Black Friday: Τι χαρακτηριστικά πρέπει να έχει το PC που θα αγοράσεις;
Η εν λόγω περίοδος αποτελεί μία πρώτης τάξεως ευκαιρία για αγορές τεχνολογικής φύσης όπως π.χ. έναν καινούριο υπολογιστή.
Desktop ή laptop, δεν έχει σημασία: το θέμα είναι πως τη Black Friday θα βρεις μοντέλα για όλα τα γούστα και τις ανάγκες σε εξαιρετικές τιμές. Πριν όμως πάρεις… αμπάριζα τα καταστήματα, καλό θα ήταν να ξέρεις σε τι στοχεύεις, τι είδους σύστημα δηλαδή θα καλύψει καλύτερα τις απαιτήσεις σου. Το αν θα επιλέξεις εν τέλει σταθερό ή φορητό είναι καθαρά δική σου επιλογή. Όσο για τα επιμέρους τεχνικά χαρακτηριστικά του, πάμε να ρίξουμε μια ματιά στο καθένα εξ αυτών.
Επεξεργαστής
Ο επεξεργαστής αποτελεί το «μυαλό» του συστήματός σου καθώς είναι υπεύθυνος για τα πάντα: υπολογισμούς, επεξεργασία πληροφοριών, διαχείριση δεδομένων, εκτέλεση εφαρμογών κ.α. Ένας ισχυρός επεξεργαστής θα προσφέρει στο PC σου υψηλότερες ταχύτητες, ιδίως στις πιο βαριές εφαρμογές και το gaming. Επίλεξε όσο το δυνατόν πιο πρόσφατο μοντέλο, έτσι ώστε να είσαι καλυμμένος σε βάθος χρόνου. Για casual χρήση δες τους Intel Core i3 και AMD Ryzen 3. Για δουλειές γραφείου και business υλοποιήσεις θα πας σε Core i5 και Ryzen 5. Για hardcore καταστάσεις και gaming, προτίμησε Core i7, Core i9, Ryzen 7, Ryzen 9 και Ryzen Threadripper.
Γραφικά
Αν προορίζεις τον υπολογιστή σου για απλή, καθημερινή χρήση (browsing, streaming, social media κλπ) ή τυπική δουλειά γραφείου (Office, web-browsed εργασία και εφαρμογές χωρίς απαιτήσεις σε γραφικά), τότε μπορείς να κάνεις τη δουλειά σου με την ενσωματωμένη στον επεξεργαστή κάρτα γραφικών. Αν ωστόσο πρόκειται να παίζεις video games ή σκοπεύεις να ασχοληθείς με rendering, 3D modelling, επεξεργασία εικόνας/βίντεο ή παρεμφερείς εργασίες, τότε θα χρειαστείς ανεξάρτητη κάρτα γραφικών. Εδώ οι επιλογές σου είναι αμέτρητες. Φρόντισε η κάρτα που θα διαλέξεις να έχει αρκετή μνήμη, όσο το δυνατόν υψηλότερο χρονισμό, καθώς επίσης και επαρκείς θύρες.
RAM
Ως προς τη RAM, δύο είναι αυτά που πρέπει να σε νοιάζουν: η ποσότητα και η ταχύτητα. Και στις δύο περιπτώσεις, όσο μεγαλύτερη, τόσο το καλύτερο. Η RAM είναι εκείνη που επιτρέπει στον υπολογιστή σου να αποδίδει καλύτερα στο multitasking. Για απλή χρήση, τα 8 GB RAM θα πρέπει να σε καλύψουν. Για business PC ιδανικά ανέβα στα 16 GB ενώ για gaming και λοιπές απαιτητικές διεργασίες, πήγαινε ακόμα πιο ψηλά (32 ή και 64 GB). Από πλευράς ταχυτήτων, θα πρέπει να δεις τι υποστηρίζει η motherboard σου και να επιλέξεις βάσει αυτού του περιορισμού. Όπως και να ‘χει, προτίμησε ζυγό αριθμό ίδιων DIMM προκειμένου να εκμεταλλευτείς τη λειτουργία dual channel.
