Στο ειδικό περίπτερο της ΔΕΗ στο Golden Hall η βιώσιμη ανάπτυξη γίνεται παιχνίδι
Στις μέρες μας ακούμε και διαβάζουμε συχνά για τη βιωσιμότητα και τη σημασία της προστασίας του περιβάλλοντος. Αλήθεια όμως, ενώ εμείς προσπαθούμε να μάθουμε περισσότερα για αυτές τις έννοιες, ποια είναι η σχέση της νέας γενιάς με εκείνες; Άραγε, σε τι βαθμό καλλιεργούμε στα παιδιά την περιβαλλοντική συνείδηση και πώς συστήνουμε σε εκείνα την αξία του sustainability;
Σε έναν ιδιαίτερο χώρο στην Αθήνα, λοιπόν, μικροί και μεγάλοι έχουν τώρα την ευκαιρία να μάθουν από «πρώτο χέρι» και με διαδραστικό τρόπο τι σημαίνει βιώσιμη ανάπτυξη, πώς μπορούν να συμβάλλουν στην προστασία του περιβάλλοντος, αλλά και πώς ακριβώς λειτουργούν και με ποιον τρόπο μας ωφελούν οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ).
Πρόκειται για μία πρωτότυπη εκπαιδευτική και οπτικοακουστική εμπειρία, την οποία μπορούμε να ζήσουμε στο ειδικό περίπτερο της ΔΕΗ, στο ισόγειο του Golden Hall, εκεί όπου μας περιμένει ένα interactive παιχνίδι, που μας συστήνει τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας με τον πιο διασκεδαστικό και πολύχρωμο τρόπο και με «οδηγό» τη βιωσιμότητα.
Μία ξεχωριστή εμπειρία που καλλιεργεί την περιβαλλοντική συνείδηση
Όσοι βρεθούν στο ειδικό περίπτερο της ΔΕΗ στο Golden Hall, θα έχουν την ευκαιρία να χαρίσουν στα παιδιά τους μία πρωτότυπη εκπαιδευτική οπτικοακουστική εμπειρία, ένα interactive παιχνίδι κατά το οποίο οι πολίτες του αύριο θα έρθουν σε επαφή με τις ΑΠΕ και θα μάθουν το πώς οι κύριες εναλλακτικές πηγές ενέργειας παίρνουν τη μορφή υπερδύναμης, αλλά και το πόσο χρήσιμες και ωφέλιμες είναι για τον ίδιο τον άνθρωπο.
Ανάμεσα στον Ήλιο, το Νερό, τον Αέρα και τη Γη, κάθε παιδί θα μπορέσει να επιλέξει τη δική του υπερδύναμη και να μάθει με εύκολο και διασκεδαστικό τρόπο τα πάντα γύρω από την ΑΠΕ που επέλεξε. Μάλιστα, αφού θα γνωρίσουν τις ΑΠΕ, τα παιδιά θα δουν τις υπερδυνάμεις τους να παίρνουν την τελική τους μορφή, καθεμία μοναδική για το κάθε παιδί, ενώ στο τέλος θα μπορούν να φωτογραφηθούν μαζί τους και φυσικά, να ανακαλύψουν και μία άλλη υπερδύναμη, παίζοντας ξανά.
Μία σημαντική πρωτοβουλία με θετικό περιβαλλοντικό αντίκτυπο
Η νέα πρωτοβουλία της ΔΕΗ έχει σίγουρα έναν θετικό αντίκτυπο και δη, περιβαλλοντικό. Διότι πέρα από μία ιδιαίτερη επιλογή διασκέδασης, αποτελεί μία ευκαιρία για τους γονείς να συστήσουν στα παιδιά τους, δηλαδή τους πολίτες του αύριο, την αξία της προστασίας του περιβάλλοντος, μέσα από τις ΑΠΕ. Και για τον Όμιλο ΔΕΗ, η βιώσιμη ανάπτυξη αποτελεί το βασικό πλαίσιο των δεσμεύσεών του, με τη ΔΕΗ να είναι η πρώτη εταιρεία στην Ελλάδα που δραστηριοποιείται στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.
Να αναφέρουμε απλώς ότι αναγνωρίζοντας τον κομβικό της ρόλο για έναν βιώσιμο κόσμο και το βιώσιμο μέλλον της χώρας, η ΔΕΗ αυξάνει συνεχώς τις επενδύσεις της σε ΑΠΕ, κυρίως φωτοβολταϊκά και ανεμογεννήτριες, σε έργα τα οποία κάνουν πιο «πράσινο» το ενεργειακό της μείγμα. Μάλιστα, αυτήν την περίοδο κατασκευάζονται υπερσύγχρονα φωτοβολταϊκά πάρκα σε δυτική Μακεδονία και Πελοπόννησο, που σταδιακά θα αντικαταστήσουν τις λιγνιτικές μονάδες, ενώ στο τέλος του 2023 η ΔΕΗ θα έχει εγκατεστημένη ισχύ 1GW από ΑΠΕ (από σχεδόν μηδέν το 2019), αριθμός που θα φτάσει τα 5GW στο τέλος του 2026. Όλα αυτά ενώ ήδη από το 2019 μέχρι το 2022, η ΔΕΗ έχει μειώσει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου κατά 36%.
Το σίγουρο είναι ότι έχουμε κάθε λόγο να συστήσουμε στα παιδιά μας την αξία της βιωσιμότητας. Και στο ειδικό περίπτερο της ΔΕΗ θα το κάνουμε με τον πιο διαδραστικό τρόπο, μέσα από τον συνδυασμό της εκπαίδευσης με τη διασκέδαση, που μας φέρνει μία ολοκληρωμένη οπτική, ακουστική και χωροταξική αλληλεπίδραση με ένα ξεχωριστό παιχνίδι που έχει sustainable χαρακτήρα. Αυτός είναι, άλλωστε, ο στόχος της ΔΕΗ: Να ενημερώσει και να ευαισθητοποιήσει το κοινό γύρω από τις ΑΠΕ και να θέσεις τις βάσεις για ένα μέλλον πραγματικά βιώσιμο.
Το περίπτερο της ΔΕΗ λειτουργεί στο ισόγειο του Golden Hall καθημερινά από τις 10.00 έως 21.00 και το Σάββατο από τις 10.00 έως τις 20.00, παρουσία εξειδικευμένου προσωπικού ΔΕΗ, που βρίσκεται εκεί για να βοηθήσει τα παιδιά, αλλά και να ενημερώσει τους μεγάλους για τις ΑΠΕ.