πελάτες της για κάθε νέα εξέλιξη. Για τη χρήση του e-Banking και του Mobile App, προσφέρει υποχρεωτική αλλαγή password κάθε 6 μήνες, καθώς και αυτόματη αποσύνδεση σε περίπτωση που δεν κάνει καμία κίνηση ο χρήστης για πάνω από 10 λεπτά. Επίσης, μπλοκάρισμα κωδικών εάν το password συμπληρωθεί λανθασμένα τρεις συνεχόμενες φορές και χρήση κωδικών ΟΤΡ που λαμβάνετε με SMS ή Viber. Σαν πρόσθετο βήμα, υπάρχει η δυνατότητα έγκρισης σε περίπτωση που κάποιες συναλλαγές θεωρηθούν ύποπτες, η μείωση ορίων συναλλαγών από τους ίδιους τους χρήστες, αλλά και η προστασία των δεδομένων χρησιμοποιώντας πρακτικές όπως σελίδες https (με το χαρακτηριστικό λουκέτο στην αρχή της διεύθυνσης), εξελιγμένη κρυπτογράφηση που είναι απίθανο να παραβιαστεί και τεχνολογία Firewall.
Είναι ολοένα και πιο συχνό σήμερα το φαινόμενο, απατεώνες του Διαδικτύου να προσπαθήσουν να σας ξεγελάσουν και να σας παρασύρουν στο να τους δώσετε προσωπικά σας δεδομένα. Κάποιες φορές, μάλιστα, οι τρόποι που το κάνουν είναι δύσκολα αντιληπτοί ακόμη και από εξοικειωμένους χρήστες του Διαδικτύου. Δεν πρέπει όμως να πανικοβάλλεστε. Με τη σκέψη ότι τα προσωπικά σας δεδομένα χρειάζονται προσοχή, αλλά και τις συμβουλές και την αρωγή συνεργατών όπως η τράπεζά σας μπορείτε να προστατεύσετε τα χρήματα και τα data σας από απάτες και κακόβουλους χρήστες.