Η «Ελλάδα, Διεθνές Κέντρο Εκπαίδευσης» προσλαμβάνει νέα διάσταση στο διαδίκτυο

Η πολυετής πρωτοβουλία του καθηγητή Σοφοκλή Ξυνή* για να γίνει η Ελλάδα πόλος έλξεως ξένων φοιτητών από όλον τον Κόσμο, ώστε να πραγματοποιούν μέρος των σπουδών τους σε ελληνικά πανεπιστήμια και κολλέγια, προσλαμβάνει ακόμη μεγαλύτερη διαδικτυακή δυναμική με το νέο ιστολόγιο (site) με τίτλο «ΕΛΛΑΔΑ, ΔΙΕΘΝΕΣ ΚΕΝΤΡΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ» εδώ

Η «Ελλάδα, Διεθνές Κέντρο Εκπαίδευσης» προσλαμβάνει νέα διάσταση στο διαδίκτυο
4'

Αυτό το εκπαιδευτικό ιστολόγιο, που ως διαδραστικό site απευθύνεται στο ευρύ κοινό, φιλοξενεί συνεδριακές εισηγήσεις, διαλέξεις προσωπικοτήτων και ερευνητικές εργασίες, σχετικά με την εξωστρεφή αναδιάταξη της ελληνικής εκπαίδευσης, όπως του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου, του κορυφαίου εν ζωή διανοητή στον Κόσμο καθηγητή του Μ.Ι.Τ. Noam Chomsky, του πρ. Πρωθυπουργού Αντωνίου Σαμαρά, του νυν Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, του πρ. Διοικητή της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων Αντιστράτηγου ε.α. Δημητρίου Μπάκα, που είναι ο Ιδρυτής και Πρόεδρος της Κιβωτού Ολιστικής Παιδείας Ενόπλων Δυνάμεων, της κατόχου Nobel Ειρήνης (2014) Malala Yousafzai, η οποία είναι το πλέον επιφανές μέλος της Διεθνούς Εκπαίδευσης, και πολλών άλλων προσωπικοτήτων. Ακόμη και πρωτότυπα κείμενα περί Παιδείας από δεκάδες επιστολές του εθνάρχη των Ελλήνων και πρώτου Κυβερνήτη της Ελλάδος Ιωάννου Καποδίστρια συμπεριλαμβάνονται και προβάλλονται στο site.

Στατιστικά δεδομένα Διεθνών Οργανισμών

Επί πλέον, εκπαιδευτικοί και επιστήμονες-ερευνητές μπορούν να δουν στο site τα στατιστικά δεδομένα της παγκόσμιας υπερεθνικής αγοράς της Διεθνούς Εκπαίδευσης (International Education), όπως αυτά έχουν συγκεντρωθεί από τους κορυφαίους διεθνείς οργανισμούς UNESCO, ΟΟΣΑ και ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΤΡΑΠΕΖΑ.

Βιβλίο-τομή

Επ’ αυτών δε των στατιστικών δεδομένων βασίστηκε ο καθηγητής Σοφοκλής Ξυνής για να συγγράψει το βιβλίο του με τίτλο «ΕΛΛΑΔΑ, ΔΙΕΘΝΕΣ ΚΕΝΤΡΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ», που ολοκληρώθηκε και εκδόθηκε το 2016 με την υποστήριξη του επιστημονικού προσωπικού του Mediterranean College και με ειδική άδεια από αυτούς τους διεθνείς οργανισμούς για συγγραφική χρήση των στατιστικών χρονικών τους σειρών. Όπως επισημαίνεται στο site, το βιβλίο παρουσιάσθηκε στο μέγαρο της Παλαιάς Βουλής στις 15-9-2016 και απεστάλη δωρεάν τότε—ως εργαλείο άσκησης εξωστρεφούς εκπαιδευτικής πολιτικής—σε εξέχοντα μέλη του πολιτικού προσωπικού της χώρας. Έκτοτε μάλιστα αυτό το βιβλίο-τομή, έχει τύχει ευρείας δημοσιογραφικής κάλυψης (ΑΝΤ1, CNN Greece, ΕΘΝΟΣ, Η ΑΠΟΨΗ, Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, KONTRA, NEWSBOMB κ.τ.λ.).

