Βάρσος: Γνωρίστε το θρυλικό ζαχαροπλαστείο - Πώς έγινε το καταφύγιο του Μητσοτάκη στα Ιουλιανά
Ο «Βάρσος» μετρά πάνω από έναν αιώνα λειτουργία και αποτελεί ένα από τα θρυλικότερα ζαχαροπλαστεία των βορείων προαστίων - Το ζαχαροπλαστείο αγαπά την ποιότητα και τα αγνά υλικά, ενώ παράλληλα σε ταξιδεύει για λίγο στην αίγλη της παλιάς Αθήνας.
Φωτορεπορτάζ: Νίκος Χριστοφάκης
Ένα θρυλικό ζαχαροπλαστείο δεσπόζει στον πεζόδρομο της Κηφισιάς επί 130 ολόκληρα χρόνια. Πρόκειται για μια αιωνόβια επιχείρηση στην Ελλάδα η οποία ταυτίστηκε με τις γευστικές εξορμήσεις των οικογενειών της Κηφισιάς που εδώ και δεκαετίες δείχνουν την προτίμηση τους στα νόστιμα γλυκά της οικογενειακής παράδοσης. Σήμερα τα ηνία της επιχείρησης έχει αναλάβει η τέταρτη γενιά της οικογένειας με τον Κωνσταντίνο Βάρσο.
Το Newsbomb.gr επισκέφθηκε το πιο σικ ζαχαροπλαστείο της πόλης των βορείων προαστίων στην οδό Κασσαβέτη 5. Eκεί συνάντησε τον σημερινό ιδιοκτήτη της επιχείρησης, Κωνσταντίνο Βάρσο, ο οποίος μας μίλησε για την ιστορία του θρυλικού ζαχαροπλαστείου που μετρά περισσότερο από ένα αιώνα.
Η ιστορία του αιωνόβιου Ζαχαροπλαστείου της Κηφισιάς
Η επιχείρηση ξεκίνησε τη λειτουργία της το 1892 όταν ο ιδρυτής της εταιρείας Βασίλης Βάρσος αποφάσισε να φύγει από την Καστριώτισσα, Φωκίδος με τον αδελφό του και εγκαταστάθηκαν στην Αθήνα. Σε ηλικία 16 ετών το 1892, άνοιξε ένα μαγαζί παραγωγής γάλακτος στην γωνία των οδών Πανεπιστημίου και Σανταρόζα στην Αθήνα και σιγά σιγά άρχισε να γίνεται γνωστός στην αθηναϊκή κοινωνία για το ποιοτικά και γευστικά του προϊόντα.
Αφού συμπλήρωσε 30 χρόνια στο κέντρο της Αθήνας μετέφερε την επιχείρηση στην Κηφισιά (σ.σ. στο σημείο που βρίσκεται μέχρι σήμερα), μια από τις πιο αναπτυσσόμενες περιοχές της Αττικής, που κατοικούσαν εύπορες οικογένειες.
Τη δεκαετία του 1950, η δεύτερη γενιά της οικογένειας με τον Κωνσταντίνο Βάρσο, αποφάσισε να εισάγει αγελάδες από την Ολλανδία που του αποδίδουν σχεδόν τετραπλάσια ποσότητα γάλακτος σε σχέση με τις γηγενείς. (σ.σ. μια Ολλανδική αγελάδα απέδιδε 35-40 κιλά γάλα, ενώ μια Ελληνική απέδιδε 8-10 κιλά).
Τη δεκαετία το 1960 ο «Βάρσος» ζούσε «χρυσές» στιγμές καθώς κόσμος από όλη την Αθήνα επισκεπτόταν το ζαχαροπλαστείο σχηματίζοντας τεράστιες ουρές. Σημειώνεται ότι είναι το πρώτο κατάστημα στην Ελλάδα που έκανε εγκατάσταση μικροβιολογικού εργαστηρίου (σ.σ. 1980) για την παραγωγή γάλακτος από τον καθηγητή διδακτορικού κο Ιωάννου.
