Γιατί η επένδυση στις πρώτες ύλες φαρμάκων αλλάζει το τοπίο της Υγείας στη χώρα μας

Η παραγωγή πρώτων υλών φαρμάκων είναι ένας κρίσιμος τομέας στον χώρο της Υγείας, στον οποίο η Ελλάδα αλλά και η Ευρώπη, γενικότερα, δεν είχαν εστιάσει έως τώρα. Οι ανάγκες που ανέδειξε η πανδημική κρίση, κατέστησαν σαφές και επιτακτικό το γεγονός πως η κατάσταση οφείλει να αλλάξει.

Προκειμένου να χαραχθεί μια νέα πορεία για το ευρωπαϊκό φάρμακο όμως, απαιτούνται επενδυτικές προσπάθειες μεγάλου βεληνεκούς, όπως αυτή που υλοποιεί η φαρμακοβιομηχανία DEMO στη χώρα μας. Στο επενδυτικό αυτό πλάνο, περιλαμβάνεται η παραγωγή πρώτων υλών φαρμάκων, γεγονός που αποτελεί τομή για τον ευρωπαϊκό χώρο της Υγείας, αναβαθμίζοντας σημαντικά τη θέση της χώρας μας.

Οι ανάγκες παραγωγής πρώτων υλών φαρμάκων εντός της Ευρώπης

Εξετάζοντας τον ευρωπαϊκό χώρο της παραγωγής πρώτων υλών φαρμάκων, είναι σαφές πως η Ευρωπαϊκή Ένωση εξαρτάται από την παραγωγή άλλων χωρών. Αρκεί να αναλογιστούμε πως περίπου το 60% της παγκόσμιας παραγωγής δραστικών ουσιών, μεταξύ αυτών και των αντίστοιχων γενόσημων, πραγματοποιείται σε δύο πολύ μεγάλες χώρες και παγκόσμιες υπερδυνάμεις της Ασίας, στην Ινδία και την Κίνα.

Σύμφωνα με τα διεθνή στοιχεία, η Ινδία αυτή τη στιγμή καλύπτει το 20% της παγκόσμιας αγοράς γενοσήμων, το μεγαλύτερο μέρος της οποίας προορίζεται για εξαγωγές. Την ίδια στιγμή, η Κίνα είναι ο δεύτερος σημαντικότερος «παίχτης» στη διεθνή αγορά των γενοσήμων, με αποτέλεσμα οι δύο αυτές χώρες να ελέγχουν εν πολλοίς την παραγωγή, παγκοσμίως. Εξάλλου, συνήθως, ο παραγωγός της δραστικής ουσίας είναι ο ίδιος που προμηθεύει τόσο τον παραγωγό του πρωτότυπου όσο και αυτόν του γενόσημου προϊόντος. Με απλά λόγια, οι πρώτες ύλες για το φαρμακευτικό προϊόν που κυκλοφορεί στην ευρωπαϊκή αγορά, είτε πρόκειται για πρωτότυπο φάρμακο είτε για γενόσημο, δεν έχουν παραχθεί επί ευρωπαϊκού εδάφους, αλλά, πιθανότατα είτε στην Ινδία είτε στην Κίνα.

Η πανδημία της νόσου Covid-19, ανέδειξε με τον πιο δραματικό τρόπο πως πρόκειται για ένα ζήτημα που χρειάζεται προσοχή και διαφορετική αντιμετώπιση, εκ μέρους της ΕΕ. Λόγω της ανάγκης να περιοριστεί η εξάπλωση του κορωνοϊού, η παγκόσμια κοινότητα υπό τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, υποχρεώθηκε στη λήψη έκτακτων μέτρων. Τα Lockdowns που επιβλήθηκαν και οι απαγορεύσεις στη διακίνηση ανθρώπων και αγαθών, είχαν σημαντικές επιπτώσεις για το φάρμακο στην Ευρώπη.

Σύντομα μετά την επιβολή lockdowns στην Ινδία και την Κίνα καταγράφηκαν επιπτώσεις όσον αφορά στην παραγωγή και τη διακίνηση φαρμάκων, δραστικών ουσιών και πρώτων υλών για την διεθνή αγορά. Οι ευρωπαϊκές χώρες κατέγραψαν σημαντικές ελλείψεις σε βασικές δραστικές ουσίες, που χρειαζόταν το κοινό, ειδικά εν μέσω μιας υγειονομικής κρίσης και της ανασφάλειας που ενέπνευσε στον πληθυσμό. Αναισθητικά φάρμακα, αντιβιοτικά, αναλγητικά και άλλα, όχι μόνο επί μακρόν δεν ήταν άφθονα στη διάθεση των καταναλωτών, αλλά αντίθετα, βρίσκονταν σε έλλειψη.