Από τους Δελφούς το 1995 στο διαδίκτυο το 2022

Ως διαδικτυακή συνέχεια εκείνου του ρηξικέλευθου βιβλίου, το ομότιτλο site αποτελεί ένα ακόμη ορόσημο της πρωτοβουλίας του καθηγητή Σοφοκλή Ξυνή, η οποία «εγκαινιάσθηκε» επίσημα πριν 27 χρόνια, με το τριήμερο Α΄ Συνέδριο με θέμα «ΕΛΛΑΔΑ, ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ», που διεξήχθη στους Δελφούς, στο Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών στις 14-16 Οκτωβρίου 1995, με συμμετοχή Ελλήνων και ξένων ακαδημαϊκών, λογοτεχνών, καλλιτεχνών και εκπροσώπων της Ομογένειας. Τα πλήρη Πρακτικά και η Ανθολογία Πρακτικών εκείνου του διεθνούς Συνεδρίου προβάλλονται στην αρχική ιστοσελίδα του site (home page) και είναι δωρεάν αναγνώσιμα και προσκτήσιμα (freely readable and downloadable).

Προετοιμασία από το 1977 μέχρι τους Δελφούς το 1995

Οι θεματικές ρίζες του νέου αυτού site ανάγονται στο έτος 1977: Πριν 45 χρόνια, ο καθηγητής Σοφοκλής Ξυνής ίδρυσε το πρώτο ελληνικό αγγλόγλωσσο κολλέγιο πανεπιστημιακων σπουδών στην Ελλάδα, το Mediterranean College. Αρχικά, το Mediterranean College απεδύθη σε μια συστηματική προσπάθεια το 1979-1995, προκειμένου αφενός (1) να συμβάλει καταλυτικά στην ανάσχεση της μετανάστευσης Ελλήνων για σπουδές στο εξωτερικό, και αφετέρου (2) να διοργανώσει προσυνέδρια, συνέδρια και διεθνείς εκδηλώσεις προς θεματική προετοιμασία του μεγάλου Συνεδρίου στους Δελφούς το 1995.

Ειδικότερα, προς επίτευξη του μεν πρώτου στόχου, το Mediterranean College συνήψε τότε πρωτοποριακές ακαδημαϊκές συμβάσεις με ξένα κρατικά Πανεπιστήμια, όπως την ιστορικά πρώτη (1990) ακαδημαϊκή σύμβαση για μεταπτυχιακές σπουδές MBA εξ ολοκλήρου στην Ελλάδα, με το κρατικό Αμερικανικό Πανεπιστήμιο TEXAS A&M INTERNATIONAL UNIVERSITY, και την επίσης πρώτη (1992) διεθνή ακαδημαϊκή σύμβαση δικαιόχρησης (academic franchise) για 4ετείς σπουδές για πτυχίο bachelor, επίσης εξ ολοκλήρου στην Ελλάδα, με το κρατικό Βρετανικό Πανεπιστήμιο COVENTRY UNIVERSITY. Προς επίτευξη δε του δεύτερου στόχου, το Mediterranean College, διοργάνωσε τότε στην Ελλάδα διεθνούς επιπέδου πρωτοποριακές εκδηλώσεις, όπως το 1ο forum Βρετανικών Πανεπιστημίων στην Αθήνα (1991)—που μετεξελίχθηκε σε θεσμό που τον συνεχίζει μέχρι σήμερα το Βρετανικό Συμβούλιο—το 7ο Πανευρωπαϊκό forum Φοιτητών Δημοσιογραφίας στην Αθήνα (1992), κ.τ.λ.

Διαχρονικό όραμα εξωστρέφειας

Στο ιστορικό Συνέδριο στους Δελφούς το 1995, ο καθηγητής Σοφοκλής Ξυνής εξήγγειλε τον αντικειμενικό στόχο της πρωτοβουλίας «ΕΛΛΑΔΑ, ΔΙΕΘΝΕΣ ΚΕΝΤΡΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ», ήτοι την εξωστρεφή αναδιάταξη της ελληνικής εκπαίδευσης σύμφωνα με το όραμα, που ο ίδιος διατυπώνει στο Μήνυμά του προς τους επισκέπτες του site, για μια Ελλάδα που θα πρωταγωνιστεί, όχι πλέον ως «αλωνόμενη» από μεγάλες χώρες, ούτε όμως και ως «αλωτήρας» άλλων χωρών, αλλά μια Ελλάδα πολιτισμικώς αυτόφωτη, μια προμηθειακή Ελλάδα, που θα κάνει αυτό που έκανε πάντα, εδώ και χιλιάδες χρόνια, δηλαδή να ρίχνει απολλώνια αχτίδα ελπίδος, «ἀκτὶδα ἀελίου», μέσα στο σκοτάδι των εκάστοτε εξουσιαστικών συμφερόντων, όπως απεικόνισε στην αιωνιότητα με ποιητικό λόγο ένας εκ των Μεγάλων Τραγικών.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή