Σπουδές στην Φυσικοθεραπεία: Βελτιώνοντας την ποιότητα ζωής του ανθρώπου

Ο ρόλος των σπουδών

Ανταποκρινόμενοι στις προκλήσεις της σύγχρονης κοινωνίας, θα λέγαμε πως η ευεξία είναι ένας όρος που ακούμε όλο και περισσότερο τα τελευταία χρόνια. Διότι, δεν σχετίζεται μόνο με την καλή σωματική κατάσταση, την υγεία γενικότερα ή την ψυχολογική κατάσταση του ανθρώπου, αλλά -όπως αναφέρει και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας- η ευεξία είναι μια κατάσταση πλήρους σωματικής, ψυχικής και κοινωνικής ευημερίας, και όχι απλά η απουσία ασθένειας ή αναπηρίας.

Είναι εμφανές λοιπόν, πως υγεία και ευεξία είναι δύο έννοιες άρρηκτα συνδεδεμένες, που στον σύγχρονο τρόπο ζωής βρίσκουν εφαρμογή σε έναν από τους πιο δημοφιλείς κλάδους της παραϊατρικής επιστήμης: Ο λόγος για την Φυσικοθεραπεία, που συμβάλλει σημαντικά στην ευεξία μας, βοηθώντας πολλούς από εμάς να αισθανόμαστε καλύτερα με το σώμα μας και κάνοντας παράλληλα, το επάγγελμα του φυσικοθεραπευτή και τη φυσικοθεραπεία γενικότερα, αναπόσπαστο μέρος των επαγγελμάτων υγείας ανά τον κόσμο.

Οι εναλλακτικές προοπτικές σταδιοδρομίας που προσφέρει η Φυσικοθεραπεία

Συχνά, με τον όρο «φυσικοθεραπεία» θεωρούμε πως είναι η μάλαξη ή η εφαρμογή φυσικών μέσων όπως π.χ. η ηλεκτροθεραπεία ή η θερμοθεραπεία. Στην ουσία, όμως, αυτά αποτελούν ένα μικρό μόνο μέρος της επιστήμης της φυσικοθεραπείας: Πρόκειται, άλλωστε, για μία Επιστήμη βαρύνουσας σημασίας για τον άνθρωπο, καθώς σχετίζεται με το σώμα του, τις λειτουργίες του και την καθημερινότητα, ως προς την ίδια την ποιότητα ζωής του. Ακριβώς γι’ αυτό το επάγγελμα του Φυσικοθεραπευτή απαιτεί την πανεπιστημιακή εκπαίδευση καθώς είναι ένας πολυσυλλεκτικός κλάδος ο οποίος δανείζεται πέρα από τις κλασσικές γνώσεις της ανατομίας και της κινησιολογίας, τομείς όπως η νευρολογία, ορθοπεδική μέχρι ψυχολογία και φαρμακολογία.

Στη φυσικοθεραπεία μιλάμε για ένα σύνολο τεχνικών κινητοποίησης, ασκήσεων και αναλγητικών μέσων, με στόχο την πλήρη αποκατάσταση και επαναφορά της λειτουργικότητας της κίνησης του σώματος. Πέρα από το θεωρητικό κομμάτι, οι φοιτητές μπορούν να βελτιώσουν τις επαγγελματικές τους δεξιότητες μέσα από την εκπαίδευσή τους σε υπερσύγχρονες εργαστηριακές υποδομές, ακολουθώντας τη βασική κλινική εκπαίδευση. Στη συνέχεια, ακολουθεί η πρακτική άσκηση σε νοσοκομεία, κέντρα φυσικοθεραπείας, κέντρα αποκατάστασης και αθλητικά σωματεία. Ακριβώς γι’ αυτό το Πτυχίο Φυσικοθεραπείας που προσφέρει το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου, είναι η καλύτερη επιλογή για σπουδές στον τομέα αυτό.

Με την ολοκλήρωση της θεωρητικής εκπαίδευσης αλλά κυρίως με την ολοκλήρωση της κλινικής πρακτικής, οι απόφοιτοι Φυσικοθεραπείας του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου είναι περιζήτητοι καθώς μπορούν να εργαστούν σε Νοσοκομεία, Κλινικές, Οίκους Ευγηρίας, Αθλητικούς Συλλόγους και Σωματεία, Αθλητικά Κέντρα, Δευτεροβάθμια και Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, Ερευνητικά Εργαστήρια ή να εξασκήσουν το επάγγελμά τους σαν Ελεύθεροι Επαγγελματίες. Παράλληλα, έχουν τη δυνατότητα να ακολουθήσουν και Μεταπτυχιακές (MSc), αλλά και Διδακτορικές σπουδές (PhD).

Το ισχυρό Πτυχίο που χαρίζει πλήρη κατάρτιση και άμεση εργασιακή εμπειρία

Στο ερώτημα, για ποιον λόγο το Πτυχίο Φυσικοθεραπείας στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου (EUC), παραμένει κάθε χρόνο ψηλά στις προτιμήσεις των υποψηφίων για εισαγωγή, η απάντηση προκύπτει μέσα από ένα σύνολο καθοριστικών παραγόντων. Αρχικά, διότι η Φυσικοθεραπεία έχει πολλαπλά οφέλη στην καθημερινότητα των ανθρώπων, αλλά κυρίως, από το γεγονός ότι το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου προσφέρει την πιο ολοκληρωμένη δέσμη σπουδών στους τομείς της Ιατρικής, Οδοντιατρικής και Επιστήμων Υγείας και Ζωής στην Κύπρο, με 23 προγράμματα σπουδών, 11 από αυτά να προσφέρονται αποκλειστικά από το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου. Ως εκ τούτου, οι απόφοιτοι αποκτούν ισχυρό πτυχίο, που τους εξασφαλίζει τόσο το ακαδημαϊκό υπόβαθρο όσο και τα αντίστοιχα επαγγελματικά δικαιώματα.

Το πτυχίο Φυσικοθεραπείας που προσφέρει το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου, είναι βασισμένο στις προδιαγραφές της Παγκόσμιας Συνομοσπονδίας Φυσικοθεραπείας, παρέχει εκτενή κατανόηση των φυσικών και δομικών πτυχών του ανθρώπινου σώματος και κίνησης.

Όπως η ευεξία είναι ένα προσωπικό ταξίδι -διαφορετικό για τον καθένα μας- προς την υγεία και την ψυχική ευημερία, που μας εξοπλίζει με τα κατάλληλα «εργαλεία» για να ανταπεξέλθουμε σε κάθε πρόκληση της ζωής, έτσι και το Πτυχίο στη Φυσικοθεραπεία που προσφέρεται από το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου αποτελεί μια πολύ δημοφιλή επιλογή μεταξύ των επιστημών αποκατάστασης στον τομέα της Υγείας, με μεγάλη ζήτηση, πολύ εξαιρετικές προοπτικές αποκατάστασης αλλά και με πληθώρα επιλογών εξειδίκευσης.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα αναλυτικά προγράμματα σπουδών του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου στην ιστοσελίδα https://euc.ac.cy/el/ ή επικοινωνήστε μαζί τους στο info@euc.ac.cy και στο 00357 22713000.

Έναρξη Φθινοπωρινού Εξαμήνου: 2 Οκτωβρίου 2023