Δίσκος
Δεν έχει σημασία αν το PC σου είναι desktop ή laptop: ο δίσκος του πρέπει να είναι SSD. Βέβαια και αυτό από μόνο του δεν λέει κάτι αφού υπάρχουν αρκετοί διαφορετικοί τύποι SSD: SATA, U.2, M.2 SATA, M.2 NVMe και NVMEe PCIe. Η κατηγοριοποίησή τους γίνεται βάσει συνδεσιμότητας, οπότε και εδώ θα πρέπει να ελέγξεις τι υποστηρίζει η motherboard σου. Οι SATA SSD χρησιμοποιούν το ίδιο interface με τους HDD και άρα είναι οι πιο αργοί (αλλά και οι πιο φθηνοί) όλων. Για τις υψηλότερες ταχύτητες μεταφοράς δεδομένων προτίμησε έναν NVMe (είτε M.2, είτε PCIe).
Συνδεσιμότητα
Το PC σου θα εξελιχθεί πριν καν το καταλάβεις σε hub. Σε αυτό θα συνδέσεις άλλωστε όλα σου τα περιφερειακά και αξεσουάρ, τα gadgets καθώς επίσης και κάθε άλλη συσκευή που διαθέτεις. Φρόντισε λοιπόν να έχει ένα πλήρες προφίλ συνδεσιμότητας έτσι ώστε να σου προσφέρει την απαραίτητη ευελιξία. Το Wi-Fi 6 είναι απαραίτητο (ιδανικά κοιτάς για Wi-Fi 6E) όπως άλλωστε και το Bluetooth. Οι αρκετές θύρες USB δεν αρκούν από μόνες τους αφού καλό θα είναι να μοιράζονται μεταξύ Type-A (και μάλιστα έκδοσης 3.2 για υψηλότερες ταχύτητες μεταφοράς δεδομένων) και Type-C. Σε ό,τι αφορά τις εξόδους εικόνας, «κυνήγησε» τις HDMI 2.1.
Ψύξη
Ένας ακόμα τομέας που καλό θα ήταν να προσέξεις στον νέο σου υπολογιστή, είναι εκείνος της ψύξης. Είτε στήνεις ο ίδιος το PC σου, είτε το παίρνεις έτοιμο, βεβαιώσου ότι πλαισιώνεται από ένα επαρκές θερμικό σύστημα το οποίο θα κρατήσει τη θερμοκρασία στο εσωτερικό του στα ελάχιστα δυνατά επίπεδα, βελτιστοποιώντας παράλληλα την απαγωγή της θερμότητας. Μία δυνατότητα που καλό θα ήταν να προσφέρεται, είναι η δυναμική προσαρμογή του στον φόρτο εργασίας, έτσι ώστε να απολαμβάνεις αθόρυβη λειτουργία όταν δεν το ζορίζεις -και φυσικά να μην καταναλώνεται ενέργεια άνευ λόγου.
Δυνατότητες αναβάθμισης
Ναι, το τελευταίο που θες να σκεφτείς αγοράζοντας νέο PC είναι η πιθανότητα αναβάθμισης. Κάποια στιγμή στο μέλλον όμως, μοιραία θα σε απασχολήσει κι αυτή, γι’ αυτό καλό θα ήταν να είσαι προετοιμασμένος. Επίλεξε σύστημα που να προσφέρει λοιπόν δυνατότητες αναβάθμισης, διαθέτοντας π.χ. έξτρα συνδέσεις για δίσκους ή ελεύθερες υποδοχές για επιπρόσθετη RAM. Εξοικειώσου με το socket του επεξεργαστή και την τεχνολογία της κάρτας γραφικών προκειμένου να έχεις γνώση των επιλογών σου (σε βάθος χρόνου) και επένδυσε σε τεχνολογίες τελευταίας γενιάς (USB Type-C, HDMI 2.1, Wi-Fi 6 κλπ) ώστε να είσαι καλυμμένος για όσο πιο μεγάλο χρονικό διάστημα γίνεται.
Κάνοντας τη σωστή επιλογή
Τώρα πια ξέρεις τι πρέπει να κοιτάξεις στο νέο σου σύστημα. Βάλε κάτω τις ανάγκες και τις απαιτήσεις, καθόρισε τις προτεραιότητές σου και κάνε τις σωστές επιλογές εν όψει Black Friday. Οι προσφορές είναι εκεί έξω και σε περιμένουν!