Το 1967 η εταιρεία αγόρασε μηχανήματα, των οποίων η χρήση είχε ως αποτέλεσμα μια κατά πολύ βελτιωμένη διαδικασία παραγωγής και μια ακόμα υψηλότερη ποιότητα του τελικού προϊόντος. Μάλιστα οι Γερμανοί το 1968 αντέγραψαν συνδυασμούς και χρήσεις των μηχανημάτων κατά την διάρκεια μίας από τις επισκέψεις τους στο εργαστήριο και μετά ενσωμάτωσαν αυτές τις αλλαγές στις νέες μηχανές τους.
Η άγνωστη ιστορία για τη νύχτα που το ζαχαροπλαστείο μετατράπηκε σε πολιτικό γραφείο
Κατά τη διάρκεια των Ιουλιανών το κατάστημα Βάρσος μετατράπηκε σε πολιτικό γραφείο. Εκείνο το βράδυ του 1965 άρχισαν να μαζεύονται υπουργικά αυτοκίνητα έξω από το κατάστημα το οποίο έγινε τόπος συνάντησης για τους βουλευτές της κυβέρνησης Παπανδρέου.
Οι υπουργοί χρησιμοποιήσουν τα τηλέφωνα της επιχείρησης για τις συνομιλίες τους. Tο κατάστημα ήταν ανοικτό μόνο για υπουργούς και βουλευτές με την Αικατερίνη Βάρσου να προσφέρει καφέδες και κρουασάν. Τις πρωινές ώρες ήρθε και το «βαρύ πυροβολικό» όπως λέγανε τους Μητσοτάκης, Παπασπύρου και Αλαμάνης που στήριζαν τις ελπίδες τους ώστε να μην παραιτηθεί ο Παπανδρέου χωρίς κανένα αποτέλεσμα.
Ο «Βάρσος» σήμερα
Στον Βάρσο παραμένουν πιστοί στις παλιές συνταγές, γοητεύοντας με τη ρετρό αυθεντικότητά τους και τη νοσταλγική τους γεύση. Το 2012 έγινε πλήρη ανακαίνιση σε ένα τμήμα του εσωτερικού χώρου αλλά και στο πίσω μέρος που λειτουργεί ο κήπος του καταστήματος. Η νέα γενιά, ακολουθεί νέες καινοτόμες ιδέες σε συνδυασμό με τις παραδοσιακές αρχές, ώστε να μπορεί να ανταποκρίνεται ο «Βάρσος» στο απαιτητικό περιβάλλον της αγοράς.
«Προσπαθούμε να διατηρούμε το κλασσικό με μοντέρνα στοιχεία. Ο Βάρσος εξακολουθεί να πηγαίνει από γενιά σε γενιά. Υπάρχουν πελάτες που ερχόντουσαν με τους παππούδες τους και πλέον έρχονται με τα εγγόνια τους», είπε ο ιδιοκτήτης του καταστήματος Κωνσταντίνος Βάρσος.
Ο ιδιοκτήτης πλέον του θρυλικού ζαχαροπλαστείου ανέφερε ότι τα γλυκά με τη μεγαλύτερη ζήτηση είναι: «Οι μαρέγκες, οι μπεζέδες, το τσουρέκι φόρμας, το γαλακτομπούρεκο, το ρυζόγαλο και οι κρέμες».
Το βασικό συστατικό της επιτυχίας όπως αναφέρει η επιχείρηση αποτελεί «η εμμονή τους στην ποιότητα παράγωντας προϊόντα με αγνά, παραδοσιακά υλικά απο το 1892».
Σχετικές ειδήσεις
Νίκος Γαλάνης: Ο δάσκαλος που μυεί τους μαθητές του στην γνώση με όχημα την φαντασία
Δ. Κοσμόπουλος: Ο Καλαβρυτινός που έφτασε στην κορυφή της Ολυμπιάδας Νόησης με όχημα το Stratego