Ως απάντηση σε αυτή την κρίση, η Ευρωπαϊκή Ένωση επαναπροσδιόρισε την πολιτική υγείας της, δίνοντας έμφαση στην επάρκεια σε προσιτά φάρμακα. Ταυτόχρονα, αναγνώρισε πως αυτή μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσω της ενίσχυσης της φαρμακοβιομηχανίας σε ευρωπαϊκό έδαφος. Πλέον, ήταν σαφές πως η παραγωγή πρώτων υλών φαρμάκων επί ευρωπαϊκού εδάφους μπορεί να ανατρέψει το υφιστάμενο τοπίο.

Η DEMO επενδύει στην παραγωγή πρώτων υλών στην Ελλάδα

Σε αυτή την πρόκληση, απάντησε αστραπιαία η DEMO, η ελληνική φαρμακοβιομηχανία με πολυδιάστατη παρουσία στη χώρα μας. Το πολύπλευρο επενδυτικό πλάνο ύψους €356 εκατ. που υλοποιεί με ορίζοντα το 2027, έχει ως έναν από τους βασικούς του πυλώνες την ανάπτυξη και παραγωγή πρώτων υλών φαρμάκων, η οποία μάλιστα θα γίνεται όχι απλώς ενδοκοινοτικά, αλλά και επί ελληνικού εδάφους. Το γεγονός αυτομάτως, αναβαθμίζει τον ρόλο της χώρας μας σε ευρωπαϊκό επίπεδο όσον αφορά στο φάρμακο, θέτοντας την Ελλάδα σε θέση πρωτοπορίας και ισχύος.

Πλέον, με την υλοποίηση του επενδυτικού πλάνου της DEMO, για πρώτη φορά στην Ελλάδα αναπτύσσονται και παράγονται πρώτες ύλες φαρμάκων, σε δύο άξονες:

  • Πρώτον, με την ίδρυση νέου Κέντρου Έρευνας & Ανάπτυξης στη Θεσσαλονίκη, όπου κύριος στόχος είναι η ανάπτυξη πέντε γενοσήμων δραστικών ουσιών ανά έτος.
Το Κέντρο Έρευνας & Ανάπτυξης DEMO στη Θεσσαλονίκη



  • Δεύτερον, με τη νέα, πρωτότυπη παραγωγική μονάδα στην Τρίπολη Αρκαδίας, όπου παράγονται δραστικά σκευάσματα (APIs). Με δυναμικότητα σε τεμάχια 270 τόνων πρώτων υλών και τη δημιουργία, σε βάθος δεκαετίας, πάνω από 600 άμεσων θέσεων εργασίας στην ευρύτερη περιοχή, αλλάζει σημαντικά τον ελληνικό χώρο του φαρμάκου.
H νέα, πρωτότυπη παραγωγική μονάδα DEMO στην Τρίπολη Αρκαδίας

DEMO Παραγωγικό Campus τελικών φαρμακευτικών προϊόντων και πρώτων υλών στην Τρίπολη

Το νέο εργοστάσιο στην Τρίπολη εντάσσεται σε ένα ευρύτερο έργο που αναβαθμίζει την περιοχή σε ευρωπαϊκό hub φαρμάκων, συμβάλλοντας τα μέγιστα στην εξασφάλιση της επάρκειας της Ελλάδας αλλά και της Ευρώπης σε φάρμακα. Σε χώρους συνολικής έκτασης 74.000 τ.μ., δημιουργούνται τέσσερις παραγωγικές μονάδες πρώτων υλών φαρμάκων, δυναμικότητας 270tn, τέσσερις παραγωγικές μονάδες τελικών φαρμάκων, δυναμικότητας 324.000.000 τεμαχίων, με περισσότερες από 600 θέσεις εργασίας σε πλήρη λειτουργία. Παράλληλα, η παραγωγή πρώτων υλών θα τροφοδοτείται από την ερευνητική δραστηριότητα στο Κέντρο Έρευνας και Ανάπτυξης της DEMO στη Θεσσαλονίκη.

Η δυναμικότητα παραγωγής μονάδων του campus της DEMO στην Τρίπολη ορίζεται στο 30% της ΕΕ σε πενικιλινούχα φάρμακα και στο 37% της ΕΕ σε ογκολογικά φάρμακα.

Με την υλοποίηση του πολύπλευρου επενδυτικού της πλάνου, με την ανάπτυξη και παραγωγή πρώτων υλών φαρμάκων σε ευρωπαϊκό έδαφος, η Ευρώπη, μέσω της Ελλάδας, θέτει τις προϋποθέσεις ώστε να αποκτήσει σταδιακά επάρκεια και αυτονομία από τρίτες χώρες, στον νευραλγικό τομέα της υγείας. Η DEMO εστιάζει στην ενίσχυση της θέσης της χώρας μας διεθνώς, ως προς την ανάπτυξη και παραγωγή πρώτων υλών φαρμάκων και ουσιαστικά, θέτει την Ελλάδα στη θέση των επικεφαλής στον δρόμο προς την «επόμενη ημέρα» για τον χώρο του φαρμάκου στην Ευρωπαϊκή Ένωση.